Kobi90 Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 (edytowany) Cześć, dziękuję za ostatnie rady związane z wyborem amplitunera. Zdecydowałem się na Yamaha RN602. Teraz pora na dobranie fajnych kolumn lub monitorów. Testowałem ELAC Debut B6 i byłem miło zaskoczony. Monitory grały z super szczegółowością i fajnie wyglądały. Dla porównania słuchałem też kolumn wolno stojących PSB Imagine X1T i te ku mojemu zaskoczeniu nie miały kopa. Dźwięk był mniej wyraźny niż w monitorach i ogólnie brakowało im tego pazura, wyrazistości. Zastanawiam się czy jestem w stanie wybrać coś jeszcze lepszego w podobnych pieniądzach? Zakładając, że celuję w sprzęt używany. Spotkałem się z opinią, że przy bardziej szczegółowym dźwięku po godzinnym słuchaniu muzyki może boleć głowa. Czy to standard? Czy można się do tego przyzwyczaić i tego uniknąć? Nie mam żadnej praktyki z takim sprzętem stąd może głupie pytanie. Jeśli ELAC Debut B6 grał szczegółowo i dynamicznie, a zamierzam głównie słuchać rocka i popu to warto się na nich skupić, czy może lepiej rozejrzeć się jeszcze za jakąś alternatywą kolumn wolno stojących (wolałbym kolumny stojące na podłodze)? Może nota 550 x albo Indiana tesi? Może coś od Klipsch - te podobają mi się z wyglądu. Mój budżet to do 1,5-2 tys. niezależnie czy to będzie sprzęt nowy czy używany. Będą stały w salonie 30m2 - przy ścianie lub ok 30 cm od ściany. Drugie pytanie, czy w przyszłości warto ten zestaw rozbudować o głośnik środkowy i subwoofer? I czy byłaby możliwość stworzenia z tego namiastki kina domowego? Wiem, że amplituner stereo nie zagra jak kino, ale nie mam dużych wymagań pod tym względem - fajnie chociaż jakby dźwięk był monumentalny. Edytowano 27 sierpnia 2020 przez Kobi90 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobi90 Napisano 28 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Słuchałem wczoraj Klipsch r620 i świetnie grały. Porownywałem z pylon opal 23 i Klipsch bardziej mi przypadł do gustu. Czy to będzie dobry wybór? Czy warto, abym jako laik coś wiedział o tych kolumnach? Może są jeszcze jakieś alternatywy warte uwagi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobi90 Napisano 29 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2020 Podbijam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2020 Cześć! Od razu zacznę temat od kolumn podłogowych - uzyskasz potężniejsze brzmienie niż w przypadku monitorów. Tym bardziej warto pójść tą drogą jeśli masz warunki aby postawić większe kolumny. W budżecie do 2000zł za parę, świetnym wyborem będą Pylon Audio Pearl 27 lub Indiana Line Nota 550X. Ucho jest najlepszym doradcą, więc jeśli pasują Ci Klipsch R-620F - może to być dla Ciebie najlepszy wybór. Z budżetu podobnego do R-620F, fajnie grają między innymi: Polk Audio Signature S50E Monitor Audio Monitor 200 Pylon Audio Sapphire 25 W przypadku Yamahy R-N602, nie ma możliwości dołożenia dodatkowych głośników (tyły, center). Jedynie można podłączyć subwoofer. Warto wszystkiego posłuchać, ocenić samemu co najlepiej dla Ciebie zabrzmi. Zapraszamy na odsłuchy - z chęcią pomożemy dobrać odpowiedni sprzęt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2020 Na rn602 kina nie zbudujesz przy takim metrażu powinieneś wybrać kolumny podłogowe. Słuchałeś klipschy w połączeniu z tym konkretnym amplitunerem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobi90 Napisano 31 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2020 Tak, słuchałem. Świetnie mi siadły Słuchałem też z ELAC Debut B6 i PSB Imagine X1T i Pylon Opal 23 i najlepiej brzmiały Klipschy. Słuchajcie, a jakbym zbudował stereo, a następnie dokupił amplituner kina domowego i resztę kolumn, to da się kolumny podłogowe zintegrować w tych dwóch amplitunerach? Aby nie trzeba było przebinać kolumn w momencie kiedy chciałoby się pooglądać filmy na kinie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper.kaps Napisano 31 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2020 58 minut temu, Kobi90 napisał: Tak, słuchałem. Świetnie mi siadły Słuchałem też z ELAC Debut B6 i PSB Imagine X1T i Pylon Opal 23 i najlepiej brzmiały Klipschy. Słuchajcie, a jakbym zbudował stereo, a następnie dokupił amplituner kina domowego i resztę kolumn, to da się kolumny podłogowe zintegrować w tych dwóch amplitunerach? Aby nie trzeba było przebinać kolumn w momencie kiedy chciałoby się pooglądać filmy na kinie? Zostań już lepiej przy tym stereo, na nie przeznacz cały budżet lepiej na tym wyjdziesz, a i filmy da się oglądać z całkiem dobrym efektem, i jak będziesz miał za mało basu, to sobie dorzucisz suba z czasem. A może Heco Aurora 700? Całkiem niezłe kolumny w swojej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 31 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2020 2 godziny temu, Kobi90 napisał: Tak, słuchałem. Świetnie mi siadły Słuchałem też z ELAC Debut B6 i PSB Imagine X1T i Pylon Opal 23 i najlepiej brzmiały Klipschy. Słuchajcie, a jakbym zbudował stereo, a następnie dokupił amplituner kina domowego i resztę kolumn, to da się kolumny podłogowe zintegrować w tych dwóch amplitunerach? Aby nie trzeba było przebinać kolumn w momencie kiedy chciałoby się pooglądać filmy na kinie? Nie kombinuj tak zamiast drugiego możesz dołożyć kasę do wyższego modelu amplitunera AV który zagra lepiej w stereo i będziesz miał jedno urządzenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 września 2020 Udostępnij Napisano 1 września 2020 Indiana line na pewno nie da Ci takiego dzwieku. Jeśli B6 Ci się spodobały a później Klipsche to sprawdź Heco z Linii CELAN GT 302 albo Magnat Quantum 753 Ewentualnie szukaj używanych i świetnych Monitor audio Silver 2. Tu nie braknie Ci ani kopa ani energii w przekazie. Nie będą też drogie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts