Tadżitsu Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 2 minuty temu, piorut napisał: Zgadza się Tadku? Zgadza się drogi Piotrze , ale nie do końca 😄 moim zdaniem wydajność zawsze jest w cenie. Być może , gdyby ten czy inny Accu miał elementy klasy Silmic czy Riken + wydajność prądowa odczucia mógłby by być zgoła inne. Ale to tylko moje zdanie , można mieć inne w kwestii wydajnego zasilacza . Aczkolwiek w takim Krellu diceniają ten aspekt 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 (edytowany) 12 minut temu, audiowit napisał: E tam. Daje radę, kwestia wentylacji. Od źródła po końcowki wszystko w klA. Na wciąż to wszystko ciągnie z 1.5kW W kempingu, bez klimy, w 35'C nie da się. 😢 Edytowano 29 grudnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 4 godziny temu, faszi napisał: W audio przyjmuje się , że referencyjne urządzenia podwajają moc dla 4ohm Kiedys juz to pisalem Producent robi pomiar mocy wychodzi 200 przy 4 ohm i 150 przy 8, co producent wpisuje w instrukcje? wpisuje 200 przy 4 i 100 przy 8, i juz macie swoje upragnione podwajanie mocy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 @Marr Ile ma Twoja Mr przy 4ohm? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 3 minuty temu, faszi napisał: Ile ma Twoja Mr przy 4ohm? 300+ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 (edytowany) 29 minut temu, Marr napisał: Kiedys juz to pisalem Producent robi pomiar mocy wychodzi 200 przy 4 ohm i 150 przy 8, co producent wpisuje w instrukcje? wpisuje 200 przy 4 i 100 przy 8, i juz macie swoje upragnione podwajanie mocy To jednak zależy od producenta i jego podejścia do rzeczy. Przykłady Sansui: AU-555A Moc muzyczna (IHF): 85 W (4 Ω) 60 W (8 Ω) Efektywna wydajność mocy (jednoczesna praca obu kanałów): 33 + 33 W (4 Ω) 25 + 25 W (8 Ω) AU-999 Moc muzyczna (IHF): 180W (4Ω) 140 W (8Ω) Efektywna wydajność mocy (jednoczesna praca obu kanałów): 80 W + 80 W (4 Ω) 70 W + 70 W (8 Ω) AU-@907XR Dynamiczna moc: 580 W (2 Ω) 390 W (4 Ω) 310 W (6 Ω) lub Efektywna moc wyjściowa (10 Hz do 20 kHz, jednoczesna praca obu kanałów): 190 W + 190 W (6 Ω) 160 W + 160 W (8 Ω) Edytowano 29 grudnia 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 Tadku tak. Tylko to słowo "gdyby". Skupiamy się na tym co mamy i co istnieje w danym budżecie. To ta sama dyskusja co z terminalami. Uwzględniamy co mamy na rynku. Dla akademickiej wiedzy jak się uda to zdobądźmy wiedzę dla mocy przy 4Ω. Ale szereg innych rzeczy może zdecydować jak coś zagra nie tylko moc. Oczywiście ma znaczenie, ale nie tylko. Gdyby tak było to Luxman nie zrobiłby pieca 120W, skoro Accuphase ma na tym poziomie 220W (by porównać ten sam segment i ceny oraz współczesne istniejące produkty - warunki gry na konsumenckim rynku te same). Luxman nie strzelił by sobie w kolano, gdyby tylko moc decydowała. Albo podeszli inaczej do tematu, większość rynku ma kolumny, które da się stosunkowo łatwo napędzić. A dla elektrostatów, Infinity itp. nie będziemy się naginać, skoro "szczęście" w dźwięku można osiągnąć na poziomie 50-150W i większości kolumn. Nie oznacza to, że żadna z tych dróg jest zła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 7 minut temu, Marr napisał: 300+ Wtedy kończy się Twoje sztuczne obciążenie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Tadek trafa Sansui słyną z wyjątkowego wykonania (generalnie ręczna robota jakbyś nie wiedział ...) !!! Wiele szanujących się firm nie stosowało traf Hashimoto czy Tamury bo były drogie a to niekoniecznie było pożądane no a Sansui ... to już powinieneś wiedzieć .... Tu nie chodziło o silenie się na osiągi mocowe (bo po jaką cholerę ? by Tadek miał co chwalić ???) ale o skonstruowanie możliwie najmniej destrukcyjnego w działaniu trafa o tradycyjnej konstrukcji rdzeniowej. Gdybyś je rozebrał (co uczynili swego czasu Panowie w Łodzi bodajże) stwierdziłbyś tak jak oni, że są w szoku bo nigdy nie sądziliby aby tak wykonane uzwojenia i izolacje zmieścić w takiej puszce ! Do tego zalane żywicą z bitumitem i jakimś rodzajem "piasku ". Dlatego mój Tadziu drogi trafo Sansui jest ciche jak szkielet mamuta ! Wiele szanowanych marek audio ma z tym problem do dziś. Te transformatory to chluba Sansui i stanowi niemały procent finalnego efektu ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Drogi Pawciu , Tylko co z tego , skoro moc nie jest podwajana? Gdyby było tak dobrze , moc byłaby odpowiednio 2x160W / 8ohm , 2x320W / 4ohm , 2x640W (!) / 2ohm... (Potwór!) Przypominam tylko , że ponoć trafo ma moc ok 1,3kVa (sam nie wiem skąd się Wam tyle wzięło) ale tak było pisane w klubie... Także teoretycznie Tamura powinna dać radę podwoić moc. 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 (edytowany) Ale Ty pierniczysz ... Wiesz, że przez te Twoje dywagacje jedyne co osiągasz to narażasz klubowiczów na kolejne ataki debili ? Jak Cię ta tematyka zdwajania mocy tak pociąga to może Tadku studiuj temat albo szukaj inżynierów byłego Sansui celem wyjaśnienia Twoich rozterek bo daleko im było do szukania sztucznych oszczędności i jeśli konstrukcja jest jaka jest to taka właśnie miała być a nie, że musiała ... poniał ???? Tak dla Ciebie - trafo miało mocno przeskalowaną moc względem tego co wzmacniacz miał na wyjściu - wszędzie w każdym aspekcie tych konstrukcji chodziło o to by wzmacniacz pracował w optymalnych niewymuszonych warunkach jak to często bywa u niemal gotującej się konkurencji ... Wzmacniacze Sansui są długowieczne bo założenie ich konstrukcji bazowało na sporym zapasie możliwości ich elektroniki. Edytowano 30 grudnia 2020 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 (edytowany) Zawsze słuchałem głównie w 20 metrowym pokoju. Wszystkie modele 907 miały jak dla mnie wręcz za dużo mocy. Dawno temu wyleczyłem się z myślenia, większa moc znaczy lepiej. Nieraz się przekonałem się, że jest wręcz odwrotnie. Nigdy nie miałem problemu z brakiem mocy we wzmakach Sansui, wręcz dochodziłem do wniosku, że cierpię z nadmiaru tego parametru. Modele limitowane jak np. 907 Limited czy AU-07 posiadają mniejszą moc na papierze od 907XR lub 907MR, a mimo to grają lepiej. Dane techniczne, które podają w dzisiejszych czasach producenci sprzętu na papierze, często można sobie wsadzić w ......... Parametry nie grają. Trzeba słuchać uchem ludzkim, a nie nietoperza. Jak komuś brakuje mocy powinien zainteresować się np. Krell FBI. Kolumny które potrzebują wzmacniacza o mocy 1000W lub więcej aby grać mnie nie interesują, także nie mam z tym problemu. Edytowano 30 grudnia 2020 przez doktormun Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Wow. Miałeś szczęście i mnóstwo samozaparcia żeby to znaleźć i ściągnąć. Z Japonii? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 7 godzin temu, czubsi napisał: Tadek trafa Sansui słyną z wyjątkowego wykonania (generalnie ręczna robota jakbyś nie wiedział ...) !!! To nic nadzwyczajnego. Luxman również stosuje ręcznie nawijane trafa wg własnej "receptury". https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/949-l-550ax/949/25584 6 godzin temu, czubsi napisał: ... poniał. Rusycyzmy w języku polskim są okropne. . . 6 godzin temu, czubsi napisał: ... Wzmacniacze Sansui są długowieczne bo założenie ich konstrukcji bazowało na sporym zapasie możliwości ich elektroniki. Fajnie , będą długo działać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Tadku to, że natrafiłeś na tą wzmiankę również o Luxmanie może świadczy, że obie firmy są w mniejszości? Sansui nie musi być w czymś jedyne. Raczej ta ręczna robota została podkreślona przez redaktora jako coś rzadkiego ogólnie na tle całego rynku. Można natknąć się przy B-2301 że ma 550W przy 4 Ω (audioheritage), czyli niemal podwaja. Tak jak robi to wiele Luxmanów i Accuphase (podaję informacyjnie bo do tego się dokopałem). Już ostatnio było nt. traf, co miało być powiedziane to już zostało (jeśli będzie ciekawostka produkcyjna to czemu nie), było o terminalach (zrób tą wymianę jak fundusze pozwolą), z mocą też. Tadku - każdy sprzęt można by tak rozebrać i coś znaleźć, co nie spełnia oczekiwań. Ale bardziej chodzi by tego posłuchać. Przecież można by popaść w skrajność i porównywać grubość blachy na obudowie. Osobiście z ostatnich wpisów ciekawie było przeczytać (bardzo skromne, więcej byłoby po prostu bardziej interesująco) wrażenia kolegi Braapa. Nie musi być, że Sansui bezwzględnie wygra, ale powiemy taka "równość" 907MR i E-470 bardzo dobrze świadczy o starszej konstrukcji, pod względem sonicznym i ekonomicznym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 12 minut temu, piorut napisał: ...Przecież można by popaść w skrajność i porównywać grubość blachy na obudowie. O tym również było. Pisałem kilka stron wcześniej o obudowach Xr/Mr vs 907Limited / AU-07. 10 minut temu, piorut napisał: ...Osobiście z ostatnich wpisów ciekawie było przeczytać (bardzo skromne, więcej byłoby po prostu bardziej interesująco) wrażenia kolegi Braapa. Nie musi być, że Sansui bezwzględnie wygra, ale powiemy taka "równość" 907MR i E-470 bardzo dobrze świadczy o starszej konstrukcji, pod względem sonicznym i ekonomicznym. Zgadza się . Wpis Michała jest merytoryczny i daje nowe spojrzenie na e470. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 MarkuB, roger that. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miłośnik Sansui Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Może to poprostu takie pitolenie by pitolić. Niałem kolumy Infinity R90, 80, IRS Epsilon, Kappa 9, 81 i 82, 7. Nigdy nie miałem problemów z wysterowaniem ich przez Sansui. Co ciekawe, w tym samym czasie miałem wzmacniacz Mark Lewinson. Pierwsze wrażenie zawsze było to samo , łąął , ale po godzinie miałem go dość, to podzielało wielu moich kolegów. Sansui broniło się , zawsze było bardziej czarujące, fascynujące. Mam gdzieś, że inna firma podaje moc przy 2 ohm dwa razy taką jak przy 4 i 8. Papier wszystko przyjmie, tak jak i wypociny o tym czy owym. Jak mało mocy, kupcie sobie elektrownię, zawsze to fajnie pochwalić się mega watami. Panowie, większość z was słucha w max 30m2. Większość ma rodzinę, sąsiadów... Ot takie bicie piany by coś tam wynajdywać. Czy macie jeszcze czas zająć się słuchaniem muzyki czy raczej wertujecie dane katalogowe. Ja wybieram muzykę. Nie wspomnę też o wzmacniaczach lampowych, gdzie to podwajanie czy potrajanie mocy nie ma sensu. Czy studiując dane AU 111 czy B 209 ktoś by zainteresował się nimi? Przecież to max 45 W na kanał, nie mapędzi Infinity, ano nie nie napędzi ale z kolumnami do nich predysponowanymi zagrają bajecznie. Ale przecież nie o to chodzi, na papierze niczym się nie wyróżniają. Koniec roku, czy kilku z Was Panowie ma nadwyżki zalu, jadu, czy czegoś tam inneo i musi go wylewć na tym forum. Sorry, izwienitje, daajcie na lux, szkoda życia. Ja tam mam tylko jeden problem, cały czas szukam co by tam jeszcze posłuchać Panowie, co by tam jeszcze posłuchać. Mam gdzieś podwajanie, potrajanie i temu podobne bzdury. Nie podob się Sansui, rozumiem. Zaapraszam do salonów, cała masa Lux, Acu itp. Kupować, specyfikacje oprawić w ramki i je studiować. Taakie łądne, kolorowe, zagramaniczne i .... iluzoryczne. Miłego i Zdrowego Nowego Roku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 (edytowany) Odnośnie porównań 907mr i e470 to tak jak wspomniałem wcześniej. Nie chcę oceniać lepszy gorszy. Żeby zaraz nie było że ktoś napisał że 907 jest lepsza od e470:) Ja myślę że przede wszystkim to są bardzo różne sposoby podawania muzyki. I jak komus odpowiada sposób w jaki gra accu to może nie specjalnie polubić sansui i odwrotnie. A tak na ucho to różnica jak dla mnie była głównie taka że 907mr gra mocną średnicą, ma się wrażenie dużego wypełnienia dźwiękiem. To czasami powodowało że jednak za dużo się dzieje. Accu gra bardziej selektywnie i konturowo. Ale to znowu powodowało że czasami w stosunku do 907 miało się wrażenie gra nieco "sucho" No ale nie były to bardzo długie odsłuchy więc nie mogę też ferować jednoznacznych oceń poza taka że i jeden i drugi wzmak ogólnie grają bardzo dobrze. Edytowano 30 grudnia 2020 przez braap Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Super. Dzięki za opis. Ale w kategorii jakość/ceny jest duża przewaga. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 8 minut temu, piorut napisał: Super. Dzięki za opis. Ale w kategorii jakość/ceny jest duża przewaga. Też Miałeś okazję porównać? Jak długo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 (edytowany) Tego Accuphase nie. Chodziło mi, że oba Ci się podobają, ale w sensie wydanych pieniędzy MR wypada znacznie korzystniej (ogólnie ceny rynkowe uwzgledniając). MR miałem kilka lat. Edytowano 30 grudnia 2020 przez piorut Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 31 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2020 19 godzin temu, piorut napisał: ale w sensie wydanych pieniędzy MR wypada znacznie korzystniej (ogólnie ceny rynkowe uwzgledniając). Patrząc na różnice w cenie należy też wziąć pod uwagę że sprzęt jest o wiele młodszy plus z reguły ma.znan historię, są części zapasowe itp. to też jest ważne, więc sama kwota jaką się płaci za sprzęt to nie wszystko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 31 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2020 Jasne. Tylko 300% różnicy powoduje już całkiem inną kwotę. Jeśli jest to 30% to warto dołożyć do egzemplarza ze znaną historią. Ale tu ta różnica powoduje, że możemy nabyć jeszcze kolumny i źródło. Wszystko zależy czy mamy 30k pln na wszystko czy 90k pln na wszystko przykładowo. Jeśli się trafi na dobry egzemplarz Sansui to przeważnie służą już ludziom wiele lat. Nie sprzeczam się ani nic. Dla mnie finansowo tylko ta różnica jest ogromna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts