tomek4446 Napisano 3 lutego 2021 Autor Napisano 3 lutego 2021 1 minutę temu, JohnDoe napisał: To ja tu na deszczu... Mój ulubiony film Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 lutego 2021 Autor Napisano 4 lutego 2021 Niestety za cholerę jeszcze nie mogę osiągnąć bit perfect , jeszcze będę próbował ...... albo przyjdzie mi z tym żyć. Ale mam pytanie , a w sumie dwa. Podłączyłem właśnie dysk zewnętrzny Toshiby https://www.net-s.pl/produkt/toshiba-2tb-canvio-advance-25-usb-30-blue-887781;20-c-10?utm_source=ceneo&utm_medium=referral sformatowany do FAT 32 do Maliny / Volumio/ i niestety Volumio go nie widzi. @Fafniak próbowałeś odtwarzać z dysku na Malinie ? Z tym dyskiem wiąże się drugie pytanie , jak go podpiąć bezpośrednio pod RME ? RME ma USB typ B 2.0 , dysk ma typ chyba C / zdjęcie/ nigdzie nie mogę znaleźć takiego kabla. Odpisz, cytując
mkk Napisano 4 lutego 2021 Napisano 4 lutego 2021 To Micro-B https://allegro.pl/oferta/ugreen-kabel-przewod-usb-3-2-gen-1-micro-typ-b-10153715450?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Fotografia&ev_adgr=Akcesoria+fotograficzne&gclid=Cj0KCQiA0-6ABhDMARIsAFVdQv9eejPCCJI9O3WgxODZu220buhuMX8LL5jL96iCnyhnk5WuahSW7qAaAvDkEALw_wcB Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 4 lutego 2021 Napisano 4 lutego 2021 26 minut temu, tomek4446 napisał: Niestety za cholerę jeszcze nie mogę osiągnąć bit perfect , jeszcze będę próbował ...... albo przyjdzie mi z tym żyć. Ale mam pytanie , a w sumie dwa. Podłączyłem właśnie dysk zewnętrzny Toshiby https://www.net-s.pl/produkt/toshiba-2tb-canvio-advance-25-usb-30-blue-887781;20-c-10?utm_source=ceneo&utm_medium=referral sformatowany do FAT 32 do Maliny / Volumio/ i niestety Volumio go nie widzi. @Fafniak próbowałeś odtwarzać z dysku na Malinie ? Z tym dyskiem wiąże się drugie pytanie , jak go podpiąć bezpośrednio pod RME ? RME ma USB typ B 2.0 , dysk ma typ chyba C / zdjęcie/ nigdzie nie mogę znaleźć takiego kabla. zobacz ile dysk pobiera z usb a ile moze dać złacze w malinie (usb 3 chyba wiecej moze dać) troszkę zajęty jestem wiec nie sprawdze Odpisz, cytując
mkk Napisano 4 lutego 2021 Napisano 4 lutego 2021 Albo coś takiego https://www.morele.net/kabel-usb-lindy-dual-power-2x-usb-usb-micro-b-1m-31116-1412174/ Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 lutego 2021 Autor Napisano 4 lutego 2021 9 minut temu, mkk napisał: To Micro-B Taki kabelek posiadam , i jak najbardziej ta spłaszczona końcówka wchodzi do dysku, problem w tym , że RME ma jedno USB 2.0 i wygląda to tak A więc wtyku USB A tam nie wetknę Od godziny próbuję odtworzyć pliki DSD z Pioneera N-70A przez RMA. Sam Pioneer odtwarza bez problemu , jak przełączę na RME / podłączenie po coaxialu/ to RME pokazuje mi "192 " jednak jest cisza , nawet nie drgnie. Czy komuś z Panów udała się ta sztuczka ? Odpisz, cytując
mkk Napisano 4 lutego 2021 Napisano 4 lutego 2021 Ty to lubisz problemy .... https://www.morele.net/adapter-usb-inline-usb-a-usb-b-czarny-33442-872541/?gclid=Cj0KCQiA0-6ABhDMARIsAFVdQv8mNpPofW3stFfRdzkLTbNHX_Gv093G1yi9isKIx30ovhkuZenOqSkaAmkkEALw_wcB A swoją drogą RME coś odtworzy z USB ? Odpisz, cytując
Gość Napisano 5 lutego 2021 Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Niestety za cholerę jeszcze nie mogę osiągnąć bit perfect , jeszcze będę próbował ...... albo przyjdzie mi z tym żyć. Nie wiem co tam robisz i jak. W kwestii poprawnego przeprowadzenia testu bit-perfect na RME - wszystko zostało już napisane. 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Z tym dyskiem wiąże się drugie pytanie , jak go podpiąć bezpośrednio pod RME ? Tomek, litości. Nie przerabiaj DAC na odtwarzacz. Edytowano 5 lutego 2021 przez Gość Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 5 lutego 2021 Napisano 5 lutego 2021 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Taki kabelek posiadam , i jak najbardziej ta spłaszczona końcówka wchodzi do dysku, problem w tym , że RME ma jedno USB 2.0 i wygląda to tak ??????????????????? 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Z tym dyskiem wiąże się drugie pytanie , jak go podpiąć bezpośrednio pod RME ? RME tego nie doczytałem no nie przerobisz RME na strumieniowiec Odpisz, cytując
Dedal Napisano 5 lutego 2021 Napisano 5 lutego 2021 A ja dobrze widzę że na tylnej ściance nie ma coaxiala? czy jakieś inne wejście pełni jego funkcje . Pzdr Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 5 lutego 2021 Napisano 5 lutego 2021 to jest wersja pro złacze digital i/o ma o ile pamiętam Odpisz, cytując
Dedal Napisano 5 lutego 2021 Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) Jaką wersję ma Tomek wiem 😏 . Szukalem poprostu standardowego coaxiala. Pzdr Edytowano 5 lutego 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 5 lutego 2021 Napisano 5 lutego 2021 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Od godziny próbuję odtworzyć pliki DSD z Pioneera N-70A przez RMA. Sam Pioneer odtwarza bez problemu , jak przełączę na RME / podłączenie po coaxialu/ to RME pokazuje mi "192 " jednak jest cisza , nawet nie drgnie. Ja tylko przez USB z MACa odtwarzam Gdzieś dawno czytałem że z "natywnym" DSD jest kłopot (standard 1.0 i 1.1) przy przesyle do urządzeń / pomiędzy urządzeniami DoP (dsd over PCM) czyli używane jest 16 bitów a reszta z 24 jest wypełniona jakimiś znacznikami dzięki którym odbiornik wie że to ma być DSD) jest bezpieczniejsze Odpisz, cytując
Dedal Napisano 5 lutego 2021 Napisano 5 lutego 2021 A jak sygnalizowane jest u Ciebie właśnie że odtwarzane jest DSD jakims symbolem czy zmiana koloru analizatora widma np? Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 5 lutego 2021 Napisano 5 lutego 2021 masz tam taki ekranik (przełączasz tymi gałeczkami po prawej wciskajac) i na nim wyświetlane tryby pracy Mac mini z 4gb ramu i audirvana nie bardzo radzi sobie z DSD 1.0 i 1.1 (moze to jest kwestia konfiguracji a moze samego systemu, gdyż na starszym systemie audrivana automatycznie rozpoznawała ze urządzenie moze przyjąc DSD) - coś pozmieniali ale niezbyt chce mi sie w to wnikać na razie występują okazjonalnie przerwy - Dop - jest chyba lepiej ale musiałbym mieć więcej plików Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 lutego 2021 Autor Napisano 5 lutego 2021 49 minut temu, JohnDoe napisał: Tomek, litości. Nie przerabiaj DAC na odtwarzacz. No , co pytam ? Za cholerę się nie znam na cyfrowym świecie . Ale o kalibracji gramofonu też kiedyś nie miałem pojęcia , a teraz ....... Dobra sprawa kabelka nieaktualna. Spróbuję podłączyć dysk do komputera, a komputer do RME i zobaczymy czy DSD odpali. Odpisz, cytując
Dedal Napisano 5 lutego 2021 Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) Dzieki, jeszcze długa droga i kombinacji przede mną. Pzdr Widzę że większość z was używa coś innego niż windows . Do tych co korzystają , czy zmieniacie cos w ustawieniach częstotliwości próbkowania (ta ikona na pasku kolorowa płomienie czy analizator widma ) i tam jest jeszcze bodajże zmiana na priorytet dla Asio. Edytowano 5 lutego 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując
Gość Napisano 5 lutego 2021 Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) No dobra Panowie. Jeśli bit-perfect i DSD już opanowane to mam dla Was coś żeby się nie nudziło Dawno kiedyś w instrukcji RME znalazłem coś takiego >>> DIGICheck - to aplikacja RME do pobrania na Mac/Windows. Przy jej pomocy można monitorować sporo parametrów, jak widać z opisu powyżej. Aplikacja o pobrania tutaj (należy kliknąć "select software" dla wyboru DIGICheck Mac/Win) >>> https://www.rme-audio.de/downloads.html Więcej do poczytania tutaj >>> https://www.rme-audio.de/digicheck.html Zaciekawiła mnie funkcja "Bit Statistics & Noise" >>> Shows the true resolution of audio signals as well as errors and DC offset. Includes Signal to Noise measurement in dB and dBA, plus DC measurement. A tutaj zrzut ekranu "Bit Statistics & Noise" kiedy gram z laptopa/Foobar > USB > RME >>> - Przyznam, że nie do końca umiem odczytać wszystkie dane. W ogóle to rzadko podłączam laptop Win do RME i nie miałem nigdy czasu się tymi rzeczami zająć. Mnóstwo funkcji i różnych okienek do włączenia/monitorowania... sam nie wiem czego bo zbyt dużo tego dla mnie. Zapewne większość z tych rzeczy służy do nagrywania i monitorowania konwersji A/D ale być może kogoś z Was zaciekawi ten DIGICheck w połączeniu z RME. Aplikacja działa również z RME wersji DAC >>> Tutaj inne przykładowe okna kiedy gram z lapka po USB do RME >>> Edytowano 5 lutego 2021 przez Gość Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 lutego 2021 Autor Napisano 6 lutego 2021 (edytowany) 15 godzin temu, JohnDoe napisał: No dobra Panowie. Jeśli bit-perfect i DSD już opanowane to mam dla Was coś żeby się nie nudziło Dzięki , jak tylko opanuje 50 funkcji RME o których jeszcze nie mam pojęcia , nagram za pomocą RME pierwszą płytę , to zaraz się biorę za DigiCheck Na razie muszę kupić dłuższy kabel USB A-B. Dzisiaj rano przed robotą postanowiłem zrobić porządek z filtrami i przechytrzyć RME. Na bazie pomiarów z REW / uśrednienie L+P [1/6]/ wygenerowałem filtry najpierw dla 30-200 Hz. i wyszły trzy. Następnie w drugim etapie dla 200-20 000 Hz. i wyszło co prawda pięć , ale po analizie wykresu najważniejsze były dwie częstotliwości w okolicach 2 000 Hz. i te filtry wklepałem do REW. Nie miałem wiele czasu na odsłuch , będę kontynuował po południu , ale już na pierwszy rzut oka wykres w czasie odtwarzania muzyki jaki pokazuje RME stał się równiejszy i to znacznie. Dźwiękowo na ile miałem czas ocenić , wysokie tony znacznie się wyeksponowały , choć od 2 000 -20 000 Hz. niczego nie ruszałem , czyli jest linia. Nigdy u siebie jeszcze nie miałem takich wysokich tonów , które przy kilku utworach , aż " wchodziły w mózg " . Mam w Altecach taka gałeczkę do korekcji wysokich , więc dam sobie spokojnie z tym radę , powiem tylko , że dzisiejszy eksperyment z filtrami mnie zaintrygował. Edytowano 6 lutego 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 lutego 2021 Autor Napisano 6 lutego 2021 @JohnDoe , @Fafniak , przepraszam , że Was ciągle atakuję , ale zerknijcie, czy ja mam to dobrze ustawione ? /zdjęcie/ Włączyłem pliki DSD przez komputer z dysku , poszły bez problemu / z Pioneera nie chcą , chyba się nie lubią z RME / . Jakoś dźwięk gęstych plików nie rzucił mnie na kolana , teraz słucham Zimmera z CD / RME jako DAC i to już robi wrażenie. Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 6 lutego 2021 Napisano 6 lutego 2021 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: @JohnDoe , @Fafniak , przepraszam , że Was ciągle atakuję , ale zerknijcie, czy ja mam to dobrze ustawione ? /zdjęcie/ Włączyłem pliki DSD przez komputer z dysku , poszły bez problemu / z Pioneera nie chcą , chyba się nie lubią z RME / . Jakoś dźwięk gęstych plików nie rzucił mnie na kolana , teraz słucham Zimmera z CD / RME jako DAC i to już robi wrażenie. wybacz ale Pecety i muzyka to dla mnie jest za trudne Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 lutego 2021 Autor Napisano 6 lutego 2021 3 minuty temu, Fafniak napisał: wybacz ale Pecety i muzyka to dla mnie jest za trudne No to kurna jest nas dwóch ! Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 6 lutego 2021 Napisano 6 lutego 2021 Pomimo kilku prób wymuszenia aby Do rme leciało cos więcej niż 16/44 - odpuściłem Odpisz, cytując
Dedal Napisano 6 lutego 2021 Napisano 6 lutego 2021 U mnie bez problemu z pc lecą pliki 96Khz i 192khz z foobara . Pzdr Odpisz, cytując
Recommended Posts