Seiya Napisano 28 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2021 Tak na marginesie, miałem okazję wczoraj odsłuchać Monitor Audio Bronze 100, Kef Q350 oraz Dali Oberon 3 ze wzmacniaczami Yamaha 803 (602 niestety nie mieli) i Cambridge Audio (nie pamiętam niestety modelu). Monitor Audio Bronze 100 najmniej mi odpowiadały. W Dali podobał mi się dół pasma, ale pozostałe partie już trochę mniej. Kef spozycjonowałbym pośrodku, ogólnie brzmienie z nich bardzo mi się podobało, brakowało mi jedynie nieco bardziej mięsistego basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 Witaj Przy modelu RN602 można zostać. Brzmi naszym zdaniem ciekawiej a niż WXA50, ale do tego można dobrać ciekawe jak na swoją cenę Indianę Line Tesi 261 https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-r-n602-indiana-line-tesi-261.html Do tego dobre przewody i dostaniesz dość równy, ocieplony i zaokrąglony dźwięk. Zapraszamy Cię na prezentację! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seiya Napisano 28 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2021 Dzięki za wszelkie polecenia. Postaram się sprawdzić co będę w stanie początkiem kwietnia. W top hi-fi krakowskim chciałem się umówić na odsłuch ale niestety na razie nie jest to możliwe. Kazali po świętach dzwonić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 marca 2021 Udostępnij Napisano 29 marca 2021 Dnia 26.03.2021 o 23:10, Seiya napisał: Czy ktoś jeszcze jest w stanie polecić jakieś kolumny podstawkowe nadające się na ten metraż? Podjedź. Posłuchamy. Nikt ci nie powie czy dany sprzęt będzie u ciebie za słaby czy za mocny. Właśnie od tego jest wypożyczenie Nawet jeśli po to aby przekonać cię to gruntownego przemeblowania! Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 29 marca 2021 Udostępnij Napisano 29 marca 2021 22 godziny temu, Seiya napisał: Tak na marginesie, miałem okazję wczoraj odsłuchać Monitor Audio Bronze 100, Kef Q350 oraz Dali Oberon 3 ze wzmacniaczami Yamaha 803 (602 niestety nie mieli) i Cambridge Audio (nie pamiętam niestety modelu). Monitor Audio Bronze 100 najmniej mi odpowiadały. W Dali podobał mi się dół pasma, ale pozostałe partie już trochę mniej. Kef spozycjonowałbym pośrodku, ogólnie brzmienie z nich bardzo mi się podobało, brakowało mi jedynie nieco bardziej mięsistego basu. Czyli udało się zrobić już jeden odsłuch i tutaj od razu zaznaczę, że musisz brać poprawkę iż te sprzęty zagrają inaczej u Ciebie w domu. Nie chcę tu powiedzieć, że nie warto tego robić ale trzeba mieć na uwadze inne warunki akustyczne. Samo połączenie Yamaha z Monitor Audio nie jest polecane, ale ja np. takie mam i mi odpowiada, oczywiście wybrane drogą selekcji. Swoją drogą Monitor Audio z Cambridge to też jest dość specyficzne brzmienie, także jw. napisałeś to ewidentnie nie są kolumny dla Ciebie. Mając na uwadze co odsłuchałeś to posłuchaj jeszcze np. Elac Debut 2.0 B6.2 lub Elac Debut Reference B6. Niektóre zestawienia, które odsłuchiwałeś sporo przekraczają zakładany budżet czy coś się w tej kwestii zmieniło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seiya Napisano 29 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2021 Mam to na uwadze, po prostu chciałem początkowo wiedzieć czy coś na tym etapie mogę już wyeliminować. Nie chciałbym pożyczać 10 konfiguracji do domu. Z budżetem niewiele się zmieniło, to co odsłuchiwałem da się dostać w granicach 4000-4200 zł za zestaw wzmacniacz + kolumny (z poprawką na to że Yamaha miała być R-N602 a nie 803, z tym że tam po prostu nie mieli tego niższego modelu). Mam nadzieję że w kolejnym salonie uda się coś więcej odsłuchać. Ten Elac jest na mojej krótkiej liście też, wraz z Indiana Line Tesi 261, Polk Audio S20E, Q Acoustic 3030i, Heco Aurora 300. Będę dawał znać jak uda się coś z tego przesłuchać, ale to już pewnie po świętach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 29 marca 2021 Udostępnij Napisano 29 marca 2021 28 minut temu, lysyrafal napisał: zaznaczę, że musisz brać poprawkę iż te sprzęty zagrają inaczej u Ciebie w domu. Prawda natomiast ma szanse przesłuchać większą liczbę zestawów. Wytypowaną jedynkę najlepiej wypożyczyć do domu, i wtedy sprawdzić czy spisze się tak samo dobrze w domowej akustyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seiya Napisano 29 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2021 (edytowany) Taki dokładnie jest plan. Zawęzić to do 1-2 zestawów i wtedy wypożyczyć. Mam nadzieję też że dzięki tym odsłuchom będę w stanie lepiej przekazać czego sam oczekuję i może wtedy też będzie łatwiej coś jeszcze doradzić. Edytowano 29 marca 2021 przez Seiya Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 29 marca 2021 Udostępnij Napisano 29 marca 2021 Napewno pomoże Ci w znalezieniu najlepszego zestawu, zobaczysz co w danej konfiguracji Cie denerwuje albo czego jest za mało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 Ale wybór zawęź na odsłuchu w salonie a nie przez forum Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seiya Napisano 14 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Wracam po kolejnych odsłuchach. Tym razem WXA-50 + Triangle Boreo BR03 / KEF Q350 / Klipsch RP-600M. Wszystkie te głośniki początkowo odsłuchiwałem na Vincent SV-237MK, na szczęście udało się pana sprzedawcę namówić na coś co mieści się w miarę w moim budżecie. Ogólnie rzecz biorąc to zdecydowanie najbardziej z tej trójki podobało mi się brzmienie głośników Klipsch, przy czym one wykraczają trochę ponad założony budżet, ale rozważam ew. dołożenie do nich. Pytanie do Was czy NAD 338 (nad którym się teraz też zastanawiam za sprawą wbudowanego Chromecasta) będzie się brzmieniowo bardzo różnił od tego WXA-50? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 Bedzie. Ale to nie będzie przeskok olbrzymiej jakości. Po prostu inne brzmienie w tej samej klasie. O tym wzmacniaczu masz tutaj wątek na forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seiya Napisano 15 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 Wątek czytałem. Jesteś w stanie powiedzieć jakie są to różnice? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiozaraza Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 15 godzin temu, Seiya napisał: Wracam po kolejnych odsłuchach. Tym razem WXA-50 + Triangle Boreo BR03 / KEF Q350 / Klipsch RP-600M. Wszystkie te głośniki początkowo odsłuchiwałem na Vincent SV-237MK, na szczęście udało się pana sprzedawcę namówić na coś co mieści się w miarę w moim budżecie. Jesteś w stanie coś więcej powiedzieć o tym WXA-50? Sam stoję przed wyborem małego gabarytowo wzmacniacza+niewielkich kolumn/monitorów lub olać wszystko i kupić audio pro a36. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eman alta Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 12 minut temu, audiozaraza napisał: Jesteś w stanie coś więcej powiedzieć o tym WXA-50? Sam stoję przed wyborem małego gabarytowo wzmacniacza+niewielkich kolumn/monitorów lub olać wszystko i kupić audio pro a36. Podpinam się pod pytanie. Wątek mnie dość zainteresował, sam przemyśle kupno pewnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiozaraza Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 Może zróbmy hurtowe zamówienie to cena będzie niższa Kurcze boli to, że kilka miesięcy temu były po 2999zł, a teraz prawie 3500zł. Po starej cenie to już bym pewnie kupił, a tak to kombinuję i kombinuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 15 godzin temu, Seiya napisał: Ogólnie rzecz biorąc to zdecydowanie najbardziej z tej trójki podobało mi się brzmienie głośników Klipsch, przy czym one wykraczają trochę ponad założony budżet, ale rozważam ew. dołożenie do nich. Warto dołożyć do kolumn jak ich brzmienie przypadło Ci do gustu, a najlepiej podzwonić po sklepach lub napisać o wycenę będzie taniej. https://kino-domowe.pl/klipsch-rp-600m-czarny-p-2493.html https://allegro.pl/oferta/kolumny-klipsch-rp-600m-100w-orzech-nowe-10609339741 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seiya Napisano 15 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 (edytowany) @lysyrafal Dzięki za namiary. Napisałem maila z prośbą o wycenę. Jeśli chodzi o pytania dotyczące WXA-50, to musicie mi wybaczyć ale ciężko mi to z czymś porównywać, bo w tym samym pomieszczeniu i z tymi samymi kolumnami miałem okazję posłuchać tylko tego Vincenta który jest ze 3x droższy i jakby nie patrzeć to brzmi faktycznie lepiej. Natomiast mi ten WXA-50 na tyle odpowiadał, że po paru minutach odsłuchu zapomniałem o tym jak brzmiały te kolumny z droższym sprzętem i po prostu cieszyłem się muzyką. Dla mnie na tą chwilę jest to sprzęt który powinien mi wystarczyć brzmieniowo i mieści się w miarę w założonym budżecie. Natomiast mając okazję posłuchać czegoś lepszego, nie wykluczam że za jakiś - mam nadzieję dłuższy - czas, zainteresuję się czymś lepszym. Powtarzam przy okazji swoje pytanie - czy jest ktoś w stanie powiedzieć coś o różnicach w brzmieniu pomiędzy NAD C338 a Yamaha WXA-50? Edytowano 15 kwietnia 2021 przez Seiya Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petroff Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 (edytowany) Dnia 28.03.2021 o 15:18, Seiya napisał: Jeśli będę miał gdzie, to posłucham. Pytanie czy on nie będzie za słaby? Argon Audio SA1 nie będzie za słaby. Poza tym nawet kolumny Elac b5.2 nie będą za słabe. Nie daj sobie wmówić takich bzdur. Zakładam, że w bloku nie łupiesz sąsiadom swoją muzą. Za słaby to jest maluch do przyczepy, choć niektórzy też się pewnie nie zgodzą Edytowano 15 kwietnia 2021 przez petroff Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 4 godziny temu, petroff napisał: Za słaby to jest maluch do przyczepy, choć niektórzy też się pewnie nie zgodzą 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petroff Napisano 16 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2021 (edytowany) Haha Edytowano 16 kwietnia 2021 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 16 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2021 buhahahaha...dobre, dobre Że ktoś to nagrał, to jeszcze rozumiem. Ale,że Markox wiedział,że takie nagranie istnieje to szok Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 16 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2021 22 godziny temu, Seiya napisał: Powtarzam przy okazji swoje pytanie - czy jest ktoś w stanie powiedzieć coś o różnicach w brzmieniu pomiędzy NAD C338 a Yamaha WXA-50? W tej cenie lepszym wyborem będzie Harman Kardon Citation Amp. Jest wydajniejszy od w/w wzmacniaczy oraz ma wejście HDMI ARC może się przydać. Poniżej wrzucam jeszcze kilka recenzji, testów na temat Audio Argon SA1. W jednym z nich pisze, że jest odpowiednikiem NAD C338, a kosztuje dużo mniej. https://6moons.com/audioreview_articles/argon/ https://www.ljudochbild.se/test/hi-fi-2/argon-sa1/ https://argonaudio.com/products/sa1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seiya Napisano 16 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2021 (edytowany) Ja już jestem prawie na finiszu jeśli chodzi o wybieranie, bo tak jeździć słuchać i rozważać to mógłbym jeszcze przez pół roku pewnie. Czas na głębsze rozmyślania zostawiam sobie na przyszłość jak już będę miał coś w domu i uznam że ew. coś trzeba zmienić. Testy przeglądnę z ciekawości, dzięki! W tej chwili się zastanawiam tylko czy lepiej wziąć WXA-50 + Klipsch RP-600M czy NAD C338 + KEF Q350 (ten drugi 200zł taniej). Ze względu na dostępność mogę wybierać jedynie pomiędzy tymi zestawami, inaczej pewnie bym się zdecydował na NAD + Klipsch, ale albo jednego albo drugiego nie mają w salonach. A na NADa teraz nie wiadomo ile trzeba będzie czekać (info od dystrybutora). Edytowano 16 kwietnia 2021 przez Seiya Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 16 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2021 Osobiście wybrałbym zestaw z kolumnami, których brzmienie bardziej przypadło mi do gustu. Masz już jakieś przewody głośnikowe wybrane do systemu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts