mkk Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 Ale na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 A na jakiej podstawie można coś takiego napisać? Na podstawie pomiarów, oczywiście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 (edytowany) Wrrrr.... To daj linka do pomiarów pokazujących większą moc 8250 I to co producent podaje przy wysterowaniu jednego kanału i dziwnym thd to mnie zbytnio nie obchodzi Edytowano 18 października 2021 przez mkk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 Linka nie mogę dać. Mogę Cię jedynie odesłać do prasy fachowej, w której je znajdziesz. Audio (niemieckie) numer 04.2017 oraz Audio (też niemieckie) numer 12.2017. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 No patrz, a tu podają 2x70 tylko ? https://www.audio-high-store.com/onkyo-a-8250/ A czepiam się tylko dlatego . bo Onkyo podaje moc przy wysterowaniu jednego kanału Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 października 2021 Udostępnij Napisano 19 października 2021 13 godzin temu, Tweeter2016 napisał: Rozumiem, że to już są piece, z górnej półki, które są optymalne pod te kolumny? Bo budżet, jak dla mnie, jest już spory. możemy polowac coś z tańszych. Ile masz na taki wzmacniacz? Nowy czy uzywany? 13 godzin temu, Tweeter2016 napisał: Czyli dobieracie ampy do reszty na podstawie doświadczenia? I odsłuchu, tak. Nikt nie dobiera na podstawie parametrów. Gdyz te są często przekłamane. Wyssane po prostu z palca. One moga byc przeciętnie prądożerne. Ale też nie do końca o to chodzi. Tam jest dość mały głośnik. Aby uzyskać naturalniejszy bas, nie taki jak pisał kolega na początku, podbity, trzeba im dostarczyć, raz że pradu a dwa odpowiedniej miekkości grania. Mam wrażenie że Wy piszecie o dwóch rożnych 8250 https://www.hfc.com.pl/test/3175,onkyo-tx-8250.html Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 października 2021 Udostępnij Napisano 19 października 2021 31 minut temu, S4Home napisał: Mam wrażenie że Wy piszecie o dwóch rożnych 8250 https://www.hfc.com.pl/test/3175,onkyo-tx-8250.html Zgadza się. Ja pisałem o TX-ie. Nie ma jednak o co kruszyć kopi. Jeden i drugi Onkyo mają pary pod dostatkiem. PS sposób podawanie mocy przez Onkyo to rzeczywiście skandal. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 października 2021 Udostępnij Napisano 19 października 2021 34 minuty temu, Kraft napisał: PS sposób podawanie mocy przez Onkyo to rzeczywiście skandal. Ale to standard przecież, nie tylko oni to robią. Szczególnie właśnie Japończycy w amplitunerach kinowych mają tutaj pole do naprawdę popisu fantazji. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 października 2021 Udostępnij Napisano 19 października 2021 1 minutę temu, S4Home napisał: Ale to standard przecież, nie tylko oni to robią. S No chyba jednak nie. Dla jednego kanału przy 6 omach, to chyba mało kto podaje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 25 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 października 2021 (edytowany) Wracam z tematem... Ze względu na to, że się ostatnio spłukałem mam niewielki budżet - do wyboru trzy wzmacniacze (poniżej 2.5k zł): - używany Rotel A11 (bez Tribute) - 1900 zł - nowy Rotel A11 Tribute - 2400 zł - używana Yamaha A-S1000 - 2250 zł Który z tych trzech wzmacniaczy zagra najlepiej z LS-ami? Jeszcze w okolicach 2.5k są Atoll IN100SE oraz Hegel H70. Edytowano 25 października 2021 przez Tweeter2016 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 października 2021 Udostępnij Napisano 26 października 2021 Atoll in 100 oraz Yamaha AS 1000 W tej cenie dochodzi jeszcze Roksan K2 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 26 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 października 2021 53 minuty temu, S4Home napisał: Atoll in 100 oraz Yamaha AS 1000 W tej cenie dochodzi jeszcze Roksan K2 Dzięki Piotr za rekomendacje! Mam nadzieję, że się nie mylisz Yamaszka już zamówiona, będzie u mnie za tydzień.... Podzielę się na forum wrażeniami z odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 października 2021 Udostępnij Napisano 26 października 2021 Ja bym do tych kolumn szukał raczej czegoś o bardziej wyrafinowanym brzmieniu i niekoniecznie dużej mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 26 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 października 2021 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Ja bym do tych kolumn szukał raczej czegoś o bardziej wyrafinowanym brzmieniu i niekoniecznie dużej mocy. Tzn. o jakim brzmieniu? Co masz na myśli? Tak jak pisałem, wzmacniacz zakupiony, więc klamka zapadła. Myślę, że zostanie u mnie co najmniej na pół roku, chociaż chciałbym żeby dłużej pograł u mnie. Jedyny ruch jaki mogę teraz wykonać to.... zrezygnować z LS50 na rzecz innnych kolumn Ale tego bym nie chciał robić. Czy ten zestaw się u mnie sprawdzi, będę wiedział już niebawem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 października 2021 Udostępnij Napisano 26 października 2021 Myślę że wzmacniacz powinien nadać im takie brzmienie jakie lubisz , bo to kolumny dość neutralne. Potrafią grać głośno, lecz do przesuwania ścian się nie nadają . Wiem ze wzmacniacz już kupiłeś i myślę że pewnie będzie ok. To dobry wzmacniacz. Podejrzewam jednak że w stosunku do znacznie tańszego SMSL Q5pro zbyt dużej różnicy klasy dźwięku raczej nie będzie. Ta Yamaha pokazała by więcej z większymi kolumnami w większym pomieszczeniu, przy większych poziomach głośności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 października 2021 Udostępnij Napisano 26 października 2021 Ale tylko w przypadku takich kolumn . Do LS50 jest sens podłączać znacznie droższe wzmacniacze. Rzecz w tym że nie musza one mieć ogromnej mocy, a raczej powinny mieć w sobie to coś co lubimy. Bez tego to moze być bardzo nietrafiony wybór. Dlatego radziłem na początek posłuchać dobrze ich na wzmacniaczu który ma i potem powoli rozglądać się za czymś znacznie lepszym i czymś takim co mu będzie pasowało. Kupowanie w ciemno będzie tu raczej nienajlepszym pomysłem. Ja bym do tych kolumn wybrał wzmacniacz o dość ciepłej barwie, który będzie w stanie oddawać dobrze efekty przestrzenne. Powinien być dość wydajny prądowo, lecz bez przesady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 26 października 2021 Udostępnij Napisano 26 października 2021 https://natemataudio.pl/sugden-masterclass-ia-4.html Np taki 😝 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 26 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 października 2021 @MobyDick zaproponował wzmacniacz za kilkaset złotych, a @seba3002 z grubej rury proponuje piec za półroczną średnią wypłatę Ładny, minimalistyczny design, ale na OLX ich nie ma Ogólnie czytając co nieco o Yamaszce A-S1000, dowiedziałem się z for, że wiele osób łączy ją z wieloma, bardzo różnymi kolumnami. Chyba, nie było takich które by się powtarzały, właściwie każdy ma coś innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 26 października 2021 Udostępnij Napisano 26 października 2021 Nie, wpisałem w wyszukiwarkę hasło "wzmacniacze do 40k" 😝. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 26 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 października 2021 3 minuty temu, seba3002 napisał: Nie, wpisałem w wyszukiwarkę hasło "wzmacniacze do 40k" 😝. A dlaczego idziesz w takie lowcosty?, skoro dobre okablowanie kosztuje więcej. A teraz bez głupich żartów: Z czym alternatywnie do LS 50, połączylibyście Yamaszkę A-S1000? Tak z kolumienek do 3000 zł (za nowe). Proszę o szybką odpowiedź, bo kolumny drożeją w szalonym tempie. Z 3-4 tygodnie temu były Fyne Audio F500 za 2050 zł nowe, a teraz startują od 2500, choć większość sklepów sprzedaje je w okolicach 3 tys. zł. Drugi przykład Dynavoice DM-6, były po 1700 zł w Nautilius2, dzień później wchodzę na ich www i już mają nową cenę: 2450 zł Oberony też trochę poszły w górę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 26 października 2021 Udostępnij Napisano 26 października 2021 (edytowany) 32 minuty temu, Tweeter2016 napisał: @MobyDick @seba3002 Ogólnie czytając co nieco o Yamaszce A-S1000, dowiedziałem się z for, że wiele osób łączy ją z wieloma, bardzo różnymi kolumnami. Chyba, nie było takich które by się powtarzały, właściwie każdy ma coś innego. Bo japońskie wzmacniacze, pomimo tego, że grają odmiennie, to dość uniwersalne konstrukcje. Wystarczy spojrzeć na przykład mój bądź @Krafta. Z marantzem grało tyle kolumn i mimo, że może nie wycisnął z nich wszystkich soków, to też jakoś specjalnie ich też nie "skrzywdził". Edytowano 26 października 2021 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 26 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 października 2021 Ja wybrałem Yamaszkę licząc ponadto na jej niezawodność. Jednak w Elektronice użytkowej (poza komputerami) Japończycy przewodzą od lat. Robią elektronikę która prawie się nie psuje i co by tu nie gadać są w tej kwestii liderami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 października 2021 Udostępnij Napisano 26 października 2021 Ja właśnie wybrałbym chyba w takim budżecie LS0 i wzmacniacz który wybrałeś pewnie będzie do nich dobry. Z używanych wzmacniaczy szukałbym do nich raczej coś u mniejszych producentów audio np. Project Audio. Nie mówię ze trzeba się skupiać na jednej marce. Myślę ze warto szukać czegoś co z nimi dobrze zagra a niekoniecznie wzmacniacza bardzo uniwersalnego do różnych kolumn i zastosowań. Wzmacniacz który świetnie sprawdzi się do nagłośnienia dyskoteki w szkolnej sali gimnastycznej niekoniecznie bezie tu najlepszym wyborem. Wiele wzmacniaczy o ciepłej barwie ma utemperowaną górę pasma i to akurat dla nich nie będzie najlepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 26 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 października 2021 Przeglądałem Ceneo.pl i coraz mniej ciekawych ofert kolumn podstawkowych jest do 3000 zł. Decydując się na niszowe marki (nie mam nic przeciwko nim, a nawet przeciwnie) czy to kolumn czy wzmacniaczy, może pojawić się problem z serwisem, dostępnością części zamiennych. Mniejsze jest też grono użytkowników, a więc też mniej można się dowiedzieć na ich temat. W takim wypadku, wybierając rzadkie czy egzotyczne marki, lepiej brać po prostu nowy sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 października 2021 Udostępnij Napisano 26 października 2021 A ja myślę że właśnie niekoniecznie. Na gwarancji można liczyć na autoryzowany serwis. Po gwarancji lepiej o nim zapomnieć . Do LS50 rozsądnym wzmacniaczem wydaje się już nieprodukowany SMSL A8. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts