Tenfilip Napisano 6 lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 lutego 2021 Hej, Chcę u taty postawić Onkyo 9110 + Tannoy 6f XT (które już są) i do tego jakiś DAC z wejściem optycznym, źródłem będzie stara plazma. Będzie na tym oglądał TV, może jak ogarnie to muzykę z YT Music czy coś takiego. Myślę, ile wydać tutaj na DAC. Sam używałem FiiO D03K Taishan z tymi kolumnami i wzmakiem lampowym i po prostu było ok. Nie wiem, czy jest sens dopłacać do droższych konstukcji, typu: - Topping D10 - Topping D30 - SMSL M100 Czy jest sens w ogóle dopłacać? Pomysł jest taki, żeby nigdy nic tam przy tym nie robić, wręcz o tym zapomnieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 lutego 2021 Użyłbym wbudowanego, jest na Akm. Jak nie to może Topping E30, SMSL 10th? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 6 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2021 36 minut temu, marcinmarcin napisał: Użyłbym wbudowanego, jest na Akm. Jak nie to może Topping E30, SMSL 10th? Też bym użył, jakby taki był:) Myślałem o czymś do 300 czy 400 zł raczej. Poza tym, myślisz, że będzie aż taka różnica? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 6 lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 lutego 2021 Jeżeli twój tata nie posiadał wcześniej żadnego zestawu audio to nie ma co szaleć bo i tak będzie zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 lutego 2021 Pomyliłem, 9130 miała Daca 😉 Toppinga D30 sprzedalem za 400, SMSL 10th czasem za 450 jest wystawiany. D10 tylko Usb ma Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 6 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2021 27 minut temu, marcinmarcin napisał: Pomyliłem, 9130 miała Daca 😉 Toppinga D30 sprzedalem za 400, SMSL 10th czasem za 450 jest wystawiany. D10 tylko Usb ma Raczej bede bral nówkę, tata musi to sam podłączyć przez pandemię. @Kubad: no właśnie, ja też byłem zadowolny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 Topping F10 obsługuje tylko USB. Jeśli generatorem sygnału ma być TV (zwłaszcza nie pierwszej młodości), nie ma sensu kupować niczego lepszego niż Fiio D03k. Różnice mogą być tylko drobne, bo nie będzie z czego wyciągać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 7 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 Hej, faktycznie poszedłem w kierunku tego Taishana od Fiio. Powinien starczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 Cześć, Największym problemem jest źródło czyli TV, nawet te z wyższej półki oferują przeciętne brzmienie i zastosowanie dobrego DACa niewiele poprawi. Fiio D03k to bezpieczny zakup ( polecam dokupić do niego lepszy zasilacz). Jeśli chciałbyś pójść oczko wyżej ale rozsądnie to Cambridge Audio DAC Magic 100 lub Topping D30. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 47 minut temu, Q21 napisał: Największym problemem jest źródło czyli TV, nawet te z wyższej półki oferują przeciętne brzmienie i zastosowanie dobrego DACa niewiele poprawi Różnie z tym bywa... mam teraz TCLa i jest zaskakująco dobrze... D03k z tego co kojarzę ma niskie napięcie na wyjściu i jest zwyczajnie cicho... U mnie TCL był spięty z Toppingami D30 i E30 i tu było super - miałem jeszcze jakieś badziewie Lindy i też był niski poziom sygnału i kiepska dynamika. Moim zdaniem nie ma co demonizować TV i wrzucać słabego daca bo później kiepsko się filmy ogląda... (nie mam KD - każdy który miałem po jakimś czasie sprzedawałem i zostawałem z dobrym stereo). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 7 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 2 godziny temu, Q21 napisał: Cześć, Największym problemem jest źródło czyli TV, nawet te z wyższej półki oferują przeciętne brzmienie i zastosowanie dobrego DACa niewiele poprawi. Fiio D03k to bezpieczny zakup ( polecam dokupić do niego lepszy zasilacz). Jeśli chciałbyś pójść oczko wyżej ale rozsądnie to Cambridge Audio DAC Magic 100 lub Topping D30. No właśnie wydaje mi sie, ze to zalezy co telewizor dostanie za sygnał. Jak mu puścisz Tidala przez chromecasta, to pewnie bedzie ok. Jak będzie naziemną odbierał, albo nawet kablówkę - szał może być mniejszy Dzięki za te typy, ale faktycznie zostane przy Fiio - pytanie - po czym poznać dobry zasilacz? 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Różnie z tym bywa... mam teraz TCLa i jest zaskakująco dobrze... D03k z tego co kojarzę ma niskie napięcie na wyjściu i jest zwyczajnie cicho... U mnie TCL był spięty z Toppingami D30 i E30 i tu było super - miałem jeszcze jakieś badziewie Lindy i też był niski poziom sygnału i kiepska dynamika. Moim zdaniem nie ma co demonizować TV i wrzucać słabego daca bo później kiepsko się filmy ogląda... (nie mam KD - każdy który miałem po jakimś czasie sprzedawałem i zostawałem z dobrym stereo). Właśnie wydaje mi sie, ze sam tv ma mało do gadania - ważne jest, co mu się poda. Fiio ma w specyfikacji 1,5 v, więc chyba ok. Niektóre amplitunery mają coś koło 1v i to jest lipa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 7 lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 36 minut temu, Tenfilip napisał: Jak mu puścisz Tidala przez chromecasta, to pewnie bedzie ok. Jak puszcze Tidala przez Chromecasta jest o włos gorzej niż Chromecast Audio wpięty do tego samego Daca (obydwa po optyku). Dźwięk z Netflixa jest bardzo dobry. Ostatnio miałem przez jakiś czas kino domowe 5.1 na wysokich Quadralach +Qube10 i Onkyo TX-Rz800 (oczywiście po HDMI). W porównaniu z tym zestawem (cena nowego około 17k) do filmów moje stereo wypadło niewiele gorzej - wtedy był Topping E30 po optyku, Atoll100 i Quadrale Ascent 90LE jako fronty stereo. Centralny i subwoofer w moim odczuciu są zastąpione w 99% dobrą stereofonią i niskim zejściem kolumn. Brakuje mi tylko tyłów do szczęścia ;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 7 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2021 2 godziny temu, marcinmarcin napisał: Jak puszcze Tidala przez Chromecasta jest o włos gorzej niż Chromecast Audio wpięty do tego samego Daca (obydwa po optyku). Dźwięk z Netflixa jest bardzo dobry. Ostatnio miałem przez jakiś czas kino domowe 5.1 na wysokich Quadralach +Qube10 i Onkyo TX-Rz800 (oczywiście po HDMI). W porównaniu z tym zestawem (cena nowego około 17k) do filmów moje stereo wypadło niewiele gorzej - wtedy był Topping E30 po optyku, Atoll100 i Quadrale Ascent 90LE jako fronty stereo. Centralny i subwoofer w moim odczuciu są zastąpione w 99% dobrą stereofonią i niskim zejściem kolumn. Brakuje mi tylko tyłów do szczęścia Tzn. wg ciebie chromecast hdmi gra gorzej niz chromecast audio? Az sobie zrobie kiedy porownanie, bo mam oba i w sumie wystarczyloby zmienic wejscie na amplitunerze:) Co centralnego i subwoofera - centralny jest tylko po to,zeby osoby nie siedzace w osi nie mialy dziwnego odbioru lokalizacji dialogow i glownej sciezki. Dla jednej osoby siedzacej centralnie, to raczej bez sensu. Subwoofer jednak zejdzie niżej niż wiele kolumn, odciąży inne wzmacniacze, i można go ustawić tam, gdzie najlepiej dla basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 lutego 2021 A ten wzmak juz masz? Bo moim zdaniem nie ma dyskusji o DACu. Do tych kolumn ten Onkyo jest nieciekawym wyborem. Warto wybrac coś lepszego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 lutego 2021 7 godzin temu, Tenfilip napisał: Tzn. wg ciebie chromecast hdmi gra gorzej niz chromecast audio? O włos ale tak. PC z kolei lepiej niż CA ale to też niewielkie różnice. Mówię o słuchaniu muzyki z Tidal bez korekty. CA wygrywa mocno korektorem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 8 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 2021 8 godzin temu, S4Home napisał: A ten wzmak juz masz? Bo moim zdaniem nie ma dyskusji o DACu. Do tych kolumn ten Onkyo jest nieciekawym wyborem. Warto wybrac coś lepszego. Myślę, że masz rację. Dostałem go w zestawie, i po prostu narazie chcemy tego użyć, bo dwa lata czeka w pudle na użycie. Słuchałem go z tymi kolumnami u siebie (w sumie to innej sztuki, ale ten model) i dupy nie urywa. Na start wystarczy, potem zobaczymy - jak tata będzie tego używał, to poszukamy pewnie jakiegoś amplitunera z audyssey, wyjściem na subwoofer z HPF na fronty, streamerem. A może okaże się, że będzie używał tylko gramofonu poza TV (ma masę starych płyt) i coś innego poszukam. Zobaczymy. On tam ma salon ok 25 m^2 mocno otwarty na kolejne 15 m^2(w sumie to po prostu część kuchenna odchodzi po kątem 90 st, więc może być różnie bo to duża kubatura) i sufit ok. 3,8 m, więc może troszkę mocy zabraknąć. Posłucha sobie, ja mu pożyczę końcówkę mocy po jakimś czasie i zobaczymy, czy usłyszy różnicę;) A tak na przyszłość - co byś polecał do nich? Ma być w miarę proste w użyciu, więc tranzystorki tylko. 7 godzin temu, marcinmarcin napisał: O włos ale tak. PC z kolei lepiej niż CA ale to też niewielkie różnice. Mówię o słuchaniu muzyki z Tidal bez korekty. CA wygrywa mocno korektorem. Faktycznie, widze, ze CA ma korektor prosty. Ale to samo mam w głośnikach, wiec nawet nie zwracałem uwagi. Zeby to byla wielka przewga, to bym polemizował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 lutego 2021 56 minut temu, Tenfilip napisał: Faktycznie, widze, ze CA ma korektor prosty. Ale to samo mam w głośnikach, wiec nawet nie zwracałem uwagi. Zeby to byla wielka przewga, to bym polemizował. Dla mnie jest bo mam za dużo basu. Korekta - 4 na basie CA daje dźwięk calkiem zbliżony do tego z PC z Apo i moimi wymyslnymi korektami itp. Ten drugi Chromecast mam wbudowany w TV (więc nie Hdmi) i też dźwięk jest niezły wychodząc optykiem - bo po gnieździe słuchawkowym jest tragedia (spróbowałem z ciekawości). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 lutego 2021 Dnia 7.02.2021 o 19:39, marcinmarcin napisał: Różnie z tym bywa... mam teraz TCLa i jest zaskakująco dobrze... D03k z tego co kojarzę ma niskie napięcie na wyjściu i jest zwyczajnie cicho... U mnie TCL był spięty z Toppingami D30 i E30 i tu było super - miałem jeszcze jakieś badziewie Lindy i też był niski poziom sygnału i kiepska dynamika. Moim zdaniem nie ma co demonizować TV i wrzucać słabego daca bo później kiepsko się filmy ogląda... (nie mam KD - każdy który miałem po jakimś czasie sprzedawałem i zostawałem z dobrym stereo). Niby tak, tylko poziom głośności a jakość dźwięku to 2 zupełnie różne tematy. Prywatnie mam Lampizatora, z którego nie korzystam w przypadku podłączenia z TV LG OLED, bo po prostu szkoda mi lamp. Różnica w jakości dźwięku ( nie głośności, bo ta jest na korzyść lampizatora) pomiędzy Lampizatorem a Fiio D03k nie jest oszałamiająca. A mówimy tutaj o kwotach około 100zł vs 20 000zł. Niestety w dalszym ciągu uważam, że TV nigdy nie będzie dobrym źródłem ale warto samemu porównać i ocenić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 8 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 2021 2 godziny temu, Q21 napisał: Niby tak, tylko poziom głośności a jakość dźwięku to 2 zupełnie różne tematy. Tak, ale często dzięki wyższemu poziomowi dźwięku na wejściu wzmaka mamy mocniejszy sygnał na wyjściu, poza tym można liczyć na lepszy odstęp sygnału od szumu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts