Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

No szczerze powiem że narazie jeszcze nie wiem jak to wypoziomować i w ogóle ale doczytam wszystko w wolnej chwili, mój poprzedni dual nie miał opcji regulacji nacisku itp. więc nie było okazji żeby się tego nauczyć. 

• Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowany)

@Qaw321Poziomowanie to tylko poziomica położona na talerzy i obracając talerz sprawdzasz czy jest poziom w każdym kierunku.

Po ustawieniu poziomu ustaw wagę na ramieniu tak żeby ramię było w poziomie nie opadało ani nie podnosiło się i wtedy dodaj na wadze wg podziałki ( jest opis cyferkami/g )nacisk ile wymagane jest dla igły. 

Edytowano przez Karol64208
Napisano

To tak na szybko mi sprzedawca w ten sposób właśnie ustawił, najpierw ramię w poziomie a później ustawił chyba 1.75 grama ale tak naprawde nie wiem jaki ma być nacisk dla igieł które mam. 

Napisano
1 godzinę temu, Karol64208 napisał:

Ustawił u Ciebie w domu?

Z której wkładki  korzystasz, a następnie sprawdź internecie, tam znajdziesz parametry.

Nie, u siebie to ustawił, w sumie w domu będę musial ustawić wszystko od nowa. Załóżmy że narazie będę używał wkładki AT, znalazłem na jakimś forum takie info o niej:

"Jeśli jednak ktoś chciałby mieć gramofon specjalnie do odtwarzania starych płyt, które wymagają większego nacisku warto zainteresować się wkładką AT-VM8 z tego samego okresu. Nie zdobyła sobie statusu kultowej, więc można ją dostać za sumę około 150 zł. Od popularnej poprzedniczki różni ją siła nacisku - od  3 do 5g.
Pasmo przenoszone od 25Hz do 35kHz, igła również sferyczna, masa 5,5g, zaś pozostałe parametry się nie różnią. Można dostać wiele zamienników igieł do tego typu wkładek, a także igły NOS oryginalne względnie tanio, dotyczy to igieł sferycznych."

Aż tak duży nacisk mam ustawić dla tej wkładki? 

Napisano
11 minut temu, Karol64208 napisał:

@Qaw321postaraj się poszukać wkładki z igłą ED ( eliptyczna-diement ) z naciskiem max do 2g.

Na inne szkoda wydawać kasę i  szkoda tych vinyli.

I wypoziomuj talerz i dopiero ustawiasz nacisk igły/wagę/

Możesz podać kilka jakichs propozycji takich wkładek godnych uwagi? Chodzi mi o konkretne modele z dobrym stosunkiem ceny do jakości. 

Napisano

Tak na marginesie, to przyznam, że najlepszy sposób jaki znalazłem na wypoziomowanie gramofonu to granitowa podstawa z nóżkami do regulacji wysokości. Ponieważ mam Thorensa 320, który ze względu na swoją budowę powinien być dobrze wypoziomowany to całą robotę robi podstawa a w gramofonie ustawienia pływającej plinty są wtedy banalne.

Napisano

Najważniejsza jest podstawa na czym stoi gramofon, nie ważne czy granit czy deska istotne jest żeby nie przenosiła wstrząsów z podłogi, i gramofon był oddalony od pozostałego sprzętu.

Poziom talerza zapewni nam odpowiedni nacisk igły bez zbytecznych gadżetów>:(, sprawdzone i przetestowane😎.

Napisano (edytowany)

Gramofon stoi na komodzie pod tv i tak już zostanie, nie ma innej opcji. Nie wydaje mi się żeby takie ustawienie przenosiło jakieś wstrząsy, gramofon jest bardzo ciężki, nie wiem dokładnie ile waży ale z 10 kg na pewno bo jest co dźwigać, więc wydaje mi się że będzie raczej stabilny. Jaki model wkładki shure z igłą ED mam szukać? 

20201217_220114.jpg

20201217_220045.jpg

20201217_220033_HDR.jpg

Ciekawostką jest szczotka do płyt zamontowana po lewej stronie. Czy można tego używać równolegle z odsłuchem płyty? Szczotka przesuwa się do środka płyty tak jak igła, opuszczona na płytę generuje lekki szum, który przestaje być słyszalny gdy opuści się igłę na płytę i zaczyna lecieć muzyka. Chyba nie wpływa to na jakość dźwięku? Testowałem to narazie przez minute wiec ciężko mi coś na ten temat powiedzieć. 

Edytowano przez Qaw321
Napisano (edytowany)

@Qaw321

Uważam, że warto zapytać o shura, tym bardziej, że masz 3 igły i mało grane. A źródło pewne z forum. Ale to Twoja decyzja. Spróbuj cenę targować! 

Miłego dnia! 

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano
7 godzin temu, 1Ender napisał:

@Qaw321

Uważam, że warto zapytać o shura, tym bardziej, że masz 3 igły i mało grane. A źródło pewne z forum. Ale to Twoja decyzja. Spróbuj cenę targować! 

Miłego dnia! 

Pozdrawiam 

Jestem już dogadany na zakup tej wkładki M95 z trzema igłami. czekam tylko na link do allegro. Sprzedawca pisze że zalecany nacisk dla niej to 1.58, tak mam to ustawić? Czy ustawia się coś jeszcze poza poziomowaniem talerza i ustawieniem nacisku? Jak ma być ustawiony antyskating? 

Napisano

Połóż na talerz szablon  i sprawdź czy masz dobrze ustawiony overhang , dla ramienia  Twojego gramofonu to 16,5 mm . Wypoziomuj ramię / z wkładką i igłą/ , ustaw pokrętło z podziałką na "0" nie ruszając przeciwwagi. Kręć przeciwwagą i pokrętłem z podziałką , aż do wartości 1.5 i .. trochę . Generalnie powinieneś mieć wagę i ustawić nacisk za jej pomocą. Ustaw pokrętło antyscatingu na wartość 1,5 ..... i trochę. Do precyzyjnego ustawienia antyscatingu służy płyta testowa. Sprawdź ponownie wagą jaki masz nacisk. Za pomocą lusterka sprawdź azymut , igła patrząc od czoła powinna być pod kątem prostym do płyty. Sprawdź VTA , czy headshell z wkładką po opuszczeniu ramienia jest równoległy do płyty. Za pomocą szablonu ustaw styczność igły do rowków płyty , na szablonie będziesz miał dwa takie punkty, ale warto też sprawdzić na narysowanym na szablonie łuku jak igła zachowuje się po za nimi / czy dobrze jest ustawiony overhang /.Na koniec sprawdź jeszcze raz nacisk :) 

A potem to już tylko muzyka :)  

Napisano (edytowany)

Skopiowane z forum winyl. 

Eliptyk z north zalecany nacisk 1.2g

Sferyk z north zalecany nacisk 1.5g

Nagi diament od Thakkera 1.45 – 1.75g, zalecany 1.58g

Nudeline wypada najlepiej, dźwięk jest najpełniejszy i bas najlepiej wybrzmiewa. Dźwięk ma większego kopa w porównaniu do eliptyka z north. Sferyk w moim odczuciu brzmi najsłabiej, nie jest szczegółowy ale można go stosować do płyt w kiepskim stanie.

1 godzinę temu, Qaw321 napisał:

Jestem już dogadany na zakup tej wkładki M95 z trzema igłami. czekam tylko na link do allegro. Sprzedawca pisze że zalecany nacisk dla niej to 1.58, tak mam to ustawić? Czy ustawia się coś jeszcze poza poziomowaniem talerza i ustawieniem nacisku? Jak ma być ustawiony antyskating? 

Uważaj bo jest ryzyko, że ktoś kliknie i kupi, a Ty obejdziesz się smakiem. Bez obaw możesz zrobić przelew na wskazane konto, przez forumowicza. 

Edytowano przez 1Ender
Napisano
25 minut temu, tomek4446 napisał:

Za pomocą lusterka sprawdź azymut , igła patrząc od czoła powinna być pod kątem prostym do płyty. Sprawdź VTA , czy headshell z wkładką po opuszczeniu ramienia jest równoległy do płyty. Za pomocą szablonu ustaw styczność igły do rowków płyty , na szablonie będziesz miał dwa takie punkty, ale warto też sprawdzić na narysowanym na szablonie łuku jak igła zachowuje się po za nimi / czy dobrze jest ustawiony overhan

Połowy nie kumam, i nie mam szablonów żadnych 😁 muszę jeszcze się dużo nauczyć... 

14 minut temu, 1Ender napisał:

Uważaj bo jest ryzyko, że ktoś kliknie i kupi, a Ty obejdziesz się smakiem.

Spoko, już kupione i zapłacone, pozostało czekać na przesyłke.