san-sui Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 @audiowit Czy oddzielny CD, jako transport i do niego dodatkowo kabelki + DAC, to pewnie też są głupotki? To słaby tok rozumowania. Jeżeli zamiast pre wpiąć, chociażby, takie mini pre lampowe (ten "bufor" to przecież proste pre z regulacją volume), to przecież jest jednak nowy, grający system, a dodatkowy element jest tu ok. Dnia 18.08.2020 o 13:04, Chyba Miro 84 napisał: @audiowit Poczytajcie testy o np. różnych drogich i bardzo tanich DAC-ach, a na pewno się zdziwicie. Tam, gdzie w grę wchodzi najnowsza elektronika, bywa to różnie .... Tanie jest piękne! Chińczyk już zebrał z rynku doświadczalnie innych, w dodatku co najlepsze i teraz także potrafi! https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-teac-nt-503-networked-dac.2028/ Czy warto przepłacać?? 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: Ale to bedzie krok w tył..... podobnie jak z "mulacym" sansui. No chyba że ktoś tak lubi uwsteczniać się. Jednemu muli, a inny jest wręcz - "w niebo wzięty". To nie działa tak prosto, jak się wydaje! Wszystko zależy od tego, co się komu podoba, a co nie, co prerferuje w dżwieku - detal, przestrzeń, tylko muzykalność, czy coś innego ..... Jak myślisz, czemu często zmienia się systemy, poszczególne ich elementy, mimo, że już grają, jak za 1 000 000 $?? Lub wręcz idą w inne, np. w "lampę"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 (edytowany) 26 minut temu, san-sui napisał: Jak myślisz, czemu często zmienia się systemy, poszczególne ich elementy, mimo, że już grają, jak za 1 000 000 $?? Zmienia sie bo: - albo ktos zbyt pochopnie dokonał wyboru, a po odsłuchaniu doszedł do wniosku ze jednak to nie to. - albo znudziło go to granie, a w sieci marketing skutecznie przemawia do oponeta ze najwyzszy czas coś zmienic (mimo iz jest juz wspaniale), a kazda ingerencja w nowy element toru tworzy kolejną wymiane nastepnego. - albo.... Ps: mozna dołożyć jeszcze kilka takich propozycji. Jestesmy tylko ludzmi. Najwazniejsze by z góry okreslic co chcemy uzyskac i dążyć do tego, a nie w połowie drogi skręcać. Ps: 2 z tym buforem to w moim przypadku miało byc experymentalnie. Ot tak poprostu dla zabawy, bo tani klamot i tyle. No i chęć posmakowania 2-giej harmonicznej ale nie kosztem utraty czegoś na czym mi zależy. Jesli mozesz to opisz proszę zady/walety tego bufora? ps: (czyt. Wady/zalety) Edytowano 21 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 (edytowany) 36 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Ps: 2 z tym buforem to w moim przypadku miało byc experymentalnie. Ot tak poprostu dla zabawy, bo tani klamot i tyle. No i chęć posmakowania 2-giej harmonicznej ale nie kosztem utraty czegoś na czym mi zależy Także kupiłem tylko dla zabawy, dla zmiany słabego systemu w coś lepszego, "szlachetniejszego". Ale także z ciekawości i bardzo zdziwiłem się, jak zmienił się dżwiek. "Wygładził, wydoroslał", a ... Na czym ci zależy? 36 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Ps: mozna dołożyć jeszcze kilka takich propozycji. Jestesmy tylko ludzmi. Najwazniejsze by z góry okreslic co chcemy uzyskac i dążyć do tego, a nie w połowie drogi skręcać. Pierwszy raz będąc w Hiszpanii zauroczony byłem Barceloną, Gaudim. Za drugim razem także samo ale za trzecim już Barcelona nie zadziałała tak, jak poprzednio. Zachwyciła mnie Granada, Alhambra ..... Lecz kolejnym razem niechcący skręciłem w bok. I okazało się, że dużo bardziej spodobała mi się prowincja Hiszpanii, np. Galicia. Tam mógłbym mieszkać na stałe, gdyby .... nie te zielone pomidory, bez smaku, którymi się zajadają! Edytowano 21 sierpnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 (edytowany) 35 minut temu, san-sui napisał: Na czym ci zależy? Padło magiczne słowo pisane na temat: Dnia 18.08.2020 o 11:02, audiowit napisał: Żadnych buforów lampowych. To dodatkowy element. Traci na tym w najlepszym razie mikrodynamika. To maskowanie kiepskiej jakosci źródla I to mnie zraziło mocno, bo z systemu jestem bardzo zadowolony i tylko minimalnie poprawilbym właśnie mikrodynamike, a tu taki cios w tym aspekcie wiec "dziekuje ale nie chce". Edytowano 21 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Padło magiczne słowo pisane na temat: I to mnie zraziło mocno, bo z systemu jestem bardzo zadowolony i tylko minimalnie poprawilbym właśnie mikrodynamike, a tu taki cios w tym aspekcie wiec "dziekuje ale nie chce". Ja Ciebie nie namawiam! Dziwi mnie tylko, że słowo pisane jest istotniejsze, niż np. własne doświadczenie. Trudno. Pewne "rzeczy" nie są takimi, jak wydają się w opisie - to tyczy szczególnie audio! Można w ciemno przyjąć wyniki, jak w linkowanym opisie wyżej, jeżeli tyczy sie fizycznych pomiarów. Każdy ma inne preferencje, inaczej odbiera wrażenia, np. słuchowe. Tu nie ma ścisłych reguł. Przykład podałem wyżej: "według różnych forów, np. wzmaki Yaqin, grają dużo lepiej z tymi sowieckimi lampkami 6J1P, niż z militarnymi chińskimi 6J1. U mnie, z 6J1P, rzuciła się w uszy od razu - ostra góra i ciężki dół. Średnica wycofana." Z chińskimi militarnymi 6J1 gra o wiele lepiej, wręcz bardzo ładnie. ...... Na pewno (jednak!), ta mała chińska pre, nie zastapi, mojego pre Hitachi HCA-8500 Mkii w głównym systemie. Ale z całą pewnością jakiś srebrny kabelek tam trafi. Edytowano 21 sierpnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 San-sui, zle trafiłeś. Akurat nie mam sansui ale dażę sympatią tą markę, slyszalem wszystkie najwyzsze modele i mam bardzo wielu kolegow na tym forum więc tylko z tego powodu tu zagladam. Obecnie gram na monoblokach lampowych, integrze lampowej, końcowkach w kl A i AB. Gram z komputera, streamera, dacow, cdkow zintegrowanych i dzielonych. Uzyeam tez transportu cd. Mam tez oczywiscie 2 pre lampowe i kilka par kolumn. Wszystko jest wysokiej klasy ( sonicznej). Piszę to zebyś następnym razem zanim zaatakujesz wiedział, ze mam za sobą pewne kroki w bok, tył i przód. Dac jak najbardziej tylko odpowiednio polaczony. Jesli ktoś mowi o wyzszosci cd nad dac lub dac nad cd to przewaznie nie ma pojecia o budowie tych uządzen i transmisji cyfrowych. Chinczyki jak najbardziej ale wśrod tego zalewu, pojedyncze modele. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 (edytowany) @audiowit Odebrałeś moje uzasadnienie jako atak? Nic podobnego! Nie zgadzam się, jednak z podejściem: nie próbuj, bo to skok w bok. Skok w bok jest czasami (oczywiscie w audio! ) konieczny. Raczej nikt nie "wchodzi" w lampę od razu. Lampa to niekończąca się zabawa, bardzo wiele wymaga .... Edytowano 21 sierpnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 Moze nie atak tylko chęć sprowokowania dyskusji. Zwróć uwage, ze żadna poważna firma nie produkuje buforów. Niech kazdy robi co chce. Ja mowię o tym, co wiem. Skoki w bok? Mozna poprobować tylko po co tracić na to czas. Kup pożądne cd lampowe i już. Skoro ciagnie Cię do lamp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk-victor Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 Witajcie. Ja tu gościnnie tylko na razie (a może i na stałe?) Gram obecnie na zestawie Yamaha preamp CX-830 i końcówka MX-830. Gra to u mnie z Elacami FS217. Generalnie jest git Ale.... może ktoś by mi podpowiedział jaki model Sansui mógłby zagrać lepiej? Tak wiem, zaraz ktoś odpowie, że od Yamahy to każdy Sansui zagra lepiej. AU-X911DG mam do kupienia w miarę za przyzwoite pieniądze ale boję się, że taka wymiana sensu mieć nie będzie. Ktoś może mi coś podpowiedzieć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 (edytowany) Jest jednak problem. Inne preferencje, pilniejsze na tu i teraz. Jak na razie, nie do przeskoczenia. Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to z pewnością chodzi o .... Poza tym uważam, że zawsze warto wpierw sprawdzić, "na własnej skórze" i własne uszy. 20 minut temu, audiowit napisał: Zwróć uwage, ze żadna poważna firma nie produkuje buforów. To dla tego, że nie ma w segmencie luksusu popytu. Gdyby badania wykazały, że się opłaci, to zaręczam - będzie inaczej i produkcja ruszy "pełną parą". Czyż nie jest podobnie w przypadku lamp? Ludzie "zabijają się" za staruszkami z lat 50/60. Czy nie możnaby ich tu i teraz naprodukować? Ale .... czy się to opłaci??? Edytowano 21 sierpnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 25 minut temu, san-sui napisał: Czy nie możnaby ich tu i teraz naprodukować? Ale .... czy się to opłaci??? Pytanie tylko czy materiały używane w latach 50/60 nie są uznawane dzisiaj za ekologicznie mało poprawne a ich używanie zabronione. Oczywiście nie jestem specjalistą od lamp 🤣 ale chociażby cyna z ołowiem oprócz jakiś prywatnych zapasów nie istnieje. Być może tak samo jest z lampami...gdyby to było takie proste to chyba produkcja by ruszyła. Pieniądz leży na ulicy 😶 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 (edytowany) W Chinach? Wszystko można. Nikt im nie zabroni. Ciagle można używać w produkcji wszystkie "szkodliwe" materiały. Nic ich nie ogranicza. Mutują virusy nietoperzy. Kto im zabroni? Edytowano 21 sierpnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 (edytowany) Jest problem. Chińczycy nie mają tradycji w produkcji lamp. W związku z tym uczą się. Brak starych technologii wzorów. Nie mieli gdzie podpatrzeć (ukraść) więc tu jest problem. W Rosji natomiast łapę położyli Amerykanie i trzymają mocno. Aż nie wyprzedadzą się ze starych zapasów, za "bayońskie" sumy, nie ma co na nich liczyć. Wiele firm już nie istnieje. Edytowano 21 sierpnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 22 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2020 12 godzin temu, sk-victor napisał: Witajcie. Ja tu gościnnie tylko na razie (a może i na stałe?) Gram obecnie na zestawie Yamaha preamp CX-830 i końcówka MX-830. Gra to u mnie z Elacami FS217. Generalnie jest git Ale.... może ktoś by mi podpowiedział jaki model Sansui mógłby zagrać lepiej? Tak wiem, zaraz ktoś odpowie, że od Yamahy to każdy Sansui zagra lepiej. AU-X911DG mam do kupienia w miarę za przyzwoite pieniądze ale boję się, że taka wymiana sensu mieć nie będzie. Ktoś może mi coś podpowiedzieć? Serwus, Najlepiej gdybyś zaprosił właściciela 911DG do siebie i porównał jedno z drugi. Wiadomo , że potrzeba czasu na poznanie wzmacniacza, ale te kilka godzin powinny dać odpowiedź. Pozdrawiam, Ps Ewentualnie wypożyczyć za kaucją, o ile sprzedający się zgodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 22 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2020 Cześć. Czy Alpha 907 dr na Olx to "tutejsza"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk-victor Napisano 23 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2020 Wypożyczyć raczej się nie da. Moja Yamaha CX-830 + MX-830 w sumie to taka ostatnia raczej nie jest ale chciałbym zakosztować Sansui. Oby tylko było warto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 23 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2020 2 godziny temu, sk-victor napisał: Wypożyczyć raczej się nie da. Moja Yamaha CX-830 + MX-830 w sumie to taka ostatnia raczej nie jest ale chciałbym zakosztować Sansui. Oby tylko było warto Końcówka+pre Yamahy to 2 x większa moc ale i tak, moim zdaniem, nie zapewni takiego brzmienia, jak Sansui. Warto pojechać i posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 @sk-victor Udało się kupić 911DG? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk-victor Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Odpuściłem. Nie dało się wypożyczyć a faktycznie jak już za Sansui brać się poważnie to pasuje poszukać chyba wyższego modelu. Myślę moja Yamaha jest na tyle przyzwoita, że na byle co nie ma sensu jej zmieniać. Oczywiście nie w sensie, że ten Sansui to byle co Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk-victor Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 A jeszcze jedno pytanie. Jakie modele z wyższych występują ze zdalnym sterowaniem? Bo widzę, że mało ogólnie jest modeli Sansui w nie wyposażonych. I jeszcze fajnie by było jakby wzmacniacz był na nasze napięcie aby uniknąć zabawy w dodatkowe transformatory obniżające. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Do wersji DR szansa jest. Nowsze modele prawie się nie pojawiają w takiej wersji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk-victor Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Transformator w sumie to nie byłby problem. Ale pilot.... Tyle lat z pilotem w ręce. Poważnie praktycznie żadna α nie miała pilota? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk-victor Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 (edytowany) Tak? Głośnością gramofonu też mogę sterować ze smartfona? Do wzmacniacza mam podłączone poprzez przełączniki zapis / odczyt: 2 decki kasetowe, dwa szpulowe, gramofon, tuner, DAT-a, MD oraz PC przez DAC-a. U mnie wzmacniacz MUSI mieć pilota Edytowano 26 sierpnia 2020 przez sk-victor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 6 godzin temu, sk-victor napisał: U mnie wzmacniacz MUSI mieć pilota W takim razie Sansui z serii alpha nie jest dla Ciebie 😕 Piloty jak wspomnieniał Marek były w nielicznych i niższych modelach , taka polityka firmy. Do Alphy trzeba podejść , dotknąć, zapoznać się i żyć w pewnego rodzaju symbiozie. My obsługujemy RĘCZNIE sprzęt a Sansui odwdzięczy się dźwiękiem (przynajmniej ja tak to sobie tłumacze). Ps Jeśli dla Ciebie 911DG jest zbyt niskim modelem porównując do zestawu Yamahy, to z pilotem tutaj zabawa się kończy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 Koniec i bomba, a kto nie kupił ten trąba. W pogoni za "najwyższymi" modelami perełek leżących na ulicy nie dostrzegacie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts