Robert Kalifornia Napisano 16 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 Witam, Chce kupić używane (bo szansa że trzeba będzie wymienić jest duża;) ) kolumny podłogowe. Wzmacniacz to Onkyo 9150 a źródło dźwięku to Onkyo dx7355 lub Dac xDuoo XQ50 pro2. Najczęściej słucham rock, blues ale też cięższe brzmienia i trochę dance. Pomieszczenie ma ok 25 M2 w kwadracie. Zależy mi na detalicznym, dynamicznym dźwięku z basem. Poczytałem trochę i wydaje się że do wyboru mam Tannoy mercury 7.4 lun melodika bl40 mk2. Co polecacie w cenie do 2k. Wcześniej miałem monitor audio 300 i to było całkowicie nie to. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 16 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 Do wzmacniacza Onkyo z ww. konstrukcji pasuje Tannoy Mercury 7.4 lub ewentualnie Polk Audio Signature S50E. Kolumny Melodika nie grają szczegółowo i detalicznie, choć basu im nie brakuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Kalifornia Napisano 16 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 A jak melodika może tu się zaprezentować? Czytalem o nich, że generuje specyficzny dźwięk. Jak rozumiem z Tannoy jest tu bezpieczniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2022 Szukasz nieco innego brzmienia chyba, Tannoy da Ci w tym budzecie świetną średnice i czytelną góre. Bardzo dobre granie w tych pieniądzach. Bas jest zmienny, zróżnicowany ale nie tak potezny. Melodika bedzie grac wycofaną góra, mniej rozdzielcza kolumna. ale jej bas jest wiekszy, bardziej obfity chodz mniej zróżnicowany. Pewnym rodzajem połączenia tych brzmień ale nie do takiego poziomu jest faktycznie Polk S50,S55. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Kalifornia Napisano 17 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2022 A czy Mission LX5 MKII mogłyby tu też pasowac? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 17 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2022 Mogę wypowiedzieć się co do charakteru grania Melodiki BL40 mk3. Kolumny grają z pokreślonymi skrajami pasma, więc góry i dołu nie brakuje. Przy czym góra, pomimo wyeksponowania jest przyjemna w odbiorze, bez ostrości. Kolumny te nie mają problemu z budowaniem przestrzeni, choć precyzja lokalizacja dźwięków i głębokość sceny mogła by być lepsza, ale to już nie w tym budżecie cenowym. Niskich tonów nie brakuje, mają charakter wypośrodkowany między twardością, a miękkością grania. Zaletą tych kolumn jest że basu nie brakuje nawet przy cichszym słuchaniu, gdzie często w przypadku innych kolumn dużo osób włącza już loudness we wzmacniaczu. Ich granie jest ocieplone i nastawione na muzykalność, dobrze zgrywają się ze sprzętami Onkyo, które grają dosyć neutralnie. Model mk2 gra podobnie, główna różnica jest w niskich tonach, są w nich masywniejsze i kolumny zazwyczaj wymagają większej odległości od ściany aby nie podbić ich nadmiernie. Przed zakupem polecam odsłuch i porównanie z innymi kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 17 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2022 4 godziny temu, Robert Kalifornia napisał: A czy Mission LX5 MKII mogłyby tu też pasowac? Wersja I od II różni się. Uważam, że odświeżona wersja brzmi lepiej w zakresie przestrzeni. To coś, na co postawił Mission w swoich konstrukcjach od kilku lat. Sądzę że warto ich posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2022 12 godzin temu, Robert Kalifornia napisał: A czy Mission LX5 MKII mogłyby tu też pasowac? To już wyzsza cena. Wówczas do wyboru dochodzi Heco Aurora 700 albo i QAcustic 3050i Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Kalifornia Napisano 20 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 A czy Dali oberon mógłby też by z Onkyo zagrał ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 20 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 Zagra, aczkolwiek to nie jest dynamiczne i detaliczne granie. Brzmienie jest ciepłe i spokojne, także chyba nie tego szukasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 Cześć, Z tych dwóch kolumn lepszy rozwiązaniem byłyby Tannoy Mercury 7.4, który zapewni bardziej detaliczne brzmienie oraz dynamiczniejszy dół. Bardzo ciekawymi kolumnami byłyby Q Acoustic 3050i ale w tym przypadku zapewne będziesz musiał nieco dołożyć. Dali Oberon to nie kolumny dla Ciebie, uzyskasz zupełne przeciwieństwo czyli muzykalność z poluzowanym dołem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Kalifornia Napisano 20 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 Dziękuję za wszelkie informacje. Zapomniałem dodać że teraz mam teufel ultima 40. Tak więc wygląda że muszę szukać Tannoy mercury 7.4, Q Acoustic 3050i lub Heco Aurora 700. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2022 22 godziny temu, Robert Kalifornia napisał: A czy Dali oberon mógłby też by z Onkyo zagrał ? Zagra. 9150 jest jaśniejszym wzmacniaczem więc pasuje do tych kolumn. 12 godzin temu, Robert Kalifornia napisał: Dziękuję za wszelkie informacje. Zapomniałem dodać że teraz mam teufel ultima 40. Tak więc wygląda że muszę szukać Tannoy mercury 7.4, Q Acoustic 3050i lub Heco Aurora 700. Sprawdź te 3 na odsłuchu i już będziesz wszystko wiedział. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Kalifornia Napisano 24 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 Chciałem Was jeszcze dopytać co sądzicie o Dali Spektor 6 do mojego Onkyo 9150. Widzę, że dostały Eisa i można je kupić za mniej niż 2k. Pozdrawiam sw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2022 1700 zł to cena za sztukę. Więc to budżet podobny do QAcustic 3050i, Aurora 700. Akurat te dwie uważam za ciekawiej grające. Masz jeszcze ELAC F6.2 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Kalifornia Napisano 2 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 2022 Jestem po pierwszych 2h sluchania heco aurora. Generalnie daly dużo szczegółów i trochę zmęczyły, bas wcale nie jest przesadny. One są w miarę nowe więc pewnie trzeba je wygrzać. Ale na tą chwilę tannoy 7.4 (miałem też kilka dni) dla mojego ucha, pomieszczenia, wzmacniacza i muzyki wygrywa. Niestety są słabo dostępne. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 lutego 2022 No tych kolumn już nie będzie. Polujesz tam gdzie są albo już nie myslisz o nich. https://www.maxaudio.eu/pl/p/TANNOY-MERCURY-7.4-BLACK-OAK/1170 https://www.maxaudio.eu/pl/p/TANNOY-MERCURY-7.4-LIGHT-OAK-outlet/3551 W takiej cenie to mimo że to ekspo, czy model potestowe to brac. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Kalifornia Napisano 3 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 lutego 2022 Tak, widziałem ten zestaw. Poza tym że to dwa różne kolory to mają jeszcze pewne uszkodzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Kalifornia Napisano 11 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 Cześć, No i finalnie kupiłem, heco aurora 700. Graja tak jak chciałem - a basu wcale nie jest za dużo. JBL Xtreme 3 ma go więcej;) . Dziekuje wszystkim za komentarze i pomoc. Bez nich pewnie bym skończył na melodikach (choc w końcu ich nie posłuchałem) bo 7.4 są niedostępne. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisdebowski Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 Pograj trochę, wygrzej i będzie dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 12 lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 lutego 2022 15 godzin temu, Robert Kalifornia napisał: Bez nich pewnie bym skończył na melodikach (choc w końcu ich nie posłuchałem) Nie skończyłbyś na melodikach. I nie mówię o tym, że każdy po czasie szuka czegoś lepszego. Po prostu te kolumny są słabe i znowu byś szukał zmiany. Zresztą w subtelny sposób branża dawała ci znać, żebyś nie kupował. Nie tyle krytykując je co proponując coś innego. No poza sklepem RMS, ale to już inny temat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godojoshi Napisano 10 maja 2022 Udostępnij Napisano 10 maja 2022 Niedawno w salonie audio słuchałem Melodiki bl40 ale mk3. Chciałem generalnie coś budżetowego i na odsłuchu mieli do tego jakiegoś Denona (chyba PMA600) i Onkyo TX-8270. Głuchy raczej nie jestem. Przy kompie mam zapięte dość tanie monitory aktywne Adam Audio t7v, które grają bardzo przyjemnie, ale to co pokazała ta Melodica na tych wzmacniaczach sprawiło, że wyszedłem zniesmaczony. Kłująca góra pasma, wyraźna średnica, ale dźwięk suchy, niskich tonów mało. Słuchałem od muzy elektronicznej, poprzez jazz, funk, rock, do metalu. Brzmiało to męcząco i nigdy bym nie wydał tych 6000-7000 na taki zestaw. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 maja 2022 Udostępnij Napisano 11 maja 2022 Gdzie tego słuchałeś? To dość dziwne bo Denon + Melodika nie gra kłująco. Ciężko powiedzieć co ci nie spasowało. Ale kolejny odsłuch? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts