Tadżitsu Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 W Sansui polaryzacja jest w standardzie USA. Tzn odwrotna niż w Europie i trzeba zwrócić uwagę który pin jest "gorący" przy podłączeniu. @MarekB wyjaśnił dokładniej o co biega . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 5 minut temu, MarekB napisał: ... Spróbuj sam, będziesz miał odpowiedź. Najlepiej na tym samym modelu kabla. @braap tak jak Marek napisał. Spróbuj i koniecznie napisz jak u Ciebie to gra 😊 Ps Wiem , że miało nie być linków etc , ale nie mogłem się powstrzymać! Być może któryś z Kolegów "po sąsiedzku" kupi 😊 https://m.olx.pl/oferta/sansui-logo-led-nowe-prezent-CID99-IDHExMV.html#cbbc98f14a Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 No właśnie przymierzam się do nowego daca i zastanawiam się czy szukać takiego który ma xlr czy niekoniecznie. Myślałem o denafrips Ares, ale póki co odpuszczam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 Moim zdaniem lepiej symetryczny dac. Nie musisz a możesz korzystać z xlr. Zawsze lepiej mieć niż nie mieć . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 (edytowany) Miałem już tu się nie wychylać, tyle tu doświadczonych ale czy na pewno? Do nad doświadczonych. Jeden przykład. Pierwszy z brzegu. Przeczytałem tu kiedyś, że wzmacniacz AU-X701 z 1987r (podobnie jak AU-X901) gra bardzo ciemno, czyli jak mniemam, z bardzo rozbudowanym dołem i słabą resztą pasma. Mylicie się wszyscy, którzy tak twierdzicie. Tak naprawdę to nigdy nie słuchaliście tego wzmacniacza na dobrych przetwornikach, z b. dobrymi kablami, dobrym żródłem, w dobrym do odsłuchu pomieszczeniu! AU-X701 gra prawie podobnie, jak marki europejskie z początku lat 80-tych np. SABA MI212 czy MI215 (przełom końca 70-tych i poczatku 80-tych lat), z tym że AU-X701 głównie gra dołem i górą z bardzo słabiutkim środkiem, a u Saby tego aż tak nie słychać! AU-X701 pasmo buduje bardzo wyrażnie w kształcie litery V. Mógłbym dać więcej takich przykładowych bubli, które tu ciągle można przeczytać ale po co? Skoro i tak wiecie lepiej. Co do przetworników to, moim zdaniem, przed wydaniem opinii, czy są wystarczająco dobre, czy też do bani i ich krytykowaniem, wypadałoby choć trochę posłuchać, w danym zestawie, a dopiero potem wydawać opinie, jak ta wyżej o AU-X701 = BUBEL - LIPA. Do guru. Gdyby B-2102MOS miało jakiekolwiek braki pasma, (a nie mają!) to na pewno TY byś tego nie usłyszał! Chyba, że .....słuchałeś z kiepskiej jakości CD-kiem, który to i owo przycinał i dlatego taka opinia. 🥴 Edytowano 2 lutego 2021 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 (edytowany) Do nad miłośnika i branży w jednym. Kable tych, jak je tu wymieniasz poszczególnych firm, mogą jednak nie zagrać tak dobrze, jak te które testuję. Właśnie gram na nowym (dopiero 7-8 godzin grania), a już potrafi zawstydzić niejedną znaną firmę. Ten dopiero cieniutki jest ale nie w sensie grania, a grubości. Trochę grubszy, który pokazałem poprzednio, to ten z lewej. Najcieńszy obecnie jest wygrzewany, podpięty. Moim zdaniem, największa tajemnica dobrego dżwięku, to bardzo dobre żródło. To tam wszystko się zaczyna. Potem kable za żródłem i dalej. To żródło daje piękny dżwięk, buduje przestrzeń, a nie końcówka, czy przetworniki. Końcówka systemu dużo zmienia ale tylko wówczas, gdy początek i środek się nie gubi. Gdy nie dostanie odpowiednio dobrego sygnału, wręcz pokazuje słabości i felery. Każdymi przetwornikami mżna "żąglować" ustawiając je tu, tam i za każdym razem zagrają inaczej. Kto tego nie bierze pod uwagę, ten nigdy nie bedzie wiedział, tak na prawdę, na co stać jego przetworniki. Każde w miarę dobre (nawet te nie najlepsze!), przy odpowiednim ustawieniu, do danego systemu, zagrają jak należy. Co przetworniki mogą pokazać słuchaczowi, który słyszy tylko środek pasma ze ródła albo pomieszczenie nie daje rady itd itp.?? Niewiele! P.S. Tymi elektrostatami nie zrobiłeś na mnie żadnego wrażemia. Podobnie jak one na niejednym audiofilu. Gdyby to były takie cuda, jak zapewne uważasz, u kazdego by już dawo grały, kogo na nie stać ale jakoś tego wie widzę! A byłem już w niejednym miejscu ..... 😏 Edytowano 2 lutego 2021 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 Jak juz koledzy wspomnieli, polaczenie zbalansowane ma sens gdy zrodlo rowniez jest zbalansowane co nie jest rownoznaczne z posiadaniem w nim zlacz XLR. napewno bedzie inaczej ze wzgledu na to, ze nie jest wpiety wtedy w tor przedwzmacniacz w integrze, mi np po RCA lepiej gra 907MR w trybie integrated niz na wejsciach CD Direct, dzwiek jest bardziej spojny. @Marek membrany nie beda chodzily do tylu gdyz muzyka to napiecie AC, w celu dopasowania zrodla i wzmacniacze lepiej zamienic piny na wtyczkach goracy z zimnym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 lutego 2021 (edytowany) Zmieniając pewne elementy, nawet bardzo słabego systemu, można bardzo zmienić, w znaczeniu - poprawić jego brzmienie. Pokazałem to wpisami wakacyjnymi. Poczytajcie je, poważnie do nich podchodząc, to może coś zrozumiecie, że bardzo prosto i zarazem tanio można uzyskać dużo w audio. Ale także to, jak skomplikowane jest audio. Edytowano 2 lutego 2021 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miłośnik Sansui Napisano 3 lutego 2021 Udostępnij Napisano 3 lutego 2021 Ło Matko. San-sui, czytaj ze zrozumieniem i ustal wreszcie ze sobą samym swoje własne zdanie. Nie rozumiesz, ... Ja nie mam zamiaru robić na Tobie wrażenia, Wyrosłem z tego lata temu. Dorośnij. Elektrostaty Cudem nie są , wymagają przestrzeni za i wielu innych warunków by zagrały. Ważne dla mnie, u mnie są super, ale nie zmuszam nikogo, by inaczej myślał. Na szczescie jest ich tak dużo typów, że zawsze możesz mieć rację, bo sa dobre i lepsze oraz kiepskie.. Rewelacje na temat AU-X701 proszę zachowaj dla siebie, bo albo jak widać masz interes by go sprzedać albo jakiś kolega, albo znów pokazujesz poziom swojego osłuchania. Ogólnie wszystkich PRZEPRASZAM za off top, nie będę już polemizował. Jedynie , co muszę przyznać bezstronnie, system gra tak, jak jego najgorszy element. XLR to system , który eliminuje zniekształcenia, jakie nakładają się na sygnał podczas przepływu przez kabel. Ważne jest więc uzgodnienie wejść - wyjść elementów toru. Gdy nie jest tak jak powinno, świetnie Marr napisał. Reszta to sprawdzeni we własnym systemie. Jak masz prawdziwe wyjście XLR w źródle i zbalansowany wzmacniacz, zawsze to daje korzyść. Sporo czasu zajęło mi sprawdzenie tego bo kabel nie równy kablowi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 3 lutego 2021 Udostępnij Napisano 3 lutego 2021 (edytowany) San-Sui jak zwykle gdzieś masz opinie innych co pokazałeś wpisem o AU-X701 czy tym bardziej 901 ... Jak byk wiele razy pisałem, że gra niemal nie do odróżnienia od Luxmana L550 (który notabene ma ok. 20 wat w klasie A) a tego nazwać zamulającym czy ciemno grającym może tylko faktycznie człowiek z problemami ... albo fantasta co to widział gdzieś u kogoś coś ktoś ... ! To są świetnie wzmacniacze i ja oraz zapewne reszta osłuchanych bardziej kolegów to wie co nie oznacza, że są 8-ym cudem świata o czym wspomniał "między wierszami" kolega miłośnik Sansui ! Gdzieś mam opinie łosi co uważają, że Sansui gra ciemno , zamula itd. Na choroby i wady słuchu a tym bardziej upodobania wpływu nie mam i raz po raz takie "wylewki" będą się ukazywać ale miejmy zdrowy rozsądek i bierzmy pod uwagę gro opinii a będziemy bliżej prawdy. Bardzo zdziwiłby się niejeden słysząc takiego "zamulacza" z kolumnami Rogersa np i dobrym cd ... Sansui B2102MOS "upośledza " brzmienie (nazwijmy to koloruje niemiłosiernie) a nie wycina ! Ma też lekko nastawiony akcent na niższą średnicę i wyższy bas. Jak każdy Sansui tego typu czyli z serii MOS czy serii 907 itd jest to świetny wzmacniacz ! Jedyne czego nadal nie rozumiesz bądż nie chcesz zrozumieć to to , że jest obdarzony bardziej niż inne modele pewną grupą "swoich cech" co akurat Tobie przypadło do gustu ale przy B2103MOS jest już zwykłym odstawaniem od wzorca realnego brzmienia. Czy te wspomniany przed chwilą wzorzec jest Twoim wzorcem ? - nie sądzę - aż nadto to starasz się udowodnić .... San-Sui nikt tu nie mówi, że jesteś głuchy ale zrozum, że z prostej zasady wychodząc zdecydowanie mniej procentu błędu jest w tym, że 20 się myli a niżeli jeden ... Ja naprawdę ten wzmacniacz lubię. To był pierwszy MOS z jakim miałem kontakt z serii końcówek. Pierwszy jaki ustawiałem u kolegi w Krakowie i pierwszy, który na zawsze przekonał mnie do brzmienia końcówek Sansui na MOS-ach ! Ale zawsze staram się oddzielać to co lubię od tego, że coś jest czarne albo białe - wiele razy pisałem, ze szukamy jakiejś ogólnej wiedzy najbliższej faktom ! Edytowano 3 lutego 2021 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 3 lutego 2021 Udostępnij Napisano 3 lutego 2021 (edytowany) @san-sui Słabo mi się podobają Twoje określenia : "Do nad doświadczonych" "Do guru" "Do nad miłośnika i branży w jednym." Dokąd zmierzasz, Kolego, z tymi mocno personalnymi tekstami? Słabe to jest samo w sobie. Edytowano 3 lutego 2021 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 3 lutego 2021 Udostępnij Napisano 3 lutego 2021 5 godzin temu, MarekB napisał: A jak to jest z tym znanym testem "na baterię" przy sprawdzaniu czy głośniki są dobrze podłączone? Jaki "prąd" jest w baterii? Przy podłączeniu baterii (AA) do kolumn + do -, membrana głośnika przecież cofa się w obudowę. Bateria daje napięcie stałe, wiec wywołuje ruch membrany w określonym kierunku zgodnie z podłączoną polaryzacją Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 (edytowany) Dnia 1.02.2021 o 18:02, miłośnik Sansui napisał: Pokazałeś kable, nie dyskutowałem, co tu gadać. Grasz na interkonektach RCA. Masz możliwość połączenia poprzez XLR, ale Ty wiesz lepiej. Te zaś RCA plecione przerobił kiedyś Kimber, w klasie premium jeszcze się sprawdzały, ale można lepiej i tak też zrobili. Każdy z serii KS to już inna liga. Jest jeden Kimber RCA zwie się Kimber Tak. To niby interkonekt do gramofonów. Genialny, równy w paśmie, nie ostrzy, nie tnie dołu pasma. Niby zakończony z jednej strony RCA a z drugiej pod wtyki SME w ramieniu. Jak się tylko potrafi posługiwać lutownicą, można zrobić RCA - RCA. Mam takie do ramienia SME, mam też przerobiony na dwa RCA do Revoxa. Jak Kimber głośnikowy, minimum 8 TC a najlepiej 12 TC. 8TC ciut niedomaga dołem i górą w porównaniu do 12 TC. Jak już kupować to 12 a nie 8. Ale Kimber nie jest jedyny. Balasy jak piszesz to choćby MIT-y z puszkami wielkości prawie połowy pudełka po butach. Mocno byś się zdziwił jak grają z mocnymi lampami. Taśmy, hm Nordost, uuuu spędzisz wiele czasu nim dobierzesz właściwą kombinację. Ogólnie, takie kable by nimi poprawić niedomagania przy niezgranym zestawie. Do Sansui nie polecam. Sporo jest z dodatkiem srebra i potrafią dać po uszach górą. Masz je do opchniecia? Mam różne kable, 8 TC oraz Campbell 12TC. Zgoda, że Campbell 12TC jest lepszy. To słychać. Nawet na nie wygrzanym kabelku. 12TC jest lepiej wyważony. Cechuje się dobrym wyczuciem prędkości. Tylko dlatego, że rdzeń drutu został zwiększony z pierwotnych 16 żył (8 TC) do 24 żył (12TC). Prosty zabieg. Czy inne kable nie zagrają z Sansui? Nie zgadzam się. Postrebrzane? Nawet z czystego srebra dają zadowolenie. Wszystko zależy od tego czego się oczekuje i od reszty toru - jak zagrają żródło i przetworniki. @czubsi Mam wrażenie, że nie czytasz tego co piszesz przedtem, a co potem. Przedtem: Dnia 1.02.2021 o 08:07, czubsi napisał: Głupoty pleciesz i to nie po raz pierwszy ... Dać Ci się rozwinąć i zaraz śmietnik z wątku robisz ... z tym swoim niezastąpionym B2102MOS na którym znaczna część pasma jest mocno "upośledzona" . Żadne Twoje peany nie zmienią faktów ! Dużo czasu minęło ale widać nie wyciągasz wniosków tylko cały czas swoje klepiesz ... B2102 MOS miało tu mnóstwo ludzi i to że Tobie gra oznacza jedynie, że (UWAGA - skup się ! ) TOBIE GRA i .... nic więcej .... Dziękuję ... Przecież nie każdemu musi się podobać to, co preferuje inny. Jednym zdaniem - "upośledzona" dla ciebie. Podkreślaj to zawsze. Dla mnie "upośledzona" jest B-2105 MOS. O czym pisałem i zdania nie zmienię, dopuki nie usłyszę, że może grać inaczej. Jak pisałerm: nie chcę "paść" na zawał, z powodu nieudanego odsłuchu! Owszem lubię by system grał z dobrym basem ale pozostałym pasmem równie dobrym. Nigdy tego nie kryłem - pisałem o tym. Dobrze zrozumiałem? Czy słuchałeś B-2102MOS tylko u kogoś, okazyjnie? Na tej podstawie kreujesz opinię? @ @@ Do wszystkich, którym nie podobają się moje przetworniki. Czy je słyszeliście kiedykolwiek? Wątpię! Czy nie przeszkadza Wam to, że Wasze przetworniki grają dopiero od 40Hz, a nawet często od 50Hz w górę? Jak w takim razie możecie słuchać np. Yello "CLARO QUE SI", z wyciętym "sednem" tej płyty, dolnymi partiami? Edytowano 4 lutego 2021 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 (edytowany) @Samcro Zawsze będę się tak odnosił do kogoś, kto wielokrotnie wkłada nieprawdziwe wiadomości w pisane teksty. Jak ten cytowany niżej (i inne wcześniej) zarzucające mi coś co samemu uprawia się od wielu lat. Dnia 3.02.2021 o 08:34, miłośnik Sansui napisał: Rewelacje na temat AU-X701 proszę zachowaj dla siebie, bo albo jak widać masz interes by go sprzedać albo jakiś kolega, albo znów pokazujesz poziom swojego osłuchania. ...... Pomyśl tylko co za bzdurę, lipę napisałeś! Gdybym chciał sprzedać to bym krytykował? Od razu widać, że tobie popsułem interes krytykując pewne wzmacniacze. Twierdzę, ze jesteś bardzo złośliwy. Od czau gdy tu ponownie zawitałeś. To było po prostu: Wejście smoka. Poza tym, jak widać nie tylko ty zapoiminasz o tym, ze jednak jest coś takiego jak: Preferowanie dżwieku. Uważam, że to WY mieszacie ludziom w głowach. Swoje prwferencje zachowujcie dla siebie. Kiedyś zawsze podkreslałem to, że takie jest moje zdanie, moja opinia. za co byłęm nieustannie atakowany. Teraz tego nie robię. Nie ważne co słyszycie. Ważne co ja słyszę. To ma się podobać mnie, nie Wam, co i jak gra u mnie. Zwracam na to uwagę, gdyż wielu sugeruje się opiniami tego forum. Nie zawsze są potem zadowoleni! Mieszacie im, swoimi odczuciami, doznaniami, a oni piszą potem do mnie na priv o poradę. Może wreszcie zrozumiecie, dlaczego tak jest atakowana ta marka na wielu forach w PL! Edytowano 4 lutego 2021 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 1 godzinę temu, san-sui napisał: ... Może wreszcie zrozumiecie, dlaczego tak jest atakowana ta marka na wielu forach w PL! Atakowana? He he Lepiej nawet nie pisać słowa Sansui na innych forach , bo można zostać zlinczowanym... 😕 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 34 minuty temu, misiek x napisał: ... Diabła Tasmańskiego. Biedny jest zagrożonym gatunkiem 😕 Populację Diabła atakuje pewna choroba , która zagraża istnieniu tego gatunku. Widziałem dokument na ten temat... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 @MarekB a i owszem 😄 ogólnie lubie Paula 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 Hmmm, tak sobie buszuje po interneciku i oglądam zdjęcia , czytam testy i opisy teraźniejszych sprzętów. Hmm człowiek widzi np Yamahe As3000/3200 , M5000 , nowego Technicsa, Denona Pma SX1 etc. Powrót wielu producentów do porządnego stereo, styl vintage przywołuje wspomnienia i cieszy oko. Na drugim biegunie zupełnie inne , emocje. Skrajne. Mianowicie żal i smutek , że nie ma nowych wypustów spod znaku Sansui ... Łezka w oku się w kręci ... Kurcze , gdyby tak Sansui ... odrodziło się jak Feniks z popiołów, to by dopiero było wydarzenie! Nadzieje związane z uruchomieniem produkcji . Wejście Sansui w obecny dział Hi End , zapewne wywróciło by stolik do góry nogami... Ehhhh, pomarzyć dobra rzecz. Czy Duch Samuraja nadal żyje ? Miejmy nadzieje , że po dwóch dekadach odpowiedź nadal brzmi , "Tak!" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 6 lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 lutego 2021 Kashimura audio grade, każdemu polecam taką wersję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 Hubert Hubert to jest jakaś fabryczna, ale lepsza wersja? Standardowo te Kashimury nie mają chyba wejścia na gniazdo IEC i tu chyba dobry Furutech jest. Miałeś inne trafo, by zobaczyć różnice? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 @piorut , to było trochę pół żartem pół serio. To standardowa kashimura, w której pozbyłem się niepotrzebnego przełącznika napięcia (jakieś 0,1 do 0,2 ohma oporu na jego stykach) oraz w jego miejsce zainstalowałem IEc furutecha ncf.Dodatkowo, dla bezpieczeństwa dołożyłem uziemienie.Nie miałem okazji porównać z innym trafo. Nie pomyślałem wcześniej, bo mam cały czas pożyczona od kolegi z forum kashimure, zupełnie standardowa, ale jest w drugiej lokalizacji a mogłem wziąć ze sobą. Jeżeli w tygodniu kolega nie odbierze, to jeszcze w kolejny weekend mogę zrobić porównanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 A ok. Wyglądało tak estetycznie, że myślałem, że to jakaś rewizja produktu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 Moze nie do konca zwiazane z Sansui chociaz...stad wyszla odmłodzona spora czesc Sansui w Polsce. Piotr @piorut pomogl z zakupami dzieki czemu wasze Sansui beda naprawiane na jeszcze wyzszym poziomie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 @Marr a co takiego uleglo zmianie? Pochwal sie nieco Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 8 lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 lutego 2021 Precyzyjny multimetr z datalogerem, pomoze w diagnozie usterek ktore pojawiaja sie raz na jakis czas 2 kanalowy precyzyjny miernik napiecia zdolny mierzyc napiecie na poziomie mikrowoltów, glownie do pomiaru zbieznosci kanalow, kalibracji potencjometrow i ich testowania po czyszczeniu Nowy oscyloskop analogowy z kursorami do precyzyjnych pomiarow odtwarzaczy cd I chyba najwazniejsze, 2 kanalowy analizator audio do pomiarow znieksztalcen harmonicznych, poziomu szumow, znieksztalcen intermodulacyjnych, odstepu sygnalu od szumu, przesluchow miedzykanalowych i wiele wiele innych, ogolnie pozwoli sprawdzic czy urzadzenie po latach ma nadal katalogowe parametry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts