Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Pozdrowienia dla wszystkich miłośników dobrego dźwięku. Istnieje takie pytanie: dostępne są dwa głośniki podłogowe JBL Northridge E 80, które są sparowane ze starym dobrym dobrym wzmacniaczem Techniks SU-VX 500. Zestaw ten gra w pokoju o powierzchni 28-30 metrów kwadratowych. Odległość głośników od ściany wynosi około 25 cm. Jestem bardzo zadowolony z dźwięku, chcę więcej funkcjonalności we wzmacniaczu, w związku z tym rozważam zakup Yamahy R-N 602. Naprawdę chcę usłyszeć wasze profesjonalne opinie i wskazówki. Z góry dziękuję! 

Napisano

W Twoim przypadku są 2 opcje.

1. Zostawić Technicsa i dorzucić Yamaha wxad10 lub Klipsch Gate aby nadać opcje sieciowe. 

2. Wymiana obecnego wzmacniacza na Yamaha rn602 jeśli lubisz detaliczne brzmienie z dobrą dynamiką. Alternatywą może być onkyo 8250/8270 jeśli chciałbyś uzyskać nieco cieplejszy charakter.

Napisano

Posiadałem przez kilka lat cały zestaw 7.2 Jbl serii Northridge.Grało to z ampli yamahy rxv 863.

Nie gralo to dobrze. Jbl to twardo grające kolumny a yamaha o ile w kinie nie miala sobie równych o tyle w muzyce zwłaszcza z Jbl serii e grała płasko i metalicznie. Mimo potężnych frontów e90,niskie tony musiałem dopełniać namocniejszym subem e 250. Potem dokupiłem drugi. Bas wreszcie uzyskał miękkość i plastykę,jednak z górnym zakresem tonów nie dało się nic zrobić. 

Jeśli więc rozważysz zmianę elektrowni,polecam odsłuchać onkyo. Gra bez porównania łagodniej i bardziej analitycznie od yamahy. Wyjątkiem jest muzyka metal/rock.Tu yamaha czuje się świetnie.