Tomasz Michalik Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 Witam. Mam remont i chce kupić dobry zestaw audio do salonu. Czyli jest możliwość rycia pod kable głośnikowe. Robię to wszystko sam więc proszę powiedzieć czy ten zestaw będzie dobry: Ultima 40 Surround Impaq "5.1-Set" i jak to jest z przewodami głośnikowymi a przewodami instalacji elektrycznej. Dziękuję z góry . Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 Niekoniecznie musisz kable głośnikowe zamurowywać. Listwy przypodłogowe zamaskują kable głośnikowe... I masz później pole manewru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 (edytowany) Rycia pod kable głośnikowe" czyli że chcesz je wpuścić w ścianę! 41 minut temu, gienas napisał: Niekoniecznie musisz kable głośnikowe zamurowywać. Listwy przypodłogowe zamaskują kable głośnikowe... I masz później pole manewru. Dobry pomysł ma kolega. Tym bardziej że jesli chcesz np. Panele podłogowe to gdzieś tam zawsze musi zostać szczelina dylatacyjna więc nawet nieco grubsze kable można ukryć! Jednak jesli bardzo Ci zalezy na "puszczeniu" w ścianie to proponuje zastosować peszle giętkie i w narożnikach mocniej wykuć co by można ów peszle lepiej ułożyć bez ostrego kąta co w przyszłości będzie pozytywnie wpływać na wymianę okablowania. Peszlę proponuje również wstawić dosyć grubą/szeroką. Wiem że to więcej pracy ale później nie bedziesz żałować. Minus tej operacji w stosunku do listew z propozycji kolegi to taki, że już teraz musisz uwzględnić gdzie będą stały kolumny/monitory. Pewnym wyjściem jest zamontowanie w ścianę specjalnych terminali (zobacz foto), do których łączymy później kolumny (zawsze to jakieś wyjście gdy bedzie trzeba trochę przesunąć system, czyt. Wredna Akustyka ). Ps: uwaga uwaga najwazniejsze bym zapomniał. Oczywiście bardzo ważne jest by w tej zamurowanej peszli Jesli się na nia zdecydujemy zostawić " w środku" jakiś drut badz przewód wystajacy po obu stronach!!! Gdy po wszystkim bedziemy chcieli "przeciągnąć" przez peszle kabel docelowy wiążemy go do jednej strony drutu w peszli i wciągamy go, ciągnąć za ten wystajacy z drugiej strony drut. Wiem wiem ze to logiczne ale spotkałem sie juz z pytaniem do mnie jak przeciągnąć gietki kilkumetrowy kabel przez peszle zamurowana bez tego drutu wewnatrz. Próba wyłożenia później w peszle gietka karbowana jakiegoś drutu "na zakrętach" jest prawie niemożliwe! Wiec proszę o tym pamiętać!!!!! Edytowano 4 stycznia 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekBydzia Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 Wsadzaj pod tynk docelowe przewody, o peszlach zapomnij, na 2 załamaniach nie przeciągniesz przewodu, chyba, że dasz gładkiego arota, ale to tylko od 50, więc jak koniecznie w peszlu to wciągaj przed zagipsowaniem Co do gniazdek: Kupowałem same zestawy podtynkowe z zaślepką, i dobre terminale z Aliexpres, taniej i solidniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalsz76 Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 Co do kabla audio - wystarczy przekroj 2.5mm2 - koniecznie miedź beztlenowa OFC. 2 godziny temu, Tomasz Michalik napisał: ak to jest z przewodami głośnikowymi a przewodami instalacji elektrycznej Przyklad przewodu instalacji elektrycznej do gniazdek (do oswietlenia wystarcza srednica 1.5mm2): https://elektrycznie.pl/produkt/ydyp-3x25-750v-bialy-przewod.html?ce&utm_source=ceneo&utm_medium=referral Przyklad przewodu audio (sa tansze takze - do monitorow pewnie nie jest to tak istotne jak do frontow): https://allegro.pl/oferta/qed-performance-xt25-2x2-5mm-oprawa-srebrem-9891813940?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 No i wybierz coś innego niż Teufel Jaki budżet? Pokaż to pomieszczenie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Michalik Napisano 5 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 Dzięki wszystkim za aktywność, ale sprawa wygląda następująco. Projekt salonu zrobiła moja żona i raczej nie zmieni zdania Gniazda głośnikowe zamontuję z firmy ospel AS a przewodu do nich dostaję ( 30 mb ) w zestawie. Chodziło mi czy przewody instalacji elektrycznej zakłócają sygnał w przewodach głośnikowych. Salon mam otwarty na jadalnię wymiary to ok 6m na 5m, na ścianie będzie wisiał tv który już mam LG OLED 65 cali. Budżet na remont się znajdzie Przecież to pomysł żony ten remont Budżet na kino to 8000 jeśli macie jakieś lepsze propozycje na kino niż Teufel to proszę o info, chodzi o design i jakość Dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 43 minuty temu, Tomasz Michalik napisał: Chodziło mi czy przewody instalacji elektrycznej zakłócają sygnał w przewodach głośnikowych. Raczej nie powinny "biegnąć" w ścianie w tej samej peszli. 45 minut temu, Tomasz Michalik napisał: Budżet na remont się znajdzie Przecież to pomysł żony ten remont No i elegancko Ad 1 głośnikowe i zasilajace powinny byc jak najdalej.od siebie. 46 minut temu, Tomasz Michalik napisał: Gniazda głośnikowe zamontuję z firmy ospel AS a przewodu do nich dostaję ( 30 mb ) w zestawie. Co to sa za kable, jaki przekrój i ile mniej wiecej odległość w scianie bedzie?! Bo to ważne akurat jest. 51 minut temu, Tomasz Michalik napisał: Gniazda głośnikowe zamontuję z firmy ospel AS a Masz na mysli te sprężynowe?? Patrz foto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 40 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Raczej nie powinny "biegnąć" w ścianie w tej samej peszli. No i elegancko Ad 1 głośnikowe i zasilajace powinny byc jak najdalej.od siebie. Co to sa za kable, jaki przekrój i ile mniej wiecej odległość w scianie bedzie?! Bo to ważne akurat jest. Masz na mysli te sprężynowe?? Patrz foto. Tych gniazd chyba by nikt nie polecił , bardzo słabe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Michalik Napisano 5 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Raczej nie powinny "biegnąć" w ścianie w tej samej peszli. No i elegancko Ad 1 głośnikowe i zasilajace powinny byc jak najdalej.od siebie. Co to sa za kable, jaki przekrój i ile mniej wiecej odległość w scianie bedzie?! Bo to ważne akurat jest. Masz na mysli te sprężynowe?? Patrz foto. Kabel głośnikowy (30 m) - C1030S a co do przewodu to taki Ultima 40 Surround Impaq "5.1-Set" | Teufel (teufelaudio.pl) w zestawie jest jaki to kabel ale ja się nie znam Dzięki. na amazonie znalazłem że 20 euro za 30 mb przewód 2x1mm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Michalik Napisano 5 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 salon to cos takiego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalsz76 Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 Najpierw pytasz o przewod glosnikowy, dostajesz odpowiedz sugerowany przekroj jak i gniazda a potem robisz po swojemu, przyszedles po rade czy akcetacje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 Fakt, przekrój tego kabla trochę cienki. I to też od Teufela?! Trzeba przyznać, że ich marketingowcy w ostatnim czasie odwalili kawał dobrej roboty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 1 godzinę temu, Tomasz Michalik napisał: na amazonie znalazłem że 20 euro za 30 mb przewód 2x1mm na te odległości 1mm2 to za mało, na tyły możesz dać 1.5mm2 minimum ale miedź OFC ma być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 (edytowany) Nie chce sie wymadrzac ani też tak byc odebrany. Ale jesli długość bedzie znaczna np. Okolice 5-metrów do kolumny to poniżej 2.5mm² bym nie schodził! Wylicza sie to w ten sposób że... droga od wzmacniacza do kolumny i spowrotem.! Edytowano 5 stycznia 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalsz76 Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 Przed chwilą, Chyba Miro 84 napisał: Nie chce sie wymadrzac ani też tak byc odebrany. Ale jesli długość bedzie znaczna np. Okolice 5-metrów do kolumny to poniżej 2.5mm² bym nie schodził! Liczy się droga od wzmacniacza do kolumny i spowrotem.! I tak proponowalem kilka postow wyzej a potem gospodarz tematu wyskoczyl z 1 mm2😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 Ano właśnie. Nie zauważyłem 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Michalik Napisano 6 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 14 godzin temu, rafalsz76 napisał: Najpierw pytasz o przewod glosnikowy, dostajesz odpowiedz sugerowany przekroj jak i gniazda a potem robisz po swojemu, przyszedles po rade czy akcetacje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Przepraszam ale jestem laikiem w tych sprawach. Dałem info jaki