Skocz do zawartości

RME DAC ......... i nie tylko :)

Recommended Posts

Napisano

Niestety za cholerę jeszcze nie mogę osiągnąć bit perfect , jeszcze będę próbował ...... albo przyjdzie mi z tym żyć.

Ale mam pytanie , a w sumie dwa. Podłączyłem właśnie dysk zewnętrzny Toshiby 

https://www.net-s.pl/produkt/toshiba-2tb-canvio-advance-25-usb-30-blue-887781;20-c-10?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

sformatowany do FAT 32 do Maliny / Volumio/ i niestety Volumio go nie widzi. @Fafniak próbowałeś odtwarzać z dysku na Malinie ?

Z tym dyskiem wiąże się drugie pytanie , jak go podpiąć bezpośrednio pod RME ? RME ma USB typ B 2.0 , dysk ma typ chyba C / zdjęcie/ nigdzie nie mogę znaleźć takiego kabla.

usb.jpg

Napisano
26 minut temu, tomek4446 napisał:

Niestety za cholerę jeszcze nie mogę osiągnąć bit perfect , jeszcze będę próbował ...... albo przyjdzie mi z tym żyć.

Ale mam pytanie , a w sumie dwa. Podłączyłem właśnie dysk zewnętrzny Toshiby 

https://www.net-s.pl/produkt/toshiba-2tb-canvio-advance-25-usb-30-blue-887781;20-c-10?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

sformatowany do FAT 32 do Maliny / Volumio/ i niestety Volumio go nie widzi. @Fafniak próbowałeś odtwarzać z dysku na Malinie ?

Z tym dyskiem wiąże się drugie pytanie , jak go podpiąć bezpośrednio pod RME ? RME ma USB typ B 2.0 , dysk ma typ chyba C / zdjęcie/ nigdzie nie mogę znaleźć takiego kabla.

usb.jpg

zobacz ile dysk pobiera z usb

a ile moze dać złacze w malinie (usb 3 chyba wiecej moze dać)

troszkę zajęty jestem wiec nie sprawdze

Napisano
9 minut temu, mkk napisał:

To Micro-B 

Taki kabelek posiadam , i jak najbardziej ta spłaszczona końcówka wchodzi do dysku, problem w tym , że RME ma jedno USB 2.0 i wygląda to tak

IMG_1869.JPG

A więc wtyku USB A tam nie wetknę :) 

Od godziny próbuję odtworzyć pliki DSD z Pioneera N-70A przez RMA. Sam  Pioneer odtwarza bez problemu , jak przełączę na RME / podłączenie po coaxialu/ to RME pokazuje mi "192 " jednak jest cisza , nawet nie drgnie. Czy komuś z Panów udała się ta sztuczka ?

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, tomek4446 napisał:

Nie wiem co tam robisz i jak. W kwestii poprawnego przeprowadzenia testu bit-perfect na RME - wszystko zostało już napisane.

Z tym dyskiem wiąże się drugie pytanie , jak go podpiąć bezpośrednio pod RME ?

Tomek, litości. Nie przerabiaj DAC na odtwarzacz. 

Edytowano przez Gość
Napisano

Taki kabelek posiadam , i jak najbardziej ta spłaszczona końcówka wchodzi do dysku, problem w tym , że RME ma jedno USB 2.0 i wygląda to tak

???????????????????

Z tym dyskiem wiąże się drugie pytanie , jak go podpiąć bezpośrednio pod RME ? RME

tego nie doczytałem

no nie przerobisz RME na strumieniowiec ;)

Napisano

Od godziny próbuję odtworzyć pliki DSD z Pioneera N-70A przez RMA. Sam  Pioneer odtwarza bez problemu , jak przełączę na RME / podłączenie po coaxialu/ to RME pokazuje mi "192 " jednak jest cisza , nawet nie drgnie.

Ja tylko przez USB z MACa odtwarzam

Gdzieś dawno czytałem że z "natywnym" DSD jest kłopot (standard 1.0 i 1.1) przy przesyle do urządzeń / pomiędzy urządzeniami

DoP (dsd over PCM) czyli używane jest 16 bitów a reszta z 24 jest wypełniona jakimiś znacznikami dzięki którym odbiornik wie że to ma być DSD) jest bezpieczniejsze 

Napisano

masz tam taki ekranik (przełączasz tymi gałeczkami po prawej wciskajac) i na nim wyświetlane tryby pracy

Mac mini z 4gb ramu i audirvana nie bardzo radzi sobie z DSD 1.0 i 1.1 (moze to jest kwestia konfiguracji a moze samego systemu, gdyż na starszym systemie audrivana automatycznie rozpoznawała ze urządzenie moze przyjąc DSD) - coś pozmieniali ale niezbyt chce mi sie w to wnikać na razie

występują okazjonalnie przerwy - Dop - jest chyba lepiej ale musiałbym mieć więcej plików

Napisano
49 minut temu, JohnDoe napisał:

Tomek, litości. Nie przerabiaj DAC na odtwarzacz. 

No , co pytam ? Za cholerę się nie znam na cyfrowym świecie . Ale o kalibracji gramofonu też kiedyś nie miałem pojęcia , a teraz ....... :) 

Dobra sprawa kabelka nieaktualna. Spróbuję podłączyć dysk do komputera, a komputer do RME i zobaczymy czy DSD odpali.

Napisano (edytowany)

Dzieki, jeszcze długa droga i kombinacji przede mną. Pzdr 

Widzę że większość z was używa coś innego niż windows .

Do tych co korzystają , czy zmieniacie cos w ustawieniach częstotliwości próbkowania (ta ikona na pasku kolorowa płomienie czy analizator widma ) i tam jest jeszcze bodajże zmiana na priorytet dla Asio.

Edytowano przez Dedal75
Napisano (edytowany)

No dobra Panowie. Jeśli bit-perfect i DSD już opanowane to mam dla Was coś żeby się nie nudziło ;)

Dawno kiedyś w instrukcji RME znalazłem coś takiego >>>

956422961_Screenshot(222).thumb.png.501640d9fb36a754e8a80668ccf83537.png

DIGICheck - to aplikacja RME do pobrania na Mac/Windows. Przy jej pomocy można monitorować sporo parametrów,  jak widać z opisu powyżej. 

Aplikacja o pobrania tutaj  (należy kliknąć "select software" dla wyboru DIGICheck Mac/Win) >>> https://www.rme-audio.de/downloads.html

Więcej do poczytania tutaj  >>>  https://www.rme-audio.de/digicheck.html   

76725639_Screenshot(223).thumb.png.115c9aa8909bd30009482faee9a4aec1.png

Zaciekawiła mnie funkcja "Bit Statistics & Noise" >>> 

Shows the true resolution of audio signals as well as errors and DC offset. Includes Signal to Noise measurement in dB and dBA, plus DC measurement.

A tutaj zrzut ekranu "Bit Statistics & Noise" kiedy gram z laptopa/Foobar > USB > RME        >>>

428758413_Screenshot(221).png.3c416f524c2afd50272e7dddee2c082e.png

- Przyznam, że nie do końca umiem odczytać wszystkie dane.  W ogóle to rzadko podłączam laptop Win do RME i nie miałem nigdy czasu się tymi rzeczami zająć.  Mnóstwo funkcji i różnych okienek do włączenia/monitorowania...   sam nie wiem czego bo zbyt dużo tego dla mnie. Zapewne większość z tych rzeczy służy do nagrywania i monitorowania konwersji A/D ale być może kogoś z Was zaciekawi ten DIGICheck w połączeniu z RME.

Aplikacja działa również z RME wersji DAC >>>

1256121175_Screenshot(225).thumb.png.f80bbe8aec859d3cf030bae41b340177.png

Tutaj inne przykładowe okna kiedy gram z lapka po USB do RME >>>

816623026_Screenshot(209).thumb.png.3f755839dbecfca4daf4d051ad085824.png

1280435462_Screenshot(224).png.9af4978af7a9d45087c05b36a8002c98.png

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)
15 godzin temu, JohnDoe napisał:

No dobra Panowie. Jeśli bit-perfect i DSD już opanowane to mam dla Was coś żeby się nie nudziło

Dzięki , jak tylko opanuje 50 funkcji RME o których jeszcze nie mam pojęcia , nagram za pomocą RME pierwszą płytę , to zaraz się biorę za DigiCheck :)

Na razie muszę kupić dłuższy kabel USB A-B. Dzisiaj rano przed robotą postanowiłem zrobić porządek z filtrami i przechytrzyć RME. Na bazie pomiarów z REW / uśrednienie L+P [1/6]/ wygenerowałem filtry najpierw dla 30-200 Hz. i wyszły trzy. Następnie w drugim etapie dla 200-20 000 Hz. i wyszło co prawda pięć , ale po analizie wykresu najważniejsze były dwie częstotliwości w okolicach 2 000 Hz. i te filtry wklepałem do REW. Nie miałem wiele czasu na odsłuch , będę kontynuował po południu , ale  już na pierwszy rzut oka wykres w czasie odtwarzania muzyki jaki pokazuje RME stał się równiejszy i to znacznie. Dźwiękowo na ile miałem czas ocenić , wysokie tony znacznie się wyeksponowały , choć od 2 000 -20 000 Hz. niczego nie ruszałem , czyli jest linia. Nigdy u siebie jeszcze nie miałem takich wysokich tonów , które przy kilku utworach , aż " wchodziły w mózg " . Mam w Altecach taka gałeczkę do korekcji wysokich , więc dam sobie spokojnie z tym radę , powiem tylko , że dzisiejszy eksperyment z filtrami mnie zaintrygował.

Edytowano przez tomek4446
Napisano

@JohnDoe , @Fafniak , przepraszam , że Was ciągle atakuję , ale zerknijcie, czy ja mam to dobrze ustawione ? /zdjęcie/

Włączyłem pliki DSD przez komputer z dysku , poszły bez problemu / z Pioneera nie chcą , chyba się nie lubią z RME :) / . Jakoś dźwięk gęstych plików nie rzucił mnie na kolana , teraz słucham Zimmera z CD / RME jako DAC i to już robi wrażenie.

adi2.jpg

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

@JohnDoe , @Fafniak , przepraszam , że Was ciągle atakuję , ale zerknijcie, czy ja mam to dobrze ustawione ? /zdjęcie/

Włączyłem pliki DSD przez komputer z dysku , poszły bez problemu / z Pioneera nie chcą , chyba się nie lubią z RME :) / . Jakoś dźwięk gęstych plików nie rzucił mnie na kolana , teraz słucham Zimmera z CD / RME jako DAC i to już robi wrażenie.

adi2.jpg

wybacz ale Pecety i muzyka to dla mnie jest za trudne ;)