Franciszek Lazyta Napisano 15 września 2021 Udostępnij Napisano 15 września 2021 (edytowany) Witam koleżanki i kolegów, tak jak w tytule: w przypływie emocji kupiłem używane contour 5.4, budżet już trzeszczy i co teraz? Miałem amplituner arcam avr600 i dac ca100. Źródło to komputer z Jriver po usb. Nie mam doświadczenia więc opiszę po swojemu :grało trochę jak przez "matową szybę" Kolega podłączył swojego Roxan k3 i było wyraźnie lepiej, mam go kupić czy może Caspian m2 ? A może coś jeszcze?. Budżet to 6-7k za używany wzmacniacz. Czy jest dla mnie jakiś ratunek? Franek Edytowano 15 września 2021 przez Franciszek Lazyta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 To niestety wymagające kolumny. Trop miałeś dobry. Caspian M2 pod każdym kątem jest lepszy od K3. I jego da się dostac nawet taniej niż masz budżet. Z tym że on nie jest demonem mocy. Więc klasyczne słuchanie zapewni Ci dobry poziom. Ale jesli myślisz o dyskotece to już z Dynaudio nie. Ale fakt jest to jeden z liderów. Możesz pomyśleć jeszcze o Atoll IN 200 albo Denon PMA 2010 / 2020 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franciszek Lazyta Napisano 16 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2021 Hmm, a już myślałem że wiem😞. Faktycznie Atoll chyba byłby lepszy bo nigdy nie wiadomo kto mnie odwiedzi i czego zechce posłuchać. To idąc w stronę mocy może hegel h300? A może powinienem dozbierać na coś jeszcze innego. Jestem zwolennikiem sprzętu używanego (oczywiście że względów ekologicznych). Ciekawe czy na forum była już kiedyś taka maruda jak ja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 Cześć, Wszystko zależy jakiego brzmienia oczekujesz. Roksan K3 jest to dynamiczniejsze i jaśniejsze brzmienie względem bardziej wysublimowanego Roksana Casmiana M2. Jeśli idziemy w większą muzykalność to Atoll IN200 Signature lub bardziej dynamiczny Vincent SV237mk byłyby ciekawym rozwiązaniem dla wymagających Dynaudio. Hegel H300 to wydajny wzmacniacz o dużej dynamice. Pytanie tylko czy nie zabraknie na nim nasycenia? Warto byłoby go posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 CA DM100 nakłada taka kurtynę na dźwięk na zwykłym zasilaczu i tego się nie przeskoczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franciszek Lazyta Napisano 16 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2021 3 godziny temu, DudasDudek napisał: CA DM100 nakłada taka kurtynę na dźwięk na zwykłym zasilaczu i tego się nie przeskoczy. To ciekawa uwaga, też tak sądzę, czy jak podłączę do testów zasilanie CA w formie : bezpośrednio z akumulatora od zasilacza ups (12v), to tak jak bym miał zasilacz liniowy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 @Franciszek Lazyta Tzn. nie rozumiem do końca pytania. Możesz podłączyć po prostu akumulator samochodowy (do testu), ale potrzebujesz wtyk 6.3x3.0 i jakoś go na sztukę podłączyć z akumulatorem. Jednak efekt brzmieniowy jest tragiczny, gdyż sam z ciekawości tak sprawdziłem. Jakby ktoś wyciął całą górę pasma (z tego co pamiętam). Możesz po prostu kupić zasilacz np. z projektu Nostromo (testowałem i gra lepiej niż zwykły od CA). Ale tutaj potrzebujesz przejściowkę, albo kupić, albo zrobić samemu. Gdyż nietypowy wtyk ma DM100. Przy zasilaczu od Nostromo zeszła ta właśnie kurtyna, a góra pasma nabrała klasy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 Hegel da Ci więcej mocy, ale spadnie sama jakość prezentowanego dzwieku. Caspian serio byłby numerem jeden i to bardzo bezpieczny wybór. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franciszek Lazyta Napisano 17 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2021 Reasumując : przetestuję liniowe zasilanie daca oraz poddaję pod glosowanie : caspian m2, atoll in 200, ewentualnie dozbierać na atoll in300. Na koniec z grubej rury, zbierać na krell kav 500i 🙃? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 @Franciszek Lazyta Słuchałem Krella Kav 300i i zrobił na mnie wrażenie. Ale ten pilot to jest jakieś nieporozumienie haha Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 U mnie gra teraz Hegel 190 z Dynaudio i jakość dźwięku nie spada jak to pisze Piotr. Nawet bym powiedział, że to jedna z ich najlepszych odsłon jakie słyszałem. Nie idealna ale bardzo dobra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 @kaczadupa Hagel już zostaje, czy będzie kolejne otwarcie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 Na ten moment zostaje ale będzie musiał się zmierzyć z innym wzmacniaczem, z bardzo małej manufaktury. Q21 mnie namówiło, chociaż czytając jego opisy wiem, że nic nie wiem. Jedni mówią, że bardzo ciepło i dociążony środek, drudzy że ciepła i pogrubienia w nim brak. Heed Lagrange. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franciszek Lazyta Napisano 26 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2021 Witam po przerwie, nieustannie przemierzam sieć i nasuwa mi się pytanie : Vincent 237 vs zestaw Vincent sp 331+ sa31? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 września 2021 Udostępnij Napisano 27 września 2021 Jeśli tylko te dwa są brane pod uwagę to zestaw PRE + końcowka. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts