ormats Napisano 10 marca 2022 Udostępnij Napisano 10 marca 2022 Szukam kolumn z wycofaną sceną (grające za linią kolumn) . Metraż około 28 m2 . Słucham raczej cicho ( ważne żeby kolumny dobrze grały cicho , wzmacniacz mam wydajny prądowo UR Unico Due) Miałem na odsłuchu w domu Spendor D7.2 i grają fenomenalnie jednak wieczorem drażniło mnie w nich granie "na twarz" . Bardzo angażujące i męczące na dłuższą metę. To jednak nie mój typ grania. Słucham dużo soulu, bluesa i łagodnej elektroniki. Aktualnie grają u mnie Audio Physic classic 8. Rozważam jeszcze takie kolumny: Elac Vela 407 , Rosso Fiorentino Elba 2 , Audiovector QR5 . Proszę o wskazanie kierunku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 Obawiam się że to będzie kwestia: - cichego grania -akustyki pomieszczenia - zestawienia - oczekiwań I połączenia tych wszystkich aspektów. Nie do końca rozumiem co do znaczy wycofana scena. W sensie żeby jej nie było? Czy chcesz mieć większa głębie? ELAC 407 w połączeniu z UR będzie to grało dośc delikatnie, łagodnie. Ale jasne spróbuj Ze swojej strony polecam jeszcze sprawdzić Fyne F 501 SP, PMC Twenty5.24, Sonus Faber Sonetto III. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 @ormats cześć. Na innym forum założyłeś ten sam temat. Maciek36 opisał dokładnie od czego zależy „granie za linią kolumn”. Dodam od siebie moje spostrzeżenie. Miałem 3 wzmacniacze Audia Flight, seria FLS. Wrażenia były takie jakbym przy odsłuchu w 10-12 rzędzie siedział. Siedziałem w trojkącie 3x3x3 metry. Nie do zaakceptowania dla mnie. Zachęcam Ciebie do kilku odsłuchów, w przypadkowych zestawieniach speakers/Amp U kolegów, w salonach itp 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ormats Napisano 11 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2022 1 godzinę temu, S4Home napisał: Obawiam się że to będzie kwestia: - cichego grania -akustyki pomieszczenia - zestawienia - oczekiwań I połączenia tych wszystkich aspektów. Nie do końca rozumiem co do znaczy wycofana scena. W sensie żeby jej nie było? Czy chcesz mieć większa głębie? ELAC 407 w połączeniu z UR będzie to grało dośc delikatnie, łagodnie. Ale jasne spróbuj Ze swojej strony polecam jeszcze sprawdzić Fyne F 501 SP, PMC Twenty5.24, Sonus Faber Sonetto III. Piotr Tak, chcę większą głębię. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 Dyfuzory na przód i tył, kolumny na 2 metry od ściany przedniej, dzielone wzmocnienie, znalezienie optymalnego sweet spot, odgięcie kolumn itp To działa i poszukiwanie tylko „specjalnych” kolumn nic tu nie pomoże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 13 minut temu, AudioTube napisał: Dyfuzory na przód i tył, kolumny na 2 metry od ściany przedniej, dzielone wzmocnienie, znalezienie optymalnego sweet spot, odgięcie kolumn itp To działa i poszukiwanie tylko „specjalnych” kolumn nic tu nie pomoże. A zewnętrzy DAC? Nie wiem jakiej jakości jest ten na pokładzie UR Unico Due (widzę tylko, że na ESS Sabre), ale pewnie można lepiej i inaczej, szczególnie przy wzmacniaczu z tej półki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 15 godzin temu, ormats napisał: Szukam kolumn z wycofaną sceną (grające za linią kolumn) . Metraż około 28 m2 . ELAC DBR62 tak grają. To niedrogie kolumny, ale bardzo dobre. Jak nie, to spróbuj innych projektów by Andrew Jones dla ELACa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ormats Napisano 11 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2022 1 godzinę temu, Rafał S napisał: A zewnętrzy DAC? Nie wiem jakiej jakości jest ten na pokładzie UR Unico Due (widzę tylko, że na ESS Sabre), ale pewnie można lepiej i inaczej, szczególnie przy wzmacniaczu z tej półki. Nie korzystam z daca UR. Mam zewnętrzny SMSL SU9 i nic mu nie mam do zarzucenia. Fajny muzykalny dac . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 Nie wszystkie projekty Andre dla ELACa były dobre. ELAC Adante był wtopą. I jeszcze z EISA Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 14 minut temu, S4Home napisał: Nie wszystkie projekty Andre dla ELACa były dobre. ELAC Adante był wtopą. I jeszcze z EISA Piotr Nie napisałem, że WSZYSTKIE były dobre, nie wiem jednak, wg jakich kryteriów te przez ciebie wymienione były wtopą. No i za co ten "AWARD" w takim razie? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 11 godzin temu, AudioTube napisał: Wrażenia były takie jakbym przy odsłuchu w 10-12 rzędzie siedział. Siedziałem w trojkącie 3x3x3 metry. Nie do zaakceptowania dla mnie. Warto by tutaj chyba poprawić akustykę, bo wyglada na to że potencjał był. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 4 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Warto by tutaj chyba poprawić akustykę, bo wyglada na to że potencjał był Masz rację. Dorzuciłem dyfuzory tył i przód. Na boki dyfuzory mobilne/stojaki, ale …ten typ Audia Flight tak ma. Daleko za linią, ale cieniutko na grubości. Dzielony SET Tube pokazał co to głębia, 3D, powietrze i czarne tło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robotnik Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 Dnia 11.03.2022 o 09:16, Dzik napisał: ELAC DBR62 tak grają. To niedrogie kolumny, ale bardzo dobre. Jak nie, to spróbuj innych projektów by Andrew Jones dla ELACa. a jak te elaci w porwnaniu do kef q350 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 5 godzin temu, robotnik napisał: a jak te elaci w porwnaniu do kef q350 ? Zupełnie inaczej. Kef jest bardziej rozjaśniony a niż Debuty. W Elacu masz mocniejszy bas, głębszy. W Kefie bas jest lżejszy, płytszy ale nie ma odczucia ,że jest go za mało. Jest grzeczniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robotnik Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 44 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Zupełnie inaczej. Kef jest bardziej rozjaśniony a niż Debuty. W Elacu masz mocniejszy bas, głębszy. W Kefie bas jest lżejszy, płytszy ale nie ma odczucia ,że jest go za mało. Jest grzeczniej. Jakas dobra oferta na elac dbr62 ? w q21 sa za 1520 obecnie . Najlepiej kolor bialy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 5 minut temu, robotnik napisał: Jakas dobra oferta na elac dbr62 ? w q21 sa za 1520 obecnie . Najlepiej kolor bialy Priv Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Ormats a co u Ciebie? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ormats Napisano 22 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2022 Dnia 14.03.2022 o 07:21, S4Home napisał: Ormats a co u Ciebie? Piotr No właśnie podjąłem decyzję , że zostają Chario Aviator Cielo. Fenomenalne kolumny. Mają wszystko to co chciałem a nawet więcej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 23 marca 2022 Udostępnij Napisano 23 marca 2022 @ormats gratuluję, wspominam jeszcze do dziś to ciepłe o dziwo bardzo rozdzielcze z nich brzmienie. Z trójki Harbeth 5, Xavian Ambra to właśnie one najlepiej dla mnie i u mnie „grały” z Line Magnetic 805i. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts