mariush Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 (edytowany) Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Szukam sprzętu do pokoju 14m2 do słuchania muzyki z komputera. Obecnie mam edifiier1700bt jednak brakuje w nich mocy i basu (a bardzo go lubię). Głównie słucham muzyki klubowej Mój budżet to około 2500zł, mogą być jakieś używki. Tak wygląda moje stanowisko: Edytowano 11 lutego 2022 przez mariush Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 Jak chcesz mieć naprawdę dobry dźwięk, to kolumny koniecznie trzeba ustawić na podstawkach na wysokości uszu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariush Napisano 11 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 28 minut temu, Kraft napisał: Jak chcesz mieć naprawdę dobry dźwięk, to kolumny koniecznie trzeba ustawić na podstawkach na wysokości uszu. Pomyślę nad tym jednak najpierw skupiłbym się na samych kolumnach. Swoją drogą jaka jest mniej więcej cena takich przyzwoitych podstawek? Mógłbyś jakieś polecić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 Z koniecznością ustawienia kolumn przy komputerze na podstawkach bym raczej nie przesadzał. Wiele monitorów bliskiego pola jest wręcz przewidzianych do postawienia na jakimś blacie. Wtedy uzyskują odpowiednią równowagę tonalną. Stawianie głośnika za komputerem, to już inna sprawa ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Z koniecznością ustawienia kolumn przy komputerze na podstawkach bym raczej nie przesadzał. A ja przeciwnie - upierałbym się. Na blacie mogą stać, ale dodatkowym, umieszczonym na odpowiedniej wysokości. Inaczej odbicia od powierzchni biurka zniweczą nam obraz stereo i klarowność dźwięku. Jest jeszcze kwestia zgrania fazowego przetworników. Gdy mamy kolumny na wysokości uszu, problemu nie ma. Gdy stoją na blacie, trzeba by je bardzo pochylić do tyłu by zachować zgodność fazową. Edytowano 11 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 (edytowany) 2 godziny temu, mariush napisał: Mógłbyś jakieś polecić. https://www.muziker.pl/konig-meyer-26773-table-monitor-stand-black https://www.muziker.pl/konig-meyer-26772-table-monitor-stand-structured-black Edytowano 11 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg235 Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 (edytowany) Zdjęcia w poście wyżej pokazują monitory bliskiego pola w zastosowaniach typowo studyjnych nagrywania muzyki i masteringu. Owszem można się nimi sugerować, ale nie jest to takie stuprocentowo konieczne dla kogoś, kto chce sobie tylko dla przyjemności posłuchać muzyki. Sam mam aktywne monitory studyjne więc wiem jak to wygląda w praktyce. :) Edytowano 11 lutego 2022 przez greg235 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 Te dwie, trzy stówki wydane na biurkowe standy, to najlepiej wydana kasa na audio ever. Powaga. Kolumny zyskują +1 do klasy. Jeszcze dwa absorberki za kolumny i żyć, nie umierać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 lutego 2022 Widzę, że rozmowa przeszła bardziej na ustawienie sprzętu niż sam sprzęt Jeśli słuchasz muzyki klubowej, na pewno spodobają Ci się Klipsch The Fives lub The Sixes (o ile się zmieszczą). Zwróć też uwagę na nowe, bardzo dobrze wycenione Magnat Reference 3a lub mniejsze 2a. Basu nie zabraknie i radość z odsłuchu właściwie gwarantowana Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 lutego 2022 Ja bym wybrał ADAM Audio T7V. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 12 lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 lutego 2022 Przed chwilą gdzieś pisałem o tych Audiopro A26. Przy nie dużym budżecie to naprawdę warto ich posłuchać. Basu w 14m2 będzie dużo.Ale przede wszystkim zyskasz na jakości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts