griszakob Napisano 27 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 Czy przewod 2x0,5 mm po podłączeniu kolumn o mocy wyjściowej 220 W może się stopić czy przegrzewac? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 Nie. Ale zalecam grubsze z czystej miedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
griszakob Napisano 27 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 Dziękuję za odpowiedź i pomoc, wiadomo że 1,5 mm byłyby lepsze i jakby tylko nie wiązało się to z pruciem ścian to bym zastosował, ale mam jakie mam, takie zastałem w nowokupionym domu i rozważam czy mogę w ogóle myśleć o jakimś budżetowym nawet zestawie kina domowego czy odpuścić bo będzie właśnie ryzyko przegrzewania czy wręcz się te przewody stopią. Czy mam się zatem spodziewać jakiś innych problemów jeśli kwestia stopienia się nie wchodzi w grę? Sory z góry jeśli zadaje oczywiste i głupie pytania, zielony jestem.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 Na przody sobie wymień kable na jakieś sensowne. Na tyły zobacz czy on w ogole działa. Czy już jest nie przerwany. Na tyły 220W w zyciu nie pojdzie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
griszakob Napisano 28 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 1 godzinę temu, S4Home napisał: Na przody sobie wymień kable na jakieś sensowne. Na tyły zobacz czy on w ogole działa. Czy już jest nie przerwany. Na tyły 220W w zyciu nie pojdzie. Piotr Dzięki, przerwane nie są bo przedzwaniałem. Nie mogę ich zmienić bez małego rementu A tych mam już dość. W listwach nie pójdą, na tył to już wcale nie da rady poprowadzić inaczej niż po podłodze więc chyba odpuszczę. Pisząc że nie pójdą w ogóle masz ma myśli że brzmieniowo będzie kompletnie słabo, czy że nie będzie wcale działało, czy będą się grzać, czy bedzie działać bardzo słabo dopiero przy większej glośności ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 14 godzin temu, griszakob napisał: Czy przewod 2x0,5 mm po podłączeniu kolumn o mocy wyjściowej 220 W może się stopić czy przegrzewac? Będzie działać. Nic się nie przejmuj. A tak na marginesie, to kolumny żadnej mocy wyjściowej nie mają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 (edytowany) O ile pamiętam ze wzmaka wychodzi max kilkanaście volt przy głośnym słuchaniu. Moze jakiś elektryk się wypowie? Jak masz miernik sprawdź sobie jakie napięcie na zaciskach kolumn podczas odtwarzania muzy. Edytowano 28 grudnia 2021 przez gienas dopisek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
griszakob Napisano 28 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 (edytowany) 39 minut temu, Kraft napisał: Będzie działać. Nic się nie przejmuj. A tak na marginesie, to kolumny żadnej mocy wyjściowej nie mają. Pisałem o mocy wyjściowej bo tak wyczytałem w specyfikacji zestawu jaki chciałbym kupić, żeby było wiadomo co mam na myśli, jak już wspomniałem nie znam się na tym, także dzięki wszystkim za pomoc. Byłem w sklepie że sprzętem i tam sprzedawca mówił właśnie że na takich kablach 2x0,5 to nie ma szans i zebym zapomnial bo będą sie stopic nawet a na pewno dzialac nie bedzie nawet na malo zadawalajacym poziomie... Edytowano 28 grudnia 2021 przez griszakob Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 17 godzin temu, griszakob napisał: Czy przewod 2x0,5 mm po podłączeniu kolumn o mocy wyjściowej 220 W może się stopić czy przegrzewac? Takie przewody raczej się nie stopią. Mniejsza średnica przekroju i większa jego długość daje większa rezystancję włączoną w obwód na której są straty przekazywanej energii/ 2x0,5mm² z zasady nie stosuje się na kable głośnikowe. No chyba ze do bardzo krótkich połączeń i niewielkich mocy. Jeśli takie przewody masz w ścianach, to albo z nich zrezygnuj, albo wymień na przewody o sensownej grubości. No chyba ze są to krótkie przewody. Ile te przewody w ścianach mają długości ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
griszakob Napisano 28 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 20 minut temu, MobyDick napisał: Takie przewody raczej się nie stopią. Mniejsza średnica przekroju i większa jego długość daje większa rezystancję włączoną w obwód na której są straty przekazywanej energii/ 2x0,5mm² z zasady nie stosuje się na kable głośnikowe. No chyba ze do bardzo krótkich połączeń i niewielkich mocy. Jeśli takie przewody masz w ścianach, to albo z nich zrezygnuj, albo wymień na przewody o sensownej grubości. No chyba ze są to krótkie przewody. Ile te przewody w ścianach mają długości ? Do kolumn przednich to 1,5 m A do tylnych 4m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 Przy takich długościach mogą ostatecznie zostać takie cienkie kable. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2021 22 godziny temu, griszakob napisał: Pisząc że nie pójdą w ogóle masz ma myśli że brzmieniowo będzie kompletnie słabo, czy że nie będzie wcale działało, czy będą się grzać, czy bedzie działać bardzo słabo dopiero przy większej glośności ? że na tyły nie idzie 220W na kanał więc spokojnie. Po prostu na przody na luźno sobie wymień. nie musisz ich chować. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts