WujekCeldur Napisano 27 listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 Dobry wieczór, Szanowni Państwo, zmuszony jestem wymienić już swoje leciwe okablowanie głośnikowe Chord Clearway, gdyż jest już niestety za krótkie po zmianie umeblowania. Kilka lat temu kiedy je kupowałem , cena oscylowała w granicach 60zł / 1mb. Obecnie cena dochodzi do 80zł / 1mb, co jest poza moim budżetem. Czy np. do 50zł / 1mb jestem w stanie kupić dobre okablowania aby nie odbiegało bardzo dźwiękowo? Myślałem o Tellurium Q Blue II Speaker, przykuł mnie ich wygląd i ciekawe oferty już razem z konfekcją. Idę w dobrą stronę, czy się cofam? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 27 listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 U mnie w zeszłym roku Chord Clearway zastąpiły przewody Tellurium Blue II i w moim zestawieniu dało mi większe zadowolenie z odsłuchu . Po paru miesiącach za namową kolegi który mi pożyczył do odsłuchu Ultra Blue II przesłuchałem kolejny raz swoją ,, kolekcję ,, CD i teraz Ultra Blue II zostały dla mnie przewodami które zapewniają pełne zadowolenie podczas odsłuchu. W porównaniu do poprzedników jest dość duża szerokość sceny dzwiękowej , a i glębokości sceny nie mogę nic zarzucić , dużo więcej szczegółów da się usłyszeć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekCeldur Napisano 27 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 Dziękuję, Jednakże Tellurium Q Ultra Blue II są zupełnie obecnie poza budżetem. Musiałbym dać na wstrzymanie kilka miesięcy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 27 listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 Blue II są również moim ( i nie tylko moim) zdaniem bardzo dobrymi przewodami n napisałem o Ultra Blue ponieważ w moim przypadku zaistniał sytuacja gdy miałem możliwość użycia tych dwóch modeli kabla. Pewnie gdyby nie Kolega to do dzisiaj bym używał z zadowoleniem Blue II. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 Jakich zmian oczekujesz? 50 zł za mb to dość mało. A o konfekcji zapomnij. Jest bardzo droga. Poza tym najlepiej stosować gołe przewody. Masz taką możliwość? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekCeldur Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Tak, mam możliwość aby korzystać z gołych kabli ale obawiam się tzw "utleniania" po dłuższym czasie? Stąd pomysł o konfekcji? Nie chcę o to chodzi żadnych zmian w dźwięku, z clearway uważam że jest to max co mogę "wycisnąć" ze swojego systemu. Potrzebuję teraz 2x3.0 / 2x3.5m, i gdyby nie zmiana ceny +20zł / mb to już bym kupił nowe Clearway'e zapewne. W obecnych czasach każda zł jest na wagę złota. Jeśli powiecie "odłóż więcej" i kup ponownie Clearway to tak też zrobię. Jeśli uda się kupić coś taniej z podobnym dźwiękiem, to też byłoby dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jar09 Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) teraz jest za 66zł ,nie wiem czy o ten ci chodzi? https://allegro.pl/oferta/the-chord-clearway-x-kabel-glosnikowy-1-0m-9466818661 . Ja też myślę o tellurium blue ,niewiem tylko czy jest sens,mam Q5pro i Q Acoustics 3030i ,ew.o tym QED Performance XT25 Edytowano 28 listopada 2021 przez jar09 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekCeldur Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Wielkie dzięki, u tego sprzedawcy w zeszłym tygodniu widziałem po 81 zł / mb 66zł / mb to się nie mam co zastanawiać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekCeldur Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) Jeszcze pytanie jaka konfekcja będzie lepsza? https://allegro.pl/oferta/the-chord-banana-plug-wtyk-bananowy-sztuka-7845993833 https://allegro.pl/oferta/melodika-mdban4-wtyki-glosnikowe-bananowe-4-szt-8879009825 Znalazłem taki zestaw za 490 pln Edytowano 28 listopada 2021 przez WujekCeldur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jar09 Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) na te kable można jeszcze odebrać dodatkowo kupon na 30zł. Zastanawiam się czy ten przekrój 1.31mm byłby dobry do mojego zestawu? 8 minut temu, WujekCeldur napisał: Jeszcze pytanie jaka konfekcja będzie lepsza? https://allegro.pl/oferta/the-chord-banana-plug-wtyk-bananowy-sztuka-7845993833 https://allegro.pl/oferta/melodika-mdban4-wtyki-glosnikowe-bananowe-4-szt-8879009825 Znalazłem taki zestaw za 490 pln ten przewód to jest ten 1.31mm tu jest o 1zł taniej https://allegro.pl/oferta/chord-clearway-x-kabel-glosnikowy-cena-za-1-mb-9752079505 Edytowano 28 listopada 2021 przez jar09 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekCeldur Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Niestety nie mam pojęcia czy przekrój 1.31[mm] coś u mnie popsuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jar09 Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 2 minuty temu, WujekCeldur napisał: Niestety nie mam pojęcia czy przekrój 1.31[mm] coś u mnie popsuje. Ja też jestem ciekawy bo może bym go kupił skoro mówisz że jest taki dobry. Jaki masz zestaw? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekCeldur Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) Nie twierdzę że jest dobry ponieważ nie testowałem osobiście, ale wyczytałem zagraniczne opinie o tym C-screenX i są wszystkie pozytywne. Obecnie posiadam Marantz PM6006 + Monitor Audio BX5 Edytowano 28 listopada 2021 przez WujekCeldur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jar09 Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) No tak,pisałeś że masz Chord Clearway. Co do bananów wybrałbym Melodike,tańsze a chyba nie gorsze Edytowano 28 listopada 2021 przez jar09 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekCeldur Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Chord Clearway rewelacyjnie się sprawuje od 4 lat już, ale niestety jest za krótki i po remoncie stał się bezużyteczny. Chyba finalnie zaryzykuję tańszego brata C-screenX Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jar09 Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Może ktoś doświadczony wypowiedziałby się czy te Chord coś by u mnie polepszyły ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafau Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 22 minuty temu, WujekCeldur napisał: Chord Clearway rewelacyjnie się sprawuje od 4 lat już, ale niestety jest za krótki i po remoncie stał się bezużyteczny. Chyba finalnie zaryzykuję tańszego brata C-screenX Może spróbuj sprzedać te Chordy tutaj na forumowej giełdzie i z tych środków dorzuć do nowych dłuższych. Skoro jesteś zadowolony to po co zmieniać. Jeśli chodzi o konfekcję i banany szczerze polecam ten patent. Jest to mega wygodne przy wpinaniu i wypinaniu przewodów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekCeldur Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 A czy jest sens dopłacać do bananów marki Chord? Czy tak samo dobre będą banany Melodika? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) Dopłacić tak, pod warunkiem, że są z czystej miedzi lub miedzi CuTe. Na firmę nie patrz. Wtyki najlepiej lutowane lub zaciskane. Tu masz z miedzi CuTe na śrubki https://allegro.pl/oferta/wtyk-bananowy-glosnikowy-z-miedzi-cute-auden-b1-8307417933 Lub Rodowane CuTe https://allegro.pl/oferta/banany-valab-carbon-rhodium-cute-z-plug2-gdansk-9321443941 Albo Złocone https://allegro.pl/oferta/banany-valab-carbon-cute-gold-plated-gdansk-9321412060 Edytowano 28 listopada 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekCeldur Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) Czyli takie coś jest za kiepskie?https://allegro.pl/oferta/the-chord-banana-plug-wtyk-bananowy-sztuka-7845993833 https://allegro.pl/oferta/qed-screwloc-abs-qe1880-wtyki-bananowe-4-sztuki-9740862352 Edytowano 28 listopada 2021 przez WujekCeldur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) Chodzi o to, by wtyk skoro już jest, najmniej wnosił do dźwięku. Ja korzystam z gniazd i wtyków RCA z miedzi z dodatkiem telluru, CuTe, wg mnie najmniej wnoszą od siebie. Głośnikowe stosuję gołe druty. Gdybyś chciał dobre przewody RCA, to mogę Ci zrobić. Przewody bardzo dobre, bo bardzo mało wnoszą od siebie. Obecnie testuję. Lutowane cyną Cardasa (miedź, srebro, ołów, cyna). Rewelacyjny stosunek jakość/cena. Edytowano 28 listopada 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 16 godzin temu, WujekCeldur napisał: Dziękuję, Jednakże Tellurium Q Ultra Blue II są zupełnie obecnie poza budżetem. Musiałbym dać na wstrzymanie kilka miesięcy. To jeżeli napaliłeś sie na bajki o kablach, to moze kup za grosze jakieś druty i dozbieraj do tego co ci po głowie chodzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekCeldur Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) 2RCA korzystam też z Clearway, to i tak był przerost formy nad treścią ale mnie namówiły reklamy. W sumie mógłbym kupić gołe nowe 2x3.5 Clearway ale obawiam się tego utleniania. Wtyki są wygodne i nigdy nie miałem takiego wykończenia. Edytowano 28 listopada 2021 przez WujekCeldur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Utlenianie? Wyluzuj, bajki ałdiofilskich guru. Oni muszą mieć jakieś kwasowe atmosfery w mieszkaniach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) @WujekCeldur -,,...obawiam się tego utleniania,, - a to Ty sprzęt trzymasz w bardzo zawilgoconym pomieszczeniu??? Goły przewód w normalnych warunkach spokojnie wytrzymuje rok bez żadnego czyszczenia. Nie przesadzaj z tym utlenianiem - przewody nie są zrobione z magnezu lub sodu aby utleniały sie na tyle, że w krótkim czasie wpływa to znacząco na brzmienie. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Konfekcja w przewodach głośnikowych to bardziej wygoda niż faktyczna potrzeba. Edytowano 28 listopada 2021 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts