Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej,

Dużo zamawiam z Ali i podobnych. Pomyślałem, że warto zrobić temat, gdzie podamy przykłady fajnych rzeczy, które sami trochę potestowaliśmy i są warte polecenia, lub ostrzeżenia przed nimi.
Proszę podawajcie nazwę (pi*drzwi), link (najlepiej do wersji angielskiej, zamiast koślawego polskiego tłumaczenia), cenę zakupu z przesyłką do PL (PLN) i ile szło (najlepiej z oznaczeniem rodzaju wysyłki) wariant (np. długość, rodzaje wyjść - są do wyboru na ali). Oczywiśćie parę słów od siebie też dajcie:

Na start:
Jack 3.5 Audio Cable 3.5mm; 0,5 m; 26 PLN z przesyłą Standard.; szło 21 dni z Chin
H5b5f823840434d528d2d7a22080036f2f.jpg 

Kabel kupiony do słuchawek SHP 9500. Bardzo dobrze wykonany, solidne, "grube" 3,5 mm, zalane wewnątrz.  Brzmienie takie, jak każdy inny kabel:)
Jedynie głupotą było zamówienie 0,5 m, bo to bardzo krótki i nada się może na interconnect do Chromecast Audio;) Tak mi się podoba, że chyba teraz zamówię jeszcze metrowy.

Napisano (edytowany)

Bardzo fajne, miękkie, nierysujące powierzchni i absorbujące drgania podstawki pod nasze zabawki.

obraz.png.c7cdebe96763aac50ce996cc025a8ffa.png
https://www.aliexpress.com/item/4000926267970.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4drmqisD

Doszły szybko, chyba po dwóch, trzech tygodniach.

I bardzo solidne, amorficzne trafa do wzmaka lampowego.

Szybka dostawa i przyszły bez ,, haraczu''.

https://www.aliexpress.com/item/32965789184.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d98Rl3i

I rewelacyjny konwerter USB-I2s do DAC-a. Niestety słaby opis i sam musiałem zaryzykować i dojść do tego jak go zasilić z zewnętrznego zasilania.

Ma rewelacyjne zegary i wspiera uwaga DSD 1024 i PCM 1411.2KHz and 1536KHz

https://www.aliexpress.com/item/4000715894190.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dyH5hWy

A jak mowa o kablu do słuchawek to ja swoje okablowałem tym:

https://www.aliexpress.com/item/33054892706.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dcYjYyt

Edytowano przez HQ150
Napisano
26 minut temu, HQ150 napisał:

I rewelacyjny konwerter USB-I2s do DAC-a. Niestety słaby opis i sam musiałem zaryzykować i dojść do tego jak go zasilić z zewnętrznego zasilania.

Ma rewelacyjne zegary i wspiera uwaga DSD 1024 i PCM 1411.2KHz and 1536KHz

https://www.aliexpress.com/item/4000715894190.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dyH5hWy

Dzięki, o to chodziło ! Fajnie byłoby podać jescze cene i ile czasu szło, ale rozumiem,ze to jakis klopot dodatkowy. 

Pytanko to DAC - co jescze jest potrzebne, żeby z tego zrobić pełnoprawny biurkowy DAC? Jakaś obudowa, RCA, i chyba tyle? Czy jescze dodatkowe zasilanie jest potrzebne?  

Napisano

Cena jest w linkach. Ona się czasami zmienia, trzeba sprawdzić aktualną. ,,Haraczu'' udaję mi się unikać nawet przy ciężkich i wielkich gabarytowo klockach ( jak te ciężkie trafa).

3 minuty temu, Tenfilip napisał:

Pytanko to DAC - co jescze jest potrzebne, żeby z tego zrobić pełnoprawny biurkowy DAC? Jakaś obudowa, RCA, i chyba tyle? Czy jescze dodatkowe zasilanie jest potrzebne?  

O to długa opowieść. Różnie to można realizować. Ten konwerter to nie DAC. To tylko zamiennik sygnału USB na I2s którym się wchodzi do płytki DAC-a.

Napisano (edytowany)

@HQ150Do wzmaka lampowego, o ile zależy Ci na jakości brzmienia, to raczej nie posiłkowałbym się trafami z Aliexpress. Nasz forumowy Kolega Audio Autonomy moze się dokładniej wypowiedzieć na ten temat. Zbudował już wzmaki lampowe zarówno na polskich transformatorach, jak i dla porównania, na tych z aliexpress. W/g Niego różnica zauważalna dość mocno. Sam mam preamp lampowy na podzespołach (w tym trafo) chińskich i ....... Zbyt czesto go nie uzywam, bo rodzaj dźwięku , który generuje, nie należy do moich ulubionych. Wolę używać innych pre.

Edytowano przez Rega
Napisano

W tytule tematu mamy jak byk SPRAWDZONE GRATY.

I wrzuciłem link do amorfików które właśnie są sprawdzone i w rewelacyjnej jakości. I sprawdzonej nie przeze mnie tylko przez wysokiej jakości firmę audio. I werdykt był taki, że europejskie w tym nasze krajowe nawet przy tej jakości ,, nie leżały''.

Ale nikogo nie namawiam. Tylko proponuję.

Napisano
2 godziny temu, HQ150 napisał:

Cena jest w linkach. Ona się czasami zmienia, trzeba sprawdzić aktualną. ,,Haraczu'' udaję mi się unikać nawet przy ciężkich i wielkich gabarytowo klockach ( jak te ciężkie trafa).

O to długa opowieść. Różnie to można realizować. Ten konwerter to nie DAC. To tylko zamiennik sygnału USB na I2s którym się wchodzi do płytki DAC-a.

Z ceną właśnie taki miałem zamysł, że się zmienia i warto wiedzieć, po ile coś potrafi chodzić. Ale to oczywiście drugorzędne, najważniejsze są nasze wrażenia.

Dzięki za wytłumaczenie z tym I2S, zrozumiałem że to jest zasilane przez I2S po USB, co chyba nie ma sensu 😉

Napisano (edytowany)

Tak, fabrycznie ta płytka podobnie jak np. Amanero ma zasilanie po USB. I wielu tak to używa w tym w bardzo drogich DAC-ach.

Ja jednak wolę jak i DAC ma własne dobrej jakości zasilanie liniowe i płytka konwertera USB również własne i nie po USB.

I ten ,, skośny'' konwerter udało nam się na takie zewnętrzne zasilanie przerobić. I to nietypowe bo najczęściej mają 3,3V jak amanero a tu jest inne.

Niestety sprzedawca nie daje ani schematu przeróbki ani potrzebnego napięcia. Ale się da.

Edytowano przez HQ150
Napisano
22 minuty temu, HQ150 napisał:

Tak, fabrycznie ta płytka podobnie jak np. Amanero ma zasilanie po USB. I wielu tak to używa w tym w bardzo drogich DAC-ach.

Ja jednak wolę jak i DAC ma własne dobrej jakości zasilanie liniowe i płytka konwertera USB również własne i nie po USB.

I ten ,, skośny'' konwerter udało nam się na takie zewnętrzne zasilanie przerobić. I to nietypowe bo najczęściej mają 3,3V jak amanero a tu jest inne.

Niestety sprzedawca nie daje ani schematu przeróbki ani potrzebnego napięcia. Ale się da.

Z reguły staralem się odszukać tą samą płytkę (po oznaczeniach) na stronach innych dostawców. Czasem coś tam można znaleźć.

• 2 weeks later...
Napisano

Philips SHP9500; ~280 PLN z przesyłką Standard.; szło ok. 20 dni z Chin

H07621d3bd26345d58816603105f0bccbo.jpg

Fantastyczne słuchawki. Uwielbiam je do tego stopnia, ze kupilem dwie pary na prezent i obdarowani tez sa zadowoleni. Dużo osób kupuje z ali i nie slyszałem o podróbkach. 

Natomiast często jest debilny opis informujący o noise cancelingu, którego oczywiscie nie moze byc w analgowych sluchawkach, do tego otwartych:)

• 4 weeks later...
  • 10 months later...
Napisano (edytowany)