Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

A jak mam to napisać . 

To pożyczone lampy czekają na wypróbowanie na opakowaniu i lampie widnieje taka nazwa 

Ja znawcą żadnym nie jestem ,  tak naprawdę nic nie wiem , kilka rzeczy mi @Rega naświetlił ale jest to nowość dla mnie więc z przyswojeniem ciężko. Pzdr

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 12.12.2021 o 09:25, 1Ender napisał:

Polutowałem PVC ( Passive Volume Control) i selektor drutem neotecha. U mnie selektor 6ch (wykorzystuję 4ch), połączone z drabinką na przekaźnikach wg konstruktora dużo lepsze rozwiązanie niż niebieski alps, który psuje dźwięk. Miałem alpsa, ale odesłałem. W sumie 2 osoby mi mówiły, aby nie bawić się alpsy. Dodatkowo kontroler sterujący, sterowaniem głośnością i zmianą kanałów, zdalnym sterowaniem, automatyczną regulacją natężenia podświetlenia wyświetlacza, trybem stanby i wiele innych funkcji. Rezygnuję z automatycznego regulowania podświetlenia wyświetlacza. Do tego fotorezystor, którego nie będę montować.

jak się spisuje te PVC dziła dobrze tzn. jest na tyle regulacji, idzie słuchać cicho

• 3 weeks later...
Napisano
Dnia 12.01.2022 o 10:30, Dedal75 napisał:

A macie coś ciekawego z ecc83 12ax7 ?

Ja mam Brimar, Telefunken Smooth Plate i chyba jakiego Raytheona.  😜 Tego ostatniego nie testowałem.

Pierwsza i ostatnia kupiona w tube-store (dodatkowo sprawdzane przez Rogera co prowadzi RCM, druga w  esotericu hifi.

Dnia 16.01.2022 o 17:32, audiowit napisał:

smooth plated.

Najlepsza lampa ECC83 na świecie.

Napisano
Dnia 12.01.2022 o 10:30, Dedal75 napisał:

A macie coś ciekawego z ecc83 12ax7 ?

Nie wiem dlaczego wczoraj zrozumiał Twój post, jako ofertę kupna. 😜

Jeżeli chodzi o ECC83 to te które wymieniłem są godne polecenia, ale u mnie w systemie ostatecznie najlepiej sprawdziły się w kolejności:

1. Telefunken Smooth plate

2.  Amperex for Medicine.

3. Mullard CV4004 Valve

Z nową hybrydą Telefunken jest bezkonkurencyjny. Najlepsze zróżnicowanie wysokich tonów, to samo wypełnienie na średnich co Mullard, najlepsze niskie tony, najlepsza przestrzenność i czytelność. O dziwo wokale u mnie lepiej brzmią na Telefunkenach niż na Mullardzie. Wczoraj odsłuchałem też na nich "Psychocandy" - specyficznie nagranej płyty i myślałem, że będzie ostrzej niż na Mullardach, a okazało się, że dźwięk jest może mnie złocisty, ale w górnych rejestrach żywszy i wcale nie kłuje w uszy. Dobrze, że mam zapasową parę, ale Amperex też świetnie gra. Mullard też ma swoje zalety. To również bardzo dobra lampa, ale to nie do końca moje klimaty.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam wszystkich serdecznie. 

Jakiś czas temu zbudowałem klona pv12 na żółtej płycie. Przedwzmacniacz grał naprawdę fajnie... 

I wczorajszego południa się zaczęło. 

Lekkie brumienie jednego kanału, aż do całkowitego zaniku dźwięku, tylko jeden wielki brummm. Drugi kanał gra dobrze. Czy ktoś miał podobny przypadek?

Lampy zamieniłem miejscami, i to samo, przewody rca sprawdziłem. 

Może ktoś ma pomysł gdzie szukać rozwiązania? 

Napisano

Weź kawałek jakiegoś przewodu i połącz / dotknij kablem/ obudowę pre i drugim końcem obudowę wzmacniacza. Najlepiej na śrubkach do skręcenia obudowy. Wygląda to na problemy z masą , choć dziwne , że tylko jeden kanał. Nie wiem jak masz rozwiązany punkt masy w pre.

Napisano
1 godzinę temu, Jarosław Szczepaniak napisał:

Jeśli robię coś błędnie, proszę mnie poprawić. To moje pierwsze doświadczenie z układem lampowym. 

masz schemat,  używasz 12AU7 ?

coś skopałeś pomiar, pomierz jeszcze raz, porównaj z tymi podanymi

ecc82_popis_001_v.jpg.812a70e5f1b4b0532cab2d4fd3ceca22.jpg

Pozdr.

Napisano
3 godziny temu, Jarosław Szczepaniak napisał:

Pomiary mam robić z lampami, czy bez nich?

Pomiary wykonaj z lampami i wszystkie napięcia mierz względem mas. Czarny przewód z miernika podłącz do masy, czerwonym "+" mierz napięcia.