Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam Chcę kupić Onkyo seria rz 810  Czy ten ampituner jest warty tyle pieniędzy? Szkalem opinii i jakoś mi ciężko znaleźć. Rozważam też zakup Denon AVR 3400H. Parametry przemawiają na wybór Onkyo,ale powiem szczerze boje się ze nie będę zadowolony. Czytalem 3 opinie użytkowników modelu 840  i wypada slabo.

Z Denona ludzie zadowoleni. Co wybrać?

Edytowano przez matyjas74
Napisano
8 minut temu, matyjas74 napisał:

Chcę kupić Onkyo seria rz 810  Czy ten ampituner jest warty tyle pieniędzy?

Tyle, czyli ile? Ampli sprzed trzech lat, więc używka?! Trudno się odnieść, za mało treści. Do czego, z czym, w czym, jakie preferencje, oczekiwania etc. Nikt tu nie ma szklanej kuli

Napisano

Dokładnie ?

Tyle = ile?

8 godzin temu, matyjas74 napisał:

Czytalem 3 opinie użytkowników modelu 840  i wypada slabo.

pokaż je.

Denon X 3400 to półka niżej ale bardzo fajny amplituner ze świetnąkalibracją.

Jakie kolumny?

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Dokładnie ?

Tyle = ile?

pokaż je.

Denon X 3400 to półka niżej ale bardzo fajny amplituner ze świetnąkalibracją.

Jakie kolumny?

Amplituner ma napędzać zestaw 5.1 docelowo 7.2 System4 THX Tufla.

8 godzin temu, Markcox napisał:

Tyle, czyli ile? Ampli sprzed trzech lat, więc używka?! Trudno się odnieść, za mało treści. Do czego, z czym, w czym, jakie preferencje, oczekiwania etc. Nikt tu nie ma szklanej kuli

Jeżeli chodzi a ampla to nowy są jeszcze w sprzedaży. A kolumny to tak jak wspomnialem System 4 THX set 7.2 Tufel.

Napisano
9 godzin temu, Markcox napisał:

ale to nie jest 7.2 😁 dlatego nie mogłem się dogrzebać ;) 

sorki oczywiście 7.1

jeżeli chodzi o ceny na teraz to: 

Onkyo RZ 810 znalazłem za 3890zł

Zestaw kolumn System 4 THX 5.1 3600zł

Denon AVR 3400H 3500zł 

Chcę się zmieścić w kwocie 7500zł maks za komplet pomieszczenie w którym będzie kino to około 20m. 

Jeżeli chodzi o kolumny, to zestawy z podłogówkami odpadają {mało miejsca i kot który zrobi z nich sobie drapak}, Pierwszy zestaw który brałem pod uwagę to RZ 840 i zestaw kolumn 5.1Heco Aurora 300 , ale wyszło za dużo kasy. Mam 7500 zł i potrzebuje kupić amplituner i zestaw głośników półkowych takie oto moje pytanie do Was.

Napisano (edytowany)
57 minut temu, matyjas74 napisał:

Onkyo RZ 810 znalazłem za 3890zł

Niezła cena kupowałem jakieś 3 lata temu nowe rz810 za 3400zł, 3800zł kosztowało onkyo rz840 przed korono wirusem teraz widzę odlecieli z cena tak samo jak PL ~ 5200zł.

Niezłe czasy,

Edytowano przez Jasiek88
Napisano

Oj nie znam tych kolumn. 

Gdzieś tam kiedyś je widziałem w jakimś sklepie ze wszystkim. Facet je chyba sam sprowadza z Niemiec. Średni produkt. Takie sprawiał wrażenie. Ale co kto lubi. 

to że te kolumny są sprzedawane w Niemczech z amplitunerem Onkyo to wcale nie jest wyznacznik. U nas podobnie było z kolumnami Bose one też były oferowane swego czasu z amplitunerami Onkyo. To po prostu kwestia dogadania się dystrybutorów a nie realna propozycja że to dobrze ze sobą współgra. Może pomyśl o solidnym zestawie 5.1 niż jakimś udawanym z thx

Napisano
9 godzin temu, seba3002 napisał:

Na amp chcesz wydać 4000 a na kolumny z subem 3500 😐? Może warto trochę przesunąć proporcje. 

Napisałem,że chcę wydać 7500zł na całość. Faktycznie przeglądam się amplitunerom w cenie 3.500 do 4000 zł to nie znaczy że tak musi być. 

Napisano
12 minut temu, S4Home napisał:

Oj nie znam tych kolumn. 

Gdzieś tam kiedyś je widziałem w jakimś sklepie ze wszystkim. Facet je chyba sam sprowadza z Niemiec. Średni produkt. Takie sprawiał wrażenie. Ale co kto lubi. 

to że te kolumny są sprzedawane w Niemczech z amplitunerem Onkyo to wcale nie jest wyznacznik. U nas podobnie było z kolumnami Bose one też były oferowane swego czasu z amplitunerami Onkyo. To po prostu kwestia dogadania się dystrybutorów a nie realna propozycja że to dobrze ze sobą współgra. Może pomyśl o solidnym zestawie 5.1 niż jakimś udawanym z thx

Nie potrzebuje zestawu z certyfikatem THX wystarczy dobre 5.1 do rozbudowy 7.1

Napisano
41 minut temu, Jasiek88 napisał:

Te kolumny na pewno nie miały certyfikatu thx, onkyo je ma więc ten tego... ściema :D

Gabaryty tych kolumn mi pasują, a nie to że mają thx. Coś mi się wydaje,że pójdę w Aurora 300 i amp do 3 tyś. 

Napisano
58 minut temu, Stolarz napisał:

Chcesz kupić zestaw 5.1 bazując tylko na gabarytach? :|
Odpuść te Tojfele i idź w zestaw Heco Aurora 300.

Poszedłem do firmy Akustyka (zapomniana przeze mnie firma) miesci sie pod moim nosem. Sprzedawca zaproponował mi zestaw klipsch 51 + sub 10 cali w cenie 3700 amplituner denon AVR3400. Panowie czy ten zestaw jest godny polecenia? 

Napisano

a poza tym, że Ci zaproponował, włączył Ci to i pokazał jak gra? 

I trudno ocenić, czy warto, póki nie zaczniesz posługiwać się konkretnymi oznaczeniami modeli. Pod terminem sub 10", może kryć się pół magazynu audio ;) 

a to 3,7k to same kolumny, czy wraz a ampli? Powiedz przede wszystkim, czy w ogóle czegoś słuchałeś i jakie masz preferencje, co do reprodukcji dźwięku. Bo na ten moment rzucasz propozycjami i do tego skrajnie różnie grającymi kolumnami. Generalnie dużo piszesz i nic nie piszesz. Choćby totalnie zlałeś podstawowe pytanie, które pojawiło się na samym początku

Dnia 2.06.2020 o 00:05, Markcox napisał:

Do czego, z czym, w czym, jakie preferencje, oczekiwania etc.

A od tego powinieneś zacząć - wspomniałeś jedynie o 20m pomieszczeniu. Wysil się trochę

Napisano (edytowany)

a poza tym, że Ci zaproponował, włączył Ci to i pokazał jak gra? 

I trudno ocenić, czy warto, póki nie zaczniesz posługiwać się konkretnymi oznaczeniami modeli. Pod terminem sub 10", może kryć się pół magazynu audio ;) 

a to 3,7k to same kolumny, czy wraz a ampli? Powiedz przede wszystkim, czy w ogóle czegoś słuchałeś i jakie masz preferencje, co do reprodukcji dźwięku. Bo na ten moment rzucasz propozycjami i do tego skrajnie różnie grającymi kolumnami. Generalnie dużo piszesz i nic nie piszesz. Choćby totalnie zlałeś podstawowe pytanie, które pojawiło się na samym początku

A od tego powinieneś zacząć - wspomniałeś jedynie o 20m pomieszczeniu. Wysil się trochę

Szanowny kolego pisalem ze mam do wydania 7500zł na ampla i zestaw kolumn5.1. Co do kolumn to muszą być półkowe też pisalem. Pomieszczeniem około 20 m pokój z aneksem kuchennym. Miesce odsluchowe bedzie miało około 12 m oddzielone czesciowo  ścianką od kuchni. Scianka długość okolo 2m wysoka 2.5m na tej scianie tv po bokach kolumny front na środku centralny. Trzy metry od scianki z mediami kanapa miejsce odsluchowe. Po bokach kanapy satelity gdzieś jeszcze trzeba wstawić suba. Jak zle opisalem to zrobie rysunek i wkleję. 😜 zestaw ktory zaproponował mi facet w salonie to klipsch r51m 4 szt centralny klipsch r 52c sub klipsch R100  sw. Za set 5.1wola sobie. 3700.

Alleluja😜😜

Napisano

Serdeczny kolego, więc jeszcze raz

Do czego

Kino, muzyka (jeżeli tak, to jaka?) Jakie proporcje?

z czym

Co ma być źródłem filmów/muzyki

w czym

To już opisałeś aż nadto, ale rysunek możesz wrzucić ;) 

jakie preferencje, oczekiwania

Czy do tej pory posiadałeś jakieś audio? Jeżeli tak, to jakie i co w nim podobało Ci się najbardziej, a co chciałbyś poprawić/zmienić, co było nie do zaakceptowania. Jeżeli nie posiadałeś, to może słuchałeś gdzieś jakichś kolumn? Klipsch'a, a już zwłaszcza z serii "R" nie bierze się w ciemno. To jest specyficzny charakter grania, że rzadko komu się podoba (stąd moje pytanie, czy poza poleceniem, dał Ci również go posłuchać?).

Ja, jako generalnie zwolennik Klipsch'a, serię R zdecydowanie Ci odradzam - ale posłuchać w tej "Akustyce" możesz, dla własnego doświadczenia, zawsze będziesz miał jakiś punkt odniesienia. Wcześniej wspominałeś o Aurora, które ma zgoła inne brzmienie - generalnie dwa różne światy. Zrozum, że przy mnogości produktów i skrajnie różnych ich charakterach brzmienia, trudno powiedzieć, "bierz X", nie znając do końca Twoich oczekiwań brzmienia i zastosowania.

I nie odbieraj moich postów jako ataku na Twoją osobę. Staram się tylko pomóc uzyskać Ci informacje, których tutaj oczekujesz. Hawk! 😎

Napisano
1 godzinę temu, Markcox napisał:

Serdeczny kolego, więc jeszcze raz

Kino, muzyka (jeżeli tak, to jaka?) Jakie proporcje?

Co ma być źródłem filmów/muzyki

To już opisałeś aż nadto, ale rysunek możesz wrzucić ;) 

Czy do tej pory posiadałeś jakieś audio? Jeżeli tak, to jakie i co w nim podobało Ci się najbardziej, a co chciałbyś poprawić/zmienić, co było nie do zaakceptowania. Jeżeli nie posiadałeś, to może słuchałeś gdzieś jakichś kolumn? Klipsch'a, a już zwłaszcza z serii "R" nie bierze się w ciemno. To jest specyficzny charakter grania, że rzadko komu się podoba (stąd moje pytanie, czy poza poleceniem, dał Ci również go posłuchać?).

Ja, jako generalnie zwolennik Klipsch'a, serię R zdecydowanie Ci odradzam - ale posłuchać w tej "Akustyce" możesz, dla własnego doświadczenia, zawsze będziesz miał jakiś punkt odniesienia. Wcześniej wspominałeś o Aurora, które ma zgoła inne brzmienie - generalnie dwa różne światy. Zrozum, że przy mnogości produktów i skrajnie różnych ich charakterach brzmienia, trudno powiedzieć, "bierz X", nie znając do końca Twoich oczekiwań brzmienia i zastosowania.

I nie odbieraj moich postów jako ataku na Twoją osobę. Staram się tylko pomóc uzyskać Ci informacje, których tutaj oczekujesz. Hawk! 😎

Zestaw potrzebuje bardziej do filmów niż do muzyki{70 do 30 dla filmu} ale wiadomo że muzyki też będę słuchał {muzyka rozrywkowa} . Źródłem na chwilę obecną będzie internet, tv później odtwarzacz blu ray. kilka dni temu sprzedałem swój pierwszy zestaw kina domowego  kupiony był 12 lat temu .zestaw tego kina to kolumny M audio set 5,1 amp Onkyo NR 5..lub3.. dokładnie nie pamiętam modelu i odtwarzacz CD. Grało głośno i w miarę czysto na początku wydawało mi się,że zajebiście. Po pewnym czasie kolega kupił ampla Denona i zestaw 5,1 to były kolumny półkowe przetworniki tonsila skrzynki robiła firma Akustyka. Kolega puścił film na swoim kinie iii czar mojego kina prysnął. Zestaw kolegi walił średnimi dźwiękami i wysokimi jak opentany i dynamika i trzaski tłuczonego szkła no szczęka mi opadła. Trochę mało basu było ale w porównaniu do mojego kina to miazga. Byłem dzisiaj w Akustyce zobaczyć co mają i jak firma się rozwinęła. Na półkach Klipsch , Dali, Pylon,Heco i wiele innych czyli jest moc. Facet z Akustyki pokazał mi Klipsa R51 i mówił że to kolumny do oglądanie filmów do muzyki proponował Heco aurora 300 {mówimy tylko o kolumnach półkowych} Na odsłuch muszę się umówić.