Kuba Kosiba Napisano 6 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 (edytowany) Dzięki Waszej pomocy wybiłem sobie z głowy zestawy kina domowego i głośniki bezprzewodowe. Skupmy się zatem na stereo. Przejrzałem masę wątków ale na dobrą sprawę każdy jest inny Jestem całkiem zielony w temacie więc może coś głupiego napiszę Pomieszczenie: Układ jak na rysunku. Dokładnie 16 m2. Kanapa ok 4 m od TV Tematyka: Filmy i seriale 60 %, gry 20 %, muzyka różna 20 %. (10 % z YT 10 ze Spotify - mile widziana aplikacja) Jakość dźwięku: W tej chwili jest Yamaha 107. Fajnie ale czegoś brakuje. W swojej karierze najlepsze audio miałem w Oplu Astra z 2010 co chyba wiele mówi Nie potrafię nazwać tego co potrzebuję. Przede wszystkim chciałbym zyskać wyraźniejszy dźwięk w filmach, grach i mocniejsze brzmienie w muzyce -w dużej mierze taneczna. Zależy mi na tym żeby wszystko w miarę bezboleśnie połączyć. TV, XsX, Amplituner. Opcje jakie wymyśliłem: Amplituner raczej Yamaha MusicCast R-N303D. Podobało mi się coś zwane Pioneer XC-HM86D ale to już chyba gadżeciarstwo Kolumn jest taki natłok, że sam nie wiem co o tym myśleć. Co ma najlepszy stosunek dobrej jakości do ceny ? Heco Victa Prime 702 (taniej), Pylon Audio Pearl 27 (drożej), a może jakieś Indiana Line.... Choćby zestaw za 2500 R-S202D + NOTA 550. A może jakieś Tonsile ? Tego jest tak dużo, że odbijam się od informacji, a nie mam możliwości odsłuchu W Euro widziałem Denon RCD-N10, Wilson RAPTOR 5 - nie wiem co można o tym powiedzieć chyba trochę niska moc A może na taki metraż nie potrzebuję tak dużych kolumn (szczerze nie ogarniam czy małe też mogą grać dobrze) W załączniku rozkład pomieszczenia, planowany układ kolumn. Edytowano 6 stycznia 2021 przez Kuba Kosiba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 6 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 Pożycz może yamahe rn-602+heco aurora 300 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Kosiba Napisano 6 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 Problem w tym, że nie mam możliwości wypożyczenia. Muszę polegać na poradach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 Chyba nie dość uważnie czytałeś te masę wątków. Branża wypożycza nowe graty. A komisy używane. Np. @Pumpurek. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Kosiba Napisano 7 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 Chyba dość uważnie czytałem te masę wątków. Wiem, że wypożyczają ale nie mam możliwości wypożyczania i sprawdzania, bo ciężko mi odebrać cokolwiek co nie mieści się w paczkomacie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 Masz możliwość wypożyczenia więc nie mów że nie Jesteśmy tutaj cały czas. Yamaha Rn 602 + Aurora 300 albo właśnie małe podłogówki jak Indiana Nota 550 czy Melodika BL 30. Zapraszam Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 Cześć, Pomieszczenie nie jest duże w związku z czym spokojnie możesz postawić na dobre monitory. Yamaha to dobry wybór ale poszedłbym trochę wyżej wybrałbym RN602, który zapewni nieporównywalnie lepsze brzmienie względem podstawowej 303. Heco Aurora 300 to muzykalne brzmienie z dobrą podstawą basową. Jeśli chciałbyś uzyskać bardziej przestrzenne brzmienie to polecałbym rozważyć RN602 + Q Acoustic 3020i. Jeśli chciałbyś pójść w kierunku kolumn podłogowych to w takim metrażu dobrze sprawdziłyby się Pylon Audio Pearl 25 lub Indiana Line Nota 550. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Kosiba Napisano 10 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2021 (edytowany) Wczoraj prawie zdecydowałem się na Heco Aurora 300, bo były w promocji w Euro ale odpuściłem Miejsce na podłogówki mam, a na małe niestety nie. Jeszcze jedno pytanie totalnego laika. Oglądałem RN602 i Denona 800H i co mi się rzuciło w oczy - Denon ma z tyłu kilka HDMI, (podobnie Onkyo 8390) więc wszystko wydaje się proste. Yamaha RN602 nie ma HDMI. Czy stwarza to jakieś problemy z konfiguracją ? Zestaw będę chciał spiąć z TV 65PUS6703 i XBoX series X. Z ciekawości jeszcze zapytam bo widzę w ciekawej cenie. Jak sprawdziłby się zestaw Pioneer SX-N30AE + Polk Audio T50 ?? Jakby nie było 3000 za całość przy 2500 za sam RN602 Edytowano 10 stycznia 2021 przez Kuba Kosiba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 10 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2021 Nie jest potrzebne HDMI, wystarczy jak TV podepniesz przez coax lub optyk do RN 602. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Kosiba Napisano 16 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 (edytowany) Czekam na dostępność sprzętu i wciąż czytam i myślę. Czy zwiększając budżet do 6000 za komplet zyskam na tym jakościowo czy paradoksalnie stracę ? Oglądałem Heco Aurora 700 ale zastanawiam się czy mi nie rozniesie domu - czy nie za małe pomieszczenie Może faktycznie 550X wystarczą ? Wypożyczyć niestety nie mam jak - Aurory oglądałem w sklepie Koniecznie kolumny podłogowe Edytowano 16 stycznia 2021 przez Kuba Kosiba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 16 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 Wypożycz wysyłkowo. Kurier dostarczy. To chyba nie jest problemem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Kosiba Napisano 16 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 Wracam z pracy późno i ostatnia rzecz która mi się chce to jeździć po punktach odbioru po kolumny a potem bawić się w odsyłanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 Pozostaje zakup w ciemno a tego nikt nie poleci z forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Kosiba Napisano 16 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 (edytowany) Czemu w ciemno skoro są polecane połączenia ? Pomieszczenie jest całkowicie standardowe i zastanawiam się tylko czy Aurory 700 nie będą za duże. Mi chodzi tylko o to żeby 1.nie wtopić w jakiegoś chińczyka 2. nie przepłacić za coś nie warte ceny 3 nie wtopić w coś co nie sprawdzi się na takiej powierzchni. Raczej każdy zestaw pod względem dźwięku będzie dla mnie zadowalający biorąc pod uwagę porównanie z soundbarem za 7 stów Edytowano 16 stycznia 2021 przez Kuba Kosiba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 16 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 Można dogadać z branżą godzinę dostawy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Kosiba Napisano 16 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 20:30 ? Z wniesieniem i podłączeniem, a później złożeniem i odesłaniem. Dobra dzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 Aurora 700 w twoich 16m² moim zdaniem będą za duże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Kosiba Napisano 16 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 (edytowany) Dziękuję za odpowiedź. Tego się obawiałem, a szkoda bo brzmią bardzo dobrze.. Muszę poszukać czegoś podobnego tylko mniejszego Edytowano 16 stycznia 2021 przez Kuba Kosiba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 16 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 Kolego @Kuba Kosiba, czy używane kolumny wchodzą w grę? 34 minuty temu, RLC napisał: Aurora 700 w twoich 16m² moim zdaniem będą za duże. Też jestem tego zdania. Ja w około 14 metrach gram na monitorach i nie są to jakieś ogromne kolumny podstawkowe. Do 16 metrów takie heco 300 moim zdaniem spokojnie wystarczą. A jeśli budżet to 6000 PLN można już znacznie lepiej niż te heco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Kosiba Napisano 16 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 Nie mam opcji na podstawkowe. Po pierwsze pomieszczenie idealnie prosi się o podłogówki, po drugi boję się, że z kotami mogłoby się to szybko skończyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 Kolumny podstawkowe zajmują tyle samo miejsca co podłogowe no ale kory to nie ułatwia sprawy sam miałem to wiem co one potrafią robić 😯 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Kosiba Napisano 16 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 (edytowany) Zajmują tyle samo miejsca ale trzeba dokupić standy. Mam idealnie miejsce po obu stronach komody na kolumny podłogowe . Jednak główny powód to koty które potrafią wskoczyć wszędzie a z racji bardzo dużej wagi przewrócą stend. Edytowano 16 stycznia 2021 przez Kuba Kosiba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 W takim razie szukaj podłogowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Kosiba Napisano 14 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 (edytowany) Odświeżę trochę, bo ogólnie na dostepnosc 550X udało mi się trafić na ciekawy zestaw za 4k. Denon 800H + Heco Victa Prime 702 (lub z Aurorą 300 za 3700) Wolałbym kolumny podłogowe. Czy powyższe nadadzą się do pomieszczenia ok. 17 m2 ? Bardzo mało informacji o nich w internecie, a o połączeniu z Denonem jeszcze mniej info. Co do Aurory 300 - brałbym w ciemno, bo ma bardzo dobre opinie, ale nie jestem przekonany do podstawek przy dwóch bardzo dużych kotach, a same podstawki to też kilka stów) Edytowano 14 lutego 2021 przez Kuba Kosiba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 Posiadam również dwie buszujące po mieszkaniu kotki i z podobnych do Twoich obaw dałem zrobić koledze podstawki na których kolumienki raczej nie spadna . Gwoli ścisłości to od początku kolumny nie były ich ulubionym miejscem zabaw , próbowały podchody do wzmaka bo je zawsze ciepełko kusi 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts