Skocz do zawartości

Zensor 7 + Yamaha A-S501 - zmiana wzmacniacza

pjasio253

Recommended Posts

Witajcie

Może przekornie zacznę ten wątek, ale nie chciałbym niczego na początku sugerować jeśli chodzi o moje oczekiwania (o nich pewnie napiszę później).

Jakich zmian w jakości dźwięku mogę się spodziewać po zmianie Yamahy S501 na NAD326/356 lub Marantz 6006/6007 ? Nie wykluczam innych propozycji wzmacniaczy, ale z tej półki cenowej.

Muzyki słucham w pokoju ok.20m2 i jest to głównie szeroki rock, począwszy od cięższego brzmienia na klasyce damskiego wokalu kończąc.

Będę wdzięczny za Wasze spostrzeżenia.

Cześć,
Marantz to bardziej wyrównane tonalnie brzmienie względem jasnej Yamahy AS501. Poprawi się kontrola basu oraz separacja instrumentów. NAD jest zdecydowanie cieplejszy, w szczególności model C326bee. C356bee będzie dynamiczniejszy i zapewni lepszą opcję napędową dla bardziej wymagających kolumn. 

W przypadku Dali Zensor 7 i muzyki jaką preferujesz rozważyłbym bardziej Marantza PM6007, który zapewni większą kontrolę. NAD świetnie by się sprawdził w muzyce Jazzowej czy akustycznej. Możesz jeszcze zwrócić uwagę na dynamiczne brzmienie Quad Vena II Play. 

Zapraszam na odsłuch oraz po wyceny. 

Dziękuję Wam za opinie. 

24 minuty temu, S4Home napisał:

Mając te kolumny nie zmieniał bym ani na NADA 326 ani na Marantza PM 6007. To faktycznie ta sama półka elektroniki. więc zmienisz barwę głównie podłączając NADa. Ale robiąc już jakieś ruchy w audio raczej podszedł bym także w level wyżej.

Po prostu uzywany wyższy model wzmacniacza.

Piotr

Pisząc o zmianie barwy przy NAD co miałeś na uwadze?

Do rocka, cięższego grania, ale i to popu z Dali Zensor dobrym połączeniem jest wzmacniacz Exposrue. Zapewnia o niskie tony o zwartym charakterze i mocnym uderzeniu. Dodatkowo oferują granie energetyczne, z bardzo dobrą dynamiką, nie ma mowy o nudzie podczas słuchania, przy czym są cały czas przyjemne w odbiorze.  Bardzo dobrze też kreują przestrzeń. Polecam do Zensor 7  model  2010S2D . Jakbyś był zainteresowany sprawdzeniem zapraszam do kontaktu z naszym sklepem, forumowiczom mamy przewidziane rabaty.

Dnia 15.12.2021 o 07:19, pjasio253 napisał:

Może przekornie zacznę ten wątek, ale nie chciałbym niczego na początku sugerować jeśli chodzi o moje oczekiwania (o nich pewnie napiszę później).

Cześć

Pytanie,co chcesz osiągnąć przez wymianę?

Bez obrazy,ale Z7 w mojej opinii,to niezbyt rozwojowe kolumny i wymiana elektroniki może być ślepą uliczką.Każdy chce sprzedać,a to chyba nie do końca o to chodzi.

Cześć

Masz oczywiście rację, tylko każdy z nas ma jakieś indywidualne ograniczenia co do rozwoju, czy to budżetowe, czy logistyczne czy po prostu ma mało czasu na to, aby to wszystko ogarnąć. 

Poprzez wymianę elektroniki chciałbym uzyskać nieco więcej szczegółowości i czystości dźwięku przy zachowaniu jej calkiem niezłej dynamiki, bo aktualne brzmienie jest dla mnie nieco zbyt zbite. Średnie pasmo, wokale, są  cofnięte, jakby były za jakąś kotarą, a wolałbym je mieć na pierwszym planie. Dla mnie Z7 uchodziły zawsze za dość uniwersalne kolumny, ale może dla nich też obowiązuje zasada, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego ... :)

• 2 weeks later...

Cześć

Miałem Z7 w połączeniu z cxa60.

U mnie było przestrzennie i detalicznie.Wokal był wysunięty na pierwszy plan,co może się podobać.

Brakowało mi jednak po czasie solidnej podstawy basowej.Gòra pasma zaczęła przeszkadzać, więc zapadła decyzja o wymianie.

W około pòł roku po zakupie,Z7 zastąpiłem emitami m30.Następnym krokiem była zmiana cxa60 na cxa80, i tak już zostało bez potrzeby dalszych zmian.

• 2 years later...
Dnia 15.12.2021 o 17:44, Q21 napisał:

Cześć,
Marantz to bardziej wyrównane tonalnie brzmienie względem jasnej Yamahy AS501. Poprawi się kontrola basu oraz separacja instrumentów. NAD jest zdecydowanie cieplejszy, w szczególności model C326bee. C356bee będzie dynamiczniejszy i zapewni lepszą opcję napędową dla bardziej wymagających kolumn. 

W przypadku Dali Zensor 7 i muzyki jaką preferujesz rozważyłbym bardziej Marantza PM6007, który zapewni większą kontrolę. NAD świetnie by się sprawdził w muzyce Jazzowej czy akustycznej. Możesz jeszcze zwrócić uwagę na dynamiczne brzmienie Quad Vena II Play. 

Zapraszam na odsłuch oraz po wyceny. 

a jakie masz zdanie na temat yamaha as501 vs nad c356bee do nota indiana 550x?

23 minuty temu, Łukasz Chmiel napisał:

a co myślisz o yamaha a s701 to tych kolumn będzie ok? bo mam okazje kupić w dobrej cenie.

Miałem RN602 (ampli zbudowany na bazie AS 501), a następnie AS 701. Obydwa podpięte pod Zensory 7.

Spora różnica w jakości grania - dynamika, moc, wyrazistość. Wszystko oczywiście na korzyść AS701.