Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Oczywiście ! Cofnij się do moich wpisów ! Alfa było nowym projektem ale bazującym na starym układzie - świata nie odkryłeś ! Zresztą jak widzę znów cytujesz gazetkowy bełkot ...

Napisano (edytowany)

Wszystkie integry z oznaczeniem X (oraz α - Alpha) są zbudowane na układzie zbalansowanym. 

Układ zbalansowany zaczęto stosować w serii wzmacniaczy zintegrowanych od AU-X1, X11, X111 do X1111, czyli firma zastosowała ten układ już w 1979r. Wystarczy zajrzeć do podanej przez @MarekB „gazetki” reklamowej. 

Także układ zbalansowany „Typu 1” zastosowano w B-2301 z1982r.

Pierwszy raz układ o nazwie „X-Balanced” zastosowano w integrze SANSUI AU-D907X i oznaczono także jako X na końcu w 1984r. Tylko w serii AU-D907X i X Decade oznaczenie układu zbalansowanego było umieszczone na końcu. 

Oznacza to, że oznaczenie X (zamiennie α) stosowano by zaznaczyć, że wzmacniacz zbudowano na układzie zbalansowanym

Układ zbalansowany pozwolił na uzyskanie sygnału audio wolnego od zakłóceń układów uziemionych. 

Jak piszą: "W zbalansowanym zasilaczu uziemienie jest całkowicie oddzielone od sygnału i nie ma centralnego zaczepu, który byłby niezbędny w konwencjonalnym zasilaczu, a niezrównoważony prąd i prąd tętnienia nie wpływają do głośnika."

Tekst oryginalny:

バランス電源ではアースが完全に分離されており、また、従来電源では不可欠だったセンタータップもなく、スピーカーへアンバランス電流やリップル電流が流れこむことがありません。

Edytowano przez san-sui
Napisano

Witam, jestem tu nowy :-) Będę szukał powoli nowego wzmacniacza do kolumn ( Usher Tiny Dancer Berrylium ) Mam pytanie do znawców tej marki, która wersja z Alph 607 gra najbardziej plastycznym środkiem z ładnych kolorytem i ogólnie ocieploną barwą? i czy te wzmacniacze z serii 607 alpha mają odpowiedni zapas mocy? na papierze trochę mało, a w rzeczywistości jak to wygląda? czy radzą sobie z trudniejszymi do napędzenia kolumnami.

Napisano (edytowany)

Celuj w 607 MR - myślę,że da sobie radę a i miło Cię zaskoczy. Myślę też,że warto zainteresować się 607NRA - pod wieloma względami 607 jest bardzo fajna i zapewne też wpisze się w Twój gust oczywiście dobrze byłoby posłuchać na swoich paczkach przed zakupem no chyba, że tak jak np ja pójdziesz w ciemno 🙂 ... 607 to limited czy au07 m- kredytu brać nie musisz - ja w jednym momencie kupiłem w ciemno 907 limited i B2105MOS i przez ponad miesiąc nie miałem żadnych informacji o tym gdzie są wzmacniacze .... no ale się udało i przyszły w jednym momencie i to w takim gdzie pogodziłem się ze stratą ponad 25 tysięcy....

Jeszcze parę słów nt 907XR w świetle dziwnych ocen gawiedzi ...

Sansui907XR to moim zdaniem najbardziej zbliżony do wzorca dźwięku model nielimitowanej integry Sansui . Ci co uważają, że MR od XR dzieli jakaś tam istotna różnica niech się dowiedzą, że różni je dosłownie jeden kondensator o wartości 100 uF w sekcji biasu ... W XR jest a w MR nie 🙂 Szukanie wydumanych argumentów jak to bardzo się różnią jest zwykłym bajaniem z dupą w chmurach ,... Owszem - ta zmiana daje odczuwalną różnicę w strukturze dźwięku obu wzmacniaczy (!) ale nie jest to różnica czyniąca podstawę do kompletnie sprzecznych opinii - co ma miejsce w ostatnim czasie ... Jak czytam wypociny niektórych znawców to stwierdzam, że bezwzględna cenzura jest jedynym sposobem na utrzymanie porządku , prawdy i izolacji wszechobecnej potrzeby jątrzenia dyskredytowania snucia z du...y wziętych opinii ...  Ktoś kto nie cierpi na wadę słuchu bez problemu doceni natychmiast obie konstrukcje - bez względu na preferencje i własne upodobania ! Na XR jest zdecydowanie łatwiej zbudować neutralny wysokiej jakości system audio , z MR jest zdecydowanie trudniej. Na XR da się bez problemu osiągnąć system grający miękko i równie łatwo grający energicznie i żywiołowo ! Większość krytyki wiąże się z reguły z łączeniem wysokich modeli Sansui z nieodpowiednimi urządzeniami towarzyszącymi lub gustami niewiele mającymi wspólnego z prawdziwym realnym dźwiękiem . XR prawdę Wam powie o systemie ale i o jakości płyt ! Ten kto szuka winy za taki stan rzeczy we wzmacniaczu sam sobie jest winien .... Tak jak z wszystkim - Sansui nie jest dla wszystkich tak jak nie dla wszystkich rarytasem jest kawior czy Pagani Zonda ....

Edytowano przez czubsi
Napisano

Zgadzam się z Pawłem w całej rozciągłości!  

52 minuty temu, Dune napisał:

Witam, jestem tu nowy :-) Będę szukał powoli nowego wzmacniacza do kolumn ( Usher Tiny Dancer Berrylium ) Mam pytanie do znawców tej marki, która wersja z Alph 607 gra najbardziej plastycznym środkiem z ładnych kolorytem i ogólnie ocieploną barwą? i czy te wzmacniacze z serii 607 alpha mają odpowiedni zapas mocy? na papierze trochę mało, a w rzeczywistości jak to wygląda? czy radzą sobie z trudniejszymi do napędzenia kolumnami.

Co do mocy , możesz być spokojny. Kolega posiada a607Dr . Pędzi kolumny Kef r700 w salonie ponad 30m2 i daje radę!  Można się zdziwić ile potrafi watów wpakować w głośniki. Słuchaliśmy grubo ponad 5godz z potkiem na 11:30 i ani raz się nie wyłączyła (wiem głupi test ale kolega lubi bardzo słuchać głośno a metraż spory) .

Co do pewnego wzmacniacza , kolega z forum ma do oddania a607Mr, jest z Lublina. 

Nick @Yasica

Pozdrawiam serdecznie , 

Napisano

@Dune

Podpisuję się pod tym co sugeruje Paweł: Dla takich oczekiwań MR lub NRA. Myślę, że NRA tutaj może być bardzo ciekawą alternatywą. Z tym, że NRA słabiej dostępna. 

Ale wiem, kto ma obie na sprzedaż 😉 

- jak coś to pisz do  @MarekB

Napisano

Witajcie, chciałbym zapytać o opinie na  temat sansui ax-501? 

Podoba mi sie i zawsze chciałem mieć wzmacniacz sansui ale nie wiem czy napędzi dobrze elac fs247? 

Jakie Wasze zdanie?

Napisano
2 godziny temu, czah666 napisał:

Podoba mi sie i zawsze chciałem mieć wzmacniacz sansui ale nie wiem czy napędzi dobrze elac fs247? 

Jakie Wasze zdanie?

Czy pytasz o model  AU-X501? 

Napisano
5 godzin temu, czah666 napisał:

Jakie Wasze zdanie?

Jeżeli podoba Ci się ten wygląd, to sugeruję nie bawić się niżej niż 911DG. 

Z zawiązujących designem - czarne szukaj może   607DR,  607XR lub 607MR.

Będziesz miał na długo spokój ze wzmacniaczem, natomiast zaczniesz myśleć, co by tu zrobić z kolumnami :) Ale akie życie.

Napisano (edytowany)

Sprzedam wzmacniacz sansui au x711 stan wizualny i techniczny bardzo dobry,może ktoś zainteresowany.Wiadomość na email:

jaro7903@gmail.com

Edytowano przez jaro79
Napisano (edytowany)

Dostałem do odsłuchu Sony CDP-X555ES. Planuję by zastąpił niższy model w sypialni. Teraz porównuję dwa CD-ki, mój (ulubiony w systemie) Sansui CD-X711 i ten Sony CDP-X555ES. Wszystko pozostałe w systemie to samo i jak wyżej. 

Płyta testowana:   FAITHLESS "ISOMANIA: The Best of" 2 x CD.

Na pierwszy rzut wydaje się, że Sony gra bardziej szczegółowo. Wyraznie słychać, że podbija wysoką średnicę i górę pasma, pogłębia (podbija) również bass. Szczegóły są bardzo ostre! Podbite i nadmiernie wyrazne! Po pewnym czasie (jednak!) staje się to bardzo męczące. Kłuje w uszy! Nie można słuchać przy dużej głośności. Muzyka razi. W uszach szum ..... 

CD-X711 gra, przy X555ES, bardzo muzykalnie, bardzo delikatnie. Jednak ma to "COŚ" i muzykalność Sansui. To wygląda tak, jakbym porównywał CD-A917XR do -X711 ale na XR-ce. CD-X711 gra przy X555ES płynie i chce się jej słuchać i słuchać .... Słuchanie jest przyjemne. Nie razi. Szczegóły zachowane ale nie kłują w uszy, jak w Sony-m, jakby delikatniej brzmią, przyjemniejsze dla ucha. 

Sony CDP-X555ES zagra jeszcze (wg planu) ze starszymi klockami z serii AU-9.... i/lub ewentualnie z Alpha 907i (jak dotrze). Kalkuluję, że tam będzie lepiej dopasowany.

Jak to mówią: (prawie) "Darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda." 

😁

Przypuszczam, że Sansui CD-X711 gra na wyższym poziomie niż X555ES. Pewnie gra tak jak np. zagra Sony CDP-X777ES - w moim systemie, oczywiście. Poza tym nie wiem, czy Sony X777ES jest tak samo delikatny, jak Sansui X711, czy tak ostry jak X555ES? Warto by było porównać "nausznie" - jedno obok drugiego. 

Ważną rzeczą (i nie bez kozery) jest to, że do Sansui dostanie się (jeszcze!) lasery, gdyby (co nie daj Boże) coś z nim nie tak było. 

Do Sony tylko z dawcy. Co warto wiedzieć! 

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)

Przewodów i reszty toru nie zmieniam, gdyż jestem bardzo zadowolony z tego co teraz mam. CD-X711 gra tu bardzo dobrze. 

Porównań nie robiłem. 

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)

B-2102 MOS gra szczegółowo i niemal przezroczyciśe i wszelkie, nawet drobne zmiany, są od razu zauważalne. Spowoduje to konieczność ponownej "zabawy" z systemem. Zabawa, którą proponujesz jest miła ale kosztowna.

Edytowano przez san-sui
Napisano (edytowany)

Kolejne porównanie CD-ków w moim systemie.

Tym razem Sansui CD-X701 i CD-X711.  Płyty testowe: Bliss "So Many Of Us", Faithless "To All New Arrivals", "Reverence", "Irreverence" oraz Yello "Zebra".

Płyt więcej, gdyż różnice mniej zauważalne.  

CD-X701 gra jakby lekko niżej, a raczej jakby płynniej dołem. Trochę podobnie do 711 ale słyszę lekko podbity dół, który to w Sonym CD-X555ES, jest b. mocno soczysty. X701 jednak nie tak mocno podbija dół, jak to robi Sony. Robi to bardzo delikatnie. Góra i średnica jest podobna do 711. Szczegółowa, "krystaliczna" ale nie tak mocna. Przestrzeń. - Sony, przez podbicie sygnału górą i dołem, w tym miejscu traci - prawie robi się "hałas".  X701 może? ... ale tylko lekko. 

X711 ma zdecydowanie bardziej "kontrolowany" dół niż X701, a przy Sony X555ES, to jednak spora różnica. X711 wyróżnia niesamowita przestrzeń, głębia i szerokość przekazu.

CD-X711 jednak jest niesamowita - w moim zestawie, choć to tylko odpowiednik japońskiej CD-α717D Extra. CD-X701 (odpowiednik japońskiej CD-α707) gra bardzo dobrze, szczególnie na tle Sony (w moim systemie!). 

Podsumuję: CD-ki  X701 i X711 grają bardzo podobnie ale .... lepiej, jak dla mnie, gra jednak 711-ka, co szczególnie jest słyszalne przy głośnym słuchaniu. 

Czy ktoś słuchał te zestawy CD-ków? Może potwierdzić, że różnica między CD-kami 711 i 701 jest podobna do różnicy między wzmacniaczami AU-X711 i AU-X701? Sądzę, że nie aż tak duża, delikatniejsza. 

Ciekawe jak zagrałaby wyższy model CD-X901?

Szkoda, że nie ma CD-X911 .... 

Edytowano przez san-sui
Napisano
Dnia 29.05.2020 o 14:02, san-sui napisał:

Porównanie CD-ków w moim systemie.

Tym razem Sansui CD-X701 i i CD-X711.

...

Podsumuję: CD-ki  X701 i X711 grają bardzo podobnie ale .... lepiej, jak dla mnie, gra jednak 711-ka, co szczególnie jest słyszalne przy głośnym słuchaniu.

Przez ostatnie miesiące nie słyszałem różnic między moim Sansui CD-X701 a JVC XL-Z552

CD-X701_912.thumb.jpg.fc17a42f88cba77ba273519c5a28e3b7.jpg

Od dzisiaj jest już inaczej - niech żyje wolność, bez maski ...

Pozdrawiam

Napisano

DR z Wilsonami już grała u Ciebie, ale Esoteric i kable swoje wniosą, począwszy od zasilania przez XLRy na głośnikowych kończąc.

Dobrej zabawy życzę :-)

Pozdrawiam

PS. A ja jutro do pracy muszę :-( Dobrzę, że to wyjątek a nie reguła!

Napisano
4 godziny temu, misiek x napisał:

Kolega przyjeżdża do mnie z 907 dr i porównamy sobie z moja 907 xr . 

Jestem bardzo ciekaw tego porównania. Proszę o długą i  wyczerpującą recenzję 😉

Pozdrawiam serdecznie,