audiowit Napisano 16 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 Dnia 12.01.2022 o 10:30, Dedal75 napisał: A macie coś ciekawego z ecc83 12ax7 ? Pzdr Tfk ribbed plated i smooth plated. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 16 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 Mam golden Lion i coś chińskiego ale czekam jak pogra ta hybryda ze 100g chociaż, i zmienię , by sprawdzić różnice . A w którą stronę dźwięku idą te co Wymieniłeś @audiowit? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 Najlepszą. Golden Lion to też coś chińskiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 16 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 (edytowany) No tak 😁 Jakiś podrabiany chyba Mullard. Najlepsza dla Ciebie czy dla mnie ? 🤔 Edytowano 16 stycznia 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 Jaki mullard? To po prostu chińczyk. Mullarda tu proszę nie mieszać. Tfk to jedne z najlepszych lamp dla Ciebie i dla mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 16 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 A jak mam to napisać . To pożyczone lampy czekają na wypróbowanie na opakowaniu i lampie widnieje taka nazwa Ja znawcą żadnym nie jestem , tak naprawdę nic nie wiem , kilka rzeczy mi @Rega naświetlił ale jest to nowość dla mnie więc z przyswojeniem ciężko. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumek Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Dnia 12.12.2021 o 09:25, 1Ender napisał: Polutowałem PVC ( Passive Volume Control) i selektor drutem neotecha. U mnie selektor 6ch (wykorzystuję 4ch), połączone z drabinką na przekaźnikach wg konstruktora dużo lepsze rozwiązanie niż niebieski alps, który psuje dźwięk. Miałem alpsa, ale odesłałem. W sumie 2 osoby mi mówiły, aby nie bawić się alpsy. Dodatkowo kontroler sterujący, sterowaniem głośnością i zmianą kanałów, zdalnym sterowaniem, automatyczną regulacją natężenia podświetlenia wyświetlacza, trybem stanby i wiele innych funkcji. Rezygnuję z automatycznego regulowania podświetlenia wyświetlacza. Do tego fotorezystor, którego nie będę montować. jak się spisuje te PVC dziła dobrze tzn. jest na tyle regulacji, idzie słuchać cicho Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2022 (edytowany) Wszystko idzie 😂 cicho, głośno, a nawet bez muzyki. 😅 Link http://gavron04.diyaudio.pl/?minipvc Edytowano 28 stycznia 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 12 lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 lutego 2022 Dnia 12.01.2022 o 10:30, Dedal75 napisał: A macie coś ciekawego z ecc83 12ax7 ? Ja mam Brimar, Telefunken Smooth Plate i chyba jakiego Raytheona. 😜 Tego ostatniego nie testowałem. Pierwsza i ostatnia kupiona w tube-store (dodatkowo sprawdzane przez Rogera co prowadzi RCM, druga w esotericu hifi. Dnia 16.01.2022 o 17:32, audiowit napisał: smooth plated. Najlepsza lampa ECC83 na świecie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 lutego 2022 Coś może kiedyś wypróbuję. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 Dnia 12.01.2022 o 10:30, Dedal75 napisał: A macie coś ciekawego z ecc83 12ax7 ? Nie wiem dlaczego wczoraj zrozumiał Twój post, jako ofertę kupna. 😜 Jeżeli chodzi o ECC83 to te które wymieniłem są godne polecenia, ale u mnie w systemie ostatecznie najlepiej sprawdziły się w kolejności: 1. Telefunken Smooth plate 2. Amperex for Medicine. 3. Mullard CV4004 Valve Z nową hybrydą Telefunken jest bezkonkurencyjny. Najlepsze zróżnicowanie wysokich tonów, to samo wypełnienie na średnich co Mullard, najlepsze niskie tony, najlepsza przestrzenność i czytelność. O dziwo wokale u mnie lepiej brzmią na Telefunkenach niż na Mullardzie. Wczoraj odsłuchałem też na nich "Psychocandy" - specyficznie nagranej płyty i myślałem, że będzie ostrzej niż na Mullardach, a okazało się, że dźwięk jest może mnie złocisty, ale w górnych rejestrach żywszy i wcale nie kłuje w uszy. Dobrze, że mam zapasową parę, ale Amperex też świetnie gra. Mullard też ma swoje zalety. To również bardzo dobra lampa, ale to nie do końca moje klimaty. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 Do wymienionych dodałbym Siemensy. Pośrednio pomiędzy Telefunkenami i Amperexami. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 14 minut temu, Melo-man napisał: Nie wiem dlaczego wczoraj zrozumiał Twój post, jako ofertę kupna. 😜 Nie kupuje od nieznajomych 😊 . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 Tutaj o lampach Telefunken Smooth Plate: https://medialux.blog/2018/04/25/introducing-a-legend/ Mam bardzo podobne spostrzeżenie na audio, jak ich autor. 29 minut temu, Dedal75 napisał: Nie kupuje od nieznajomych 😊 . Spoko, na razie nie złożyłem oferty sprzedaży. A poza tym nie sprzedaję nieznajomym. 🙃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 Poczytam ,poczytam . Jak wystawisz będziemy gadać 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szczepaniak Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 Witam wszystkich serdecznie. Jakiś czas temu zbudowałem klona pv12 na żółtej płycie. Przedwzmacniacz grał naprawdę fajnie... I wczorajszego południa się zaczęło. Lekkie brumienie jednego kanału, aż do całkowitego zaniku dźwięku, tylko jeden wielki brummm. Drugi kanał gra dobrze. Czy ktoś miał podobny przypadek? Lampy zamieniłem miejscami, i to samo, przewody rca sprawdziłem. Może ktoś ma pomysł gdzie szukać rozwiązania? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 Masa w RCA może się odlutowala ? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szczepaniak Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 Przelutowałem wszystkie punkty jeszcze raz, odłączyłem selektor oraz potencjometr. Brumi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 Najpierw sprawdź poprawność napięć w pkt pomiarowych i na podstawkach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 Weź kawałek jakiegoś przewodu i połącz / dotknij kablem/ obudowę pre i drugim końcem obudowę wzmacniacza. Najlepiej na śrubkach do skręcenia obudowy. Wygląda to na problemy z masą , choć dziwne , że tylko jeden kanał. Nie wiem jak masz rozwiązany punkt masy w pre. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szczepaniak Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 O tyle jest dziwne, że przez dwa tygodnie grało, i nie było żadnych przydźwięków, brumow itp... Napięcia na punktach pomiarowych, 6,4v i 306v Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szczepaniak Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 Pomiar na podstawkach, miernik na 1000v prąd stały. V1 1. 74v 2. 0v 3. 0v 4. 303v 5. 80v 6. 80v 7. 0v 8. 0v 9. 304v V2. 1. 73v 2. 0v 3. 303v 4. 305v 5. 80v 6. 80v 7. 0v 8. 303v 9. 306v Jeśli robię coś błędnie, proszę mnie poprawić. To moje pierwsze doświadczenie z układem lampowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 1 godzinę temu, Jarosław Szczepaniak napisał: Jeśli robię coś błędnie, proszę mnie poprawić. To moje pierwsze doświadczenie z układem lampowym. masz schemat, używasz 12AU7 ? coś skopałeś pomiar, pomierz jeszcze raz, porównaj z tymi podanymi Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szczepaniak Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 Moja nie wiedzą, z tąd się bierze kolejne pytanie. Pomiary mam robić z lampami, czy bez nich? Zrobiłem pomiar bez lamp w podstawkach, i tylko na pierwszym pinie napięcie się zgadza, cała reszta jest różna. Porównywałem że schematem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 3 godziny temu, Jarosław Szczepaniak napisał: Pomiary mam robić z lampami, czy bez nich? Pomiary wykonaj z lampami i wszystkie napięcia mierz względem mas. Czarny przewód z miernika podłącz do masy, czerwonym "+" mierz napięcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts