Skocz do zawartości

Lampa + tranzystor= ryzyko czy dobry pomysł

Recommended Posts

Napisano

Peamp lampowy i do tego końcówka mocy tranzystor w klasie A lub AB. Zastanawiam się czy to ma sens. Posiadam głośniki KEF R7 oraz Moon 240i, ale nie jestem do końca zadowolowy. Słucham jazzu i muzyki klasycznej- symfonicznej. Lubię przestrzeń, powietrze, szczegóły i rozdzielenie instrumentów. Co byście radzili? Jaki ewentualnie sprzęt by pasował?

Napisano

Ok wiem co masz a co byś chciał.

Powiedz mi tylko co z tego

9 godzin temu, Sofo napisał:

Lubię przestrzeń, powietrze, szczegóły i rozdzielenie instrumentów

Nie masz w obecnym systemie?

Co jest źródłem?

O jakim PRE lampowym myślałeś a o jakiej końcówce? Czy KEFy zostają?

Piotr

Napisano
12 godzin temu, Sofo napisał:

Peamp lampowy i do tego końcówka mocy tranzystor w klasie A lub AB. Zastanawiam się czy to ma sens. Posiadam głośniki KEF R7 oraz Moon 240i, ale nie jestem do końca zadowolowy. Słucham jazzu i muzyki klasycznej- symfonicznej. Lubię przestrzeń, powietrze, szczegóły i rozdzielenie instrumentów. Co byście radzili? Jaki ewentualnie sprzęt by pasował?

Z mojego punktu widzenia (MOJEGO więc proszę sie nie czepiać ;) ) te dwa gatunki bardzo ciężko połączyć w jednym systemie. Ogień i woda...

Dla mnie jazz to głównie klimat i tutaj lampa sprawdzi się wyśmienicie (tak mam)

Natomiast symfonika.... tutaj potrzebna jest szybkość i coś co nazwałbym "energetycznoscią" z braku lepszego określenia - lampa tu się dużo rzadziej sprawdza.(no właśnie symfoniki słucham w okropnym kompromisie)

Być może rozwiązaniem byłaby końcówka mocy tranzystorowa, ale... tu musisz już sam posłuchać nikt nie siedzi w twojej głowie :)

Nie wiem jakie pieniądze wchodzą w grę ale jeżeli możesz to wypożycz HAIKU SOL II - mysle ze połaczenie z KEFami moze byc ciekawe do symfoniki ale jazz ... a nuż widelec będzie ci pasować?

Natomiast chciałbym polecić ci posłuchanie kolumn triangle i wzmacniacza lampowego - dla mnie to było połączenie wody i ognia

Napisano
48 minut temu, Fafniak napisał:

Z mojego punktu widzenia (MOJEGO więc proszę sie nie czepiać ;) ) te dwa gatunki bardzo ciężko połączyć w jednym systemie. Ogień i woda...

Dobra nie będę się czepiał ok. Mam podobne zdanie aczkolwiek są osoby, które powiedzą iż gatunek muzyczny nie znaczenia przy wyborze sprzętu.

Napisano
10 godzin temu, Fafniak napisał:

Dla mnie jazz to głównie klimat i tutaj lampa sprawdzi się wyśmienicie (tak mam)

Natomiast symfonika.... tutaj potrzebna jest szybkość i coś co nazwałbym "energetycznoscią" z braku lepszego określenia - lampa tu się dużo rzadziej sprawdza.(no właśnie symfoniki słucham w okropnym kompromisie)

Właśnie na to liczyłem, że tranzystor da dynamikę a lampa klimat. Tranzystorowa końcówka mocy kontroluje bas, a lampa wzmocni  środek i górę.

13 godzin temu, S4Home napisał:

Nie masz w obecnym systemie?

Co jest źródłem?

O jakim PRE lampowym myślałeś a o jakiej końcówce? Czy KEFy zostają?

Brakuje powietrza między instrumentami i mocy. Głośniki KEF zostają. Źródło to głownie MF M3scd oraz gramofon.

Napisano
4 minuty temu, Sofo napisał:

Właśnie na to liczyłem, że tranzystor da dynamikę a lampa klimat. Tranzystorowa końcówka mocy kontroluje bas, a lampa wzmocni  środek i górę.

To musisz sam posłuchać, bo ja słuchając takich połączeń w formie zintegrowanej wcale tak nie odczułem, być może w oddzielnych klockach.. może.. a moze ja po prostu oczekiwałem "nie tego"

Napisano
Dnia 20.12.2020 o 22:00, Sofo napisał:

Lubię przestrzeń, powietrze, szczegóły i rozdzielenie instrumentów. Co byście radzili? 

Opis pasuje jak ulał do Bowersów z serii 700. Wiem, że napisałeś, iż R7 zostają, ale proponuję żebyś pożyczył sobie do domu odpowiednie Bowersy (ewentualnie najpierw idź posłuchać ich w salonie). Będziesz miał punkt odniesienia, czy tego szukasz i czy jesteś w stanie osiągnąć to zmianą elektroniki. A pieniądze przypuszczam podobne, jak te, które chcesz wydać na wzmocnienie.

Napisano

Nie wiem czy PRE lampowy da Ci powietrze :/

Może to kwestia w ogóle zestrojenia Moon z tymi kolumnami?

Może z ciekawości zanim się będziesz bawił w dzielony spróbuj po prostu inną tranzystorową integre i lampe.

Albo hybryda?

Piotr