Skocz do zawartości

Dobry i niedrogi odtwarzacz CD (moze ktos sprzedaje)?

Recommended Posts

Napisano

Panie i Panowie,

Chcialbym kupic odtwarzacz CD - moze byc jakas perelka dostepna na portalach aukcyjnych/zbiorach audiophilskich albo cos kilkuletniego.

Bedzie to gralo z tym co mam w profilu. Doradzicie? Korci mnie zeby kupic jakas stara perelke i jesli trzeba pogmerac (laser pewnie sam zmienie ale kondensatorow to juz bym nie chcial lutowac) - moze ktos na forum sie tym zajmuje?

Budzet - 1.5kzl max. Pomozecie? Widzialem stare watki ale nic na naszych portalach aukcyjnych ciekawego nie widzialem.

Mam dosc spora kolekcje CDkow kupiona w Dimple Records w US - fajny sklep z uzywanymi plytami - troche tam pomieszkiwalem. Szkoda zeby to sie dalej kurzylo.....

Napisano

@rafalsz76 Co mam Ci powiedzieć ? Ktoś kiedyś na forum zapytał właściciela CDX 1060 , co zrobi jak siądzie laser. I padła odpowiedź , choćby miał paść za tydzień to i tak było warto :) Zgadzam się z tą opinią. Mam tego CD od sześciu lat i nigdy jeszcze nie miałem zdarzenia , że nie odczytał płyty , choć jak widziałem w jakim stanie płyty córka do niego pakowała to miałby prawo :) Jest zbudowany jak czołg , podwójna obudowa , odlewana kieszeń. Tacka jest tak skonstruowana , że jak rzucisz płytę z dwóch metrów , i jako tako trafisz w tackę to płyta się sama ułoży i zagra. Miałem nowiuteńką CD- S700 , sprzedałem z dużą stratą , bo w porównaniu do 1060 , to była porażka pod każdym względem. Dźwiękowo się nie wypowiem , bo to zależy od reszty toru , mnie pasuje. Mam rozdzielczość , ale nie kliniczny dźwięk którego nie lubię , mam ciepło ale nie mułowaty dźwięk. Dla mnie wszystko na plus. Czytelny wyświetlacz , z trzech metrów bez problemu widzisz wszystkie funkcje , @Kamill00 który ostatnio zaszczycił mnie wizytą może potwierdzić. Dyskutowaliśmy właśnie o przewadze wyświetlacza Yamahy , nad wyświetlaczem nowego Pioneera N 70A , który u mnie stoi nad CD-kiem. Pilot jest prosty i funkcjonalny.

A , i zamienniki laserów też są już dostępne :

https://pl.aliexpress.com/item/32623542586.html

Reszta zależy od Ciebie.

20210129_195942.jpg

20210129_200013.jpg

Napisano (edytowany)

A nie lepiej w dzisiejszych czasach kupić zewnętrzny DAC?

Do tego tani solidny transport jak mają być płyty ale zawsze to wtedy już można ripy płyt z plików słuchać.

Jak przeszedłem na pliki to już nie pamiętam kiedy mojego CD-ka włączyłem. Po zakupie płyty ląduje w lapku i na NAS-ie. A płyty na półce otwierane tylko po zakupie raz.

Edytowano przez HQ150
Napisano (edytowany)
17 minut temu, HQ150 napisał:

Do tego tani solidny transport jak mają być płyty ale zawsze to wtedy już można ripy płyt z plików słuchać.

Nie wiem na czym to polega , ale słyszę jednak dużą różnicę między plikiem Flack , DSD / mam dzięki uprzejmości kolegi 2T/ , a płytą. Zaznaczam , że na korzyść CD i to niezależnie, czy płyta leci z CD-ka przez wbudowany w nim DAC , czy jak przełączę na DAC zewnętrzny / mam podwójne podłączenie/. Pliki brzmią dla mnie płasko , nie mam tak zróżnicowanej dynamiki jak przez CD. Być może to psychika , ale jak włączam na pliku  AC/DC i Dianę Krall , to dynamika jest zbliżona , by nie powiedzieć taka sama. Transportem do plików jest wspomniany Pioneer N 70A podłączony pod RME , i pod to samo RME jest podpięty CD. Selektorem wejść  przedwzmacniacza łatwo mogę w pół sekundy przełączyć , i zawsze test wypada na korzyść CD.

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)
6 minut temu, tomek4446 napisał:

Nie wiem na czym to polega , ale słyszę jednak dużą różnicę między plikiem Flack , DSD / mam dzięki uprzejmości kolegi 2T/ , a płytą.

To znaczy, że ze sprzętem jest coś nie teges. Jeszcze ze dwa lata temu myślałem jak Ty. Po zbudowaniu dobrego DAC-a z bardzo dobrym zasilaniem( osobnym do kości DAC-a i osobnym do konwertera USB) i poprawnej konfiguracji playera plików, też słyszę różnicę ale na korzyść gęstych formatów. Płyty CD i ich ripi do Flaców brzmią tak samo.

Odtwarzacz CD to nie jest żadna magia tylko transport cyfrowy odczytujący dane z płyty i DAC w jednym pudełku.

Oczywiście nikogo nie zamierzam namawiać do tej drogi tylko nieśmiało zaproponowałem.

Edytowano przez HQ150
Napisano

@HQ150 nie zamierzam toczyć dyskusji nad przewagą CD nad plikami i odwrotnie :) Rozmawiałem niedawno z Witkiem / @audiowit/ gdzie ten temat też był poruszany i ma podobne zdanie do Twojego. W świecie plików raczkuję , ale na razie pozostaje przy tradycyjnych źródłach. Lepiej się przy nich czuję :) Budowania specjalnego toru dla plików / choć CD to też plik :) / , jak na razie nie mam w planach. Przynajmniej dopóki mogę kupić CD lub stary winyl .

26 minut temu, rafalsz76 napisał:

Moge miec z niemieckiego ebaya 1060 za 280 Euro

To nie jest zła cena.

Napisano

Jak kilka osób z tego forum wie ja póki co wycofałem się ze słuchania czarnej płyty. 

Kurcze..... będzie mi tego brakować bo nadal uważam to za wspaniała przygodę, a i sam odsłuch + cała ta celebra to całkiem inny klimat niż pliki. 

Na pocieszenie dziś dostałem pierwszą płytę i cieszę się, że mam chociaż namiastkę winyla - niestety z zakupem takich płyt można popłynąć z portfela lepiej niż z winylami, dlatego będzie to zapewne jedna z niewielu płyt MADE IN JAPAN jakie będę posiadał. IMG_20210129_222531.thumb.jpg.b98d92326d9b2b29f45f4af7cfc62359.jpg

IMG_20210129_222525.thumb.jpg.dedd9f4835d519855f553abde32e923d.jpgIMG_20210129_222717.thumb.jpg.be40ac17b1e0d2f8f4014dced3a00274.jpg IMG_20210129_222545.thumb.jpg.b46bcb4c96311d18b297bcdb1c5f0caa.jpg

Jakiś tam CD u mnie gra od BARDZO niedawna, ale odczuwam to samo, co@tomek4446 tzn....czy słucham bezpośrednio z cd czy też cd pełni rolę transportu do DACa to jest to o wiele "lepsze" dla mnie brzmienie niż z pliku (laptop z Roon ---->DAC). Na szczęście pliki u mnie zawsze grały drugoplanową rolę czyli było do słuchanie "do kotleta" lub odsłuch płyty pt. "czy jest sens kupić ją w oryginale" i na szczęście nie mam z tym problemu. 

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)
9 godzin temu, tomek4446 napisał:

Mógłbym odwrócić to twierdzenie , jak nie słyszysz różnicy na korzyść CD to znaczy że , jak to było , a " ze sprzętem jest coś ..... " :) 

Nie. To nie to samo.

Bo ja nie piszę co powinno zagrać lepiej tylko , że powinno zagrać tak samo. Jeśli masz płytę CD i prawidłowo zrobiony jej rip i odtworzysz je na takiej samej jakości torze audio, to powinny zagrać tak samo. Jeśli któryś z tych nośników gra gorzej to należy się zastanowić co jest nie tak. Tylko tyle.

