jacek_zzz Napisano 17 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2021 (edytowany) 2 godziny temu, Q21 napisał: 2 godziny temu, Q21 napisał: 2 godziny temu, Q21 napisał: QA 3050i to na prawdę dobre kolumny o oryginalnym wyglądzie. Jest to dynamiczne brzmienie z precyzyjnym dołem oraz szczegółową, nieco ostrzejszą w porównaniu do KEFów Q750 górą. Myślę, że zrobię tak. Jeżeli znajdę używkę MA silver 8 to kupie. Jeżeli nie to wezmę q750 i QA 3050i , porównam i wybiorę jedne z nich. Użyski nie będę mógł oddać. Jedynie sprzedać. To dobry pomysł? 2 godziny temu, Q21 napisał: Edytowano 17 września 2021 przez jacek_zzz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 18 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 września 2021 (edytowany) Dnia 17.09.2021 o 14:06, bazik napisał: Edytowano 18 września 2021 przez jacek_zzz Pomylka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 19 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2021 Po kolejnej lekturze i przeglądzie ofert w necie mam jeszcze pytanie, może głupie ale je zadam. Jeżeli w tej samej cenie mogę kupić kef q750 i kef R500 to z Yamahą 803d lepij zagrają starsze ale z wyższej półki R500? Czy pozostać przy wyporze pomiędzy MA Silver8, QA 3050i i Q750? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 19 września 2021 Udostępnij Napisano 19 września 2021 4 minuty temu, jacek_zzz napisał: Po kolejnej lekturze i przeglądzie ofert w necie mam jeszcze pytanie, może głupie ale je zadam. Jeżeli w tej samej cenie mogę kupić kef q750 i kef R500 to z Yamahą 803d lepij zagrają starsze ale z wyższej półki R500? Czy pozostać przy wyporze pomiędzy MA Silver8, QA 3050i i Q750? Ale R500 to mają za duże wymagania do RN803. Lepiej jest kupić coś bardziej dopasowanego, jak na przykład wspomniane Q350. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 września 2021 Udostępnij Napisano 19 września 2021 (edytowany) 25 minut temu, jacek_zzz napisał: Po kolejnej lekturze i przeglądzie ofert w necie mam jeszcze pytanie, może głupie ale je zadam. Jeżeli w tej samej cenie mogę kupić kef q750 i kef R500 to z Yamahą 803d lepij zagrają starsze ale z wyższej półki R500? Czy pozostać przy wyporze pomiędzy MA Silver8, QA 3050i i Q750? Zdecydowanie lepiej zainteresować się kolumnami z wyższej serii. Tzw. wydajnością i dopasowaniem Yamahy w ogóle się nie przejmuj w tym przypadku. Inna sprawa czy brzmienie R500 wpasuje się w Twój gust i akustykę pomieszczenia. Mogą mieć bardziej ofensywny bas niż Q750. Ale ogólnie będzie to brzmienie wyższej klasy. Silvery to poziom porównywalny do serii R. Edytowano 19 września 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 19 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2021 41 minut temu, Kraft napisał: Zdecydowanie lepiej zainteresować się kolumnami z wyższej serii. Tzw. wydajnością i dopasowaniem Yamahy w ogóle się nie przejmuj w tym przypadku. Inna sprawa czy brzmienie R500 wpasuje się w Twój gust i akustykę pomieszczenia. Mogą mieć bardziej ofensywny bas niż Q750. Ale ogólnie będzie to brzmienie wyższej klasy. Silvery to poziom porównywalny do serii R. No właśnie. Może ktoś miał okazję posłuchać tego zestawienia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 19 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2021 R500 mają już swoje lata ale może ktoś próbował przesiąść się z nich na nowsze Q750? Ciekawy bardzo jestem porównania. Nie zapominam cały czas o MA silwer 8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 To się praktycznie nie zdarza aby ktoś przesiadał się z lepszych kolumn na nowsze z niższej serii u jednego producenta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 Nie miałem co prawda q750 i r500 ale miałem ich podstawkowe "wersje" - q350 I r300. Moim zdaniem r300 charakteryzował się plastyczniejszą średnicą z bardzo dobrymi wokalami i lepszym zejściem na basie. Niższa seria to też bardzo fajne kolumny, ale w porównaniu z serią R czuć jednak różnicę klas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 r500 mają wymagania ale moim zdaniem sa na tyle lepsze i jeśli masz je w tej samej cenie to nie ma co mówić o Q 750. 9 godzin temu, jacek_zzz napisał: R500 mają już swoje lata ale może ktoś próbował przesiąść się z nich na nowsze Q750? W tą stronę na pewno nikt nie próbował. To działa w drugą stronę z Q przechodzi się na R. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 20 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2021 No dobrze ale jeszcze kwestia R500 czy Ma silver 500? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 R500 kojarzy mi się z motorem , ma silver 500 jak jakiś rolls royce , musisz wybrać czy chcesz szybką jazdę czy wygodną Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 4 minuty temu, Kubakk napisał: R500 kojarzy mi się z motorem , ma silver 500 jak jakiś rolls royce , musisz wybrać czy chcesz szybką jazdę czy wygodną Kolego @Kubakk, a słuchałeś obu kolumn? Ja monitor audio co prawda nie znam, ale słuchając KEFów r300 w żadnym wypadku nie miałem skojarzeń z jazda motorem, a raczej jakimś spokojnym, dobrym autem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 Przed chwilą, seba3002 napisał: Kolego @Kubakk, a słuchałeś obu kolumn? Ja monitor audio co prawda nie znam, ale słuchając KEFów r300 w żadnym wypadku nie miałem skojarzeń z jazda motorem, a raczej jakimś spokojnym, dobrym autem. Porównałem jedynie nazwy obu kolumn bez określania dźwiękowego , skoro autor tematu pyta nonejmowych użytkowników forum o poradę ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 1 minutę temu, Kubakk napisał: Porównałem jedynie nazwy obu kolumn bez określania dźwiękowego , skoro autor tematu pyta nonejmowych użytkowników forum o poradę ... Rozumiem 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 1 minutę temu, seba3002 napisał: Rozumiem 🙂. Bo co tu więcej doradzać , ma 2 opcje , teraz należy odsłuchać i samemu wybrać. Sam się przekonałem ,że porady w 3/4 są sprzeczne z tym co sami chcemy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 (edytowany) 2 minuty temu, Kubakk napisał: Sam się przekonałem ,że porady w 3/4 są sprzeczne z tym co sami chcemy Chyba, że przypadek sprawi iż osoba doradzająca będzie miała taki sam gust jak osoba, przed którą stoi wybór. Zgadzam się natomiast, że jedyną słuszną drogą jest odsłuch. Edytowano 20 września 2021 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 20 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2021 1 godzinę temu, Kubakk napisał: Bo co tu więcej doradzać , ma 2 opcje , teraz należy odsłuchać i samemu wybrać. Sam się przekonałem ,że porady w 3/4 są sprzeczne z tym co sami chcemy Niestety odsłuchanie jednocześnie kolumn używanych jest niemal niemożliwe. Oba komplety są w różnych miejscach w Polsce. Nie można ich niestety wypożyczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 20 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2021 Na pewno ktoś porównywał kefy R500 z Monitor Audio silver 8. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 23 godziny temu, jacek_zzz napisał: No dobrze ale jeszcze kwestia R500 czy Ma silver 500? To zupełnie coś innego. Kefy są malutkimi kolumnami do słuchania melodyjnego. Silver 500 to torpeda w brzmieniu. Szeroka scena. KEfy z kolei magią wokali urzeknął. Ale to kolumny do innych pomieszczeń. 14 godzin temu, jacek_zzz napisał: Na pewno ktoś porównywał kefy R500 z Monitor Audio silver 8. Silver 8 z kolei to starszy brat Silver 300. To nadal nie brzmienie KEFa. Moim zdaniem Monitor audio i KEF serii R posłuchasz wszędzie. Chodzi o to aby sprawdzić które brzmienie jest ci bliższe. Nie musisz słuchać dokładnie tych modeli. Jesli się nie da. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 9 minut temu, S4Home napisał: Kefy są malutkimi kolumnami do słuchania melodyjnego. R500 nie są malutkie. 101x18x30,5 cm. Normalne kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 4 minuty temu, Kraft napisał: R500 nie są malutkie. 101x18x30,5 cm. Normalne kolumny. W porównaniu do Silver 500 Prawda jest że optycznie to wygląda inaczej niż na centymetry. Ale moim zdaniem do kolumny do innych pomieszczeń. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 21 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2021 (edytowany) 6 godzin temu, S4Home napisał: W porównaniu do Silver 500 Prawda jest że optycznie to wygląda inaczej niż na centymetry. Ale moim zdaniem do kolumny do innych pomieszczeń. Piotr Rozważam porównanie do Silwer 8 czyli obecnie 300 a nie do silver 500. Uważasz, że Kef R500 są za małe do pokoju 20m? Edytowano 21 września 2021 przez jacek_zzz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 września 2021 Udostępnij Napisano 22 września 2021 Nawet Kef R300 nie były by tu zbyt małe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 września 2021 Udostępnij Napisano 22 września 2021 16 godzin temu, jacek_zzz napisał: ozważam porównanie do Silwer 8 czyli obecnie 300 a nie do silver 500. Uważasz, że Kef R500 są za małe do pokoju 20m? Absolutnie nie. Uważam że 500tki były by to w takim razie za duże. Silver 300 a KEfy lubia inne poziomy głośności. Jeśli lubis słuchac cicho na średnim poziomie to KEFy były by ciekawsze. Jesli lubisz dokładać do pieca to Silvery będa ciekawsze. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts