Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
59 minut temu, Dzik napisał:

Firma się dogadała z producentem mebli, żeby ładne obudowy miały głośniki,

Dzik , wiesz co w kapitalizmie , czytaj interesach ,znaczy słowo " dogadała " ? :) 

1 godzinę temu, Kraft napisał:

JBL L82 Classic

A nie lepiej iść w oryginalne , stare setki ? A'propos L 100 , chciałem wstawić link i ...... zniknęły ? Ani OLX ani Allegro . Jeszcze do niedawna spokojnie trzy pary można było spotkać. No , cóż , co dobre szybko się kończy :) 

Napisano

Nie jest z nimi tak źle, aby trzeba było je oddawać do pracowni konserwatora zabytków. Myślę, że niektórym nowym bardziej by się to przydało. No, chyba że chodzi o ten lakier fortepianowy. Niedawno na jednym ze znanych mi portali, gdzie jest duzo takich kolumn, były właśnie odnowione setki w ten sposób. Tyle , że białe. Cena - po przeliczeniu ok 5 tys zł.

Napisano (edytowany)

Jak się ma sprawdzone źródło, człowiek się na tym zna i ewentualnie potrafi coś pogrzebać, to jasne, że warto. W innym przypadku jest jednak ryzyko wtopy.

Edytowano przez Kraft
Napisano

To raczej kupując nowe Z tej serii istnieje ryzyko wtopy. Jednakże w tym wypadku moze ona polegać na tym że te kolumny nie zagrają tak jak stare. Posłuchałem troche starych JBL, tych made in USA i tych nowych Made in China i ....... to inne granie i inny dźwięk. Lepszy czy gorszy - nie mnie oceniać. 

Napisano
16 minut temu, Kraft napisał:

Jak się jest konserwatorem zabytków, to jak najbardziej.

Jarek , takie podejście prezentuje większość ludzi. Lepiej nowe bo ....no właśnie , bo co ? Jeszcze jestem w stanie zrozumieć obawy przed wiekowym wzmacniaczem , ale kolumny ? Albo są odrapane albo nie ? / choć to akurat żaden problem , a może być atutem dla majsterkowicza/ . Albo grają albo nie ? Stan można łatwo sprawdzić oglądając membrany czy zwrotnice , tam nic więcej nie ma !

Naprawdę nie kumam, po co kupować nowe kolumny skoro można mieć używane z wyższej półki w tych samych pieniądzach ?

Napisano

Sam naprawiałem kiedyś kolumny i wiem, że można to... spartolić. I wiem, że z zewnątrz tego nie było widać;).

Nie jestem przeciwnikiem staroci (sam kupuję). Ale ryzyku kupienia szmelcu jednak jest. Tyle. 

Napisano

Chciałbym przypomnieć jedynie, że granie starych i nowych JBL to dwie różne rzeczy. Łączy je jedynie podobny wygląd. A zaczęlismy od propozycji odsłuchania JBL i na tym poprzestańmy. A to czy ktoś woli takie czy takie brzmienie zostawmy słuchającemu bez oceniania gdzie ryzyko wtopy jest większe. Prosze zapytać naszego forumowego Kolegi Dedala co sądzi na temat nowych wynalazków Scan speaka - kosmicznych iluminatorów. I gdzie tu ryzyko wtopy (jak również związanych z tym kosztów) większe?

Napisano

Klipsch nie pasuje do elektorniki Cambridge.

Masz fajny wzmacniacz i mozna uzyskać przy nim znaczie lepsze brzmienie.

Tańsze Heco Revolution 7 jako entry level powiniene,s odsłuchac. Zostanie budżet a juz mocno poprawisz dzwiek.

Dalej Dynaudio EMIT 50, Polk R700, Fyne F 502 SP, https://s4home.pl/outlet/focal-aria-948-orzech-outlet.html

Ale tych kolumn może być na prawdę sporo. Zapraszamy na odsłuch podłączymy Ci kilka ciekawych produktów.

Piotr

Napisano
56 minut temu, S4Home napisał:

Klipsch nie pasuje do elektorniki Cambridge.

Masz fajny wzmacniacz i mozna uzyskać przy nim znaczie lepsze brzmienie.

Tańsze Heco Revolution 7 jako entry level powiniene,s odsłuchac. Zostanie budżet a juz mocno poprawisz dzwiek.

Dalej Dynaudio EMIT 50, Polk R700, Fyne F 502 SP, https://s4home.pl/outlet/focal-aria-948-orzech-outlet.html

Ale tych kolumn może być na prawdę sporo. Zapraszamy na odsłuch podłączymy Ci kilka ciekawych produktów.

Piotr

Dzięki, za podpowiedź ;) na pewno wezmę pod uwagę wasze propozycję. Natomiast do was mam daleko więc musze posłuchać w innym miejscu.