Patryk Szulc Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Które z nich zagrają najlepiej (kultura, fajny nie przeładowany bas, dobre średnie/wokale). 22 merty, w miarę wytłumione, muzyka różna, bez metalu itp. Do tego Jolida 1501RC z lampami EH Gold ale wiem, że one mogą być zbyt jazgotliwe do takich kolumn, w planach zmiana na Tung Sole lub Psvane, które ocieplą i dadzą barwę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Wszyscy już w ogródkach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Cierpliwość na pewno ktoś coś doradzi 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 23 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 maja 2021 Nikt nic? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 23 maja 2021 Udostępnij Napisano 23 maja 2021 Pewnie nikt nie miał obu par czyli Epos 22 i AP Yara II Superior by je porówać ,to trochę niszowe kolumny, a Ikon to w porównaniu do tych kolumn półka niżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 maja 2021 Udostępnij Napisano 24 maja 2021 Moim zdaniem to totalnie inne kolumny. Nie pamiętam dokładnie brzmienia EPOSA, ale Ikon i Audio Physic już tak. To będzie brzmienie jaśniejsze. W Ikon ostrzejsze na gorze. Nie akceptujące gorzej nagranych materiałów. Bardzo wyraźne. Stawiam na AudioPhysic z zostawieniem pola dla Eposa którego nie pamiętam. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 24 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 maja 2021 Dzięki za odpowiedzi. A wiecie może, jakie są różnice między m22 / m22i Eposa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 24 maja 2021 Udostępnij Napisano 24 maja 2021 5 minut temu, Patryk Szulc napisał: Dzięki za odpowiedzi. A wiecie może, jakie są różnice między m22 / m22i Eposa? Używając googla można znaleźć choćby dość obszerny wątek na konkurencyjnym forum https://www.audiostereo.pl/topic/44806-epos-m22i/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 24 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 maja 2021 7 minut temu, stach_s napisał: Używając googla można znaleźć choćby dość obszerny wątek na konkurencyjnym forum https://www.audiostereo.pl/topic/44806-epos-m22i/ Czytałem. Gościu tam pisze, że wg innego gościa, poza stolarką i drutami, się niczym nie różnią. A ja gdzieś u Angola wyczytałem, że 22 są 3way a 22i 2,5. Wolałbym info od kogoś, kto wie a nie "słyszał, że" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 24 maja 2021 Udostępnij Napisano 24 maja 2021 (edytowany) 15 minut temu, Patryk Szulc napisał: Czytałem. Gościu tam pisze, że wg innego gościa, poza stolarką i drutami, się niczym nie różnią. A ja gdzieś u Angola wyczytałem, że 22 są 3way a 22i 2,5. Wolałbym info od kogoś, kto wie a nie "słyszał, że" Za to ja wyczytałem, że obie wersje są 3way http://www.hifi-review.com/specs/152915-epos-m22i.html https://manualzz.com/doc/23550105/epos-m22-loudspeakers 22i mają większe średnio i niskotonowe 165 vs 150mm, niższe zejście 38-20kHz vs 40-20kHz Edytowano 24 maja 2021 przez stach_s Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 26 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 maja 2021 Nie ma co się spinać A jak koledzy, w porównaniu do wymienionych maja się Heco Celan 500? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 3 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 czerwca 2021 To może Tempo 2 ktoś mógłby porównać do Epos m22/ Heco? Yary skreślone. Słuchałem i to jakiś żart jest w tej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 3 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 czerwca 2021 6 minut temu, JaZz napisał: Mógłbyś coś więcej napisać o tych Yara'ch? Dlaczego żart i z jakimi paczkami miałeś okazje porównać? Słuchałeś ze swoją Yolidą u siebie, czy z czym i gdzie? Te Yary II S (grane na Jolce + Topping D70) - straszny jazgot, szorstkie jakieś takie. Barwa żadna (pewnie podchodzi to wg niektórych pod neutralność), takie bezpłciowe granie, bez wyrazu. Ta sama para (Jola + Topping) podpięta pod Dynaudio Focus 220 - przepaść, nawet nie ma co porównywać. W tych AP siedzą tweetery po ok. 100 zł sztuka i w podobnej cenie pozostałe przetworniki. I to słychać. Ciekaw jestem tych Tempo 2, bo podobno te starsze fizyki to inna bajka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 3 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2021 Czyli szukasz kolumn marki Dynaudio a nie AP czy tam Heco Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 Dokładnie. Tempo także sa jasne. Skoro Dynaudio z linii Focus Ci odpowiadały to szukaj tego albo Excite i juz Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 4 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 Tylko ja mam zamiar zmienić lampy (12AX7 Electro Harmonix GOLD - grają chyba trochę jasno/chudo - tranzystorowo bez takiego czaru lampowego) na jakieś ciekawsze (bardziej "lampowe" , z ciekawszą średnicą) i może wtedy z Tempo 2 by za jasno niebyło. Pytanie czy T2 są jakościowo lepsze od Yary Superior, bo z tych Yar raczej nie wierzę, że coś ciekawego można wyciągnąć. Tych Tempo 2 słuchałem na CA, chyba 851 i było dość przyjemnie a podobno T2 SE z gwizdkiem Scan Speaka są już świetne, tylko nie ma ich na rynku. Dynaudio fajne tylko trochę za drogie (minimum 4K trzeba dać) dla mnie na tę chwilę. I pytanie czy jak zmienię lampy to nie będzie za ciemno, czy się system nie zmuli, gdybym nawet na nie wyskrobał. Czy może coś innego, co by zagrało podobnie ale taniej? Przypomnę tylko, ze źródło to Topping D70, pokój 23m w mirę zagracony, dywan itp. Może przy okazji jakieś lampki polecicie, bo w tej kwestii trochę zielony jestem Z tego co czytałem, to może TugSol albo Psvane, TugSol Gold i Gold Lion podobno tez basu nie za wiele mają. Drogich na razie nie chcę, może jak się osłucham. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 8 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Nic nie doradzicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Jeśli chodzi o lampy do wzmacniacza to niech się wypowiedzą @Rega oraz @Fafniak panowie trzeba pomóc koledze 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Bardzo mi przykro, ale we wzmacniaczu jako lamp sterujących używam TYLKO ECC88. Lamp 12AX7 używam bardzo sporadycznie w lampowym pre i też Psvane. Nie są najlepsze. Niewiele mogę o nich powiedzieć. Może spróbuj ECC83 - to zamienniki. No i jeśli szukasz ocieplenia i barwy to Mullard, ale napisałeś że droższych nie chcesz. Jedyne co mogę zaproponować to poszukaj używanych niedrogich kolumn (podstawkowych trochę większych) z papierowymi membranami. Coś w tym rodzaju. Takie sprawdziły sie u mnie z lampą. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 9 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2021 Ja używam 6ca7 i el34 oraz kt77 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2021 Jak kupisz dobre lampy to nie będzie za ciemno. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 9 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 czerwca 2021 2 godziny temu, S4Home napisał: Jak kupisz dobre lampy to nie będzie za ciemno. Piotr Ale jakie, tak do 500 z paarę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2021 (edytowany) A choćby takie https://www.ebay.pl/itm/402832349148?hash=item5dcaadd7dc:g:pysAAOSwm2JgP6N3 lub takie https://www.ebay.pl/itm/384193597589?hash=item5973b91095:g:OXUAAOSwu~VgrOfZ To nie są typy konkretnych aukcji tylko demonstracja lamp. Jesli zdecydujesz sie na kupno z e-bay to miej na uwadze, że tam bardzo często trafiają sie podróbki. Dlatego lampy należy kupować raczej ze sprawdzonego źródła. Ale moim zdaniem najpierw powinieneś spróbować z innymi kolumnami. I to przynajmniej dwoma lub trzema różnymi kompletami. Żonglowanie lampami jest wskazane wtedy kiedy wiesz już na pewno, że masz odpowiednie kolumny do słuchania z lampą. Zmiany w brzmieniu wprowadzane przez lampy są mniej spektakularne niż te które zapewnia wymiana kolumn. Pozdrawiam. Edytowano 9 czerwca 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2021 20 godzin temu, Rega napisał: To nie są typy konkretnych aukcji tylko demonstracja lamp. Jesli zdecydujesz sie na kupno z e-bay to miej na uwadze, że tam bardzo często trafiają sie podróbki. Dlatego lampy należy kupować raczej ze sprawdzonego źródła. Dokładnie tak. Przyszedł kiedyś do nas klient ze swoim wzmacniaczem po wybór kolumn. Mieliśmy dokładnie ten sam wzmacniacz lampowy na stanie. Dobre 2 godziny mi zajęło dojście dlaczego polecane kolumny się nie zgrywają Zmieniliśmy na nasz egzemplarz było coś innego. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 10 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 czerwca 2021 1 godzinę temu, S4Home napisał: Dobre 2 godziny mi zajęło dojście dlaczego polecane kolumny się nie zgrywają Zmieniliśmy na nasz egzemplarz było coś innego. I co było przyczyną? Rozumiem, ze piszesz o tej Jolce? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts