Chyba Miro 84 Napisano 17 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 (edytowany) 3 godziny temu, Gaara Mat napisał: W pokoju staneły Tannoy DC6T + MF M3SI z kablami atlas hyper 2.0. Świetne kolumny co tu dużo mówić. Przy głośniejszym słuchaniu mam wrażenie, że chwilami góra jest trochę drażniąca. W moim pokoju stoja co prawda nieco inne czyli DC6T SE, również stwierdzam że swietne kolumny, jednak u mnie zarowno przy cichym jak i głośnym słuchaniu nic nie drażni🤔. Próbowałeś może coś kombinować z wzmakiem (Może nie wyrabia - bo np. Moje kolumny są dosyć wymagajace od wzmacniacza). Proponowałbym wypożyczyć jakis inny wzmak (nawet od kumpla), i odrzucić że to nie wina wlasnie wzmacniacza. Edytowano 17 czerwca 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaara Mat Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 Hmmm Musical Fidelitu M3SI może nie wyrabiać przy tych kolumnach? 85W na kanał przy 8 Ohm podaje ten piec. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 Przeciążając system (np. Mało wydajnym wzmakiem), najczesciej oberwać może przetwornik wysokotonowy. Nie twierdze że to sie wydarzy, ale niepokoi mnie że na głosniejszym graniu, coś Cię drażni w wysokich tonach🤔 tak być nie może. Na wszelki wypadek, sprawdz na innym wzmaku czy to sie powtarza, jesli tak to możliwe że coś nie tak kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 18 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2023 Dnia 17.06.2023 o 13:37, Chyba Miro 84 napisał: W moim pokoju stoja co prawda nieco inne czyli DC6T SE, również stwierdzam że swietne kolumny, Nie wiem czym różnią sie DC6T od SE w budowie ale te pierwsze kiedyś miałem i przyznaję, że to było fajne granie. Najbardziej zapamiętałem tą lekkość, dużo powietrza i przestrzeni. Jestem wielkim fanem Tannoy i niebawem mam zamiar sprawić sobie coś fajnego z wyższej półki 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haleem Napisano 22 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2023 (edytowany) DC6T SE to kolumny mające wysunięty środek i górę - słuchałem tych kolumn z harmanem i było ok MF M3SI ma bliski i bardziej błyszczący środek, mniej wtulony w bas, za to płynniej przechodzący w wysokie tony. Tonacja jest przesunięta bardziej w górę (cyt. test w Audio) może dla Twojego ucha to zbyt wiele 😉 Edytowano 22 czerwca 2023 przez haleem 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haleem Napisano 23 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2023 @Bebop taki trochę ciężkawy żart, może po prostu dla @Gaara Mat to zestawienie gra zbyt jasną/jazgoczącą górą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 29 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2023 Dnia 17.06.2023 o 13:21, Gaara Mat napisał: Bi-wire faktyczne dużo wnosi do systemu? Z moich testow wyszlo, ze guzik wnosza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 11 listopada 2024 Udostępnij Napisano 11 listopada 2024 https://www.ebay.co.uk/itm/335615111394?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=711-127632-2357-0&ssspo=sRDDrwZQQDe&sssrc=4429486&ssuid=J4Q_zlvCQhO&var=&widget_ver=artemis&media=COPY £8.5k I can price up collection and delivery if required. Niecałe dwa lata mają, czyli Tannoy żyje 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassyx Napisano 11 listopada 2024 Udostępnij Napisano 11 listopada 2024 Spadek wartości ogromny... Bardzo pozytywnie zapadły mi w pamięci ich mała wersja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 11 listopada 2024 Udostępnij Napisano 11 listopada 2024 1 godzinę temu, kassyx napisał: Spadek wartości ogromny... https://www.hificorner.co.uk/product/tannoy-kensington-gold-reference-stereo-speakers/ Chce sprzedać używane, to schodzi z ceny. To nie Polska, że gość chce za Turnberry GR, kupione sześć lat temu ale wyprodukowane ponad osiem lat temu, £6k gdy nowe kosztują £8.5k Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassyx Napisano 11 listopada 2024 Udostępnij Napisano 11 listopada 2024 Dla mnie, jako potencjalnego kupca z rynku wtórnego jest to zaleta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Słabego Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Cześć Czy ktoś z was badał kolumny tannoy pod kątem sprężystości membran ? Testowałem ostatnio chivoty 12 cali i porównywałem ze stirlingami 10cali z lat 80tych . Różnica kolosalna. Membranę starego Stirlinga zawieszonego na miękkiej gumowej obręczy można wepchnąć palcami na 1.5 cm prawie bez użycia siły. Nowy głośnik chivota poddaje się dopiero po użyciu czterokrotnie większej siły i to nie więcej niż na 8mm. Przekłada się to na bardzo nisko schodzący bas w starych stirlingach i brak dołu w o 2 cale większych chivotach. Może ktoś z was wie dlaczego nowe głośniki są tak sztywno zawieszone ? Grają twardo i w ogóle nie przenoszą niskich tonów. Nowe kolumny za 20-30 tysiaków grają tak słabo w porównaniu ze swoimi dziadkami że aż nie chce się wierzyć że można tak spieprzyć taką doskonałą markę. Bardzo jestem ciekawy waszych porównań jeśli mieliście kiedyś okazję posłuchać jednych i drugich. Pozdrawiam serdecznie Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 15 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 15 godzin temu 57 minut temu, Słabego napisał: Membranę starego Stirlinga zawieszonego na miękkiej gumowej obręczy można wepchnąć palcami na 1.5 cm prawie bez użycia siły. Nowy głośnik chivota poddaje się dopiero po użyciu czterokrotnie większej siły i to nie więcej niż na 8mm. Mowa tu o różnych konstrukcjach z różnymi głośnikami i w różnym przedziale czasowym. Pozatym sprawdzanie na ile można max. wepchnąć membranę, chyba nie jest dobrym pomysłem 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowany) A jak można sprawdzić takie zawieszenie? jeśli ktoś rozłoży nacisk dłoni na większą powierzchnię membrany, a nie palcem punktowo nie powinno to być niebezpieczne. Poza tym jakiej innej metody użyć? Bo puszczenie sygnału 5, czy 10Hz nie da takiego oglądu. 1 godzinę temu, Słabego napisał: Membranę starego Stirlinga zawieszonego na miękkiej gumowej obręczy można wepchnąć palcami na 1.5 cm prawie bez użycia siły. Nowy głośnik chivota poddaje się dopiero po użyciu czterokrotnie większej siły i to nie więcej niż na 8mm. Przekłada się to na bardzo nisko schodzący bas w starych stirlingach i brak dołu w o 2 cale większych chivotach. Może ktoś z was wie dlaczego nowe głośniki są tak sztywno zawieszone ? Grają twardo i w ogóle nie przenoszą niskich tonów. Może to jest ten problem współczesnych głośników i ich zawieszenia o którym często wspomina Łukasz @S!N!, że dzisiejsze konstrukcje ten bas mają marny? Konstrukcja, konstrukcją, ale elastyczność przedniego zawieszenia membrany, może mieć kluczowe znaczenie. Edytowano 15 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu @Słabego Przesłuchałem bardzo dużo współczesnych kolumn, praktycznie większość salonowych produktów i rzeczywiście co jest nie tak z tym pasmem basowym, brakuje właśnie dociążenie oraz tak jak wspomniałeś zdrowej miękkości i rozciągnięcia (jedyne paki, które grały trochę po miękkiej stronie to były jaspery, ale to jeszcze nie to i brak było pełnych informacji) - praktycznie większość słuchawek wygeneruje poprawnie to pasmo jak i zarówno sprzęt samochodowy i mam tutaj na myśli, fakt, iż rozciągnięcie basowe jest pełne, słychać każdy detal i przede wszystkim przyjemną miękkość oraz sprężystość, brak utraty kontroli oraz wszystkich smaczków, krawędzie nie są nienaturalne i nigdy nie brakuje dociążenia, nigdy nie jest za sucho. Obecnie bas jest zbyt utwardzony i jakby niezbyt naturalny, nawet perkusja nie brzmi tak jak na żywo, oczywiście nie chodzi tutaj o koncertowe uderzenie, które wgniata klatkę i tak jak wspomniałeś jakby grało to za sztywno ,żeby to łopatologicznie przedstawić brzmi jak uderzenie młotkiem w deskę lub ręką w podłogę, a powinno przypominać uderzenie dłoni w kanapę, bądź w poduszkę z pełną kontrolą i ze wszystkimi niuansami. Oczywiście jeśli w produkcji mamy na starcie „miękki” bicior to wybrzmi on w miarę nawet na twardym zawieszeniu, ale jakbyśmy już przerzucili to na sluchawy lub do auta gdzie jest miękko to jest wow, a na kolumnach zaczyna brakować informacji i pewnego % basu. Jeśli ktoś słucha trochę bardziej rozwiniętej muzyki w tych podzakresach, gdzie dzieje się naprawdę dużo to pojawia się problem i owszem pewne gatunki lub nawet numery potrafią fajnie wybrzmieć na tym nowoczesnym sprzęcie, ale nie wszystko i jakby za lekko, może to właśnie wychylenie powoduje wszelkie problemu, oczywiście jeśli akustyka jest poprawna i cała synergia toru. @DiBatonio Dużo się nad tym zastanawiałem i rzeczywiście może to jest słowo klucz, mianowicie „elastyczność” bo tak naprawdę nie pamiętam starych konstrukcji, które pracowałby zza twardo, może zawieszenie „sztywne” lepiej przenosi szybszą stopę, która się nie gubi i stąd taki zamysł, choć na „miękkim” też nie było problemu z karabinowym basem ( oczywiście pomijam wszelakie buły i dudnienia ) a weźmy sobie te wyśmiewany wieżyczki, przy cichym odsłuchu ten bas potrafi być właśnie taki dość rozciągnięty, przyjemny i miękki, a to przecież bardzo mały przetwornik i do tego jeszcze słaby jakościowo, a słyszałem takie, które miały bardzo dużo do powiedzenia w informacji basowej…Przyszła mi taka myśl, iż w starszych samochodach głośniki również były bardziej podatne na większe wychylenia i rzeczywiście to grało bardzo dobrze, no nie wiem, nie posiadam, aż takiej wiedzy w tym temacie, musiałby się wypowiedzieć jaki inżynier, który składa na codzień te produkty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 13 godzin temu, Słabego napisał: Może ktoś z was wie dlaczego nowe głośniki są tak sztywno zawieszone ? Grają twardo i w ogóle nie przenoszą niskich tonów. Jeżeli chodzi o nową serię Legacy, to nie słuchałem. Ale mam 10” na sztywnym zawieszeniu i braku basu nie stwierdzam. No chyba, że kontrabas nie ma basu 🤔 Bo na DCD bas jest. Edytowano 3 godziny temu przez pairtick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts