Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej, 

Od około roku jestem posiadaczem gramofonu Rega Planar 1, w którym chciałem zmienić wkładkę i po czytaniu na ten temat odkryłem, że w tym modelu może okazać się to problematyczne z powodu braku możliwości regulacji ramienia. W związku z tym chciałbym zainwestować w inny gramofon, który nie będzie ograniczał mnie w tej kwestii. 

Mój budżet to max 2500 zł 

Chciałbym, żeby nowy (w sensie mój kolejny, ale używany ;)) gramofon:

- automatycznie podnosił ramię po zakończeniu odtwarzania płyty 

- nie był zbyt problematyczny w kwestii wymiany wkładek i żeby były one łatwo dostępne 

- nie mial wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego ani innych bajerów w postaci portu usb, itp

- miał dosyc minimalistyczny wygląd, choć to jest oczywiście sprawa drugorzędna. Podoba mi się np wygląd Regi, którą mam

Jestem dosyć świeży w temacie, ale regulacja gramofonu nie jest mi straszna, bo lubię takie rzeczy i mam do nich cierpliwość. Planuję po zakupie gramofonu wyposażyc się w odpowiednie przyrządy i działać, żeby wszystko śmigało jak należy :)

Słucham głównie rocka.

Gramofon będzie grał z Schiit Mani, NAD356 i Focalami Aria 906

Polecicie coś? 

Napisano
33 minuty temu, Pboczek napisał:

O widzę że kupiłeś Schitti, co możesz napisać o zmianie w dźwięku? Czy udało Ci się wymienić wkładkę?

Tak jest, ostatecznie padło na tego Schiita. Nie mam go jeszcze u siebie, ale jak tylko wpadnie w moje ręce to zrobię porównanie z Artem i podzielę się wrażeniami w tamtym wątku.

Wkładki ostatecznie nie kupiłem, bo jednak wolę wymienić gramofon i mieć 100% pewności, że wszystko będzie pasować (po zgłębieniu tematu napaliłem się na polecaną Nagaoka MP-110, która nie do końca pasuje do mojej Regi). 

Napisano
3 minuty temu, 1Ender napisał:

Skąd jesteś? Lokalizacja?

Poznań 

1 minutę temu, Pboczek napisał:

Dlaczego Nagaoka ma nie pasować, co sprawdzałeś?

W tym Planarze nie da się regulować antiskatingu i po wymianie wkładki na Mp-110 trzeba bawić się w mody z magnesami przy ramieniu. 

Wpadły mi w oko takie modele:

https://allegro.pl/oferta/gramofon-technics-sl-1500-top-stan-nowa-wkladka-10041258761?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

https://allegro.pl/oferta/technics-sl-3200-po-renowacji-9622327277?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Warto się nimi zainteresować? 

Napisano
15 minut temu, Senor_K87 napisał:

W tym Planarze nie da się regulować antiskatingu

Coś takiego! Tak mają wszystkie Plenary?

W tych pieniądzach można coś kupić, nie zapalaj się zbyt szybko, poczekaj. Te Techniki do mnie nie przemawiają. Żeby uniknąć wtopy, załóż też temat np. na winyle.pl i audiomaniacy.pl. Trzeba dobrze wydać te 2,5 kzł.

Napisano (edytowany)

A ile kilometrów jesteś w stanie dojechać?

Na Technics się nie znam, zapytaj @tomek4446 on jest fanem tej marki.

Ode mnie 

Lokalizacja Poznań. Brak wkładu własnego. Gramofon po kompletnym serwisie.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/gramofon-technics-sl-23a-wyjatkowy-vintage

Telefunken S600, chociaż to automat to model wysoki i godny polecenia. Samo ramię to koszt kilku tysięcy złotych. Talerz z odlewni Mercedesa. Więcej napisze Tomek. Lokalizacja Piła.

https://allegro.pl/oferta/telefunken-s600-shure-m91ed-9666559381

Gramofon najlepiej odebrać osobiście. Unikniesz ewentualnego uszkodzenia podczas transportu.

Edytowano przez 1Ender
Napisano
2 minuty temu, 1Ender napisał:

Telefunken S600, chociaż to automat to model wysoki i godny polecenia. Samo ramię to koszt kilku tysięcy złotych. Talerz z odlewni Mercedesa. Więcej napisze Tomek. Lokalizacja Piła.

Bardzo fajny gramofon, ale nie w tej cenie. Często go polecam, ale wtedy gdy ktoś szuka sprzętu do powiedzmy 1000-1500 zł.

@Senor_K87 bardzo Ci zależy na tym automatycznym podnoszeniu ramienia na koniec? Mam fajny gramofon z SME 3009, ale to pełen manual. 100% analog power ;)  

Napisano
2 godziny temu, 1Ender napisał:

A ile kilometrów jesteś w stanie dojechać?

Na Technics się nie znam, zapytaj @tomek4446 on jest fanem tej marki.

Ode mnie 

Lokalizacja Poznań. Brak wkładu własnego. Gramofon po kompletnym serwisie.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/gramofon-technics-sl-23a-wyjatkowy-vintage

Gramofon najlepiej odebrać osobiście. Unikniesz ewentualnego uszkodzenia podczas transportu.

Ten Telefunken fajny, podoba mi się, ale jeśli tak jak mówi @Audio Autonomy mozna dostać go taniej, to wolałbym zapłacić mniej i resztę wydać na dobrą wkładkę.

2 godziny temu, Audio Autonomy napisał:

Bardzo fajny gramofon, ale nie w tej cenie. Często go polecam, ale wtedy gdy ktoś szuka sprzętu do powiedzmy 1000-1500 zł.

@Senor_K87 bardzo Ci zależy na tym automatycznym podnoszeniu ramienia na koniec? Mam fajny gramofon z SME 3009, ale to pełen manual. 100% analog power ;)  

Mój budżet to 2500 zl, ale jeśli dostanę porządny gramofon za mniejsze pieniądze to oczywiście taki układ mi odpowiada. Pytanie co lepszego, oprócz wkładki, dostanę w droższym gramofonie niż ten S600, bo wkładkę zawsze mogę dokupić, a gramofonu wolałbym nie zmieniać kolejny raz zbyt prędko. 

Moja Rega jest w pełni manualna i szczerze mówiąc brakuje mi trochę zautomatyzowania, bo nie zawsze chce mi się wstawać do gramofonu po zakończeniu odtwarzania :D

Jeśli chodzi o sposób, w jaki gramofon wejdzie w moje posiadanie, to najlepszą opcją jest według mnie zakup na allegro z możliwością zwrotu, bo wtedy mam 2 tygodnie na sprawdzenia ze spokojem czy wszystko jest ok. Nie znam się na tyle, żeby ustalić stan gramofonu na miejscu. Nie ten etap jeszcze 

Napisano
2 godziny temu, Pboczek napisał:

Coś takiego! Tak mają wszystkie Plenary?

W tych pieniądzach można coś kupić, nie zapalaj się zbyt szybko, poczekaj. Te Techniki do mnie nie przemawiają. Żeby uniknąć wtopy, załóż też temat np. na winyle.pl i audiomaniacy.pl. Trzeba dobrze wydać te 2,5 kzł.

Tego nie wiem, ale akurat Planar 1 chyba z założenia ma być gramofonem na początek przygody z winylem dla osób, które raczej nie przewidują większych zmian i wolą nie zagłębiać się w kwestie techniczne. 

Napisano
4 godziny temu, tomek4446 napisał:

Co to za drapak ?

Też mnie to ciekawi, mam nadzieję, że nie ten szykowany dla innego Kolegi z forum ;)

1 godzinę temu, Pboczek napisał:

Nie ma regulacji nacisku? Chyba musi mieć. Antyscating to druga strona siły nacisku.

Niestety, to bardziej złożony temat. Stare Regi planar miały typowo rozwiązany antyskating ustawiany przez użytkownika w zależności od nacisku igły (lub równoważenia sił odśrodkowych, jeśli miało się płytę). Wraz z pojawieniem się ramion  RB110, które ma ponoć automatycznie równoważyć siłę odśrodkową użytkownik nie jest w stanie nic zrobić, co mnie troszkę dziwi, bo jak wiemy masy wkładek są różne i inne siły na nie działają. To takie "ulepszenie" dla wygodnych.

PS przepraszam konstruktorów Regi, bo jeśli ich patent działa to chylę czoła ;)

Napisano
1 godzinę temu, Pboczek napisał:

Nie ma regulacji nacisku? Chyba musi mieć. Antyscating to druga strona siły nacisku.

Cóż, w tym modelu nie ma regulacji antiskatingu, a siłę nacisku można regulować jedynie przesuwając  obciążenie, które nie jest w żaden sposób oznaczone i jest po prostu wsunięte na gładki trzpień - nie dokręca się go, a po prostu przesuwa. Wysokość ramienia można ustawić jedynie stosując podkładki do śrub. Taki urok tego Planara. Dlatego właśnie szukam innego gramofonu ;)

Napisano
19 minut temu, Chili napisał:

Wraz z pojawieniem się ramion  RB110, które ma ponoć automatycznie równoważyć siłę odśrodkową użytkownik nie jest w stanie nic zrobić, co mnie troszkę dziwi, bo jak wiemy masy wkładek są różne i inne siły na nie działają.

Ciekawy temat , jak wiesz rozgryzam nadal rezonans, a i antyskating tak jak piszesz związany jest masą wkładki oraz headshella , Nie mam dostępu do Regi ale jak działa automatyczny antyskating łatwo sprawdzić na płycie testowej zmieniając wkładki. 

7 godzin temu, Audio Autonomy napisał:

Mam fajny gramofon z SME 3009, ale to pełen manual. 100% analog power

@Rega Roman , czy przypadkiem Grzesiek nie sprzedaje właśnie Twojego Thorensa ? :) 

Napisano
4 godziny temu, tomek4446 napisał:

Co to za drapak ?

To dosyć mało znany u nas gramofon z Francji - ERA. To troszkę inny gramofon niż Thorens @Chili ale nie mniej ciekawy . Nie mam teraz zdjęć, ale to coś takiego jak tutaj:

file.php?id=33164&mode=view

@Senor_K87 takiego Telefunkena S600 widziałem też chyba OLX za 1500 zł. To już jest bardziej adekwatna cena. Kasa jeszcze zostanie na jakąś fajną wkładkę :)

Napisano
22 minuty temu, Rega napisał:

Może nie wiesz, ale samo ramię z propozycji Audio Autonomy jest warte dużo więcej niż cały ten gramofon

Ok, to dużo mowi :D

To może tak: czy są jakieś konkretne modele gramofonów, którymi warto się zainteresować? Póki co mam na liście tego Telefunkena S600 - może uda się trafić do 1500 zł. 

Czegoś jeszcze szukać? Skupiłem się na tym co jest dostępne na allegro, ale chyba nic ciekawego nie ma w danej chwili.

Gdzieś mi mignęły modele Technics SL-1600 i SL-1700 jako przyzwoite. W jakiej cenie warto je rozważyć? I czy warto? 

Propozycja @Audio Autonomy jest ciekawa i nie wątpię, że to dobry sprzęt, ale to manual, a ja szukam półautomatu. Poza tym to ramię wygląda na bardzo zaawansowane, a ja się przesiadam z Regi Planar 1, więc może to jednak zbyt głęboka woda :D

Napisano

@Senor_K87 - zwróć uwage na mój nick. Jak myślisz - z jakiego gramofonu ja sie przesiadam? Tyle tylko, że z RP3 z innym ramieniem. Mnie też Tomek już odpowiednio postraszył kalibracjami itp. Niczego Ci nie proponuję bo moje doświadczenie z gramofonami jest podobne jak Twoje, ale gdybyś ..... to byłoby nas dwóch. Do ciągłych pytań o ustawienie🤣 i kalibrację. Pozdrawiam.