sn00p Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Cześć. Mam zestaw głośników 5.1 Wilson Raptor z kolumnami model 5 i subem SUB-8. Do tej pory grało mi to z Pioneerem VSX-S520, który uległ awarii. Akurat tym razem miałem w domu przepięcie przez które uszkodziło przetwornice napięcia, ale wcześniej też miałem z nim problemy dlatego szukam czegoś innego. Dźwiękowo i funkcjonalnie nie mialem zastrzeżeń, lubię ładny dźwięk ale audiofilem nie jestem ;) Niestety muszę wybrać coś "slim", bo pełny ampli mi nie wejdzie... W moim budżecie są: - Marantz Nr1510, - Yamaha RX-S602, - Onkyo TX-L50. Pomieszczenie w którym zestaw będzie grał to otwarty salon ok 25m2. Co do sposobu użytkowania to 60% muzyka w stereo, 40% kino. Będę wdzięczny za rady co lepiej zagra w tej konfiguracji. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 A ile ten slim będzie miał wolnej przestrzeni? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sn00p Napisano 17 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 października 2020 1 minutę temu, Kubad napisał: A ile ten slim będzie miał wolnej przestrzeni? Górą ok 5cm, na boki po 10. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sn00p Napisano 17 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 października 2020 Ewentualnie może ma ktoś wiedzę, czy któryś z powyższych ampli jest wstanie w danym momencie grać muzykę z jednego źródła i dawać obraz na TV z innego? Na Pioneerze nie da się tak zrobić, a bardzo by się przydało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Świetny pomysł. Kup slima, wstaw go we wnękę i czekaj aż się ugotuje 😛. 3 godziny temu, sn00p napisał: ale wcześniej też miałem z nim problemy No właśnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sn00p Napisano 17 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 października 2020 (edytowany) Ta wnęka wcale nie jest taka mała, to raz. A dwa, że te problemy dotyczyły gniazda hdmi, więc tak średnio udało się zabłysnąć... Ty bardziej, że patrząc na wysokość tego Pioneera to do góry miał 10cm luzu, ile wg. ciebie powinien mieć? 1,5 metra? Edytowano 17 października 2020 przez sn00p Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Skoro Pioneer ma 7 cm wysokości a Marantz 10.5 to jednak ten pierwszy nie miał 10 cm luzy. Ale mniejsza z tym. Może i ten Pioneer nie padł z przegrzania ale 5 cm to jednak trochę mało. Ale oczywiście Twoja kasa, Twoja decyzja. Sam mam slima i wiem ile ciepła oddaje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 5cm zawsze lepsze niż 2cm ale Seba ma rację że możesz skrócić sobie czas żywotności takiego amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sn00p Napisano 18 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 października 2020 Ok, ale pytanie nadal brzmi: Który ampli do Wilson Raptor 5? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Poszukaj marantza nr1509. Można znaleźć za około 2000. To prawie 500 zł mniej niż nr 1510. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Cześć, Jeśli wybór miałby paść na slim to Yamaha RX-S602 byłaby dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o brzmienie. Doda nieco dynamiki oraz ładnie skontroluje bas w Raptorach. Dodatkowo jest to amplituner, który dobrze znosi ciężkie warunki i nie przegrzewa się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 18 października 2020 Udostępnij Napisano 18 października 2020 Jeśli amplituner stoi w szafce, to czy nie jesteś w stanie wywiercić nad nim otworów, żeby miał gdzie się wentylować? Ewentualnie wywiercić większy otwór i wstawić tam niskoobrotowy wentylator, żeby odprowadzał ciepło? (Da się to zrobić tak, żeby było niemal zupełnie bezgłośne. Komputery oddają nawet 500 W ciepła i chłodzone powietrzem potrafią pracować względnie cicho, a przy mniejszych obciążeniach na minimalnych obrotach wentylatora niesłyszalnie. Stąd ta sugestia.) Zarówno Marantz, jak i Yamaha mają wzmacniacze pracujące w klasie AB. Zakładając maksymalną teoretyczną sprawność 78,5% przy 50 W mocy na kanał w pracy 5-kanałowej (250 W mocy akustycznej) będziesz mieć 68 W mocy oddawanej jako ciepło. W praktyce sprawność jest niższa, więc tego ciepła może być dużo więcej. Onkyo i Pioneer pracują w klasie D i sprawności ponad 90%, przez co w takich samych warunkach nie emitują więcej ciepła niż 25 W. Jest tylko jedno ale. Onkyo TX-L50 to przepakowany do innej obudowy Pioneer VSX-S520. Front jest nieco inny, przez co może się wydawać, że to inny sprzęt, ale to dokładnie to samo, spójrz na tył obydwu. Nawet śrubki są w tych samych miejscach. Jedyna różnica to umiejscowienie wejścia na mikrofon kalibracyjny (w Onkyo z tyłu), ale to kosmetyka. Nawet rzeczona kalibracja jest jednakowa (zresztą Onkyo uznało, że AccuEQ jest gorsze od MCACC i przestało rozwijać AccuEQ, w jego miejsce dając MCACC ze zmienioną nazwą). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 października 2020 Udostępnij Napisano 19 października 2020 5 cm to zdecydowanie za mało i nowy amplituner padnie tak szybko jak poprzedni. Mimo że będzie lepszy. Pomijając to bo wiem że to jest walka z wiatrakami to RX602 gra z nich najlepiej pod Wilsonem. Yahoo widzisz miał w klasie D a i tak padł Po prostu 5 cm to za mało. zdecydowanie. Zapraszam po wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sn00p Napisano 19 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2020 (edytowany) Ok, zatem rozejrze się za Yamahą postaram się ogarnąć dla niej jakieś odkryte miejsce. Dziękuję za rady. PS - ten Pioneer nie padł przez temperaturę, tylko przepięcie Edytowano 19 października 2020 przez sn00p Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts