Tolomeo Napisano 29 lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 (edytowany) Witam serdecznie Jest to mój pierwszy post na forum Witam serdecznie Mam pytanie odnośnie moich głośników Kef 107.2 i wyboru wzmacniacza do nich Aktualnie KEFy są podpięte do Accuphase E-305 ale mimo ze jest to swietny wzmacniacz chyba jest nadal trochę za słaby do tych kolumn Czy zna ktoś/miał ktoś z Was te głośniki i z jakim wzmacniaczem ( mam na myśli końcówkę mocy- przedwzmacniacz ) by je można było zeswatać Edytowano 29 lutego 2020 przez Tolomeo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Witam, Posiadasz świetne kolumny, które potrzebują mocnego wzmacniacza. Pytanie jakie brzmienie preferujesz, co Ci się podobało w połączeniu z Accuphase, a co chciałbyś poprawić oraz jaki budżet zakładałeś? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tolomeo Napisano 1 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Brzmienie Accuphase jest bardzo fajne. Soczyste i ciepłe. I całkiem mi odpowiada, jednak czuje ze te głośniki już świetnie brzmiące mogą więcej Przekopałam się przez internety ale nie za wiele się dowiedziałem, oprócz tego ze, moje KEFy są mocnożerne i przy dobrym wzmaku rozwijają skrzydła. Z budżetem wyglada następująco : jezeli sprzedam moje Accuphase to myśle około 2500 euro jeżeli zostawiłbym Accu jako przedwzmacniacz to jakieś 1200-1500 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Poszukaj czegoś w tym stylu. https://allegro.pl/oferta/mark-levinson-no-331-koncowka-mocy-7573073898 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tolomeo Napisano 1 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2020 No i tutaj właśnie pojawia się budżetowy problem Tez oglądałem te końcówki od Mark ale .... Gdybym kupił, zostanę z końcówka mocy bez przedwzmacniacza ;( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Tez mam te kolumny. Grają świetnie z większoscią wydajnych prądowo wzmacniaczy. Według jednego z uznanych fachowców dobrze sprawdziłyby sie z końcówką Sumo Andromeda. I raczej z MK II, choc i MK I byłby nienajgorszy. U mnie zasila je Sansui Alpha 607 XR, czasem Tandberg TR 2055. Sprawdzałem nawet ze wzmacniaczem lampowym. Też było nieźle, choć mocy trochę brakowało. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tolomeo Napisano 1 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Super Dzięki serdeczne Zaraz będę czytał o Sumo Andromeda Fajne masz głośniki pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 (edytowany) Sprawdź jeszcze Nakamichi Pa 7 i Krell Kav 250. Obie mieszczą się w budżecie. Najlepiej jakbyś mógł posłuchać w swoim systemie. Tę końcówkę ma o której pisał @Rega ma @Pumpurek. Możesz spróbować wypożyczyć. @Rega w ilu metrach masz te "giganty"?? 😊 Pozdrawiam Edytowano 1 marca 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tolomeo Napisano 1 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Nakamachi Pa7 już miałem zaznaczone super dzięki Co do pożyczenia sprzętu to będzie problem bo mieszkam w Niemczech Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 (edytowany) 22 minuty temu, Tolomeo napisał: Super Dzięki serdeczne Zaraz będę czytał o Sumo Andromeda Fajne masz głośniki pozdrawiam Noooo, tez uwazam, że fajne. O brzmieniu nie wspomnę. Choć używam ich dość rzadko ze względu na ich gabaryty. Na codzień grają trochę mniesze, choć niekoniecznie gorsze jakościowo. @1Ender na zdjeciu w pomieszczeniu 28 metrów. Ale w mniejszych (o dziwo) też są ok. Edytowano 1 marca 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tolomeo Napisano 1 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Z ciekawości jakie mniejsze nie gorsze jakościowo ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 (edytowany) Używam też Chario oraz JBL. Czasem też Coral oraz Dali Mentor Menuet (jeśli nie potrzebuję dużego nateżenia) Edytowano 1 marca 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tolomeo Napisano 1 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Ja mam pomieszczenie około 35 metrów Nigdy nie mów nigdy, ale raczej innych głośników szukał nie będę przez dłuższy czas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Myślę, że na bazie tych kolumn można spokojnie myślec o zbudowaniu systemu docelowego. Mnie np nie brakuje nic w ich brzmieniu. No, ale może nie jestem zbyt osłuchany i się nie znam. Zmian na jeszcze lepsze można oczekiwać po odpowiednim zaadaptowaniu akustycznym pomieszczenia odsłuchowego. Zapomniałem dodać, ze czasem też ich używam w zestawieniu ze średniej jakości końcówką Rotel RB 1070. Tu bas jest tak potężny, że mógłby udusić, lecz pozostałe części pasma już nie są najwyższej jakości. DF tej końcówki to w/g specyfikacji powyzej 500, natomiast niektóre pomiary dają wynik prawie dwukrotnie wyższy. Oczywiście ,, nie samym DF wzmacniacz żyje,,, ale poziom niskich częstotliwości realnie spada poniżej 20 Hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tolomeo Napisano 1 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Bardzo trudno je kupić w dobrym stanie i z Kube który poprawia mocno brzmienie ale jak się uda to faktycznie nic tylko dokupić sprzęt który im pomoże i cieszyć się z fantastycznego brzmienia . Do tego ich bardzo przystępna jak na możliwości cena Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Na pewno warunkiem jest odpowiednie dobranie wzmacniacza lub końcówki. W tym wypadku chyba nie ma co myśleć o pokazaniu wszystkich możliwości tych kolumn stosując wzmacniacze o mocy poniżej 120 W. Oczywiście ze wzmacniaczami o niższych mocach też zagraja bardzo poprawnie, jednak to co ,, w nich siedzi,, ujawnia się przy odpowiedniej mocy. Ja też nie mam zamiaru sie ich pozbywać. Zostaną u mnie na stałe w jednym torów. Obecnie, jednak preferuje troche delikatniejsze, lampowe brzmienie, a do lampy te kolumny niekoniecznie są najlepsze. Dlatego słucham ich sporadycznie w zestawach ze wzmacniaczami tranzystorowymi. Od kilku lat jestem zdania, że moc to nie wszystko co potrzeba aby usłyszeć dobre brzmienie. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Ja bym stawiał na Xindaka. To wydajne a nie drogie wzmacniacze. Ewentualnie Leema Tucana II. Na pewno je wysteruje i ożywi. Pozdrrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kite2 Napisano 3 marca 2020 Udostępnij Napisano 3 marca 2020 Dnia 1.03.2020 o 11:11, 1Ender napisał: Sprawdź jeszcze Nakamichi Pa 7 i Krell Kav 250. Obie mieszczą się w budżecie. Najlepiej jakbyś mógł posłuchać w swoim systemie. Tę końcówkę ma o której pisał @Rega ma @Pumpurek. Możesz spróbować wypożyczyć. @Rega w ilu metrach masz te "giganty"?? 😊 Pozdrawiam Ale możesz dołożyć tylko końcówkę np. PA 7 zasilić nią basy ,na resztę accu… raczej wystarczy , dodatkową końcówkę zasilisz sygnałem pre aut( najlepiej LXR ami ) z accu.. , testowałem to rozwiązanie u siebie na też potworach kappa 9 , ale kupiłem e-470 (accu) i po problemie:-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tolomeo Napisano 5 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 marca 2020 Dzięki, będę poszukiwał Jeżeli chodzi o basy to tych akurat nie brakuje, myśle ze niejeden audiofilski subwoofer by się spalił te wstydu 😂 Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie czy mojego accu mogę użyć jako pre ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts