Samcro Napisano 10 października 2019 Udostępnij Napisano 10 października 2019 (edytowany) Jak człowiek nie słucha, to nie słucha. Ale jak zacznie to przestać nie może. Jest wieczór więc wyciągnąłem i odpaliłem "świecidełko" SE-88...a co! Cały efekt psuje srebrny cd...i płytowy bałagan. Ale 999DG bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Chociaż w sumie z jednej strony niby wiedziałem, to jednak z drugiej...to nie bardzo, czego oczekiwać. Wydaje mi się, że dźwiękowo to dla mnie jest bardzo podobnie / najbliżej do serii DR, czyli tak, jak w sumie lubię (chyba się starzeje): nie ma kliniki, która z XR potrafi się pojawić, i nie ma też tego ciepła tyle, co w MR. Takie "analogowe" granie w najlepszym wydaniu. A jakościowo- chyba 707ki w bezpośrednim porównaniu mogą mieć ciężko. No i 999DG ma pilota. Co jest nie do przecenienia, skoro już jest. I do łask wróciły KEF Reference 203. Niezbyt to był dobry pomysł, bo znowu mi namieszały w głowie w tym, co sobie umyśliłem. Edytowano 10 października 2019 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 11 października 2019 Udostępnij Napisano 11 października 2019 (edytowany) A ja od dłuższego czasu mam sprecyzowaną ocenę co do najlepszego modelu Sansui w moim systemie 🙂 Podłączyłem sobie po dłuższym czasie odsłuchu modowanej końcówki swoją AU07 i po 10 minutach wsadziłem z powrotem do szafy .... Esoteric K05 z modowaną końcówką B2301L na drutach AuAg i SF Venere 2.5 naprawdę robią robotę, Myślę jeszcze o jednym rozwiązaniu, które już stosowałem w tych końcówkach (B2301) ale potrzebuję jeszcze chwili czasu... Jeśli będzie tak jak pamiętam to osiągnę skok porównywalny z przeskokiem z integry na końcówkę ! Zmiana wpłynie najbardziej na przestrzeń i efekct realności powietrza na scenie (tego prawdziwego powietrza, które pozwala nam odróżnić koncert na żywo np.) Wokal odrywa się od warstwy instrumentów przez co staje się niewyobrażalnie czytelny ale przy tym wszystko jest bardzo delikatne i bardzo realistyczne, Wydaje się niemożliwe ? no to zobaczymy 🙂 .... Edytowano 11 października 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 11 października 2019 Udostępnij Napisano 11 października 2019 22 godziny temu, Samcro napisał: No i 999DG ma pilota. Co jest nie do przecenienia, skoro już jest. Piotrek, czy pilot od 911 obsługuje 999 (przy okazji - czy to jest identyczny pilot czy inne)? Zaś jeśli chodzi o pomysł, żeby na antresoli zrobić sobie takie "analogowe centrum" - to może Tobie zabraknąć wejść we wzmacniaczu ... Ja już miałem pary razy u siebie takie ograniczenie i w jednym systemie przydał mi się wtedy MiniDisc, który poza kasetami MD był wykorzystany jako DAC i jednocześnie wejście na tuner, dzięki temu zyskałem możliwość podłączenia 3 dodatkowych urządzeń 🙂 Pozdrawiam PS. Jak patrzę na zawartość Twojej szafki - to czarno to widzę ... poza CDkiem 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyguliver Napisano 11 października 2019 Udostępnij Napisano 11 października 2019 Wiem, ze o transformatorach juz bylo ale...chcialem zapolowac na japonska uzywke i zanim pociagne za cyngiel sprawdzic czy chce kupic wlasciwe. Mam na uwadze modele NTI-18 oraz NTI-20. http://www.kashimura.com/goods/kaigai/trans/transnti3.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 12 października 2019 Udostępnij Napisano 12 października 2019 Bierz śmiało, tylko dobrze popatrz co bierzesz... V wejściowe żeby było odpowiednie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfbrother Napisano 13 października 2019 Udostępnij Napisano 13 października 2019 Witam jakby ktoś chciał to do wzięcia jest końcówka mojego taty b2103 kontakt na 509541990 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 13 października 2019 Udostępnij Napisano 13 października 2019 (edytowany) Tak, to wiem. Bardziej pisałem pod kątem luckygulivera żeby dobrze popatrzył, bo w tym jego linku to jest ich kilka, chyba nie tylko 230/100 , a opisy w "krzaczkach". I to prawda, to bardzo bardzo porządne trafo jest. Edytowano 13 października 2019 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyguliver Napisano 14 października 2019 Udostępnij Napisano 14 października 2019 18 godzin temu, Samcro napisał: Tak, to wiem. Bardziej pisałem pod kątem luckygulivera żeby dobrze popatrzył, bo w tym jego linku to jest ich kilka, chyba nie tylko 230/100 , a opisy w "krzaczkach". I to prawda, to bardzo bardzo porządne trafo jest. Mialem na mysli modele z linka NTI-18 oraz NTI-20. A ten twoj to jakie ma oznaczenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasica Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 Czołem, Chciałbym dopytać, doprecyzować jedną rzecz bo nie chce się pogubić, przytoczę wpis z początku historii tego forum : ; "AU alpha 607 extra (wersja exportowa nosi nazwę AU-X711, wersja japońska z dodatkowym DAC-em to AU alpha 777DG której wersja exportowa otrzymała oznaczenie AU-X911DG), AU alpha 707extra (japońska wersja z dodatkowym DAC-em to AU alpha 999DG) " oraz z sąsiedniego forum wpis Pygara z przed kilku lat : " Sansui AU-X911DG to europejska wersja zrobiona oszczędniej niż japoński odpowiednik. To taki wykastrowany mieszaniec japońskiego AU-alpha 777DG z AU-alpha 999DG. W 911DG nie dali dodatkowego transformatora widocznego na zdjęciu, który znajduje się w 777DG i 999DG ale za to dali pozłacane gniazda RCA z wersji 999DG ale zrezygnowali z drewnianych boczków. Dodatkowo 911 ma główny transformator zalewany żywicą z kwarcem, a w AU-X711, AU-alpha 777DG i AU-alpha 999DG są śliczne trafa z przekładkami teflonowymi " I teraz tak , szukam jako 2 Sansui, do grania na co dzień coś co spełni założenia : Będzie sterowane z pilota, będzie koloru czarnego, będzie na 220v, i będzie miało wejście DIRECT ( uważam że pominiecie wbudowanego preampa w 607MR którą mam na co dzień powoduje dodanie jeszcze więcej powietrza o otwartość dźwięku ) Rozumiem że jedynym piecem który spełnia te warunki częściowo to 911 ( jedynie nie ma wejścia DIRECT ) Zbliżonym piecem jest 711, ale ta znowu nie ma sterowania z pilota, zgadza się ?? ( nie mogę nigdzie doczytać ) Sterowanie z pilota, czarny kolor, ale na 100V jest za to 999DG z tym że pytanie czy ma wejscie POWER AMP DIRECT z tyłu ( takie jak w Alfach 607 czy np 711 ) - tu też nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzonego info ani zdjęcia w sieci tylnego panelu. może mi ktoś pomóc rozwiać moje wątpliwości ?? Poniżej zdjecie 711 która ma wejscie bezpośrednio na końcówkę oraz 911 która nie ma Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 (edytowany) Jest tak jak napisałeś więc nie musisz szukać ... Nie będziesz miał bezpośrednich wejść analogowych na końcówkę w 777/999 i 911-ce Edytowano 15 października 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasica Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 A 711 jest obsługiwana z pilota (głośność) czy nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasica Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 (edytowany) 2 godziny temu, Yasica napisał: A 711 jest obsługiwana z pilota (głośność) czy nie? ok - znalazłem wpis Pygara z 12 strony, 711 nie ma sterowania z pilota ( kolejny raz wychodzi że prawie wszystko do znalezienia w tym wątku ) : " Z 711 i 911 to było tak, że zaprojektowali na bazie jednego rozwiązania dwa "inne" urządzenia. AU-X711 jest ukłonem w stronę osób szukających sprzętu w stylu ściśle Sansuiowym, bez zdalnego sterowania, z bardzo bogatym zestawem wejść sygnału. XLR-y dali po to, by właściciele wzmacniacza i kompaktu z pod znaku S mogli podłączać oba urządzenia z pełną funkcjonalnością ( RCA lub/i XLR). Natomiast AU-X911 było dedykowane klientom, dla których ważniejsze jest posiadanie pilota i D/A. To rozwiązanie przypomina dzisiejsze projektowanie aut, gdzie kilka modeli opiera się o tę samą podłogę, a różnią się wielkością i kształtem karoserii. silnikiem, wyglądem wnętrza itd. Poza różnicami w "wyposażeniu" i zastosowaniu innych wartości filtracji w końcówce mocy oraz sorcie części ( w 711 są droższe kondensatory, o bogatszej barwie), można postawić znak równości między 711 i 911DG. Prościej, zamieniając wartości kondensatorów w 711 na takie jakie są w 911DG otrzymujemy 911 bez daka, pilota ale za to z wejściami XLR " Edytowano 15 października 2019 przez Yasica Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 (edytowany) Podobny temat. Jakie jest podobieństwo lub różnica między 711 a 701? Oraz między 911 a 901? Z tego co pamiętam (gdzieś czytałem) są to również klony japońskich wersji 607 / 707. Edytowano 15 października 2019 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 Roznica miedzy 701 a 711 jest mniej wiecej taka jak miedzy BMW 316 e36 i BMW 335 e46 Dwa zupelnie rozne urzadzenia, W 711 jest zbalansowany schemat z alf. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 (edytowany) 2 godziny temu, hubert hubert napisał: Roznica miedzy 701 a 711 jest mniej wiecej taka jak miedzy BMW 316 e36 i BMW 335 e46 Dwa zupelnie rozne urzadzenia, W 711 jest zbalansowany schemat z alf. Czy 701 i 901 to nie są podobne konstrukcje? Przecież AU-X901 to "konstrukcja w pełni zbalansowana wyjścia na głośniki są hot i cold. W środku realne 4 wzmacniacze końcowe po dwa na kanał w fazie i przeciw fazie." PS. Jeśli chodzi o w/w BMW to .... są to auta dla małolatów. Edytowano 15 października 2019 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 16 października 2019 Udostępnij Napisano 16 października 2019 Tak, podobne i zbalansowane. Różne moce i różne elementy. W 711 z opinii najlepiej dobrane elementy. Jak wybierać to między 901 a 711 właśnie.Musisz być równie stary jak ja, skoro uważasz, że to auta dla małolatów Dziś jeździ się Mini, Fiat 500 i inne stylowe. 15-20 letni paździerz nie wart nawet spojrzenia przez małolata Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 16 października 2019 Udostępnij Napisano 16 października 2019 701 i 901 to przede wszystkim pojedynczy desymetryzator a to robi różnicę ... Efekt jest taki, ze bardziej odchodzą od wzorca dźwiękowego. Są nieco cieplejsze i łagodniejsze (szczególnie 901) kosztem precyzji i konturu. O tym na forum też bylo i to paręnaście razy ... (jak nie na tym to na tamtym ...) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 18 października 2019 Udostępnij Napisano 18 października 2019 (edytowany) Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Jeżeli dobrze rozumiem, to 701 i 901 przypominają bardziej granie starszych wersji z lat 70-tych, oszczędnych - są uboższe w części, niż te z lat 90-tych, jak np 711 i 911 i wyżej? Edytowano 19 października 2019 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 18 października 2019 Udostępnij Napisano 18 października 2019 pierwsza część się zgadza a druga nie do końca ... Co to znaczy uboższa w części ??? Tu schemat robi robotę w przypadku tych konstrukcji bo części to podobna gradacja - Rzekłbym, ze w 711-ce i 901-ce są lepsze niż w701 i 911-ce no i co Ty na to ???? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 19 października 2019 Udostępnij Napisano 19 października 2019 (edytowany) Nie mam zbyt bogatego doświadczenia w odsłuchu wielu modeli Sansui ale dla mnie dużo lepiej gra AU-9900 czy AU-999 niż wyżej wymieniane modele. Pewnie stąd te starsze osiągają takie ceny na portalach w Japonii a nawet u nas. Ba ... jak dla mojego ucha b. dobrze grają także niższe modele, np. AU-4900 czy AU-555A, które to właśnie wytargałem z szafy by porównać. Jeżeli brać pod uwagę ostatnie budowane przez Sansui modele - z serii Alpha, np. 907, to oczywiście nie mają z nimi szans żadne z wymienionych. Nawet te starsze za znaczkiem "i" (pierwsze alph-y) grają lepiej, choć należy brać pod uwagę, że grają zupełnie inaczej. To inna szkoła - filozofia grania. Pokazuje to porównanie nawet ze średniakiem AU-A507i, którego to dużo słuchałem ostatnio. Ucho jest inne u każdego, stąd różnice w ocenie. Jeżeli chodzi o budowę i jej wpływ na brzmienie, to nie bardzo się w tym "wyznaję", dlatego tu i ówdzie dopytuję, bo dziwi mnie skąd takie niskie/wysokie ceny sprzętów. Z drugiej, ekonomicznej strony wszystko wydaje się bardzo proste: to popyt i podaż rządzi rynkiem. Edytowano 19 października 2019 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 22 października 2019 Udostępnij Napisano 22 października 2019 San-sui Nasze osobiste preferencje mają bardzo duży, jeżeli nie decydujący wpływ na to, co nam się podoba. Poza tym nie ma jednoznacznego wzorca, co jest dobre a co złe. Dla mnie także AU-9900 gra lepiej niż późniejsze niektóre, a cała seria xx00 bardzo mi się podoba wizualnie także. Natomiast z tej serii TU-9900 jest jednym z najlepiej ocenianych tunerów "ever" , nie tylko Sansui, wśród Sansui lepszy jest tylko TU-X1.... Warto pamiętać, że nie gra jeden element, ale gra system. Słyszałem bardzo dobrze dobrane niezbyt drogie systemy jak i takie za całkiem duże pieniądze, które grały...tak sobie, powiedzmy szczerze... sam też przez to przechodziłem.. podejrzewam, że nie tylko ja byłem w pewnym momencie na tym etapie, gdy głównym pytaniem było "dlaczego u kogoś to samo gra a u mnie nie" … teraz z innej beczki Grzecznościowe ogłoszenie parafialne Koledzy którzy nie udzielają się na forum w ogóle lub prawie w ogóle mają na sprzedaż: 607XR czarny 607MR srebrny oraz ja mam 607MR srebrny wszystkie po przeglądach, ustawione super stan itd. Czarny w ogóle jakby stał całe swoje życie pod kocem Jeżeli ktoś z Was będzie zainteresowany, udostępnię kontakt do Kolegów na pw. I jeszcze jedno - są na sprzedaż, bo mimo że seria 607 to doskonały początek przygody z Sansui, to Koledzy idą wyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 1 listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 listopada 2019 Mam wreszcie okazję posłuchać (u siebie) AU-X701 i wbrew czytanym tu opiniom jestem zaskoczony jak gra. Jedno, co od pierwszej chwili rzuca się, to przede wszystkim, bardzo mocny bas! z pełną kontrolą. Zupełnie bez dudnienia, nawet na przetwornikach schodzących bardzo nisko - do 20 Hz (wg specyfikacji). Pasmo szerokie i szeroka stereofonia w szerz i w głąb .... Po przeczytaniu różnych opinii jestem bardzo zaskoczony jak ta 701 gra. Będziesz Pan zadowolony! 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 1 listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 listopada 2019 San-sui To nie jest tak, że 701 gra źle - oczywiście gdy porównujemy sprzęt z pewnego okresu czy poziomu. Bo gra bardzo dobrze, patrząc z czym je się zestawia. Myślę, że głównym przekazem do którego się odnosisz jest właściwe rozumienie określenia "nie gra", gdy piszemy i odnosimy do serii Alpha, szczególnie 907. Myślę, że będziesz naprawdę kolejny raz pozytywnie zaskoczony, jak "jeszcze lepiej" może być w każdym aspekcie, gdy posłuchasz jakiejś Alphy, czego Ci życzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuwuzela Napisano 2 listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 listopada 2019 (edytowany) Witam Po długiej przerwie, mimo kilku fajnych zmian nie było u mnie żadnej rewolucji w dźwięku. Trochę walki z zasilaniem i IC. Posłuchałem kilku genialnych DACów u kolegi z naszego forum i jeden wybitny u znajomego, który zaraził mnie dźwiękiem przetworników Altec. Mimo, że obiecałem sobie, że nie ruszam sprzętu z domu, pojechałem do jego pracowni ( gdzie składuje i buduje kolumny) i podpielismy NRA do zasilania na najtańszej listwie z OBI. Jego maleństwa to Altec Vott mini. Nie będę się rozpisywać o tym co obaj usłyszeliśmy ale na koncu, po podłączeniu w trybie Power Amp Direct audiofil z ponad 30 letnim (stażem) stwierdził, że jeszcze nie słyszał tak grającego sprzętu. Ktoś zaraz się podłączy z małym lub dużym hejtem ale mam to, wiecie gdzie... Oczywiście kolumny nie były już na sprzedaż, więc minął jakiś czas (poszukiwań) wsiadłem do auta i stoją u mnie jeszcze większe skrzynie z przetwornikami Alteca 416 i 808/8A. Realizm odtwarzanego dźwięku uwierzcie mi poraża. Jeszcze nie podłączyłem Limited ale wiem, że mam zabawę na następne kilka miesięcy. Czeka mnie tylko wymiana okablowania w kolumnach, na AR i dużo grania, bo frajda z dźwiękiem jest niesamowita. Pozdrawiam Edytowano 2 listopada 2019 przez Wuwuzela Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 2 listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 listopada 2019 Wuwuzela Ogólnie to już jakiś czas temu odpuściłem sobie czytanie for audio. Usunąłem wiele linków z ulubionych o tematyce audio. Zostawiałem dosłownie kilka.Ja już zamierzam kierować się tylko własnym uchem. Nawet na to forum czasami nie wchodzę tygodniami. Jednak po przeczytaniu Twojego postu wraca autentyczna wiara w to co kto pisze. Czuć w tym wpisie szczerość oraz zdrową energię i radość jak się kupi coś naprawdę konkretnego. Także składam gratulacje. Jak możesz to skrobnij coś o tych przetwornikach których słuchałeś (to bardzo ciekawy temat). Jakie modele, itp. + wrażenia. Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts