Gość Napisano 21 listopada 2020 Udostępnij Napisano 21 listopada 2020 (edytowany) @JohnDoe SMSL DA-8s jest mocniejszy od Q5. O ile pamiętam to miałeś też testować DA-8s z kolumnami B&W ale narazie są u lekarza diagnoza wymiana zawieszeń w głośnikach ☹️ Testuj ze swoim Acu jestem ciekaw jak wypadnie porównanie. Swoją drogą ten twój Smsl ma duński rodowód czyli moduł wzmacniacza Ice Power. Jest też wzmacniaczem zbalansowanym, może być ciekawe porównanie 😉 Ja bym testował właśnie w sobotę 👍 Edytowano 21 listopada 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Dnia 16.11.2020 o 15:57, maciek72 napisał: Zużycie prądu Q5 pro i Chromecast Audio wynosi 6.4 W Dzięki za to zdjęcie. Dzięki niemu kupiłem wreszcie "miernik" który działa od najmniejszych wartości. Poprzednie zakupy były mocno nietrafione Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Zużycie energii spadło do 5.7 W 😀 Czy , można jakoś ściemniać te niebieskie cyferki ? Potrafią obudzić w środku nocy 😭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Chyba nie można? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Chyba pozostaje nakleić coś na wyświetlacz co słabiej przepuszcza światło lub pobawić się w obniżenie napięcia zasilania diod. Moim zdaniem jego jasność jest optymalna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nomyzS Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Cześć ! Proszę o podpowiedź jakie wybrać kolumny do około 1200zl (pokój 15m2). Zastanawiam się czy znajdę odpowiednie do 60% filmy, 40% muzyka z aplikacji przez telefon. Czy wystarcza do tego 2 kolumny podstawkowe ? Uwielbiam niskie dźwięki w efektach specjalnych i muzyce. Słucham jazzu, muzyki klasycznej, popu, rapu. Czy będzie za mało basu i myśleć w przyszłości o subwooferze ? Budżet jakim dysponuje na smsl Q5 pro, Chromecast, kolumny i kable to ~ 2000zl. Mam jeszcze pytanie czy będzie wszystko działać jeśli podłącze optykiem smsl z tv, do smsl podłącze adapter bluetooth (baseus BA01) przez mini jack'a żeby odpalać muzykę z telefonu ? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Jeśli będziesz mieć Chromecast i telefon z Androidem to nie potrzebujesz adaptera bluetooth, wystarczy funkcja przesyłania. Co do kolumn, myślę że Magnat Quantum 723 były by dobre. Jeśli będziesz chciał więcej basu to zacznij od użycia podbicia basu jakie daje ten wzmacniacz i regulacji barwy. Myślę ze subwoofer nie będzie konieczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Jezeli z nowych to zaproponuje: https://www.ebay.pl/itm/Mission-QX-2-Bookshelf-Loudspeakers-in-Rosewood-Authorised-dealer/183722014517?hash=item2ac6af7735:g:VcgAAOSwEwNcg5R~ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nomyzS Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 W tym rzecz że adapter już posiadam i myślę czy jest sens kupować Chromecast. Dzięki za odpowiedź brać pod uwagę lepsze, ale używane kolumny ? Polecacie kupić wszystko z polskiej dystrybucji czy smsl przez aliexpress i głośniki na miejscu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Właśnie w sypialni podłączyłem je do telewizora, w około 18m jest bardzo fajnie jak na mój gust. Bas w nich jest potężny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 O tym gdzie kupisz sam zdecyduj. Musisz przemyśleć bilans wad i zalet. Myślę ze warto rozglądać się wśród kolumn używanych. Jednak nie każde w tej cenie muszą być lepsze od tych nowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Tak jak Moby jest fanem tego wzmacniacza ja tych kolumn 😁 Nie znam tych wcześniej zaproponowanych Magnatów, wyglądają spoko👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 (edytowany) Te z ebay co wstawiłem link pewnie można oddać po odsłuchu gdyby nie pasowały. Edytowano 22 listopada 2020 przez Inferno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Te kolumny mogą okazać się bardzo dobre. 6 minut temu, Jakub_Kam napisał: Nie udało mi się znaleźć chwili by podzielić się z Wami dokładnymi przemyśleniami odnośnie Q5 Pro. Przypomnę tylko, że byłem tym kolesiem, który do SMSLa podłączył gramofon za pomocą preampa ART DJ PRE. No i... szukam rozwiązania problemu. Ów problem, mimo początkowych zachwytów, to praca z gramofonem. Wczoraj wpadł do mnie znajomy z jakimś niskim wzmacniaczem Denona - PMA-720. Porównywaliśmy go z Q5 Pro na Magnatach Quantum 723. Wnioski są następujące: ChromeCast Audio puszczony po optyku do Q5 Pro to dużo więcej energii, klarowności, brak kocyka - względem Denona, do którego podpięty był kablem mini-jack - RCA, Technics Q3 z wkładką Technicsa 270c puszczony przez ART DJ PRE do Q5 Pro to gorsze granie niż bezpośrednio wpięty do Denona - na Denonie było więcej mięcha, dołu, instrumenty były klarowne, fajnie wybrzmiewały, gdzie na Q5 Pro było wolno, z kocykiem, instrumenty brzmiały wręcz śmiesznie. No i teraz niezbyt wiem co czynić, bo wątpię bym do 1000 zł znalazł coś, co dałoby mi granie z ChromeCastem Audio na poziomie Q5 Pro (po optyku), a jednocześnie fajnie napędziło gramofon. Istnieje niewielka szansa, że wąskim gardłem jest preamp, który posiadam, jednak bardziej obstawiam na dziurkę AUX w SMSLu. Jak piszę te słowa to żałuję, że nie podpięliśmy gramofonu do Denona z wykorzystaniem ART DJ PRE. Więc, drodzy Koledzy i Koleżanki, jakieś rady? Szkoda ze nie podłączyłeś swojego preampa do Denona, bo wtedy mógłbyś ocenić czy to nie kwestia zgrania się wkładki z konkretnym preampem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nomyzS Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 (edytowany) Dziękuję za odpowiedzi 🙂 Szkoda że Missiony QX-2 wykraczają poza budżet Edytowano 22 listopada 2020 przez nomyzS Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 (edytowany) 55 minut temu, Jakub_Kam napisał: No i teraz niezbyt wiem co czynić, bo wątpię bym do 1000 zł znalazł coś, co dałoby mi granie z ChromeCastem Audio na poziomie Q5 Pro (po optyku), a jednocześnie fajnie napędziło gramofon. Zaproś jeszcze raz znajomego z tym Demonem zróbcie test z użyciem tego ART DJ PRE. Jeżeli będzie dobrze możesz kupić taki sam model Denona ( chodzą po jakieś 800zł ) a do kolumn wystarczy rozdzielacz żeby kabli nie przepinać. Edytowano 22 listopada 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Osobiście jestem nadal zaskoczony jak ten maluch oddaje dźwięki 😉 mowa o źródłach cyfrowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 1 godzinę temu, nomyzS napisał: Szkoda że Missiony QX-2 wykraczają poza budżet Kolega kupił na ebay za 1070PLN z przesyłką wiec trzeba chwilkę zapolować i będą w budżecie. Ta aukcja akurat nie jest ale za chwile może być nowa na czarny piątek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Inferno jak byś opisał dźwięk tych QX-2 Grają zapewne z Rega Brio 😉 @Jakub_Kam zajrzyj w ten wątek ten sam wzmacniacz i kolumny co u ciebie jednak chłopaki proponują inne pre gramofonowe. https://forum.audio.com.pl/topic/77442-gramofon-do-1000-zł-do-istniejącego-wzmacniacza-i-kolumn/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 @RLC ja to nie jestem złotousty- takie spostrzeżenia :scena fajna w sypialni jak je włączam to pomieszczenie jest pełne muzyki, dźwięk dociążony, bardzo fajny według mnie wysokotonowiec który robi dużo dobrego w spójności ich grania. Są w stanie zagrać potężnym basem jak na swoje rozmiary. W 18m sypialni grają super i po cichu (na czym mi zależało najbardziej ) i jak chce głośniej. Rega robi z nimi co chce. Można o nich poczytać u brytyjskich przyjaciół: https://www.whathifi.com/reviews/mission-qx-2-review jeszcze taka uwaga że chyba nie poleciłbym ich do słuchania mocnego brzmienia, gubią się i dźwięk robi się płaski albo ja od metalu za dużo wymagam 🤔 No jeszcze jest szansa że to inne elementy coś psują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Generalnie małe kolumny i cudów nie będzie jednak z opisu wynika że jest dobrze nawet bardzo dobrze 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 40 minut temu, RLC napisał: Generalnie małe kolumny No takie małe to one wcale nie są i waga słuszna 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 Poszperałem waga 8.8 kg czyli dobrze 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 (edytowany) Wyglada na zacną konstrukcję. Fajny patent. Edytowano 22 listopada 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 22 listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 listopada 2020 @Chyba Miro 84 no nie widać śrubek, w tym bełkocie konstruktora jest napisane że to coś tam rozprasza 😁 ale dla mnie fajny gadżet 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts