franek907 Napisano 19 lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 lutego 2021 (edytowany) Cześć jestem nowy i potrzebuję porady. Posiadam amplituner Yamaha RN-602 i podłączone do niego kolumny podstawkowe Denon SC-M41 (6ohm, 60w/120w peak). Sprzęt służy mi do słuchania muzyki i radyjka. Zestaw jest postawiony na komodzie o wymiarach 160x96cm. Komoda postawiona przy ścianie krótszego boku a pomieszczenie ma wymiary 6m x 5m. Czy aby otrzymać więcej niższych tonów podczas słuchania muzyki lepszym rozwiązaniem wg Was będzie kupno nowych głośników podstawkowych czy też dokupienie subwoofera do tych co już mam? Dodam że nie mam miejsca na głośniki podłogowe. Nie jestem też audiofilem , ale lubię sobie czasem posłuchać różnego rodzaju muzyki. Budżet na subwoofer 1000zł lub kolumny 1000-2000zł. Dziękuję za wszelką pomoc. Edytowano 19 lutego 2021 przez franek907 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 19 lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 lutego 2021 Witam, W budżecie do 1K nie kupisz dobrego subwoofera, a z drugiej strony przydałby się do tej wielkości pomieszczenia skoro kolumny podłogowe odpadają. Te kolumny na których grasz nie są zbyt mocne, a wymiana ich na większe monitory przyniesie słyszalną zmianę w budżecie 2K za parę. Powiem tak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i za jakiś czas zapragniesz czegoś lepszego. Warto na pewno pomyśleć o szerszym ich rozstawie ponieważ pokój jest dość wielki. Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek907 Napisano 19 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2021 Czy takie Klipsch RP-500m powinno wystarczyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 19 lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 lutego 2021 Powinny wystarczyć chociaż te kolumny mają bardzo specyficzne brzmienie. Chcesz kupić kolumny w ciemno czy przewidujesz jakieś odsłuchy lub wypożyczenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 19 lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 lutego 2021 Tak czy siak, na początek powinieneś pomyśleć o zmianie monitorów. Na takie o większej skuteczności i z większym przetwornikiem niskotonowym. Poprawa będzie zdecydowana. A jeśli z czasem stwierdzisz,że to jeszcze nie to (zresztą dopóki nie kupisz podłogówek , to cały czas nie będzie do końca to) pomyśłisz o subie. Ale zacząłbym od zmiany koluminek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek907 Napisano 19 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2021 (edytowany) W ciemno będę kupował. Zastanawialem się nad tańszym Heco aurora 300 lub Indiana Line 260 X. Ps. Czemu specyficzne brzmienie w tych Klipsch ach? Edytowano 19 lutego 2021 przez franek907 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 19 lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 lutego 2021 W ciemno się nie kupuje ale oczywiście zrobisz jak chcesz. Grają w stylu "V" tzn. skrajami pasma i dłuższej perspektywie może być męczące takie brzmienie choć jest na pewno efektowne szczególnie jeśli chodzi o wysokie tony. Ze swojej strony proponuje posłuchać kolumn Q Acoustics 3030i a najlepiej wypożyczyć od branży kilka modeli do odsłuchu. Pamiętaj też iż ceny możesz negocjować z branżą przynajmniej tutaj na Forum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 19 lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 lutego 2021 Kolumny podstawkowe do pomieszczenia 30 metrów, to może być różnie (choć też zależy, gdzie masz punkt odsłuchowy). Klipscha z Yamaha to ja bym nie parował. Heco już prędzej, ale to tak, do takiego pomieszczenia powinieneś patrzeć za Heco Aurora ale 700. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek907 Napisano 19 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2021 2 minuty temu, DudasDudek napisał: Kolumny podstawkowe do pomieszczenia 30 metrów, to może być różnie (choć też zależy, gdzie masz punkt odsłuchowy). Klipscha z Yamaha to ja bym nie parował. Heco już prędzej, ale to tak, do takiego pomieszczenia powinieneś patrzeć za Heco Aurora ale 700. A do 20 m2 będzie lepiej pasować? Podłogowe odpadają więc szukam coś sensownego. Najlepiej w okolicach 1000 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 19 lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 lutego 2021 Też szukałem mocniejszych kolumn do rn602, z mocniejszym basem tyle ze podłogowych i wybór padł na polk s60e, jest moc i suba nie trzeba, reszta pasma tez ok. Jeśli musza być podstawkowe to może polk s20e, ta sama seria więc charakterystyka powinna być podobna. Słuchałem też klipsch i tu za dużo góry było, musiałem zbijać treble na amplitunerze, na dłuższą metę chyba męczące. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek907 Napisano 20 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2021 20 godzin temu, lysyrafal napisał: W ciemno się nie kupuje ale oczywiście zrobisz jak chcesz. Grają w stylu "V" tzn. skrajami pasma i dłuższej perspektywie może być męczące takie brzmienie choć jest na pewno efektowne szczególnie jeśli chodzi o wysokie tony. Ze swojej strony proponuje posłuchać kolumn Q Acoustics 3030i a najlepiej wypożyczyć od branży kilka modeli do odsłuchu. Pamiętaj też iż ceny możesz negocjować z branżą przynajmniej tutaj na Forum Q Acoustics 3030i to z kim to negocjować? 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 20 lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 lutego 2021 @franek907 Ze sklepami @S4Home lub @Q21 zapytaj na Priv o wycenę w/w kolumn a najlepiej wypożycz do odsłuchu w domu przed zakupem. Wyżej kolega @pablo83gt też zaproponował dobre kolumny podstawkowe do odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 20 lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 lutego 2021 To może jeszcze do listy dodam elac debut 2.0 b6.2 natomiast jak na ten metraż to lepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o niskie tony będzie zainwestowanie w podłogówki bądź subwoofer do monitorów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 lutego 2021 Cześć, Pomieszczenie do nagłośnienia masz duże i jedynym słusznym rozwiązaniem byłyby kolumny podłogowe ale tak jak wspomniałeś nie masz gdzie je ustawić. W takim przypadku warto byłoby zainwestować w wydajniejsze monitory takie jak Polk Audio S20e, które zagrają dynamiczniej niż obecnie posiadane Denony i zapewnią mocniejszy bas. Jeśli w takim połączeniu uznasz, że jest go w dalszym ciągu za mało to zacząłbym szukać subwoofera do nich. Niestety dobry subwoofer to będzie koszt około 1500-2000zł. Tutaj rozwiązaniem może okazać się Heco Aurora Sub 30a czy Pylon Audio Pearl Sub. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek907 Napisano 21 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2021 Czy tylko Polk Audio S20e wchodziły by w grę? Co sądzisz o TAGA PLATINUM B-40 V.3?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 lutego 2021 Zdecydowanie to wina kolumn. Do RN 602 kup po prostu solidne monitory. Ja stawiam na ELAC B6.2 czy właśnie na Polk S20. Zapraszam po wypożyczenie kolumn na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 22 lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 lutego 2021 Jak chcesz mocny bas to z mojego doswiadczenia zdecydowanie polk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek907 Napisano 22 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2021 Właśnie zamowilem polk s20e. Jak przetestuje to dam znać. Dzięki za pomoc! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 22 lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 lutego 2021 Myślę, że będziesz zadowolony, daj znać. A jeśli zechcesz jeszcze większy bas to suba dokupisz. U mnie polki (tyle że s60e) z basem robotę zrobiły i suba nie trzeba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek907 Napisano 2 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 marca 2021 (edytowany) Cześć. Wczoraj dotarły kolumny. Jak na złość okazało się że uszkodzony jest głośnik wysokotonowy w jednej z kolumn. Co do "niepełnych" wrażeń odsłuchowych. Różnica jest ogromna w odbiorze i w wielkości 😉 Bas robi swoje. Po podłączeniu pod amplituner dwóch kompletów różnica dla mnie jest bardzo odczuwalna. Pomimo braku sopran. Edytowano 2 marca 2021 przez franek907 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 2 marca 2021 Udostępnij Napisano 2 marca 2021 Zwracaj uszkodzony zakup i kupuj sprawny. Zobaczysz jak fajnie gra ze sprawnymi wysokotonowcami. Pamiętaj też, że nowe głośniki muszą się "dotrzeć" i z czasem będzie jeszcze lepiej. Kupowałeś nowe czy używane, że uszkodzony jest jeden głośnik? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek907 Napisano 2 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 marca 2021 8 minut temu, pablo83gt napisał: Zwracaj uszkodzony zakup i kupuj sprawny. Zobaczysz jak fajnie gra ze sprawnymi wysokotonowcami. Pamiętaj też, że nowe głośniki muszą się "dotrzeć" i z czasem będzie jeszcze lepiej. Kupowałeś nowe czy używane, że uszkodzony jest jeden głośnik? Nowe kupowałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 2 marca 2021 Udostępnij Napisano 2 marca 2021 8 godzin temu, franek907 napisał: Po podłączeniu pod amplituner dwóch kompletów różnica dla mnie jest bardzo odczuwalna. Pomimo braku sopran. Czyli grają te co miałeś ( Denon ) oraz nowe ( Polk Audio ) razem w sumie 4-sztuki ma się rozumieć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek907 Napisano 8 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2021 Chodziło mi o to że na przemian słuchałem głośników. PS; Po wymianie na sprawne, mogę coś więcej napisać: W pokoju 25m2 bas jest wystarczający - jest odczuwalny, przyjemne brzmienie. Jestem zadowolony. Dzięki za pomoc! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 Ok bo już się martwiłem o mniejsze kolumny, abyś ich nie przesterował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts