Fafniak Napisano 16 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 w kontekście USB ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Tak Choć możesz rozwinąć temat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Odpowiem tak. Jeżeli wydawało mi się że przy pi3 było lepiej po podłączeniu zasilacza liniowego a pi 4 nie widze/słyszę różnicy - wybieram pi4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Ok. Przyjmuje do wiadomości. Choć pewnie wielu będzie oburzonych, że sprofanowałeś zasadność stosowania zasilacza liniowego :0Też osobiście wyznaję filozofię niczym z reklam proszku do prania - skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.Upraszczając: pi3 z zasilaczem liniowym gra tak jak pi4 z chińską ładowarką? Mam nadzieję, że tak jest w rzeczywistości, sporo kasy by zostało. Te umowne 3% jakości jestem w stanie poświęcić i żyć z ładowarką i cięższym portfelem.Czekam na malinę pi 4 od kolegi i pobawię się. Teraz od innego kolegi mam pi 2 i póki co rozczarowanie. To znaczy d... nie urywa, gra bo gra, nie powiem że gorzej , ale te wszystkie ochy i achy póki co u mnie się nie sprawdziły. Biorę pod uwagę również, że może mój usb DAC (w Magnat MR 780) nie jest wybitny.No i kabelek usb też bez audiofilskiego logo, po prostu odpięty od drukarki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Zauważ że ochy i achy dotyczą głównie rp3 z nakładkami Bo to jest bardzo mocna konkurencja do streamerów klasy +/- 2.5 tys Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 No ale ciągnąłem Fafniaka za język i wychlapał się, że DigiOne vs usb "prawie nie ma różnicy". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Czyli nie czytałeś dokładnie Osobną sprawą jest wyjście bnc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Trzeba jeszcze mieć BNC. Trochę mało popularne złącze (mniej niż coax, opt czy usb) , dlatego nie brałem tego wpisu pod uwagę. Mam coaxial i usb i z tym będę porównywać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Ja też mam coax Bnc-coax wystarczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 BNC i RCA to tylko dwie różne wersje złącza dwuprzewodowego. Kwestia przewodu lub przejściówki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Ok. Pomroczność jakaś mnie napadła. Jakoś pomyślałem sobie że i w dacu ma być bnc. Faktycznie, kabelek bnc-rca ogarnia temat. Tylko jak sobie z ciekawości oglądam sklepy to przy takim kabelku zwykle jest opis "kabel wideo". Owszem, ma 75ohm,ale to słowo wideo trochę mi miesza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Bo trudno kupić kable przewidziane do cyfrowego audio zakończone BNC. Zdarzają się i takie . Można kupić nawet kable z różnymi końcówkami na obu końcach. Kable RCA stały się znacznie bardziej popularne. Nakładanie przejściówki z BNC na RCA trochę mija się z celem. Jednak często staje się koniecznością gdy ktoś ma sprzęt z takim złączem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Ale rozumiem że dla przykładuhttps://allegro.pl/oferta/sommer-kabel-video-75ohm-hd-sdi-bnc-na-rca-20m-8730260593?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=ZWRmZDBjMTMtYzcyYS00OTM0LWJiM2MtMDBiODE5ODAyZjI1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b5f49668-a678-4cae-83f6-46553b926454 Takie coś zadziała? Link pierwszy z brzegu, kabelek ma 20m (ten z linku) więc oczywiście tylko poglądowy. I tym kabelkiem da radę wyjść z bnc karty DigiOne do wejścia coaxial w dacu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Taki kabel powinien się nadać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Dziękuję.Melodika natomiast za stówkę ma taki kabelek i nic nie piszą o video. Pewnie lepszy w związku z tym :0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Bardzo możliwe że sprawdzi się tak samo. Jednak Melodika jest znana z kabli audio i pewnie do zastosowań video nikt by nie kupił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 września 2020 Udostępnij Napisano 6 września 2020 Natknąłem się na to gdzieś w necie. Archimago zbudował takie coś. Może Ciebie @Fafniak zainteresuje albo komuś innemu się przyda. http://archimago.blogspot.com/2020/08/diy-raspberry-pi-touch-audio-streamer.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2020 kiedyś już cos takiego widziałem Ale nie miałem pojęcia że takie cuda są dostępne dedykowane dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2020 Allo digione 1.2 zamówione. Wreszcie pojawiło się Mam natomiast prośbę o podpowiedź. Co wpisać aby tego typu taśmy : https://allegro.pl/kategoria/raspberry-pi-akcesoria-254504?string=Taśma GPIO&bmatch=baseline-product-cl-eyesa2-engag-dict45-ele-1-2-0903 miały jeszcze jedno złącze dodatkowe aby można było korzystać w prosty sposób z sygnałów na GPIO Czy da sie cos takiego zamówić gdzieś i żeby miało np 10-12cm długości ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 13 września 2020 Udostępnij Napisano 13 września 2020 Może poszukaj jako zworki 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2020 Nie rozumiemy się. Potrzebuje taśmy która będzie zbudowana tak jak taśmy w komputerze do złącz ATA. Było tam złącze wtykane do płyty i dwa złącza do HDD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 15 września 2020 Udostępnij Napisano 15 września 2020 Hejka ja zlozyłem zestaw Pi4+digi+ pro+Smsl M8a i jestem bardzo zadowolony. Uzywam tylko spotify, działa bez problemu (tzn czasami musze odpalic ponownie Pi bo nie widzi go w apce spotify). Zasilam wszystko Toamankami. Wczesniej mialem Yamahe WXAD10. Róznica jest wyraznie odczuwalna. ktoś wczsniej pytal zy się grzeje. Grzeje się, ale nie jakos strasznie. Ja na wszelki wypadke mam otwarta obudowe i radiatorek. Sama instalacja itd przebiegly bezproblemowo. Kwestia uruchomienia spotify jest wyjasniona jak krowie na rowie takze polecam. Jedyny minus to ilosc kabli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 września 2020 jakie "pro" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 15 września 2020 Udostępnij Napisano 15 września 2020 1 godzinę temu, Fafniak napisał: jakie "pro" ? digi+pro to jedno urzadzenie niefortunie to zapisalem https://www.conrad.pl/p/hifiberry-hifiberry-digi-pro-1-szt-2250749?&gclid=CjwKCAjwzIH7BRAbEiwAoDxxTsO7pzOGOHXaVWt6Z69zZ9qx5R-B5MIlywAjxl8d9ylt1J_5tIGn3BoCPREQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&vat=true Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 września 2020 kumam Czy jest coś takiego jak "podstawa montażowa" która można kupić do montażu zestawu kart ? Coś w tym stylu ale z rozstawami pod śruby "malinowe" oczywiście bez kółek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts