Skocz do zawartości

Jakie wymagania stawiają wzmacniaczowi LS50-ki ? Jakie cechy, jakie parametry ampa są tu szczególnie istotne?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cena obecnie (w promocji), bardzo dobra. Czytałem test na highfidelity, wypadły ponadprzeciętnie dobrze, nieco gorzej z basem (ale to prawie wszystkie monitory mają problemy), ogólnie fenomenalne, dobrze wycenione i wymagające dużo lepszego i droższego wzmacniacza, żeby pokazać klasę. Z drugiej strony przedstawiono je jako tylko "tańszą alternatywę" dla KEFów LS50.

Edytowano przez Tweeter2016
Napisano

Mimo, że LS50 nie słuchałem to F500 to monitorki z naprawdę dużym potencjałem i bardzo dobrym stosunkiem cena/jakość. Za cenę w okolicy 2000zł zdecydowanie warto się z nimi zapoznać. Troszkę więcej o nich pisałem tutaj - LINK

Napisano
2 minuty temu, lpomis napisał:

Za cenę w okolicy 2000zł zdecydowanie warto się z nimi zapoznać. Troszkę więcej o nich pisałem tutaj - LINK

Z tym że za niewiele ponad 2k były na olx do niedawna do wyrwania starsze ls50. Niestety świat poszedł do przodu i ceny sprzętu też 😉. Ja natomiast nie znam fyne, ale gdybym miał wybierać, brałbym jednak te kefy. W budżecie do 3k to naprawdę solidne paczki. 

Napisano
7 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Jeszcze jako ciekawostkę podam: ktoś poleca do mojej Yamaszki takie o to kolumny: Quad S2

Znacie tą brytyjską firmę?

Kolego @Tweeter2016, chyba już sam nie wiesz w jaką stronę pójść 🙂. Kolumny z linka, to produkt raczej dość niszowy. Jeśli wypożyczysz, przetestujesz i Ci podejdą - ok. Jeśli chcesz je brać tylko na podstawie opinii innych - to już jest bardziej ryzykowne 🙂. Kolumny jak KEFy ls50 to produkt sprawdzony, który nawet jeśli Ci nie podejdzie, bez problemu odsprzedasz. Nie, żebym Cię na nie namawiał, ale widzę, że chyba się już pogubiłeś w tych poszukiwaniach, i nie wiesz w którą stronę iść 🙂. Jesli masz możliwość, weź swoją yamahę pod pachę, podjedź do jakiegoś salonu i posłuchaj kilku par kolumn. Na tej podstawie będziesz mógł określić w jakim kierunku chcesz pójść. 

Napisano
4 godziny temu, S4Home napisał:

Ja nie widze problemu w połączaniu AS 1000 z LS50. Dlatego jestem ciekaw jak to u Ciebie wypadnie.

Skąd go ściągasz że czekasz tydzień?

KEFy będę miał niebawem.  Napisałem, że czas oczekiwania może wynieść do tygodnia, bowiem wysyłka w ciągu 2-3 dni, ale jest weekend po drodze, a po weekendzie mamy święta.  Jednak dostałem SMS, że dziś zostanie nadana., więc spodziewam się w piątek.

Bardziej boje się żeby w transporcie nie rzucali paczką, bo wiem jak te firmy działają.  Dostałem AGD i bojler wgnieciony w transporcie, mocno uszkodzony grzejnik, zniszczone krzesła :) Sporo razy miałem już nieprzyjemne doświadczenia z kurierami.

6 godzin temu, seba3002 napisał:

Kolego @Tweeter2016, chyba już sam nie wiesz w jaką stronę pójść

Ja na 99.99% wezmę KEFy. Tylko z ciekawości pytam o alternatywy. 

Quady przytoczyłem jako ciekawostkę, raz że ktoś poleca je pod Yamaszkę "tysiąc", a dwa jest to coś absolutnie nowego przynajmniej dla mnie. Pierwszy raz usłyszałem o tej firmie, więc jest jak napisałem wcześniej - ciekawostka :) Szanse, że bym wybrał Quady są znikome. Prędzej wziąłbym Monitor Audio Silver 100 - te są dość sensowne.

Napisano (edytowany)

Jeszcze zapytam o DAC (pod Yamahę A-S1000 i KEF LS50, muzyka z laptopa z Tidalem i Deezer)......

Co polecicie z tych czterech:

- Topping D50s - ponoć dobry, ale mocno zdrożał

- PRO-JECT DAC Box E - mało znany raczej

- Cambridge Audio Magic 100 - dobry, ale trochę stary

- ifi ZEN DAC v2 - szeroko polecany, ale prezentuje się mało poważnie :)

lub coś podobnego i w podobnej cenie ( < 1000 zł )?

Dzięki!

Edytowano przez Tweeter2016
Napisano

Sądzę że najlepiej było by posłuchać wzmacniacza i kolumn najlepiej z jakimś dość neutralnym źródłem i dopiero potem zastanowić się o jakim brzmieniu potrzebny będzie DAC. Idealnie było by wypróbować kilak różnych. To że komuś ARCAM rDAC przypadł do gustu w innej konfiguracji sprzętowej, niekoniecznie oznacza ze Tobie będzie pasował najlepiej. 

Napisano
29 minut temu, MobyDick napisał:

To że komuś ARCAM rDAC przypadł do gustu w innej konfiguracji sprzętowej, niekoniecznie oznacza ze Tobie będzie pasował najlepiej. 

To już ustaliliśmy na PW i zaproponowałem posłuchanie Yamahy NP-S303 - o zupełnie innym brzmieniu.

W bonusie, streamer/transport.