Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
25 minut temu, Kubakk napisał:

Jak miałem kolumny na kolcach to też było mniej basu niż jak stoją bezpośrednio na podłodze

Chodzi by porównać na kolcach wyzej i nizej.

1 godzinę temu, Fafniak napisał:

zobaczę czy dam rade (czasowo)

Ok... mamy czas ;)

Ciekaw jestem czy również zauwazysz "pewne zmiany". Pozdr.

Napisano (edytowany)

Obecne standy zrobiłem o 4 cm niższe od poprzednich. Zabieg był celowy, by środek horna był dokładnie na wysokości uszu. Skurczybyk / horn/ jest cholernie kierunkowy i te 4 cm. zrobiły kolosalną różnicę :) Wokale są o wiele bardziej wyraźne , zyskała przestrzeń i lokalizacja. Akurat na basie różnic specjalnie nie dostrzegłem. Wszystko ma znaczenie , wczoraj ustawiałem po raz " n-ty " kolumny , bo zmieniłem układ mebli. Ustawiłem do idealnego trójkąta równobocznego tj. w moim przypadku 2,93 m. De facto , by ten trójkąt osiągnąć musiałem zsunąć kolumny o 12 cm. Słuchałem do prawie drugiej w nocy i ...... właśnie je rozsunąłem z powrotem. Coś kurde mi przeszkadzało , dźwięk zrobił się ciasny, scena tak zwarta , że aż trzeszczało :) A to tylko wydawałoby się 12 cm. 

@Fafniak zrób to porównanie o którem pisze @Chyba Miro 84 może nic nie wyniknie , a może będzie to krok milowy.

Edytowano przez tomek4446
Napisano
4 minuty temu, Fafniak napisał:

zrobię, jednak moja wiara w pamięć słuchową jest dość niska

Podejdź do tego mniej naukowo, a bardziej emocjonalnie. Nie ma co się za bardzo wsłuchiwać w detale , po prostu niech mózg odbierze dźwięk jako obraz całości przekazu. Jak zaczynam rozkładać to co słyszę na czynniki pierwsze , to już po 2 sek. niczego nie jestem pewien :)