Skocz do zawartości

NAS do apmlitunera KD - muzyka plus filmy - co polecacie?

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Nie wiem, czy to dobra grupa do tego pytania, ale nie raz piszecie o podłączonych NAS-ach do Waszych KD, więc może mi ktoś pomoże tutaj? Planuję zarchiwizować swoje zasoby muzyki, zdjęć i filmów na jakimś NAS. Myślę o jakimś dwu dyskowym. Macie jakieś rady, jaki sprzęt jest najbardziej odpowiedni do tego zastosowania? Wybór na rynku ogromny. Myślałem o czymś z wyjściem hdmi, ale nie wiem, czy to aż takie ważne w sumie... Muzykę mogę odtwarzać gdy NAS będzie podpięty do sieci, przez amplituner.

Bedę wdzięczny za rady co do tego.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Arek_B napisał:

Witam,

Nie wiem, czy to dobra grupa do tego pytania, ale nie raz piszecie o podłączonych NAS-ach do Waszych KD, więc może mi ktoś pomoże tutaj? Planuję zarchiwizować swoje zasoby muzyki, zdjęć i filmów na jakimś NAS. Myślę o jakimś dwu dyskowym. Macie jakieś rady, jaki sprzęt jest najbardziej odpowiedni do tego zastosowania? Wybór na rynku ogromny. Myślałem o czymś z wyjściem hdmi, ale nie wiem, czy to aż takie ważne w sumie... Muzykę mogę odtwarzać gdy NAS będzie podpięty do sieci, przez amplituner.

Bedę wdzięczny za rady co do tego.

Uzywam Synology DS218+. Do filmow mam nVidia shield. Muzyke z Synology mozna odtearzac przez dedykowana aplikacje DS Audio. Polecam generalnie modele z procesorem Intela. Mozesz wtedy zrobic na tym nakladanie filtrow FIR w locie. (Najbardziej zaawansowane do korekcji akustyki)

Edytowano przez Tom.O
Napisano (edytowany)

U mnie NAS do muzyki dla systemów audio w domu to dwa dyski w raidzie jakieś serwerowe ( z automatyczną kopią zapasową) wpięte bezpośrednio do płyty głównej domowego routera( własnej konstrukcji), który jest jednocześnie playerem do jednego systemu audio z MPD. Drugi player audio jest podpięty po LAN-ie, z Foobarem.  Nowe płyty zgrane na lapku wrzucam po WiFi na ten NAS. Dzisiaj zakup osobnych urządzeń jako NAS nie zawsze jest konieczny. Można wykorzystać do tego domowy router ( o ile oczywiście daje taką możliwość). Oba systemy obsługiwane ze smartfona. I koniecznie warto zadbać o automatyczny backup zasobów z naszą muzyką.

Drugi NAS tym razem z filmami mam w HTPC ( który jest tunerem sat, tunerem DVB-T2, playerem Kodi itd) . To jest wygodne rozwiązanie bo czym mam film z sieci, czy z Netflixa, czy ze zgranej płyty, czy nagrany z C+, HBO czy telewizji naziemnej to wszystkie mam w jednym miejscu obsługiwane z jednego pilota.

Edytowano przez HQ150
Napisano (edytowany)
14 godzin temu, Tom.O napisał:

Polecam generalnie modele z procesorem Intela. Mozesz wtedy zrobic na tym nakladanie filtrow FIR w locie. (Najbardziej zaawansowane do korekcji akustyki)

Czy możesz rozwinąć to zagadnienie? Co masz zainstalowane i co z tym robisz?
Mam Synology DS720+.

Żeby nie zaśmiecać wątku, możesz odpowiedzieć na PW.

Edytowano przez marecki
Napisano
17 godzin temu, HQ150 napisał:

U mnie NAS do muzyki dla systemów audio w domu to dwa dyski w raidzie jakieś serwerowe ( z automatyczną kopią zapasową) wpięte bezpośrednio do płyty głównej domowego routera( własnej konstrukcji), który jest jednocześnie playerem do jednego systemu audio z MPD. Drugi player audio jest podpięty po LAN-ie, z Foobarem.  Nowe płyty zgrane na lapku wrzucam po WiFi na ten NAS. Dzisiaj zakup osobnych urządzeń jako NAS nie zawsze jest konieczny. Można wykorzystać do tego domowy router ( o ile oczywiście daje taką możliwość). Oba systemy obsługiwane ze smartfona. I koniecznie warto zadbać o automatyczny backup zasobów z naszą muzyką.

Drugi NAS tym razem z filmami mam w HTPC ( który jest tunerem sat, tunerem DVB-T2, playerem Kodi itd) . To jest wygodne rozwiązanie bo czym mam film z sieci, czy z Netflixa, czy ze zgranej płyty, czy nagrany z C+, HBO czy telewizji naziemnej to wszystkie mam w jednym miejscu obsługiwane z jednego pilota.

Uuuu, Kolego, to sporo musiałeś się narobić;-) Nie mam chyba tyle wiedzy, żeby tak to robić. Właściwie to powinieneś pomyśleć o szerszej produkcji takich spójnych systemów:-) Więc chyba poszykam czegoś "a la gotowiec".

Napisano

Palcem tego nie tknąłem:-) Ja się na tym kompletnie nie znam. To robota mojego syna. Ten router DIY z playerem MPD, NASem w raidzie, szyfrowany jakimiś eapami to zrobił jak był w siódmej klasie podstawówki, więc chyba to takie trudne nie jest. Obecnie fabryczne routery też chyba mają teraz możliwość podłączenia dysków z których można sobie udostępniać w sieci dane. U mnie te dyski są wpięte po sata do płyty głównej a te fabryczne mają chyba je wpięte po USB.

Napisano (edytowany)

Kup sobie AS4002T wsadz dysk/ski i masz nasa.

Albo kup sobie Zidoo wsadź do niego dysk uruchamiasz serwer ftps/smb i masz ala nasa, czy więcej Ci potrzeba? nie sądzę i na prądzie zaoszczędzone. 

Edytowano przez tadekk55
Napisano
22 godziny temu, marecki napisał:

Przejrzałem z translatorem na szybko i nie wiem, czy dobrze zrozumiałem?
Ta korekcja działa przy odtwarzaniu przez minimserver?
Jeśli tak, to nie pasuje mi.

Działa np. po DLNA.

22 godziny temu, paul klacska napisał:

Tym się zainteresuj: https://www.convofs.net/

Walczyłem z Convofs i nie udało mi się tego zmusić do działania w locie. Mogłem konwertować i odtwarzać zmienioną wersję...

Czy udało Ci się to uruchomić na Synology ? W jaki sposób odtwarzałeś muzykę ?

Napisano
7 godzin temu, paul klacska napisał:

Z tego co pamiętam, to miałem podłączony konwerter USB Gustard u12 pod synology.

Bardziej chodzi mi o konfigurację convofs - co zrobić, żeby nakładał w locie filtry. Czy odtwarzanie działać u Ciebie poprzez DS Audio ? Czy stosowałeś convofs do resamplingp czy również do korekcji akustyki pomieszczenia ?

1 godzinę temu, Arek_B napisał:

Nooo, jak QNAP to aż sie prosi o HS-453DX, tylko ta cena...

W tej cenie to wolałbym Synology DS220+, do tego nVidia Shield TV do filmów, oraz Raspberry Pi do muzyki. W Raspberry masz możliwość zaaplikowania korekcji pomieszczenia na poziomie precyzji dużo większym niż Dirac Live lub Audyssey XT32.

Napisano
7 godzin temu, Tom.O napisał:

Bardziej chodzi mi o konfigurację convofs - co zrobić, żeby nakładał w locie filtry. Czy odtwarzanie działać u Ciebie poprzez DS Audio ? Czy stosowałeś convofs do resamplingp czy również do korekcji akustyki pomieszczenia ?

Nie pomogę ci zbytnio, bo raz bawiłem się tym parę lat temu i dwa , interesowało mnie tylko sprawdzenie czy to działa. Zaspokoilem ciekawość i odpuściłem.