Qaw321 Napisano 17 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 No szczerze powiem że narazie jeszcze nie wiem jak to wypoziomować i w ogóle ale doczytam wszystko w wolnej chwili, mój poprzedni dual nie miał opcji regulacji nacisku itp. więc nie było okazji żeby się tego nauczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 (edytowany) @Qaw321Poziomowanie to tylko poziomica położona na talerzy i obracając talerz sprawdzasz czy jest poziom w każdym kierunku. Po ustawieniu poziomu ustaw wagę na ramieniu tak żeby ramię było w poziomie nie opadało ani nie podnosiło się i wtedy dodaj na wadze wg podziałki ( jest opis cyferkami/g )nacisk ile wymagane jest dla igły. Edytowano 17 grudnia 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaw321 Napisano 17 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 To tak na szybko mi sprzedawca w ten sposób właśnie ustawił, najpierw ramię w poziomie a później ustawił chyba 1.75 grama ale tak naprawde nie wiem jaki ma być nacisk dla igieł które mam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 Ustawił u Ciebie w domu? Z której wkładki korzystasz, a następnie sprawdź internecie, tam znajdziesz parametry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaw321 Napisano 17 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 1 godzinę temu, Karol64208 napisał: Ustawił u Ciebie w domu? Z której wkładki korzystasz, a następnie sprawdź internecie, tam znajdziesz parametry. Nie, u siebie to ustawił, w sumie w domu będę musial ustawić wszystko od nowa. Załóżmy że narazie będę używał wkładki AT, znalazłem na jakimś forum takie info o niej: "Jeśli jednak ktoś chciałby mieć gramofon specjalnie do odtwarzania starych płyt, które wymagają większego nacisku warto zainteresować się wkładką AT-VM8 z tego samego okresu. Nie zdobyła sobie statusu kultowej, więc można ją dostać za sumę około 150 zł. Od popularnej poprzedniczki różni ją siła nacisku - od 3 do 5g. Pasmo przenoszone od 25Hz do 35kHz, igła również sferyczna, masa 5,5g, zaś pozostałe parametry się nie różnią. Można dostać wiele zamienników igieł do tego typu wkładek, a także igły NOS oryginalne względnie tanio, dotyczy to igieł sferycznych." Aż tak duży nacisk mam ustawić dla tej wkładki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 @Qaw321, jakiej jakości masz vinyle-stan fizyczny, i czy planujesz zakup nowych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaw321 Napisano 17 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 Nie mam starych vinyli, te co mam są kupione jako nowe w ostatnim roku i są w idealnym stanie, będę systematycznie kupował nowe płyty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 (edytowany) @Qaw321postaraj się poszukać wkładki z igłą ED ( eliptyczna-diement ) z naciskiem max do 2g. Na inne szkoda wydawać kasę i szkoda tych vinyli. I wypoziomuj talerz i dopiero ustawiasz nacisk igły/wagę/ Edytowano 17 grudnia 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaw321 Napisano 17 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 11 minut temu, Karol64208 napisał: @Qaw321postaraj się poszukać wkładki z igłą ED ( eliptyczna-diement ) z naciskiem max do 2g. Na inne szkoda wydawać kasę i szkoda tych vinyli. I wypoziomuj talerz i dopiero ustawiasz nacisk igły/wagę/ Możesz podać kilka jakichs propozycji takich wkładek godnych uwagi? Chodzi mi o konkretne modele z dobrym stosunkiem ceny do jakości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 @Karol64208 wywołujesz wilki z lasu co do zasady dodałbym jeszcze vta i azymut i można startować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 Sprawdź czy są dostępne Shury i czy cenowo dla Ciebie osiągalne. @Chili Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 Tak na marginesie, to przyznam, że najlepszy sposób jaki znalazłem na wypoziomowanie gramofonu to granitowa podstawa z nóżkami do regulacji wysokości. Ponieważ mam Thorensa 320, który ze względu na swoją budowę powinien być dobrze wypoziomowany to całą robotę robi podstawa a w gramofonie ustawienia pływającej plinty są wtedy banalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 Najważniejsza jest podstawa na czym stoi gramofon, nie ważne czy granit czy deska istotne jest żeby nie przenosiła wstrząsów z podłogi, i gramofon był oddalony od pozostałego sprzętu. Poziom talerza zapewni nam odpowiedni nacisk igły bez zbytecznych gadżetów, sprawdzone i przetestowane😎. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 @Qaw321 zapytaj na winyl. net Będziesz mieć wkładkę z pewnego źródła. Sam tam kupiłem Shure. Napisz jak poszło. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaw321 Napisano 17 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 grudnia 2020 (edytowany) Gramofon stoi na komodzie pod tv i tak już zostanie, nie ma innej opcji. Nie wydaje mi się żeby takie ustawienie przenosiło jakieś wstrząsy, gramofon jest bardzo ciężki, nie wiem dokładnie ile waży ale z 10 kg na pewno bo jest co dźwigać, więc wydaje mi się że będzie raczej stabilny. Jaki model wkładki shure z igłą ED mam szukać? Ciekawostką jest szczotka do płyt zamontowana po lewej stronie. Czy można tego używać równolegle z odsłuchem płyty? Szczotka przesuwa się do środka płyty tak jak igła, opuszczona na płytę generuje lekki szum, który przestaje być słyszalny gdy opuści się igłę na płytę i zaczyna lecieć muzyka. Chyba nie wpływa to na jakość dźwięku? Testowałem to narazie przez minute wiec ciężko mi coś na ten temat powiedzieć. Edytowano 17 grudnia 2020 przez Qaw321 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 (edytowany) @Qaw321 pytaj na forum. Zależy jaki chcesz uzyskać dźwięk. shure M95, 3 igły. 300 zł https://www.winyl.net/viewtopic.php?f=59&t=16413 Nagaoka MP 110. 500 zł https://www.winyl.net/viewtopic.php?f=59&t=16431 Jest bardzo duży wybór. Pozdrawiam PS pochwal się co kupiłeś. 😉😁 Edytowano 18 grudnia 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 (edytowany) 9 godzin temu, Qaw321 napisał: Jaki model wkładki shure z igłą ED mam szukać? przykłady; https://www.ebay.co.uk/itm/Vintage-Original-Shure-M75-Type-D-Cartridge/324251676072?hash=item4b7ee7eda8%3Ag%3AZr4AAOSwfWJfKun~&LH_BIN=1 https://www.ebay.co.uk/itm/Shure-M75ED-Cartridge-Body-Only/153947098550?hash=item23d7f64db6%3Ag%3A91EAAOSw-5pezAow&LH_BIN=1 https://www.ebay.co.uk/itm/Vintage-Original-Shure-M-75-Type-D-Cartridge/324251679569?hash=item4b7ee7fb51%3Ag%3Aw00AAOSwyDVfKuwM&LH_BIN=1 i polecam kupować igły do nich od tego gościa, dostawa ok 25dni, ale są pewne igły. https://www.ebay.com/itm/Shure-N75ED-generic-nude-elliptical-stylus-for-Shure-M75ED-cartridge/233778143435?hash=item366e4360cb:g:dFsAAOSwmx9frLLw Polecam też igły Thakkera. Pozdr. Edytowano 18 grudnia 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 https://www.ebay.com/itm/SHURE-M91ED-Cartridge-with-BRAND-NEW-STYLUS-Free-shipping/164162449796?hash=item2638d83184:g:3RMAAOSwQEtel2fv Bardzo muzykalna , do starych wydań idealna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 @Qaw321ma nowe płyty i dlatego polecam ED75 ED91 też zagra bez komplikacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaw321 Napisano 18 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 8 godzin temu, 1Ender napisał: shure M95, 3 igły. 300 zł https://www.winyl.net/viewtopic.php?f=59&t=16413 No a co myślicie o tej M95? Ma niby dosyć świeża igłę od thakkera. 300 zł chyba warto? Czy ed75 będzie lepsza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 (edytowany) @Qaw321 Uważam, że warto zapytać o shura, tym bardziej, że masz 3 igły i mało grane. A źródło pewne z forum. Ale to Twoja decyzja. Spróbuj cenę targować! Miłego dnia! Pozdrawiam Edytowano 18 grudnia 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaw321 Napisano 18 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 7 godzin temu, 1Ender napisał: @Qaw321 Uważam, że warto zapytać o shura, tym bardziej, że masz 3 igły i mało grane. A źródło pewne z forum. Ale to Twoja decyzja. Spróbuj cenę targować! Miłego dnia! Pozdrawiam Jestem już dogadany na zakup tej wkładki M95 z trzema igłami. czekam tylko na link do allegro. Sprzedawca pisze że zalecany nacisk dla niej to 1.58, tak mam to ustawić? Czy ustawia się coś jeszcze poza poziomowaniem talerza i ustawieniem nacisku? Jak ma być ustawiony antyskating? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 Połóż na talerz szablon i sprawdź czy masz dobrze ustawiony overhang , dla ramienia Twojego gramofonu to 16,5 mm . Wypoziomuj ramię / z wkładką i igłą/ , ustaw pokrętło z podziałką na "0" nie ruszając przeciwwagi. Kręć przeciwwagą i pokrętłem z podziałką , aż do wartości 1.5 i .. trochę . Generalnie powinieneś mieć wagę i ustawić nacisk za jej pomocą. Ustaw pokrętło antyscatingu na wartość 1,5 ..... i trochę. Do precyzyjnego ustawienia antyscatingu służy płyta testowa. Sprawdź ponownie wagą jaki masz nacisk. Za pomocą lusterka sprawdź azymut , igła patrząc od czoła powinna być pod kątem prostym do płyty. Sprawdź VTA , czy headshell z wkładką po opuszczeniu ramienia jest równoległy do płyty. Za pomocą szablonu ustaw styczność igły do rowków płyty , na szablonie będziesz miał dwa takie punkty, ale warto też sprawdzić na narysowanym na szablonie łuku jak igła zachowuje się po za nimi / czy dobrze jest ustawiony overhang /.Na koniec sprawdź jeszcze raz nacisk A potem to już tylko muzyka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 (edytowany) Skopiowane z forum winyl. Eliptyk z north zalecany nacisk 1.2g Sferyk z north zalecany nacisk 1.5g Nagi diament od Thakkera 1.45 – 1.75g, zalecany 1.58g Nudeline wypada najlepiej, dźwięk jest najpełniejszy i bas najlepiej wybrzmiewa. Dźwięk ma większego kopa w porównaniu do eliptyka z north. Sferyk w moim odczuciu brzmi najsłabiej, nie jest szczegółowy ale można go stosować do płyt w kiepskim stanie. 1 godzinę temu, Qaw321 napisał: Jestem już dogadany na zakup tej wkładki M95 z trzema igłami. czekam tylko na link do allegro. Sprzedawca pisze że zalecany nacisk dla niej to 1.58, tak mam to ustawić? Czy ustawia się coś jeszcze poza poziomowaniem talerza i ustawieniem nacisku? Jak ma być ustawiony antyskating? Uważaj bo jest ryzyko, że ktoś kliknie i kupi, a Ty obejdziesz się smakiem. Bez obaw możesz zrobić przelew na wskazane konto, przez forumowicza. Edytowano 18 grudnia 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaw321 Napisano 18 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 25 minut temu, tomek4446 napisał: Za pomocą lusterka sprawdź azymut , igła patrząc od czoła powinna być pod kątem prostym do płyty. Sprawdź VTA , czy headshell z wkładką po opuszczeniu ramienia jest równoległy do płyty. Za pomocą szablonu ustaw styczność igły do rowków płyty , na szablonie będziesz miał dwa takie punkty, ale warto też sprawdzić na narysowanym na szablonie łuku jak igła zachowuje się po za nimi / czy dobrze jest ustawiony overhan Połowy nie kumam, i nie mam szablonów żadnych 😁 muszę jeszcze się dużo nauczyć... 14 minut temu, 1Ender napisał: Uważaj bo jest ryzyko, że ktoś kliknie i kupi, a Ty obejdziesz się smakiem. Spoko, już kupione i zapłacone, pozostało czekać na przesyłke. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts