Fafniak Napisano 2 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2020 Czytam i czytam i za cholerę nie mogę dojść co mam zrobić Jest możliwość ustawienia maliny (kupiłem wersje 4 ze względu na szybsze usb) aby działała z obniżonymi zegarami. Wiem że należy edytować config.txt ale wczytując w opis na FAQ maliny - zgubiłem się. Czy ktoś może mi napisać co dokładnie mam wpisać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 No dobrze. Ponieważ nigdzie nie otrzymałem porady zaryzykowałem i wpisałem to co facet wpisywał na filmiku na jutjubie. W plik config.txt na karcie z systemem trzeba wpisać : arm_freq=1200 Te 1200 oznacza zegar z jakim ma pracować główny procek To działa i zbija trochę temperaturę ale... niezbyt dużo Faktem jest to co powiedział mi na PW @tomek4446 - przepływ powietrza. Niestety wywalenie ścianek bocznych nie przynosi u mnie zbytniej poprawy bo temp. procesora utrzymywała sie na poziomie 72-74 stopnie Natomiast wygrzebany z szafy wentylator puszczony z małego zasilacza na 6.5V zrobił genialną robotę - zbił temp. do 42-45 stopni I teraz mam pytanie - on chodzi także na 5V> Wszystkie porady o zasilaniu z samej maliny opierają sie na wzięciu zasilania z tej dużej szyny. Ale przecież jak jest nakładka to ni cholery (chyba?) nie ma sposobu żeby skraść stamtąd zasilanie ? Czy może jednak? Czy są obudowy które mają wbudowany cichy wentylator który jest z boku? Bo te z wentylami na górze nie uwzglęniają nakładek ? Oglądam to złącze GPIO - to jest takie samo złącze jak w starych taśmach do dysków twardych ? Może po prostu zrobić obudowę z drewna rozłączyć moduły , połozyć obok siebie wstawić wentylatorek i gotowe? Skąd wziąć taka krótką taśmę ? Powiedzmy o długości z 5cm ? https://botland.com.pl/pl/raspberry-pi-hat-ekspandery-wyprowadzen/2607-modul-protopi-plus-rozszerzenie-raspberry-pi-432b-do-plytki-stykowej-tasma.html 15cm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 https://allegro.pl/oferta/10cm-ata-33-66-tasma-40pin-100-ok-sjl-8547884792 ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Ech , pytanie , ile V masz na USB ? Albo bardziej skomplikowane : nowy mail - do : biuro@botland.com.pl - Dzień dobry , szukam obudowy do Rp4 z wentylatorkiem. Z tym że mam nakładkę i nie ma dostępu bezpośredniego do zasilania. Co Państwo możecie polecić ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Tak wiem że 5V co nie znaczy że chcę rozwalać nowy świeżo zakupiony kabelek botland ma obudowy z wentylatorem od góry i jest mały wentylatorek, i podczepiany pod GPIO Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Nikt Ci nowego kabelka nie każe rozwalać 1) wentylatorek z wejściem USB https://pl.aliexpress.com/item/32599204644.html 2) kabelek https://www.aliexpress.com/i/4000124599915.html I wtedy sobie spokojnie bierzesz zasilanie z maliny . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 O! To jest bardzo dobra podpowiedź !!! Dziekuję bardzo - nie pomyślałem o czymś takim teraz testuje coś takiego z zamkniętymi wszystkimi ściankami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Albo bierzesz starą wtyczkę USB , czerwony łączysz z czerwonym , czarny z czarnym (do posiadanego wentylatorka of course ) . wtykasz do usb maliny i temat masz z głowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 uhm... - poszukam w moim pudełku zwanym potocznie pier...iem może coś tam jest ? Wtyczka stara chyba bingo ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 (edytowany) http://wortal.majsterkowicza.pl/2010/12/zasilanie-z-usb/ . Zewnętrzne piny Cie interesują. Zresztą ten sam numer ze zmianą wtyczki można zrobić z każdą obudową z Botlandu Edytowano 8 sierpnia 2020 przez mkk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 mam - z tej czerwonej faktycznie wychodzi tylko zasilanie wentylator fabrycznie jest na 12V i ma 2.3W - to wychodzi ok 0.2A To wejście uSB powinno wytrzymać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 USB daje 0.5A/5V , czyli 2.5W . Wiatraczek się będzie wolniej kręcił Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Że wolniej to ja wiem specjalnie kiedyś szukałem wentyli które są na 12V a startują od4-5V ten Sunon właśnie taki jest Wolniej kręci i cicho kręci Myślalem że USB daje 1A Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 A, fakt. Jak jest 3.0 to coś koło 1A. 0.5 było dla 2.0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Na razie działa wspaniale Temp w pomieszczeniu 28 stopni 😈 Po ok 40 minutach grania temp. procka wynosi 56 stopni Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 (edytowany) Wentylator mozesz podpiac pod GPIO masz do wyboru dwie predkosci czyli ppdaje 5v lub 3.3V W zaleznosci jak chcesz miec troche ciszej to opcja pierwsza U mnie tez z 70 spadlo do 52⁰C Mozna tez z usb ale moim zdaniem szkoda uzywac usb bo ten moze sie przydac chociazby do kolejnego ssd. Edytowano 8 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 ? przeczytałeś to co powyżej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 (edytowany) 22 minuty temu, Fafniak napisał: ? przeczytałeś to co powyżej ? Ja bym rozdzielił komponety i "dokleiłbym się" do w/w taśmy. Natomiast jesli nie zalezy Ci na usb to zostaw tak jak jest. Ps; Pisze co ja bym zrobił bo u mnie 2 usb juz zajęte, poniewaz dac kozysta wlasnie z usb a nie jak u Ciebie z GPIO Edytowano 8 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Tak zrobię, tylko muszę mieć pomysł na obudowę Taką aby od góry wiała NOCTUA 12cm z siatką i chodziła na 5V Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 (edytowany) 23 minuty temu, Fafniak napisał: Tak zrobię, tylko muszę mieć pomysł na obudowę Taką aby od góry wiała NOCTUA 12cm z siatką i chodziła na 5V Ja tez kombinuje z obudowa. Raczej bedzie DIY. Dla mnie wystarczajace było z napiecia 3.3v bo z 5 za mocno słyszałem wentylator przy nocnych cichych odsluchach. Ps: nawet hdd mnie wkurza jak pracuje dlatego kupilem ssd Ps2: czy ktoś moze udzielic odpowiedzi dlaczego w/w ssd nie współpracuje z Marantz cd6004 jako nosnik plikow (wybija na wyswietlaczu fat error) a hdd ktory ma 4krotnie większa pamiec pracuje bez zarzutu? Edytowano 8 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Przy takich mikrokomputerach których procesor wydziela bardzo mało ciepła i wystarcza zwykle maleńki radiatorek, aby obniżyć temperaturę zwykle wystarczy wyposażyć go większy radiator i wtedy można poprzestać na chłodzeniu pasywnym. Jeśli urządzenie się nie zawiesza, to znaczy że temperatura nie jest zbyt wysoka. Obniżenie jej może podnieść trwałość urządzenia. 39 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Ps2: czy ktoś moze udzielic odpowiedzi dlaczego w/w ssd nie współpracuje z Marantz cd6004 jako nosnik plikow (wybija na wyswietlaczu fat error) a hdd ktory ma 4krotnie większa pamiec pracuje bez zarzutu? Jaki masz system plików na tym SSD ? I jaki jest na dysku twardym ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 (edytowany) 13 minut temu, MobyDick napisał: Jaki masz system plików na tym SSD ? I jaki jest na dysku twardym ? Na hdd różne nawet flac. Marantz oczywiscie wybiera tylko mp3 i wav. Natomiast na ssd wgralem te same i nie działa wiec wgralem tylko mp3 i dalej nie działa. Co jest grane z tym ssd? Na malinie bez problemow wszystko "chodzi". Edytowano 8 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Chodziło mi o format dysku . Jakąś odmianę Fat czy NTFS ? Wiele urządzeń wymaga formatu Fat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Chodziło mi o format dysku . Jakąś odmianę Fat czy NTFS ? Wiele urządzeń wymaga formatu Fat. A to musze zapytac mojego doradcę od "tych" spraw (informatyk). chyba ze opiszesz co muszę sprawdzic w dysku to moze sobie poradzę Edytowano 8 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Pod Windows kliknij prawym klawiszem myszy na dysk w mój komputer i z menu kontekstowego wybierz właściwości. Wtedy wyświetlą się informacje o dysku. Tam możesz odczytać jaki jest system plików. Zmiana systemu plików wymaga sformatowania go i to prowadzi do skasowania danych. Dlatego wcześniej musisz przenieść pliki z niego na inny nośnik, aby ich nie utracić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts