Skocz do zawartości

Hegel H95 - moje przemyślenia i wrażenia z odsłuchu po kilku tygodniach

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Dnia 13.08.2021 o 21:06, lpomis napisał:

Od jakiegoś czasu szukam następcy swojego Audiolaba 6000a. Zależy mi na wzmacniaczu dość uniwersalnym, z dużą funkcjonalnością. Chciałbym aby piecyk miał wbudowany przyzwoity DAC jak i posiadał wyjście słuchawkowe. I tak oto stałem się właścicielem Hegla H95. Ten chiński norweg to obecnie podstawowa jednostka producenta, model najtańszy w portfolio jeśli chodzi o integry.

Zacznę od wykonania. Jest poprawne. Przód jest z plastiku, ale szczerze mówiąc zupełnie mi to nie przeszkadza. Wszystko jest bardzo minimalistyczne. Podoba mi się. Dołączony pilot wygląda jak z jakiegoś xiaomi miboxa i innych tanich chińskich zabawek, ale spełnia swoją funkcję. Pozbawiony jest jednak kilku przydatnych funkcji, które posiada model dołączany do wyższych serii. Nie można nim np. zaprogramować maksymalnej głośności we wzmacniaczu, aby ten jej nie przekraczał gdyby coś nam się za bardzo przekręciło. Chodzą słuchy, że takie bajery mają być dodane w jednej z najbliższych aktualizacji. Oczywiście warto wspomnieć o bardzo czytelnym oledowym wyświetlaczu. 

Jak gra ten wynalazek? A no zupełnie inaczej niż byłem do tego przyzwyczajony. Szczerze mówiąc robiłem do Hegla aż trzy podejścia zanim go kupiłem. Mało tego, nadal w pewien sposób "uczę" się tego brzmienia i staram się je zrozumieć. A potrafi ono zaskoczyć, zarówno pozytywnie jak i negatywnie.

Opisując brzmienie zacznę od tego co zdecydowanie w nim najlepsze. Góra pasma. Jest świetna, detaliczna, ma sporo powietrza i jest w niesamowity sposób zszyta ze średnicą. Ma się wrażenie jakby dźwięk był jednością, wydobywał się z jednego głośnika który emituje tak szerokie pasmo.

Detal, dynamika, szybkość, bardzo duża przejrzystość brzmienia, przestrzeń, precyzja, gładkość. Ta gładkość jest właśnie ciekawa bo czegoś takiego jeszcze nie słyszałem - niby słyszymy bardzo, bardzo dużo informacji, tego mikro detalu (planktonu), a to jest takie wygładzone. Przy pierwszych odsłuchach pamiętam troszkę mnie to przytłoczyło. Później zdałem sobie sprawę jak dużym kocem przykrywał wszystko Audiolab. Podgrzewał średnicę, wypychał lekko wręcz wokal do przodu zasłaniając przez to całą resztę. W Heglu tego nie ma. Tzn. jest i nie ma. Czasami wokal jest wypchnięty, czasami ma się wrażenie że jest jakoś nad kolumnami, czasami że wspiera jedynie całą resztę i jest gdzieś za linią kolumn. Zależy od nagrania. Audiolab to wszystko ujednolicał i grał na jedno kopyto. Tutaj jest większa różnorodność.

Czasami ma się wrażenie, że brak tego wypchnięcia i podgrzania w Heglu powoduje, że muzyka mniej angażuje słuchacza. Odrobinę mi to przypomina to co słyszałem we wzmacniaczu Trigon. Tam też nie było tego żaru na średni do którego byłem przyzwyczajony. I nadal brakuje mi w Heglu czasami tego dociążenia środka. Co ciekawe - pojawia się ono mimo wszystko w wielu utworach. W niektórych z kolei znacznie go ubyło. Czy to wzmacniacz coś kombinuje, czy ma taki charakter czy może pokazuje nagrania bliżej prawdy? Jeszcze tego nie rozgryzłem :)

Bas jest dobry. Nie jest tutaj na pierwszym planie, ale przekazuje naprawdę dużo. Potrafi zaskoczyć, ma wiele obliczy, fajnie różnicuje. Brzmieniem przypomina mi troszkę klasę D. Tutaj znowu - troszkę przeciwieństwo Audiolaba. Mimo, że potrafi przyłożyć to nie jest to zdecydowanie wzmacniacz dla basolubów. Podłączając Hegla od razu poczułem, że jest go po prostu ilościowo mniej.

Sama dynamika zasługuje na duże uznanie. W ogóle wzmacniacz gra mocniej niż Audiolab. Na papierze / na pomiarach nie wygląda na mocarza, a naprawdę jest duża różnica na plus.

Słuchając nagrań live (koncertów) na Heglu mam ciekawe odczucie i wrażenie jakby dookoła mnie panowała absolutna cisza (to jest to magiczne czarne tło?), a muzycy grali tylko dla mnie.

DAC gra naprawdę dobrze. Fajnie działa też wbudowany streamer. Bajery typu Spotify Connect - bez problemu. Dzięki temu można korzystać z natywnych aplikacji np. na smartfonie czy kompie. Jest też Roon, AirPlay i ma być (lub już jest) Tidal Connect.

Hegla słucham z Dali Menuet i AP Classic 3. Te połączenia się sprawdzają. Gorzej wypada to z moimi trzecimi paczkami - JMR Lucia. Tutaj brzmienie jest jak na mój gust już zbyt lekkie, mało wciągające.

No i oczywiście Hegel nie byłby Heglem gdyby nie brumiący transformator. Odzywa się przez kilka sekund raz na 10 minut i znacznie ciszej niż w Audiolabie, ale jest słyszalny.

Czasami mimo wszystko biję się z myślami czy dobrze wybrałem. Wybór w tym przedziale cenowym jest jednak mocno ograniczony, a troszkę już piecyków jednak przewaliłem zanim podjąłem decyzję. Wiem jedno - warto poznać ten charakter brzmienia i dać mu szansę nawet jeśli przy pierwszym odsłuchu nie do końca nam podejdzie. Na razie to tyle.

heniek.jpg

Od kilku dni cieszę  się moim nowym( choć  kilkumiesiecznym) nabytkiem - Heglem h120.

No i pierwsze co rzuciło mi się na uszy, to piękny dynamiczny, wielowarstwowy bas. KEFy R3 nabrały  rumienców. Teraz dopiero słyszę co potrafią naprawdę. Czyli tu mam trochę rozbieżne wrażenia.  Bas nie jest tylko dobry,  jak dla mnie bardzo dobry.

Drugie moje spostrzeżenie różnicujące- transformator cichutki, nic nie brumi, mam farta albo nie jest tak źle pod tym względem z Heglami.

Mi podszedł od pierwszych minut. Podzieli się miejscem z SMSL VMV A2, dla którego przewiduję inne zadania.

Edytowano przez Prawie Audiofil
Napisano
3 minuty temu, Prawie Audiofil napisał:

transformator cichutki, nic nie brumi, mam farta albo nie jest tak źle pod tym względem z Heglami.

Nie masz farta, tylko dobrą instalację i wszystko co na nią sie składa, a urządzenia sąsiadujące nie sieją.

Atolle też niby brumiły, tylko jakimś dziwnym trafem tym samym osobom brumiły też Hegle, przypadek?

Napisano
3 minuty temu, Prawie Audiofil napisał:

KEFy R3

Kefy i Hegel to bardzo popularne zestawienie. Producenci często zestawiają się razem na targach czy materiałach reklamowych. Fajnie, że Ci się podoba.

R3 potrzebują dobrej kontroli, a Hegle zwykle nie przeciągają na basie. W porównaniu do SMSL na pewno pod tym względem będzie duży postęp. Jak się podoba to zostawić i cieszyć się muzyką :)

Co do trafa - u mnie była z tym loteria. Jeden H190 był cichutki, drugi warczał jak szalony. Podobnie było z H95, choć ten odzywał się znacznie rzadziej. Na zagranicznych forach i grupach tematycznych można przeczytać, że Hegel od jakiegoś czasu mocniej skupia się na kontroli jakości transformatorów i problem w nowszych partiach faktycznie występuje o wiele rzadziej. Swojego posta pisałem w 2021, od tego czasu jednak trochę minęło…

Napisano
4 minuty temu, DiBatonio napisał:

Nie masz farta, tylko dobrą instalację i wszystko co na nią sie składa, a urządzenia sąsiadujące nie sieją.

Atolle też niby brumiły, tylko jakimś dziwnym trafem tym samym osobom brumiły też Hegle, przypadek?

W 2 zasilaczach liniowych miałem wymieniane trafa bo buczały. Nic innego nie buczało tak zeby przeszkadzalo,  a te po wymianie uciszyły się całkowicie w 100%. Czyli jakość trafa też ma znaczenie.

18 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Mi podszedł od pierwszych minut

Nic tylko się cieszyć, gratki 🙂

Też słyszałem że to dobre polaczenie

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

W 2 zasilaczach liniowych miałem wymieniane trafa bo buczały. Nic innego nie buczało tak zeby przeszkadzalo,  a te po wymianie uciszyły się całkowicie w 100%. Czyli jakość trafa też ma znaczenie.

Pewno tak, nie tylko jakość, ale też jego montaż.

Jakoś mnie się nie zdarzyło, ani z Atollem, ani z Heglem  i innymi wzmakami.

Tylko, ja nie przeżonglowalem tylu co Wy, bo nie muszę 🤭

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
Przed chwilą, DiBatonio napisał:

Pewno tak, nie tylko jakosc, ale tez jego montaż.

Montaż nie ma praktycznie żadnego znaczenia. Pod jednym mialem nawet specjalna podkładkę antywibracyjna, pomogła tyle co nic... wibrowały druty w trafo źle zalanym. Drugi egzemplarz trafa i totalna cisza mimo przykrecenia przez producenta oryginalnie prosto do obudowy...

Napisano
1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Montaż nie ma praktycznie żadnego znaczenia.

Ma znaczenie tylko wtedy, kiedy to przez słabe połączenie z obudową dochodzi do jakiś słyszalnych wibracji. 

Nie bedzie miało znaczenia, kiedy to faktycznie trafo i jego słabe nawinięcie lub jego rdzeń jest slabo poklejony. 

Napisano
12 minut temu, lpomis napisał:

Kefy i Hegel to bardzo popularne zestawienie. Producenci często zestawiają się razem na targach czy materiałach reklamowych. Fajnie, że Ci się podoba.

R3 potrzebują dobrej kontroli, a Hegle zwykle nie przeciągają na basie. W porównaniu do SMSL na pewno pod tym względem będzie duży postęp. Jak się podoba to zostawić i cieszyć się muzyką :)

Co do trafa - u mnie była z tym loteria. Jeden H190 był cichutki, drugi warczał jak szalony. Podobnie było z H95, choć ten odzywał się znacznie rzadziej. Na zagranicznych forach i grupach tematycznych można przeczytać, że Hegel od jakiegoś czasu mocniej skupia się na kontroli jakości transformatorów i problem w nowszych partiach faktycznie występuje o wiele rzadziej. Swojego posta pisałem w 2021, od tego czasu jednak trochę minęło…

Jeszcze tylko Audioquest zamiast Chorda i Wireworlda i będzie  "firmowo" ;). IMG-20241010-WA0005(1).jpg.54f34b2e06493cc0b6a9f61df6a256e4.jpg

Przed chwilą, Prawie Audiofil napisał:

Jeszcze tylko Audioquest zamiast Chorda i Wireworlda i będzie  "firmowo" ;). IMG-20241010-WA0005(1).jpg.54f34b2e06493cc0b6a9f61df6a256e4.jpg

Nie dopisałem, że za transport robi Wiim Pro Plus. I tutaj już nie podjąłbym się  ślepych testów,  czy to AKM AK 4490 w Heglu, czy dużo  nowszy AKM 4493SEQ w Wiimie jest lepszy. Mam go podpiętego i przez Coaxial i RCA. Przelaczajac pomiędzy nimi póki  co różnic większych  nie jestem w stanie wychwycić. Wydaje mi się  jednak , że Coaxialne czyli DAC w Heglu bardziej mi się  podoba i to rozwiązanie pozostaje w codziennym słuchaniu. 

Napisano (edytowany)
27 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Nie dopisałem, że za transport robi Wiim Pro Plus. I tutaj już nie podjąłbym się  ślepych testów,  czy to AKM AK 4490 w Heglu, czy dużo  nowszy AKM 4493SEQ w Wiimie jest lepszy. Mam go podpiętego i przez Coaxial i RCA. Przelaczajac pomiędzy nimi póki  co różnic większych  nie jestem w stanie wychwycić.

Bo oba są siebie warte 🤭

Same kostki nie grają, może być AKM, może być Sabre, może być cokolwiek, ale jak jest słabo zaimplementowany to już inna bajka.

Zewnętrzny porządny DAC wypada zawsze lepiej niż te wbudowane we wzmaki, nie miałem bardzo drogich wzmaków, ale nawet w tych za 20tys DAC we wzmacniaczu zawsze wypadał gorzej niż zewnętrzny, tylko ten zewnętrzny to nie był Wiim. 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
10 minut temu, DiBatonio napisał:

Bo oba są siebie warte 🤭

Same kostki nie grają, może być AKM, może być Sabre, może być cokolwiek, ale jak jest słabo zaimplementowany to już inna bajka.

Zewnętrzny porządny DAC wypada zawsze lepiej niż te wbudowane we wzmaki, nie miałem bardzo drogich wzmaków, ale nawet w tych za 20tys DAC we wzmacniaczu zawsze wypadał gorzej niż zewnętrzny, tylko ten zewnętrzny to nie był Wiim. 😉

I to mi się  podoba!

To na czym się skupić w przyszłości w moim zestawieniu? R2R czy Delta Sigma? Spytam też kumpla z GPT i porównam propozycje ;)

35 minut temu, kaczadupa napisał:

Na różnych wystawach i targach Hegel łączy swoje piece z paczkami różnych producentów. Ze znanych były chociażby topowe Dynaudio. A kilka dni temu było coś takiego. 

IMG_1792.jpeg

Cóż to za cacka, bo trudno odszyfrować. 

14 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

I to mi się  podoba!

To na czym się skupić w przyszłości w moim zestawieniu? R2R czy Delta Sigma? Spytam też kumpla z GPT i porównam propozycje ;)

Cóż to za cacka, bo trudno odszyfrować. 

Ok, już wiem:

YG Acoustics Sonja 1.2

Napisano
2 minuty temu, DiBatonio napisał:

A jakbyś sam ocenił?

Jedni się podniecają R2R inni niekoniecznie 😉

Wypowiem się jak posłucham.  Wypożyczyć DACa jest dużo łatwiej. Nie wykluczam, że ciekawość się pojawi za jakis czas. Na razie jest fan z nowego brzmienia. Hegel rulez!

Ale o DAC to już w innych wątkach.