Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Jestem tu nowy i kupiłem pierwszy w swoim życiu zestaw kina domowego. Jestem zielony jeśli chodzi o audio. Kompletnie nie wiem jakie wybrać kable. Nie chcę przepłacać. Myślałem o kablach audioquesta ale wyszło mi prawie 700 zł. Szukam tańszej alternatywy. Nie wiem czy zauważyłbym rożnicę, między kablem za 5 zł a 40 zł za metr... skoro nie usłyszę różnicy to wolę nie przepłacać. 

Sprzęt jaki kupiłem:

Yamaha RX-V485 oraz głośniki

Heco Victa Prime 702 + 202 + Center 102

Kable do przednich mają być czterożyłowe a do reszty dwużyłowe. 

Pozdrawiam

Screenshot_20201217-224318_Chrome.jpg

Screenshot_20201217-224225_Chrome.jpg

Napisano
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

@Bogusław Kożyczkowski a tak z ciekawości , w Swoich Heco , " grasz" na fabrycznych zworkach , czy wymieniłeś na kabelki ?

Oryginał. To jakaś posrebrzana miedz, ale z kablami od wzmacniacza podłączam się pod gwizdki. Kiedyś sprawdzę, czy można to poprawić zamiennikiem, bo jak pisze Piotrek, im lepszy model Heco tym lepsze łączniki, więc nie ma pospiechu, a na radykalną poprawę zamiennikiem 20cm drutu nie liczę.

Sorry za mój spam.

Napisano
11 godzin temu, tomek4446 napisał:

Po co ?

Bo tak mi ktoś doradził🙄

10 godzin temu, Kubakk napisał:

Kup zwykłe kable z prawdziwej miedzi ~5zł/m^2 i zepnij system - u mnie na 5 poszło z 40m kabla także nie ma co przepłacać ;)

Super o to mi chodziło :) podjadę w takim razie i kupię jakieś miedziane i tyle. A jak z końcówkami?  Też jakieś budżetowe? Nie ma co szaleć no nie? 😎

Napisano (edytowany)

hehe ..  temat założony, tylko po to by ktoś potwierdził, że "nie ma co szaleć"

I tak rodzą się kolejne mity, nie słyszałem, nie sprawdziłem ... ale już wiem, że nie warto.

a faktem jest, że do Yamaha na pewno nie kable Audioquest. tylko Molodika

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano

Prawda jest że....

17 godzin temu, Kubakk napisał:

Kup zwykłe kable z prawdziwej miedzi ~5zł/m^2 i zepnij system - u mnie na 5 poszło z 40m kabla także nie ma co przepłacać ;)

I to jest wystarczajace w zupełności. Jednak gdy juz sie osłuchasz z dzwiekiem, a wciąż bedziesz chciał coś zmienić mozesz spróbować wymienic w pierwszej kolejnosci w frontowych i tu można wziąść pod uwage propozycje...

1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

faktem jest, że do Yamaha na pewno nie kable Audioquest. tylko Molodika

Chociaz podczas ogladania filmów na tzw. Kinie domowym gdzie głównie mamy doczynienia z dialogami plus jakies tam efekty trudno jest docenić wpływ kabla głośnikowego

Napisano

@Chyba Miro 84 nie siej defetyzmu , nie ważne, czy kino , czy stereo porządek musi być. Nie schodziłbym poniżej Chorda Signature , a i masz rację centralny jest najważniejszy , tu już mamy poziom absolutnego minimum w postaci Transparent Audio 5 generacji.  / zawsze mnie kusi na AVS by zabrać swoje druty i poprosić o przepięcie z takiego Transparenta. Ciekawe , czy Wilsony Alexia 2 zagrałyby na takim Beldenie za 21 zł/m , czy zapanowałaby cisza ? :) /

Napisano
2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

I to jest wystarczajace w zupełności. Jednak gdy juz sie osłuchasz z dzwiekiem, a wciąż bedziesz chciał coś zmienić mozesz spróbować wymienic w pierwszej kolejnosci w frontowych i tu można wziąść pod uwage propozycje..

To słuszne podejście do tematu, ale trzeba brać pod uwagę, żeby "później" nie płacić drugi raz, bo jak to mówią "chytry traci dwa razy" . Heco przy dwóch nisko tonowych głośnikach trochę prądu pragnie.

Napisano

Bogusław , a co ma za znaczenie w kontekście kabla ile prądu potrzebują nisko tonowe ? Przy takim prądzie jaki jest przesyłany ze wzmacniacza do kolumny to 0,75 mm2 byłby, aż nadto. Mam Kodę gdzie na kanał jest 2x 7 żył o przekroju 1,75mm2 każda , i np. Beldena gdzie mamy 2 x 1,5 mm2. W myśl Twojej teorii to Belden jest za cienki , dosłownie i w przenośni :) 

Napisano

Autor ma budżetowe KD , nie ma co namawiać do drogich kabli , ja jedynie na fronty mam belden + melodike (beresford - ampli) ,ale warto zacząć od zwykłej miedzi by mieć pogląd jakby kiedyś się chciało upgrejdować.

Napisano
14 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

hehe ..  temat założony, tylko po to by ktoś potwierdził, że "nie ma co szaleć"

I tak rodzą się kolejne mity, nie słyszałem, nie sprawdziłem ... ale już wiem, że nie warto.

a faktem jest, że do Yamaha na pewno nie kable Audioquest. tylko Molodika

No niestety ale taka prawda :) Nie chcę kupić za dobrych kabli na ten sprzęt :P skoro i tak nie wykorzystam ich potencjału , wolę kupić coś dużo tańszego  jeśli za jakiś czas stwierdzę ,że to nie to to kupię lepsze kable. 

12 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Prawda jest że....

I to jest wystarczajace w zupełności. Jednak gdy juz sie osłuchasz z dzwiekiem, a wciąż bedziesz chciał coś zmienić mozesz spróbować wymienic w pierwszej kolejnosci w frontowych i tu można wziąść pod uwage propozycje...

Chociaz podczas ogladania filmów na tzw. Kinie domowym gdzie głównie mamy doczynienia z dialogami plus jakies tam efekty trudno jest docenić wpływ kabla głośnikowego

Taki jest plan . Dziękuję wszystkim za porady , rozjaśniliście mi bardzo temat. W poniedziałek lecę do sklepu . Pomyślę też o tej melodice.