mateolo2 Napisano 31 lipca 2021 Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 Panowie, Mam pytanie teoretyczne: Posiadam odtwarzacz cd NAD C520. Staruszek za kilka groszy z olx, ale działa świetnie. Mam go podłączonego do zewnetrznego daca kablem koaksjalnym. Planuje teraz zmienić tego NAD’a na coś z wyższej półki, ale zastanawiam się czy będzie jakaś różnica skoro korzystam z wyjść cyfrowych? To przypadkiem nie działa tak, że na wyjście cyfrowe zawsze trafia sygnał zero jedynkowy i między odtwarzaczami cd nie będzie żadnej różnicy, niezależnie od klasy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 31 lipca 2021 Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 Będzie różnica. Nie zawsze na plus, ale będzie. Podłącz TV do DACa i potem CD do DACa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 31 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 1 godzinę temu, DudasDudek napisał: Będzie różnica. Nie zawsze na plus, ale będzie. Podłącz TV do DACa i potem CD do DACa. No tak, to ma sens… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 1 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2021 10 godzin temu, mateolo2 napisał: Panowie, Mam pytanie teoretyczne: Posiadam odtwarzacz cd NAD C520. Staruszek za kilka groszy z olx, ale działa świetnie. Mam go podłączonego do zewnetrznego daca kablem koaksjalnym. Planuje teraz zmienić tego NAD’a na coś z wyższej półki, ale zastanawiam się czy będzie jakaś różnica skoro korzystam z wyjść cyfrowych? To przypadkiem nie działa tak, że na wyjście cyfrowe zawsze trafia sygnał zero jedynkowy i między odtwarzaczami cd nie będzie żadnej różnicy, niezależnie od klasy? Źródło ma wpływ w przypadku transmisji cyfrowej ale nie jest on spektakularny:-) W bardzo drogich, zaawansowanych systemach będzie ważny ale najczęściej jego wpływ jest znikomy. Jaki masz DAC, wzmak i kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 1 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2021 4 godziny temu, HQ150 napisał: Źródło ma wpływ w przypadku transmisji cyfrowej ale nie jest on spektakularny:-) W bardzo drogich, zaawansowanych systemach będzie ważny ale najczęściej jego wpływ jest znikomy. Jaki masz DAC, wzmak i kolumny? Dac to Beresford 7510, wzmak Primare i21, kolumny Klipsch RP600m i Acoustic Energy Aegis One. Natomiast w najbliższym czasie przesiadam się na Triangle Comete Ez. Tego nada chciałem zamienić na coś takiego np: https://www.olx.pl/d/oferta/marantz-cd-5003-odtwarzacz-plyty-cd-CID99-IDKG3da.html https://www.olx.pl/d/oferta/arcam-cd-62-kultowy-angielski-odtwarzacz-cd-CID99-IDKAVeE.html https://www.olx.pl/d/oferta/odtwarzacz-cd-rotel-rcd-02-CID99-IDKG212.html Tylko tak jak mówię, zastanawiam się czy odczuje różnice po wejściu cyfrowym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 1 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2021 (edytowany) NIE!!! Szkoda kasy. Jak masz blisko do Cieszyna to mogę Ci na próbę wypożyczyć Marantza CD-52 mk II SE, przerobionego przez mudę jako transport. Uważam, że w Twoim systemie nie usłyszysz żadnej różnicy w transportach. Edytowano 1 sierpnia 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 1 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2021 Ok, dzięki. Tak też coś intuicyjnie czułem. Natomiast z drugiej strony tak jak pisze Dudas - jest różnica w podłączeniu np telewizora i puszczeniu Tidala na nim, a dobrego streamera typu Bluesound optycznym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2021 Mówisz o różnicach brzmienia w transportach. Było już kilka tematów nawet tu na forum. Różnica będzie. W którą stronę to już zobaczysz. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2021 Pomimo tego, że we wszystkich odtwarzaczach CD będziesz wykorzystywał w dużym uproszczeniu napęd to różnice brzmieniowe będą słyszalne. Sam miałem przez wiele lat strego kenwooda, który po analogu brzmiał fatalnie ale po coaxialu nadrabiał. Zawsze warto przed zakupem posłuchać i ocenić samemu czy warto wymieniać odtwarzacz CD na coś innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts