Daniel09 Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 Więc jak komuś zależy na zakupie tych kolumn to pozostaje dać zarobić innemu sprzedawcy , a dystrybutor powinien określić chociaż przybliżony termin dostępności lub oświadczyć że tego modelu nie ,, ściągnie ,, do kraju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 4 minuty temu, Daniel09 napisał: dystrybutor powinien określić chociaż przybliżony termin dostępności lub oświadczyć że tego modelu nie ,, ściągnie ,, do kraju. Przypominam o pandemii. Dostawy nie przebiegają tak, jakby sobie tego wszyscy życzyli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 Jednak sprzęt innych firm które wprowadzają nowe modele są dostępne jak wspomniał S4Home , a te kolumny są już trochę na rynku. Rozumiem że każda firma ma swoje priorytety , jednak rzetelna informacja na pewno by im nie zaszkodziła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 3 minuty temu, Daniel09 napisał: Jednak sprzęt innych firm które wprowadzają nowe modele są dostępne Są, albo i nie. Trochę ostatnio chodziłem po sklepach i z dostępnością wielu modeli jest kłopot. Może dostawy, może płynność finansowa... branża nie miała ostatnio łatwo. Trochę więcej wyrozumiałości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 Czy ja na nich ,, psy wieszam ,, ? chyba nie , więc wątek poboczny w tym temacie uważam za zamknięty . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janpat1970 Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 Witam. Mam je od 3 tygodni. Zasila je Onkyo A-9150. Z zakupem nie było problemu. 3 dni i były u mnie. Do pełni szczęścia jeszcze standów na które niestety terminy są o wiele dłuższe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 Jeżeli możesz to napisz więcej o ich możliwościach np. ustawieniu / odległość od ściany , jaką mają scenę dzwiękową , czy jesteś zadowolony z jakości dzwięku jaki prezentują itp. Piszesz o bezproblemowym zakupie , możesz napisać gdzie zakupiłeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janpat1970 Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 (edytowany) Ja mam ze względu na wielkość pomieszczenia ustawione kolumny maksymalnie przy ścianie, około 1cm dzieli gniazda głośnikowe od ściany. Nie ma dudnienia, bas rozchodzi się na boki. Jak dla mnie dźwięk jest lepszy niż się spodziewałem. Jeszcze nie są wygrzane ale od chwili podłączenia kilkakrotnie zmniejszałem poziom basu na wzmacniaczu. Są dokładne. Wstęgowy robi robotę. Mimo że kopułką średnio-tonowa nie jest duża wyraźnie słychać jej wpływ na odtwarzaną muzykę. Wykonanie bardzo dobre. Maskownice mają delikatną tendencje do opuszczania. Są ciężkie bo prawie 14kg sztuka. Na tą chwilę mam je za nisko ustawione a dodatkowo lewa stoi przy gramofonie. Zmiany w usytuowaniu planowane po dostawie standów. Docelowo będą jeszcze odsunięte od ściany. Do zestawu producent dodaje białe rękawiczki. Edytowano 21 września 2020 przez janpat1970 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 (edytowany) @janpat1970dzięki za pierwsze wrażenia i zdjęcia które przybliżają mnie do zakupu tych EVO 4.2 chociaż z dostępnością innego koloru w Polsce nadal bardzo słabo właściwie zerowo. Możesz napisać jaki metraż tego pomieszczenia ? a jeszcze jedno czy w tej chwili kolumny stoją jak napisałeś w odległości 1 m od ściany? Edytowano 21 września 2020 przez Daniel09 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janpat1970 Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 Metraż pokoju z aneksem kuchennym to 3x6m. Lewa kolumna stoi 1m od okna. Z tyłu od ściany do przyłączy głośnikowych 1cm a do obudowy 5cm. Jak będą standy to się pobawię z rozmieszczeniem ale wcześniej podłączę na bi-wire. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 Ponieważ na stronie producenta i dystrybutora na Polskę są zamieszczone różniące się parametrami informacje techniczne mam do Ciebie jeszcze jedna prośbę. Jeżeli znajdziesz chwilę czasu to zrób zdjęcie tabliczki z parametrami z tyłu kolumny , albo z instrukcji jeżeli takie dane są umieszczone. Kable głośnikowe to jakie używasz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janpat1970 Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 Kolumny nie posiadają tabliczek znamionowych tylko nr seryjny i oznaczenie produktu. Instrukcje możesz pobrać ze strony producenta: https://www.wharfedale.co.uk/wp-content/uploads/2020/06/EVO4-Usermanual-91108-2.pdf Mojej kable to Melodika MDC2400 Purple Rain z BassCore + widełki i banany Prolink, koszulki silikonowe Melodika. Wszystko składane własnoręcznie. Reszta okablowania QED. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 Bi Wiring z 9150 nie wiele tutaj zmieni. Na razie inne kolory są nie dostepne. Ale jak złożysz zamówienie to zapewne zostaną ściągnięte. Standy zamowiłe oryginalne Wharfedale czy robiłeś na zamówienie sam? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janpat1970 Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 Zmieni czy nie zmieni ale sprawdzić trzeba. Standy mam zamówione oryginalne, a że od wielu lat pracuje w AutoCad to mam też zaprojektowane przez siebie gdyby coś nie wyszło. A że w firmie produkcja jest zapchana do końca roku to poczekamy zobaczymy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 Specyfikacja tych kolumn przedstawiona przez Horn.pl różni się od tej którą przedstawia producent. Różnice w wielkości przetworników , np. czułości kolumienki Horn-90 dB , producent 87 dB na ale najważniejsze żeby dokonać świadomego i udanego zakupu. @S4Home,, Na razie inne kolory są nie dostepne. Ale jak złożysz zamówienie to zapewne zostaną ściągnięte ,, chyba nie do końca tak jest ponieważ wykonałem dość sporo rozmów telefonicznych z Salonami oferującymi kolumny tego producenta i była zgodność ,, jak się pojawią u dystrybutora to zamówimy ,, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janpat1970 Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 Dla mnie producent jest bardziej wiarygodny niż dystrybutor. Ogólnie ze sprzętem jest totalna bida bo produkcja stoi zazwyczaj z winy podwykonawców. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 @janpat1970 ale na wyspach kolumny od jakiegoś czasu są już dostępne w trzech kolorach a był też duży problem z dostępnością czerni i bieli. Gdyby nie to że są one dość duże ( jak zaznaczyłeś dotarły do Ciebie na palecie) to bym ściągnął z Irlandii a tak chyba jeszcze trochę zaczekam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janpat1970 Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 Są dostępne bo produkcja jest ograniczona i lokalni dystrybutorzy mają pierwszeństwo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 Trzeba przyznać ,że wyglądają bardzo dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 5 godzin temu, janpat1970 napisał: Zmieni czy nie zmieni ale sprawdzić trzeba. Standy mam zamówione oryginalne, a że od wielu lat pracuje w AutoCad to mam też zaprojektowane przez siebie gdyby coś nie wyszło. A że w firmie produkcja jest zapchana do końca roku to poczekamy zobaczymy. Jeśli są podwójne terminale to dobrze je użyć z podwójnym okablowaniem chociażby po to aby pozbyć się zwór. Nawet podłączenie do górnych zacisków pojedynczych kabli może sporo zmienić. A kable dobrze by było po prostu odpowiednie dobrać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 Na Allegro są podane takie parametry: typ: 3-drożny głośnik podstawkowy typ obudowy: bass reflex przetwornik niskotonowy: 6.5" (150mm) czarny tkany stożek Kevlar® przetwornik średniotonowy: 2" (50mm) miękka kopułka przetwornik wysokotonowy: 55 x 80mm AMT czułość (2.83V@1m): 90 dB zalecana moc wzmacniacza: 25 - 120 W szczytowe SPL: 110 dB impedancja nominalna: 4Ω (kompatybilne 8Ω) impedancja minimalna: 3.7Ω pasmo przenoszenia (±3dB): 48 Hz ~ 24k Hz przedłużenie basu (-6dB): 45 Hz częstotliwość zwrotnicy: 1.2 kHz, 5.7 kHz podana cena za sztukę (sprzedawane tylko w parach) dostępność po 10 stycznia 2020r Co do średnicy głośników to 6,5 cala to 16,5 cm i zapewne taka jest średnica głośnika. Na zdjęciach widać że są większe niż w dwudrożnym mniejszym modelu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 To są parametry które widnieją na stronie dystrybutora Horn.pl , a te ze strony producenta sa trochę inne i moim zdaniem ,, prawdziwe ,, . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 Swoją drogą te kolumny wygrały w kategorii dużych do 600 funtów. Bardzo fajne porównanie ogólnie. Jeżeli ktoś potrzebuje podstawkowych w tym przedziale cenowym to warto obejrzeć. https://youtu.be/ZlWShSH5RRs Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 września 2020 Udostępnij Napisano 23 września 2020 22 godziny temu, Daniel09 napisał: Specyfikacja tych kolumn przedstawiona przez Horn.pl różni się od tej którą przedstawia producent. Różnice w wielkości przetworników , np. czułości kolumienki Horn-90 dB , producent 87 dB na ale najważniejsze żeby dokonać świadomego i udanego zakupu. @S4Home,, Na razie inne kolory są nie dostepne. Ale jak złożysz zamówienie to zapewne zostaną ściągnięte ,, chyba nie do końca tak jest ponieważ wykonałem dość sporo rozmów telefonicznych z Salonami oferującymi kolumny tego producenta i była zgodność ,, jak się pojawią u dystrybutora to zamówimy ,, No bo rozmawiałeś z salonami. A to dystrybutor ściąga On musi mieć realne zamowienie na dany kolor. Dla salonów to problem dlatego wogóle wolą powiedzieć ze nie ma? I słusznie, czemu? Bo jak zamówisz będziesz miał waty do sklepu że załatwia je 2- 4 tyognie wciaż bez konkretnego terminu. A to nie wina sklepu. Znamy to No zasadnicza różnica jest w basie. Producent podaje 16,5 a dystrybutor 15 ale w calach podał dobrze. Więc myślę że jest to po prostu błąd ludzki przy wpisywaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 23 września 2020 Udostępnij Napisano 23 września 2020 (edytowany) Powiem Tobie że pytania o dostępność rozpoczynałem od HORN.PL od którego dostałem odpowiedz że oni nie sprzedają i mam w sprawie zakupu kontaktować się z salonem/sklepem . W swoim zapytaniu jasno poprosiłem o przybliżoną datę sprowadzenia tych kolumn przez Horn jako dystrybutora . Różnic w opisach jest więcej , bo i wstęgowy , a i czułość kolumny też jest różna.. Edytowano 23 września 2020 przez Daniel09 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts