michal40 Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 Cześć Jestem temacie zmiany Dali Oberon 3 na podłogówki. Grają z Yamaha as701, obecne brzmienie Dali podoba mi się bo góra jest dość napowietrzona i słyszę detale. Obawiam się ze średnica jest wycofana, ale jestem w stanie się z tym pogodzić. Pokój długość 5m, szerokość 3m, kolumny na dłuższym boku , ok 2,5 metra od siebie i tyle samo do mnie na kanapie. Waham się miedzy: Zensor 5 / Oberon 5 Zensor 7 / Oberon 7 Pytanie którą opcję polecacie, w podłogówce zależy mi żeby bas schodził ale żeby to nie buczało. Obawiam się ze Oberon 7 będzie zbyt dużą kolumną na 15m, szczególnie z bass reflex tylnym więc raczej odpada. Zastanawiam się czy Oberon 5 nie będzie „złotym środkiem”, bo ma ponoć mocniejszy bas niż Zensor, ale z drugiej strony do BR również tylni. Proszę o poradę, bo każda z 3 par kolumn podłogowych którymi chciałem zastąpić Oberony3 gra od nich gorzej (oprócz zejścia;) no i mam już dość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helmut.. Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 A które to grają gorzej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 (edytowany) A może zamiast podłogówek poszukaj używanych dynaudio bądź KEFów. Na jednym z portali masz excite x18 i KEFy R300, które dadzą Ci dużo lepszą podstawę basową niż zensory a i dźwięk, moim zdaniem, dojrzalszy od zensorów czy oberonów. Edytowano 10 maja 2021 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 @michal40 Widzę, że dalej szukasz swojego brzmienia bo już nie wiem który to już Twój temat ale ok. Czemu ten BR nie może być z tyłu, przecież tyle razy już był wałkowany ten temat i dalej to samo? Ja bym nie zmieniał na podłogówki, a z kolumn podstawkowych z dobrym basem i średnicą warto posłuchać tego: https://ministerstwodzwieku.pl/dynaudio-emit-m20-salon-warszawa-al-krakowska-223-tel-606-553-190.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 7 godzin temu, helmut.. napisał: A które to grają gorzej? Nie pchaj się w droższe i używane głośniki.Yamaha sobie z nimi nie poradzi. Jeżeli masz pokój około 15 metrów, to weź pod uwagę monitory. Dla przykładu, chwalone na forach Elac Debut Reference Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal40 Napisano 10 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2021 dziękuję, przemyslę. ostatni miesiąc motam się z kolumnami i kazda ma cos dyskwalifikującego. w miedzyczasie polubilem Oberony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 maja 2021 Udostępnij Napisano 11 maja 2021 Jeśli koniecznie chcesz iśc w Dali dalej to jednak Oberon 7. Ale zmiana na inne monitory jak ELAC Debut Reference, KEF R3, Dnaudio EMIT 20 czy nawet Monitor audio Silver 100 podniosą Cie level wyżej. Zapraszam na odsłuch Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 maja 2021 Udostępnij Napisano 11 maja 2021 Jeśli patrzysz na małe podłogówki to przyjrzyj się modelom Saxo 40 i Saxo 60 od System Audio. KEF R3 to potężnie grające monitory, popatrz jeszcze na Buchardt S300. Zapraszamy na odsłuchy a jeśli masz za daleko to napisz do nas, postaramy się ogarnąć jakieś wypożyczenie na testy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 maja 2021 Udostępnij Napisano 11 maja 2021 Dnia 10.05.2021 o 09:10, michal40 napisał: Zastanawiam się czy Oberon 5 nie będzie „złotym środkiem” W cenie tych Oberonów masz Heco Revolution 3. Polecam posłuchać. Brzmienie lepsze niż wskazuje na to cena (a zastosowana technika głośnikowa z podłogówek dwa razy droższych od Oberonów). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 11 maja 2021 Udostępnij Napisano 11 maja 2021 0berony 3 osobiście uważam za słabszą kolumnę niż zensor. O ile w tych drugich może nie było nazbyt dużo basu to w oberonach naprawiono to z nawiązką i ten bas się delikatnie rozlewa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal40 Napisano 11 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 maja 2021 7 godzin temu, seba3002 napisał: 0berony 3 osobiście uważam za słabszą kolumnę niż zensor. O ile w tych drugich może nie było nazbyt dużo basu to w oberonach naprawiono to z nawiązką i ten bas się delikatnie rozlewa. w stos do zensor 3, oberon 3 ma choc jakis bas. albo mialem dziwny egzemplarz, ale nie wytrzymalem z nim dluzej niz tydzień. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 maja 2021 Udostępnij Napisano 12 maja 2021 Zgadzam się dopisz jeszcze Heco Revolution 3. To znacznie ciekawszy wybór niż Dali. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal40 Napisano 12 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2021 16 godzin temu, S4Home napisał: Zgadzam się dopisz jeszcze Heco Revolution 3. To znacznie ciekawszy wybór niż Dali. Piotr dlaczego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 maja 2021 Udostępnij Napisano 13 maja 2021 Bo Zensor 3 , Oberon 3 to kolumna dobra. A Revolution 3 to kolumna znakomita w swoim budżecie. Gra zdecydowanie mocniejszym, bardziej kontrolowanym i zmiennym basem, góra jest bardziej rozdzielcza a środek czysty. Czy któreś pasmo pominąłem? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal40 Napisano 14 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2021 Dnia 13.05.2021 o 07:19, S4Home napisał: Bo Zensor 3 , Oberon 3 to kolumna dobra. A Revolution 3 to kolumna znakomita w swoim budżecie. Gra zdecydowanie mocniejszym, bardziej kontrolowanym i zmiennym basem, góra jest bardziej rozdzielcza a środek czysty. Czy któreś pasmo pominąłem? Piotr są roznice w jakosci w porownaniu ze starszym modelem celan gt , i czy gt wciaz lepsze niz Zensor i oberon? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts