S4Home Napisano 4 maja 2020 Udostępnij Napisano 4 maja 2020 To zupełnie inne brzmienie Wracając do pytania 8250 /8270 to praktycznie graja identycznie Natomiast Aurora 700 vs Magnat Signature 505 to dwa bieguny grania. Aurora jest ciepła i basowa. Magnat jest jasnym dokładny i ma twardszy, szybszy bas. Moim zdaniem odmienny klient je wybiera. Jak lubisz Heco to nie Magnata i na odwrót. Mamy obie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keleris Napisano 12 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2020 Posłuchałem kolumn monitor audio bronze 6, Heco aurora 700, Polk Audio Signature S55E. Największe wrażenie zrobiły na mnie monitor audio bronze 6 za szczegółowość, słyszałem więcej, tylko nie wiem czy to nie jest zauroczenie, a okaże się na dłuższą metę męczące. Heco aurora 700 bardzo dobry kompromis, Muzyka/kino mniej szczegółów lepszy bas, Polk audio nie przypadło mi do gustu wizualnie i zagrały neutralnie. Amplituner Onkyo 8250 odrzuciłem, Yamaha w mojej opinii gra lepiej. Teraz bije się z myślami czy 803 czy nie wiele gorsza 602 i 1000zł w kieszeni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 maja 2020 Udostępnij Napisano 13 maja 2020 A jednak ! Powiem Ci że nie będę ci mieszał bo masz bardzo dobre rozumowanie. A 803 vs 602 słuchałeś? Skąd przeświadczenie 21 godzin temu, Keleris napisał: 803 czy nie wiele gorsza 602 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keleris Napisano 13 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2020 Tak. Słuchałem Onkyo 8250 i Yamaha 602 i 803. Nie jestem osłuchany, ale w mojej opinii 803 zagrał bardziej przestrzennie z delikatnie lepszą góra, czy jest to warte 1000zł? Nie wiem, nie interesuje się audio więc ciężko mi się odnieść ale 602 według mnie zagrało przyjemnie i wiele nie odbiegało od modelu wyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 maja 2020 Udostępnij Napisano 14 maja 2020 No to jesli słuchałeś to zostawiam tą decyzję Tobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keleris Napisano 15 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 maja 2020 Zdecydowałem się ostatecznie na Heco Aurora 700 z Yamaha RN 803D. Na ten moment się nie wypowiem dopiero co sprzęt podłączony, przy TV jako że zdecydowałem się na kolumny podłogowe to poszedłem w model niżej XG8596 i 75 cali odtwarzacz blu-ray został jako jedyny bez zmian czyli Sony UBP-X800M2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keleris Napisano 17 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2020 Po dwóch dniach testowania jestem bardzo zadowolony z wyboru, co prawda w domu kompletnie inaczej zagrały ( na odsłuchach pure direct w domu po kalibracji YPAO ). Kolumny bardzo dobre do słuchania muzyki i w kinie też dają rade, a te wszystkie bajery w amplitunerze i smart TV bardzo przypadły mi do gustu i aż dziwie się że tak długo udawało mi się temu opierać. Teraz zostaje udekorować salon w zasłony zaciemniające i dywan. Tak wygląda efekt końcowy: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 17 maja 2020 Udostępnij Napisano 17 maja 2020 Gratulacje udanego zakupu co do zasłon i dywanu napewno poprawia akustykę pomieszczenia, także warto w nie zainwestować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 17 maja 2020 Udostępnij Napisano 17 maja 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, Keleris napisał: pure direct w domu po kalibracji YPAO Szkoda tylko że w trybie pure audio kalibracja nie działa 🤣🤣 , kolumn nie stawia się na wprost tylko skręca do środka. Edytowano 17 maja 2020 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keleris Napisano 17 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2020 Kolumny są delikatnie pod kątem tzw. trójkąt słabo widać to na zdjęciu, nigdzie nie napisałem że w domu pure direct mam włączone, tylko że na tym były odsłuchy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 17 maja 2020 Udostępnij Napisano 17 maja 2020 (edytowany) Rozumiem teraz przeczytałem jeszcze raz, i co wolisz z kalibracją słuchać muzyki? Edytowano 17 maja 2020 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Nie każde kolumny się skręca. To indywidualne podejście odbiorcy. Nie przejmuj się tym. Wysuń je delikatnie do przodu , daj oddetchnąć tej prawej kolumnie. Zasłony i dywan no i ciesz się muzyką P[ozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keleris Napisano 18 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2020 (edytowany) Dnia 17.05.2020 o 17:26, Jasiek88 napisał: wolisz z kalibracją słuchać muzyki? Tak, po kalibracji i delikatnie podbitej górze grają według mnie lepiej. Z tym trójkątem trochę przesadziłem bardziej bym powiedział trapez. Kolumny były wysunięte ale żona zrobiła rządy, zamiast kolców powinni montować kółka co by łatwiej dla żon było. Edytowano 18 maja 2020 przez Keleris Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 nie daj się, oponuj. Każdego dnia po centymetrze do przodu, może nie zauważy... biedne te żony 🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 maja 2020 Udostępnij Napisano 19 maja 2020 8 godzin temu, Markcox napisał: nie daj się, oponuj. Każdego dnia po centymetrze do przodu, może nie zauważy... biedne te żony 🤣 dokładnie. 10 godzin temu, Keleris napisał: Kolumny były wysunięte ale żona zrobiła rządy, zamiast kolców powinni montować kółka co by łatwiej dla żon było. nic traconego Są kółeczka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaliGdynia Napisano 21 maja 2020 Udostępnij Napisano 21 maja 2020 Po dwóch dniach testowania jestem bardzo zadowolony z wyboru, co prawda w domu kompletnie inaczej zagrały ( na odsłuchach pure direct w domu po kalibracji YPAO ). Kolumny bardzo dobre do słuchania muzyki i w kinie też dają rade, a te wszystkie bajery w amplitunerze i smart TV bardzo przypadły mi do gustu i aż dziwie się że tak długo udawało mi się temu opierać. Teraz zostaje udekorować salon w zasłony zaciemniające i dywan. Tak wygląda efekt końcowy: To jest 75" jakiś taki mały się wydaje, ja bym szukał 9005, mam 65" 9505 i hmmm...ani dobry ani zły zakup, 75" i 82" są genialne. Jeśli dziś miałbym kupować 65" to zdecydowanie wybrał bym 9005.Co do kolumn, możesz jeszcze w lewo przesunąć trochę, tą kolumnę od okna, ona tak w rogu jest pokoju a wiadomo akustyka robi swoje i może podbijać bass znaczy na bank podbija. Daj Heco miejsca od ściany minimum 30cm lub 50cm najlepiej 100 ale wiadomo to jest pokój dzienny i też nie ma takich możliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 maja 2020 Udostępnij Napisano 22 maja 2020 Tutaj ta odegłość robi chyba takie wrażenie. Pokaźne Heco też odznaczają się TYLKO ze względu na kolor. Wyglądają na smukłe i małe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keleris Napisano 22 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 maja 2020 9 godzin temu, BaliGdynia napisał: To jest 75" jakiś taki mały się wydaje, ja bym szukał 9005, mam 65" 9505 i hmmm...ani dobry ani zły zakup, 75" i 82" są genialne. Jeśli dziś miałbym kupować 65" to zdecydowanie wybrał bym 9005. Na 65 9005 byłem wcześniej zdecydowany ale zszedłem model niżej bo za dnia wielkiej różnicy nie widać,10 cali więcej i przy wyborze kolumn podłogowych nie muszę upychać głośników na szafce, w nocy czerń na korzyść XF9005/XG9505 ale nie przeszkadza mi. Kolumny od ściany 30cm przestrzeni na pewno mają. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keleris Napisano 29 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2020 (edytowany) Czytając inne wątki mam podobny problem przy tych kolumnach, przy głośnym słuchaniu jest bas, tak przy cichym jest słabo, możliwe że jest to przez nie wygrzanie sprzętu / za mały metraż albo spaczenie tanim audio bo komputerowe edifiery r 2600 podłączone pod wejście słuchawkowe w tv dawały go znaczącą więcej przy cichym odsłuchu. Edytowano 29 maja 2020 przez Keleris Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 31 maja 2020 Udostępnij Napisano 31 maja 2020 One lubią grać głośniej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2020 Raz to kwestia kolumn. Że dużo modeli lubi grac głośniej. A dwa że jednak amplitunery przy cichym graniu , no powiedzmy sobie szczerze znacznie tracą na jakości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keleris Napisano 1 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2020 To jak to jest? Na forum wyczytałem że rn803 ma jakąś auto kalibrację/regulacje w zależności od ustawionej głośności i że jest zrobione na wzmacniaczu? Na to wychodzi że do cichszego oglądania filmów bez subwoofera się nie obejdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 1 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2020 (edytowany) A co ma sub do reszty, jeśli sub będzie grać głośniej od reszty to będzie go za dużo przy głośnym sluchaniu to raz, dwa sub przy cichym graniu nie uruchomi się w ogóle jeśli będzie ustawiony na auto więcej wybudzanie. Edytowano 1 czerwca 2020 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keleris Napisano 1 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2020 Sub nie ma nic do reszty, stwierdzam jedynie z otrzymanej odpowiedzi "dużo modeli lubi grac głośniej " że do filmów podczas cichszego odsłuchu potrzebny jest subwoofer. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 1 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2020 Prędzej bym obwiniał elektronikę i również kalibrację która często wycina dół, przecież te heco są mocno basowymi kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts