Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem Cambridge audio dac magic 100. Nurtuje mnie pytanie czy jest sens skoro muzyki słucham tylko i wyłącznie ze Spotify i YouTube. W chwili obecnej komputer mam podłączony do zintegrowanej karty dźwiękowej. Płyta główna nie jest zła, bo to https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.komputronik.pl/product/121279/asus-sabertooth-p67.html&ved=2ahUKEwiAxaTypeftAhUDx4UKHdPGAY0QFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw2r6HU9RL1sdBei1ZmYuyOK . Wzmacniacz to NAD 3020, kolumny to coś na wzór T+A Criterion TMR 100. Z tym że DIY. Na dole siedzi Isophon, środek i góra to Eton. Do tego mam jeszcze podpięty subwoofer Canton w obudowie zamkniętej. Model Beta Plus. Wszystko to gra na 18 M2. Pokój 4,66 x 3,67 kolumny na szerszej ścianie. Muzyka głównie elektroniczna z naciskiem na dolny rejestr. Uwielbiam miękki rozpływający się bas( ciepłe brzmienie) ale przy tym też lubię krystaliczna i wyeksponowaną górę. Chyba charakterystyka V. Za wszelkie sugestie dzięki wielkie. Budżet 750 zł

Napisano

Oczywiście, że ma sens.

Karty muzyczne dostępne seryjnie w komputerze są słabe. Różnica powinna być znacząca.

Jeśli ma być używane połączenie USB, to może lepszym pomysłem byłyby nowsze konstrukcje np. Topping E30.

Napisano

Zastanawiałem się też jaka by była różnica między USB a optykiem bo takowe wyjście też jest w integrze. Nt. Toppinga też trochę czytałem, ale z opinii by wynikało że jednak bliżej mi do Dac Magic 100. Wiem, że odsłuch, odsłuch i jeszcze raz odsłuch, ale mam średnie możliwości żeby to zrobić. Dzięki za pierwszą podpowiedź

Napisano
14 godzin temu, Szymon Korpowski napisał:

Wiem, że odsłuch, odsłuch i jeszcze raz odsłuch, ale mam średnie możliwości żeby to zrobić.

to jak średnie masz możliwości to przeskocz te średnie problemy i zamów do domu żeby posłuchać z opcją zwrotu

Napisano
23 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Dla mnie 100 źle brzmiala, Topping E30 dużo lepiej 

U mnie dokładnie odwrotnie setka lepsza brzmieniem pod każdym względem a po modyfikacji przez nightrunner to już cud miód 

Napisano

Dac przyjechał, podłączam go przez optyka i słyszę zwarcie... Podłączam przez USB zwarcia nie ma, ale za to mega dużo szumu jak się robi trochę głośniej. Zmarnowany myślę, że przyjechał zepsuty. Na drugi dzień rano wstaję i myślę sobie, że spróbuję podłączyć TV przez optyka i zobaczę czy też jest zwarcie. Zwarcia nie było i wszytko normalnie działało. Co ciekawe, jak komputer był jednocześnie podłączony przez USB i optyka, optyk działał normalnie. Wczoraj dojechał nowy kabel RCA, podłączam go i wszelkie problemy ze zwarciem i szumem zniknęły. Kwestia kabli to chyba jednak nie Voodoo;)

• 1 year later...
Napisano

Komputery mają też wyjścia cyfrowe audio spdif (nie wszystkie)  i ciekawi mnie czy jest różnica  pomiędzy cyfrowym wyjściem a USB czy może ktoś to porównywał ?