kabel jest w zestawie. Znalazłem takie coś: Melodika Gunmetal Edition MDC2250G Grey, tylko że od amplitunera do głośnika który będzie stał najdalej mam około 10mb (czyli w tą i z powrotem to 20 mb). Jest jeszcze możliwość zakupienia czegoś takiego: REARSTATION TX i REARSTATION Compact RX ale nie wiem czy to się opłaca i czy zda zadanie. Kosztuje 1700zł 😒 Podpowiedzcie jak to zrobić żeby było dobrze. Dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Michalik Napisano 6 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 Zestaw kabli do kina domowego 5.1 dla pomieszczeń do 50 m² Zastosowanie: kino domowe 5.1 z amplitunerem Kabel: 1 x kabel subwoofera 5 m Kabel głośnikowy: 1 x 15 m 4,0 mm², 1 x 30 m 4,0 mm² 5 par wtyków bananowych (10 sztuk) teufel sprzedaje też taki zestaw za 649zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 I tu wraca moja propozycja listew: możesz sobie w każdej chwili wymienić kable o co przy wmurowanych już ciężko. Przestawienie głośników celem znalezienia lepszej akustyki też mało prawdopodobne... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 Dołączam sie do wpisu kolegi powyżej czyli listwy przypodłogowe. Myślałem ze tego kabla bedzie gdzies tak ok. 5metrow. Tutaj jednak jest spora długość. Z fotografii powyżej widzę dwa wymiary długości (7 i 10m). Pamietac należy ze oba odcinki powinny byc tej samej długości czyli w tym wypadku 2x 10metrow! Te 3metry musisz gdzies za amplitunerem schować ale nie zwijaj w tzw. Cewkę tego 3metrowego odcinka! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Michalik Napisano 6 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 Tak wygląda salon (z moją córeczką:)) Listwy to raczej nie problem, te co widać na zdjęciu są z mdf-u oklejanego drewnem, ale mogę za nimi podkuć więcej miejsca ponieważ mają 8 cm wysokości jak też widać remont potrzebny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 Liswty znajdziesz dedykowane do maskowania kabli. Są przecież i takie w które chowasz miedziane rurki kaloryferów... Dodatkowym plusem jest czas listwy możesz nałożyć później skoro murarz nie może czekać i zrobisz to własnoręcznie ( lub nie ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 6 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 14 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Okolice 5-metrów do kolumny to poniżej 2.5mm² bym nie schodził! Wylicza sie to w ten sposób że... droga od wzmacniacza do kolumny i spowrotem.! zgadza się co do obliczeń. Natomiast przy 5m wystarczy spokojnie 1.5mm2 Tak do 7m długości można spokojnie dać 1.5mm2 jeżeli mowa o kolumnach surround. 58 minut temu, Tomasz Michalik napisał: Znalazłem takie coś: Melodika Gunmetal Edition MDC2250G Grey, tylko że od amplitunera do głośnika który będzie stał najdalej mam około 10mb (czyli w tą i z powrotem to 20 mb). szkoda kasy na takie drogie kable, zaglądnij do pierwszej lepszej hurtowni elektrycznej i dostaniesz dużo lepsze ceny za głośnikowe OFC. Przy 20MB można się już spokojnie zastanawiać nad 2.5mm2 36 minut temu, Tomasz Michalik napisał: Zestaw kabli do kina domowego 5.1 dla pomieszczeń do 50 m² odpuść sobie te zestawy całe, to jest naciąganie na kasę. Informacja powyżej. 28 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Pamietac należy ze oba odcinki powinny byc tej samej długości czyli w tym wypadku 2x 10metrow! ponieważ? Wiesz, że to ma sens ale dopiero przy bardzo bardzo bardzo długich połączeniach? @Tomasz Michalik ze względu na odległości i by nie kombinować już, policz ile potrzebujesz dokładnie kabla, następnie idź do wspomnianej przeze mnie hurtowni elektrycznej, poproś o przewód głośnikowy 2*2.5mm2 OFC. Zanim to zrobisz, przedzwoń do kilku hurtowni bo w obrębie miasta możesz mieć naprawdę sporą rozbieżność cenową co przy takiej ilości mb zrobi różnicę. Nie musisz parować przewodów, tzn jak do lewej kolumny 3 to do prawej tak samo, nie ma to najmniejszego sensu w Twoim wypadku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 (edytowany) U mnie w stereo jest do prawej kolumny od wzmacniacza ok 5metrow a do lewej 50cm. A mam 2x 5metrowe dlaczego? A by po prostu spać spokojnie.... pozdr. Edytowano 6 stycznia 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts