Skocz do zawartości

Buchardt 400s vs 300 MKII

Recommended Posts

Napisano

Będę niedługo przenosił swoje graty do mniejszego pomieszczenia ( ok 15m2), w związku z czym czeka mnie wymiana podłogówek na podstawki. Interesują mnie tylko nowe kolumny i chcę iść trochę pod prąd, wybierająć coś innego niż MA, Tannoy, Kef, B&W, Dali itd...czyli klasyki które polecane są w niemal każdym tego typu temacie. Budżet to max 7-8 tys za parę. No i wpadły mi w oko wspomniane w temacie Buchardt'y, które zbierają bardzo dobre recenzje a jednak tu na forum o nich cicho. Ostatecznego wyboru i tak dokonam po odsłuchu ( o ile sklep zgodzi się na wypożyczenie ), ale chcialbym zasięgnąć opinii kogoś, kto zna te kolumny,. Czy w ogóle warto iść w tym kierunku?. Czy warto dopłacać do 400s ?. Odniesienie ich brzmienia do tego jak gra KEF Q750 będzie mile widziane. Wzmacniacz to Roksan K3. 

Napisano

Właśnie mierzę się z podobnym dylematem, i to też w zestawie z K3.  @Q21 chyba najwięcej będzie mogło powiedzieć w temacie tych kolumn, mają w outlecie w dobrej cenie 300tki, tyle że czarne: https://www.q21.pl/buchardt-audio-s300-mkii-czarny-outlet.html Osobiście nie słuchałem jeszcze żadnego z modeli, ale też się zastanawiam nad 400 i pewnie w końcu posłucham. 

Ale też, przez testy kolegi @Kraft zainteresowałem się rodzimą produkcją.  Obecnie mam gliwickie Audiowave 141, przyznam, jest pod dużym wrażeniem, mimo filigranowych rozmiarów. Następne będą Yb audio. Jest jeszcze BMN z Bydgoszczy, Studio 16 Hertz z Tychów, Audio Academy z Łodzi... pewnie coś jeszcze koledzy mogą podrzucić z ciekawych propozycji. 

Słuchałem też Impuls audio Norte - ale zupełnie nie podeszły, a chyba więcej podstawek nie mają obecnie w ofercie. 

Napisano

To kolumny które mają bardzo skrajne opinie.

nie sa to kolumny uniwersalne, i absolutnie nie kolumny do zakupu w ciemno. Albo Ci siądą albo zmienisz od razu zdanie słuchając ich.

Do listy dopisz ELAC BS 403, Sonus Faber Sonneto II

Piotr

Napisano (edytowany)

Koledzy @Expat i @prezes83. Nie słuchałem co prawda buchardtów, ale przez dość długi czas "korespondowałem" na sąsiednim forum z kolegą, który je kupił. I on był nimi zachwycony. A ja z jego opisów zrozumiałem, że to taka ciemniejsza, bardziej basowa, z mniej rozdzielczą górą, wersja dynaudio excite x18. W sumie podobne wnioski nasuwają się po przeczytaniu recenzji tych kolumn w ostatnim numerze miesięcznika "Audio".

Edytowano przez seba3002
Napisano

Tak jak wszystkie inne rodzaje kolumn i Buchardt nie będzie się podobać wszystkim, to samo tyczy się kolumn Elac, Monitor Audio, czy innych produktów. Jak coś jest do wszystkiego to naprawdę jest do niczego. Rozmowy o dźwięku przypominają trochę rozmowy o smaku. Wiem wszyscy z forum chcą się dowiedzieć czy to dobry produkt a może nie? Myślę że większość producentów stara się wyprodukować taki produkt, który trafi w pewne gusta i znajdzie swoich odbiorców, oczywiście nie wszystkich, dlatego mamy tak ogromny wybór, różne brzmienia, smaki dla każdego coś dobrego. Monitory Buchardta oferują wysokiej jakości brzmienie a ich dynamika jest ponad przeciętna i niejednokrotnie mogłyby konkurować z kolumnami podłogowymi. Oczywiście proponowałbym odsłuch i porównanie z innymi monitorami to najlepsze co możemy zrobić przed dokonaniem wyboru.

Napisano

Nie zgodzę się.

Jeśli kolumny są dobrze dobrane do odbiorcy to mogą być do każdego rodzaju muzyki która słucha .

Q21 jest ich dystrybutorem , wypożycz od nich i sprawdź u siebie na spokojnie w różnym repertuarze.

Piotr