Natomiast funkcjonalność, jakość audio w przypadku gęstych formatów oczywiście już jest na korzyść plików.

8 godzin temu, Kamill00 napisał:

tzn....czy słucham bezpośrednio z cd czy też cd pełni rolę transportu do DACa to jest to o wiele "lepsze" dla mnie brzmienie niż z pliku (laptop z Roon ---->DAC). Na szczęście pliki u mnie zawsze grały drugoplanową rolę czyli było do słuchanie "do kotleta" lub odsłuch płyty pt. "czy jest sens kupić ją w oryginale" i na szczęście nie mam z tym problemu. 

U mnie też grały drugoplanową rolę do czasu kiedy zbudowałem u siebie tor audio przy którym rip płyty gra tak samo jak płyta CD z transportu. Po zakupie płyty otwieram ją najczęściej tylko raz po to żeby ją zripować. Potem ją odtwarzam tylko z pliku. Wygoda takiego rozwiązania jest ogromna. Tylko klikam na telefonie daną płytę i leci. Korzystać z moich zasobów mogę na dowolnym systemie w domu. W ramach dozwolonego użytku osobistego dzielę się plikami ze znajomymi też plikowcami:-). Dzięki temu mam dostęp do ogromnej ilości muzyki, często do bardzo rzadkich  wydań. A jakość dobrych ,, gęstych'' plików to już jest jakość nieosiągalna niestety dla płyty CD.

Edytowano przez HQ150
Napisano
19 godzin temu, tomek4446 napisał:

@HQ150 nie zamierzam toczyć dyskusji nad przewagą CD nad plikami i odwrotnie :) Rozmawiałem niedawno z Witkiem / @audiowit/ gdzie ten temat też był poruszany i ma podobne zdanie do Twojego. W świecie plików raczkuję , ale na razie pozostaje przy tradycyjnych źródłach. Lepiej się przy nich czuję :) Budowania specjalnego toru dla plików / choć CD to też plik :) / , jak na razie nie mam w planach. Przynajmniej dopóki mogę kupić CD lub stary winyl .

Nie jest tak do końca. Jak to w audio, sprawa jest bardziej skomplikowana. 

Może sprawę uproszczę żeby było to bardziej zrozumiałe. Trzeba mniej wydać € żeby osiągnąć ten sam poziom dźwięku z CD niż plikograja.

Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

Trzeba mniej wydać € żeby osiągnąć ten sam poziom dźwięku z CD niż plikograja.

A więc po co ? Rozumiem wygodę i szersze zasoby płytoteki . Trzeba by zrobić bilans, jak się mają wydatki na tor plików + zakup plików do CD + płyty.

Napisano
21 godzin temu, misiek x napisał:

Po za tym , nie dość, że gra lepiej , to ten czar ,otwierania pudełka płyty cd, , książeczka, cała otoczka i ten czar

O to to - cala ta otoczka😍

@tomek4446 - o co chodzi z tym dwoch zestawowm wyjsc z 1060? Fixed/Variable czy jakos - chodzi o jakies equilizer na wyjsciu? Moje Sony jutro wyruszy z Niemiec do mnie...

Napisano

@rafalsz76 w 1060 masz wyjścia analogowe RCA jak słusznie zauważyłeś Fixed / stałe / oraz Variable / zmienne/.Na wyjściu stałym masz pełną głośność , jak będziesz podłączał do przedwzmacniacza lub wzmacniacza zintegrowanego to ok. polecam. Jednak jak przyjdzie Ci do głowy podłączenie CD bezpośrednio pod wzmacniacz / czytaj , końcówkę mocy/ to używasz wyjścia Variable , bo z poziomu CD możesz dopasować poziom wyjściowy / pilot lub gałka volume od wejścia słuchawkowego/.

Po za tym masz dwa wyjścia cyfrowe : optyk lub coaxial. Z tyłu CD masz taki przełącznik którym możesz wyłączyć wyjścia cyfrowe jak ich nie używasz.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

@rafalsz76 w 1060 masz wyjścia analogowe RCA jak słusznie zauważyłeś Fixed / stałe / oraz Variable / zmienne/.Na wyjściu stałym masz pełną głośność , jak będziesz podłączał do przedwzmacniacza lub wzmacniacza zintegrowanego to ok. polecam. Jednak jak przyjdzie Ci do głowy podłączenie CD bezpośrednio pod wzmacniacz / czytaj , końcówkę mocy/ to używasz wyjścia Variable , bo z poziomu CD możesz dopasować poziom wyjściowy / pilot lub gałka volume od wejścia słuchawkowego

Dzieki za info!👍

Edytowano przez rafalsz76
Napisano
Dnia 30.01.2021 o 06:54, HQ150 napisał:

Nie. To nie to samo.

Bo ja nie piszę co powinno zagrać lepiej tylko , że powinno zagrać tak samo. Jeśli masz płytę CD i prawidłowo zrobiony jej rip i odtworzysz je na takiej samej jakości torze audio, to powinny zagrać tak samo. Jeśli któryś z tych nośników gra gorzej to należy się zastanowić co jest nie tak. Tylko tyle.

Natomiast funkcjonalność, jakość audio w przypadku gęstych formatów oczywiście już jest na korzyść plików.

U mnie też grały drugoplanową rolę do czasu kiedy zbudowałem u siebie tor audio przy którym rip płyty gra tak samo jak płyta CD z transportu. Po zakupie płyty otwieram ją najczęściej tylko raz po to żeby ją zripować. Potem ją odtwarzam tylko z pliku. Wygoda takiego rozwiązania jest ogromna. Tylko klikam na telefonie daną płytę i leci. Korzystać z moich zasobów mogę na dowolnym systemie w domu. W ramach dozwolonego użytku osobistego dzielę się plikami ze znajomymi też plikowcami:-). Dzięki temu mam dostęp do ogromnej ilości muzyki, często do bardzo rzadkich  wydań. A jakość dobrych ,, gęstych'' plików to już jest jakość nieosiągalna niestety dla płyty CD.

Qrde, ja jestem za cienki w tych tematach. Moje Oppo zaczyna przeskakiwać i też miałbym chęć na dostęp do plików bez straty na jakości, ale kompletnie nie mam o tych tematach pojęcia. Słucham Tidala z TV puszczając to przez DACa, ale mam świadomość tego, że są lepsze źródła niż TV. Jak czytam natomiast o malinach, aplikacjach itd. to brzmi dla mnie jak VooDoo

Napisano

No to są takie fora jak nasze , żeby poczytać i nawet poszukać pomocy o kolegów forumowiczów.

Tak prawdę mówiąc to ja się trochę wymądrzam ale mnie to ogarnia syn:-) Pierwsze systemy malinowe mi poskładał i uruchomił jak był chyba w 6-tej klasie podstawówki.

Więc chyba to trudne nie jest. Dasz radę.

Na początek zawsze zachęcam żeby się do kogoś w okolicy ,, wprosić'' do domu i zobaczyć jak to działa i czy nam to odpowiada. Ja u siebie bardzo często goszczę kolegów forumowiczów.

Napisano
21 godzin temu, tomek4446 napisał:

Widzę , że masz podłączaną 1060 pod Cyrusa / lubię ten wzmacniacz / , powinno być ok.

@tomek4446 Dla mnie jest rewelacyjnie, nie moge sie nasluchac:) One wg mnie bardzo dobrze dogaduje sie z 1060😍

21 godzin temu, tomek4446 napisał:

Jak Ci się podoba tacka ?

Tacka profeska, blyskawicznie sie wysuwa i wsuwa ale z fajna koordynacja. 

Czy u ciebie tez z daleka nie widac numeru utworu? Lewa czesc wyswietlacza nie jest tak podswietlona jak prawa ale moze mi sie wydaje.

Napisano
4 godziny temu, HQ150 napisał:

Na początek zawsze zachęcam żeby się do kogoś w okolicy ,, wprosić'' do domu i zobaczyć jak to działa i czy nam to odpowiada.

Nie zawsze jest taka możliwość u mnie wszyscy jadą na starych systemach Technics/Alton/Tonsil, ewentualnie słuchają muzyki z KD ☹️