Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć! Mam pytanie do zacnego forum. Wrzucam plan pokoju poniżej. Jak myślicie jest sens instalacji pary górnych ģłośników do KD? Amplituner ogarnie  i wypuści dzwięk w Atmos. Pomieszczenie niestety nie jest za duże tego sie obawiam. Wysokość 2.60 i sufit podwieszany więc da się. Dzięki za sugestię. 

20210201_121117.jpg

Napisano

Nie mam atmosa więc niezbyt. Ale branża albo użytkownicy którzy mają na pewno coś doradzą.
Określ tylko ile chcesz na te głośniki przeznaczyć, czy mają być montowane w suficie czy nasufitowe.

Napisano
6 minut temu, Stolarz napisał:

Nie mam atmosa więc niezbyt. Ale branża albo użytkownicy którzy mają na pewno coś doradzą.
Określ tylko ile chcesz na te głośniki przeznaczyć, czy mają być montowane w suficie czy nasufitowe.

Rozumiem dzięki! W sufit podwieszany głębokosc max 8 cm. Budżet 1000pln. 

Napisano
21 godzin temu, S4Home napisał:

Jeśli chodzi o pojedyncze atmos to nawet nie bałbym się o wielkość pomieszczenia. Zasadnicze pytanie jest jakiej klasy masz klasyczny podstawowy system 5.1?

Kolumny Monitor Audio MR6, centralny z serii tej samej, tylne Monitor Audio FX, amplituner Denon x2700h. Subwoofer REL HT 1003

Pytanie w ktorym miejscu na suficie maja one byc jeśli juz będą.  Budżet 1000pln i głebokosc sufitu podwieszonego max 8 cm

Napisano

Earc to kwestia oprogramowania. Nowe telewizory mogą się same aktualizować. Może być tak, że w instrukcji jest informacja o ARC, ale po aktualizacje działa również EARC. Trzeba by popatrzeć jaka jest wersja oprogramowania i ewentualnie poszukać informacji, czy w aktualizacjach to było dodane. Skoro amplituner pokazuje Atmos, to jest duża szansa, że tak właśnie jest.

Napisano
2 godziny temu, chodnik napisał:

Earc to kwestia oprogramowania. Nowe telewizory mogą się same aktualizować. Może być tak, że w instrukcji jest informacja o ARC, ale po aktualizacje działa również EARC. Trzeba by popatrzeć jaka jest wersja oprogramowania i ewentualnie poszukać informacji, czy w aktualizacjach to było dodane. Skoro amplituner pokazuje Atmos, to jest duża szansa, że tak właśnie jest.

Dzieki za sugestie. Mam właśnie  nadzieje ze jak pokazuje to dostaje Atmosa 🙂

Napisano

@pawel102bart jeżeli chcesz puszczać Atmosa z TV to zakładam, że źródłem będzie jakiś Netflix itp. Zatem będzie to słaby Atmos ze względu na tragiczną jakość dźwięku z serwisów strumieniowych. Amplituner pokazuje Ci DD+ gdyż właśnie w taki sposób jest wysyłany Atmos z takich serwisów. Jest to opakowane w Dolby Digital Plus by mogło lecieć przy użyciu ARC. eARC tutaj nic nie pomoże bo i tak lepszego sygnału nie dostaniesz. Jak chcesz usłyszeć dobry jakościowo dźwięk, proponuje zaopatrzyć się w odtwarzacz blu-ray i kupić jakąś płytę z Atmosem. Możesz się mocno zdziwić jak duża różnica dźwięku będzie względem tego co do tej pory słuchałeś.

Napisano

Plyta blu-ray oferuje zdecydowanie lepszą jakość w porównaniu z netflixem, natomiast autorowi z tego co zrozumiałem zależy bardziej na efekcie samego atmosa, co netfilx mimo gorszej jakości jednak zapewnia. 

Napisano
9 godzin temu, lolekdrugi napisał:

@pawel102bart . Jak chcesz usłyszeć dobry jakościowo dźwięk, proponuje zaopatrzyć się w odtwarzacz blu-ray i kupić jakąś płytę z Atmosem.

Taki plan tez zakładam. Narazi chodzi mi o netflix. Czy jest to okrojony czy żaden Atmos 

9 godzin temu, Kubad napisał:

Plyta blu-ray oferuje zdecydowanie lepszą jakość w porównaniu z netflixem, natomiast autorowi z tego co zrozumiałem zależy bardziej na efekcie samego atmosa, co netfilx mimo gorszej jakości jednak zapewnia. 

Dzieki. O to mi właśnie chodzi.